Wszyscy wiemy że w zimie musi być zimno, olej napędowy potocznie zwany "ropą" powinien być w zimie: zimowy. Wszyscy o tym wiemy i dziwimy się że auta z silnikiem diesla w zimie na zimowym paliwie nie chcą zapalić...w czym rzecz że nie zapalają ?
Niech na to pytanie chociaż w części odpowiedzą zamieszczone niżej filmy z testów paliw zimowych: premium i zwykłych.

(Oleje napędowe: sprzedawcy i dostawcy)
Witam, obiecałem kiedyś zebranie próbek paliwa zimowego z różnych stacji benzynowych i porównanie ich w warunkach zimowych przy dużym mrozie. Niestety pogoda płatała mi figle i poprzedniej zimy nie było u mnie mrozów, tak dużych aby warto było testować paliwo zimowe.
Teraz to się zmieniło i dzisiaj w temperaturze -15 nakręciłem filmik porównawczy dla 15 próbek zimowego oleju napędowego pobranego z rożnych stacji benzynowych. Jako ciekawostkę dodałem 2 próbki zimowego oleju napędowego, pobrane w Holandii na stacji BP.
Testowane próbki zimowego oleju napędowego:
- diesel Lotos
- diesel Lotos Dynamic
- diesel Shell
- diesel Shell V-Power Nitro (-23st)
- diesel Orlen (-24st)
- diesel Orlen Verva (-27st)
- diesel Tesco (-20st)
- diesel Lukoil
- diesel Statoil
- diesel Statoil Supra
- diesel BP (-20)
- diesel BP Ultimate (-20)
- diesel BP (próbka z NL)
- diesel BP Ultimate (próbka z NL)
Temperatury w nawiasach obok nazwy próbki, to wartości które podawali sprzedawcy na stacjach benzynowych przy pobieraniu próbek w listopadzie. Tam gdzie brak wartość temperatury, to wynik braku wiedzy sprzedawcy.

Na zdjęciu niekompletne jeszcze próbki przy +16st.
Pierwszy film prezentuje zebrane próbki w listopadzie 2015 roku. Widać na nim dość sporą różnicę w kolorystyce zimowego oleju napędowego, między filmem przy +16st. a filmem wykonanym przy -15st.
Drugi film nakręcony po ponad roku od pobrania próbek (9.01.2017) w temperaturze -15 st na dworze.
Trzeci film nagrany 7 maja 2017 przy temperaturze +17st