Autor Wątek: 1.6 SR - pęknięty blok silnika  (Przeczytany 3773 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline david_9920209

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.6 SR
  • Kod: AKL
  • Napęd: FWD
1.6 SR - pęknięty blok silnika
« dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 22:20:58 »
Witam.
Jak w temacie: Czy w samochodzie VW Bora z silnikiem 1.6 AKL 74 kW jest chłodnica oleju?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam

[gmod]Początek nazwy tematu - wpisujemy silnik, którego dotyczy treść tematu i opisujemy dokładnie co było robione. Nie zaczynamy tematu od: "Jak w temacie" ->> ZASADY PISOWNI[/gmod]

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 1.6 SR - pęknięty blok silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 08:27:33 »
Zerknij czy nad filtrem oleju jest kawałek aluminiowego "pudełeczka "z dwoma rurkami na których znajdują się węże połączone z układem chłodzenia .Przynajmniej w tym miejscu powinna ona być jak ktoś jej jeszcze nie zdemontował .Jej brak praktycznie jest nie wyczuwalny przy normalnej eksplatacji . 

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 11:47:16 »
To zdjęcie powinno pomóc:

Offline david_9920209

« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 13:11:11 »
Ok dzięki wielkie za podpowiedź! Chciałbym jeszcze zapytać czy jestem w stanie sam sprawdzić jej sprawność?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 13:33:55 »
A co się dzieje, że chcesz ją sprawdzać ?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 14:29:29 »
Pewnie że da się sprawdzić .Odkręcasz filtr i na gwincie służącym do jego przykręcenia będzie nakrętka która trzyma chłodniczkę dociśniętą do podstawy (nieraz nakrętka jest zespolona z gwintem i wykręca się całość ).Po zdjęciu dwóch węży od układu chłodzenia będzie wolna .Najprostszą metodą sprawdzenia jej szczelności (bo zapewne o to chodzi )jest umieszczenie jej w naczyniu z wodą ,zaślepienie jednego króćca a na drugi podanie ciśnienia (nie przesadź max 1-2 bar ).Jeśli zobaczysz wydostające się pęcherzyki powietrza z części olejowej będzie świadczyć o usterce tego elementu .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 15:25:33 »
Nowa chłodniczka do silnika 1.6 SR [AKL] na Allegro całe 59,99 zł + koszta wysyłki.

Pewnie, że to jest zamiennik ale jak twoja przepuszcza lub zawaliło ją jakimś szlamem, to nie ma co się zastanawiać w klejenie czy kupowanie używki, tylko brać zamiennik i montować ;)

Offline david_9920209

« Odpowiedź #7 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 15:52:04 »
Sięgnąłem głębiej wzrokiem i faktycznie jest. Pytam o to wszystko bo mam mały problem. Miesiąc temu miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą. Płyn chłodniczy dalej ubywa. oczywiście byłem u mechanika,który to robił już ze 3 razy, ale on tylko coś tam dokręci i mówi że powinno być dobrze a nie jest bo za każdym razem po przejechaniu 200 - 300, 400 km jest na min. Już nie mam za bardzo cierpliwości do niego jeździć, z drugiej strony wziął pieniądze, a problem dalej występuje. Auto na zimnym nie kopci, bagnet czysty, jedynie na korku od wlewu oleju  jest delikatny nalot takiego białego szlamu. Mechanik mocno stoi za tym, że ten ubytek nie jest spowodowany uszczelką bo wszytko dobrze zrobił (głowica planowana). Kiedyś mu sam delikatnie zasugerowałem, zapytałem - oczywiście nie to żebym wchodził w czyjeś kompetencje - czy to może przez wadliwą chłodnicę oleju tak się dzieje to powiedział że nie ma u mnie chłodnicy oleju.

Dodano:  17 - Czerwca - 2018  -  15:56:30
Patrze i mam to chłodnię, potem najwyżej w wolnej chwili zrobię zdjęcie to potwierdzicie, ale jest, na pewno. Tak własnie trochę na własną rękę obrałem taki kierunek z tą chłodnicą, ale już nie wiem...Liczę na to że może coś poradzicie. Tak jak pisałem wyżej on twierdzi że z uszczelką na pewno jest wszystko dobrze.

Dodano:  17 - Czerwca - 2018  -  16:00:17
Podejrzewam, że ja znowu mu zaprowadzę to pewnie braknie mu już pomysłu co to może być. Może faktycznie źle zrobił tą uszczelke, ale co wtedy. Dać komuś innemu i płacić 2 raz, powiedzieć żeby zwrócił chociaż połowę pieniędzy i wtedy poszukać kogoś bardziej ogarniętego? Bo jemu już nie za bardzo ufam...

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #8 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 17:48:35 »
Trochę uchyliłeś rąbka tajemnicy .Trzeba było założyć temat o tytule" po naprawie głowicy ubywa płynu" a zdecydowanie szybciej uzyskałbyś konkrety .
Jeśli chodzi o chłodniczkę oleju to raczej słaby trop na dolegliwości twojej fury .Przy uszkodzonej chłodnicy oleju najczęściej (99% ) olej dostaje się do układu chłodzenia .Jako że w układzie olejowym występuje większe ciśnienie jak w układzie chłodzenia .W rezultacie w zbiorniczku raczej poziom by się podnosił nie wspominając o emulsji jaka powstaje z połączenia tych płynów .
By sprawdzić co jest powodem ubywania płynu można zrobić to na kilka sposobów .
Na zgaszonym silniku (ciepły /zimny )podnosisz ciśnienie w układzie chłodzenia .Można zastosować do tego specjalistyczną pompkę lub taki "przyrząd" zrobiony samemu.No może przyrząd to mocne słowo .Zaopatrujesz się w drugi korek zbiorniczka wyrównawczego (ze szrotu ,sklepu w zależności od grubości portfela).Wiercisz w nim na beszczela otwór o średnicy 11mm i samemu lub w najbliższej wulkanizacji montujesz wentyl samochodowy .Mając taki korek montujesz go do swojej gabloty i zwykłą pompką podnosisz ciśnienie(fajnie jak jest wyposażona w manometr ) do max 2,5-3 bar .Po odczekaniu sprawdzasz czy nie występują wycieki z jakiś połączeń węży, kolektorków i innych miejsc (kontrola ciśnienia ułatwia sprawę ) .Jeśli nie widać wycieków powtarzasz próbę kilkukrotnie na zimnym i ciepłym silniku .Warto na zbiorniczku przy tej zabawie dokładnie zaznaczyć poziom płynu przy dokładnie wpompowanym ciśnieniu .W taki sposób sprawdzisz przyczynę utraty płynu .Jeśli jest ona na zewnątrz to będzie widoczna ,jeśli problem będzie z nagrzewnicą to w kabinie zaczną robić się mokre dywaniki ,jeśli problem w samym silniku to płyn/woda zacznie dostawać się do oleju(przy zgaszonym silniku ) lub któregoś z cylindrów i wystąpi problem z rozruchem silnika jeśli dostanie się więcej jak 100 ml blokując obrót .
Bardziej profesjonalny sprzęt opiera się na płynie zmieniającą swoją barwę pod wpływem spalin .Nie ukaże on jednak innych opcji poza uszkodzeniem uszczelki lub głowicy .         

Dodano:  17 - Czerwca - 2018  -  17:59:02
że ten ubytek nie jest spowodowany uszczelką bo wszytko dobrze zrobił (głowica planowana).
Wystarczy go zapytać czy splanował blok silnika i zacznie się jąkać .
W jakimś temacie robiłem fotorelację na czym planowanie bloku polega tak że nie będę się rozpisywał ponownie .

Offline david_9920209

« Odpowiedź #9 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 23:23:34 »
Faktycznie może źle zacząłem. Nie wiem jak wiem jak się z tym problemem uporać...Lubie ten samochód i mam nadzieję, że jeszcze mi posłuży, ale na razie co tydzień jest u mechanika... :cry: Może faktycznie gdzieś jest wyciek. Tak jeszcze myślę może pompa wody, ale to chyba byłoby słychać, ewentualnie wyciek byłby widoczny? (mogę się oczywiście mylić)

Dodano:  17 - Czerwca - 2018  -  23:24:56
W ogóle to dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie i za zainteresowanie tematem :bry:

Dodano:  11 - Września - 2018  -  15:04:04
Po wielu miesiącach inny mechanik przejrzał wszystko dokładnie i okazało się, że pęknięty był blok silnika. Wymagana była wymiana silnika. Mam nadzieję, że teraz będę się już tylko cieszył jazdą.

Temat do zamknięcia.

Offline david_9920209

« Odpowiedź #10 dnia: 11 - Września - 2018 - 13:50:23 »
Dzień dobry :bry:
Z racji pękniętego w VW Bora bloku zmuszony byłem wymienić słupek silnika.
Chciałem prosić o rade na forum.
Czy lepiej sprzedać go na złom w całości czy może korzystniej byłoby rozłożyć go na części i spróbować sprzedać poszczególne?

Proszę o radę, z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam!

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 13 - Września - 2018 - 15:51:52 »
Zważ go na wadze i będziesz wiedział ile dostaniesz na złomie.
Poszukaj w necie ceny części używanych, które masz sprawne w tym bloku a które mógłbyś ewentualnie zdemontować i sprzedać.
Potem możesz sam zadecydować, co ci się bardziej opłaca.

Jak chcesz dowiedzieć się więcej w tym temacie, to zrób dobrej jakości zdjęcia słupka i wrzuć do tego tematu.
Są na forum Userzy, którzy mogą na podstawie zdjęcia dać Ci jednoznaczną odpowiedź  ;)

Tagi wątku: