Autor Wątek: HAMULCE-TARCZE-KLOCKI  (Przeczytany 35641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: HAMULCE-TARCZE-KLOCKI
« Odpowiedź #50 dnia: 02 - Marca - 2018 - 16:37:53 »
nie polecam regeneracji pompy, jeśli już pada to wymiana uszczelek na długo nie pomoże, cylinder jest już częściowo porysowany
Dzięki za radę. Wziąłem to pod uwagę i zrezygnowałem z regeneracji mojej pompy ;)

Nowa pompa hamulcowa kupiona, czekam tylko na wizytę u mechanika i będzie wymiana.
Przy okazji będzie wymieniany jeden z metalowych przewodów hamulcowych, bo ktoś go kiedyś wymieniał i dał o około 50 cm za długi. Co nie specjalnie wygląda pod autem a do tego może przyczynić się do awarii. Na przeglądach zawsze mi o tym przypominają ::)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #51 dnia: 04 - Marca - 2018 - 13:32:26 »
Jeszcze jedna zauważona przypadłość w działaniu moich hamulców  :curve:

Parę dni temu, po 4-5 mocniejszych naciśnięć na pedał hamulca - pedał stwardniał tak mocno, że w tym momencie nie było wcale hamulców. Po krótkiej chwili wszystko wraca do normy, ale wystarczy ponownie parę razy nacisnąć hamulce i ponownie pedał twardnieje i brak hamowania.

Nigdy wcześniej nie zauważyłem w moim Sharanie takiej anomalii ale prawdą jest, że wcześniej nigdy nie miałem tak gumowatego pedału hamulca i problemów z skutecznością hamowania - może to dlatego  ::)

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: DS
« Odpowiedź #52 dnia: 04 - Marca - 2018 - 13:46:08 »
To jest normalne w SGA.
Kończy się podciśnienie kiedy często wciskasz pedał. Jak chwilę odczekasz, to pompa wytworzy swoje i wspomaganie wraca.

Offline sycylyjczyk

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8 20V
  • Kod: ADR
  • Rej: NEL
« Odpowiedź #53 dnia: 05 - Marca - 2018 - 14:56:33 »
Tydzień temu regenerowałem tylne zaciski w Galaxy. Odpowietrzenie każdego zajęło ok. 20min. Ze szrotu wziąłem nakrętkę ze zbiorniczka płynu, w sklepie rolniczym kupiłem met. wentylnicę, wkręciłem w korek, ok.4m. przewodu do przelewu, pompka nożna i można odpowietrzać ciśnieniowo, oczywiście pompkę naciskać delikatnie, aby wytworzyć nadciśnienie płynu. Zacisk, jako że pusty nie przykręcam do prowadnic, wisi swobodnie, przekręcając w różne pozycje napełnia się powoli, co jakiś czas ucieka powietrze.Gdy leci płyn bez powietrza montuję na koło i po dociśnięciu pedałem sprawdzam raz jeszcze odpowietrzenie. Oczywiście pojemnik na płyn z przewodem przezroczystym na odpowietrznik.
Działa bezbłędnie :D

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #54 dnia: 05 - Marca - 2018 - 23:41:30 »
Trochę czegoś tutaj nie rozumiem. Zacisk wisi swobodnie nie założony przy odpowietrzaniu? To błąd. nie odpowietrzysz tego szybko i prawidłowo. Podczas odpowietrzania jeśli leci płyn przelewowo przez cylinderek i odpowietrznik a w momencie zakręcenia odpowietrznika wypcha tłoczek z cylinderka.
Ja to robię tak. Cylinderki zamontowane na swoim miejscu w aucie, dolewam płynu na max do zbiorniczka i jedna osoba pompuje pedałem a druga popuszcza odpowietrznik. Odpowietrzniki mają założone wężyki i włożone końce do buteleczki. 10 minut to max i hamulce odpowietrzone prawidłowo. :D

Offline sycylyjczyk

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8 20V
  • Kod: ADR
  • Rej: NEL
« Odpowiedź #55 dnia: 06 - Marca - 2018 - 08:16:08 »
Nie do końca wisi swobodnie, nie zakładam linki ręcznego przez co mogę nim obracać w miarę swobodnie.
Wewnątrz tłoka są ruchome elementy i tam powietrze nie za bardzo chce uciec. :)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #56 dnia: 06 - Marca - 2018 - 18:06:05 »
Parę dni temu, po 4-5 mocniejszych naciśnięć na pedał hamulca - pedał stwardniał tak mocno, że w tym momencie nie było wcale hamulców. Po krótkiej chwili wszystko wraca do normy, ale wystarczy ponownie parę razy nacisnąć hamulce i ponownie pedał twardnieje i brak hamowania.
Taka sytuacja jest raczej normalna w SGA  z silnikami TDI z lat 1995-2000.

Problem polega na tym, iż vacum pompa jest niewielka a więc i mało wydajna. Jeśli kilka razy naciśniemy pedał hamulca to całe podciśnienie ucieka i automatycznie pedał hamulca robi się twardy co skutkuje pogorszeniem siły hamowania ponieważ tracimy wspomaganie hamulca.

Tak wygląda vacum pompa z silnika 1.9 Tdi 110 KM AFN

A tak to wygląda w AFN

Może też być wina vacum pompy że nie daje rady wytworzyć w krótkim czasie odpowiedniego podciśnienia. Można spróbować rozebrać ja i wyczyścić. Jeśli się ten zabieg uda to parametry vacum pompy się poprawią.

Tutaj jest filmik z uszkodzona pompą i jak to zmierzyć.

A ten filmik pokazuje jak spada podciśnienie przy niesprawnej vacum pompie. Filmik z Passata ale zasada działania ta sama.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #57 dnia: 09 - Kwietnia - 2018 - 11:04:01 »
@andrew7800, dziękuję za zrozumiałe wytłumaczenie tej dziwnej przypadłości w Sharanie  :thumbup:

Biorę się za wymianę pompy hamulcowej i amatorskie sprawdzenie Vacum pompy, zobaczymy co uda mi się samemu zrobić a czego nie dam rady zrobić w garażu. Jakieś dodatkowe rady, odnośnie odpowietrzania hamulców z układem ABS ?

Dodano: 10 - Kwiecień - 2018 - 20:12:54
Pompa hamulcowa wymieniona, prowadniczki strzemion nasmarowane, całość dobrze odpowietrzona i według mojej oceny - hamulce dalej słabe a pedał gumowaty.

Nowa i stara pompa do mojego Sharana:

Byłem z Sharanem ponownie w SKP na przeglądzie i o dziwo auto przeszło całą ścieżkę idealnie a diagnosta (zdecydowanie surowy i dokładny), stwierdził że co prawda pedał hamulca jest jakiś dziwnie gumowaty ale wyniki na kompie były jednoznaczne i nie miał do czego się przyczepić. Stwierdził wręcz, że hamulce w Sharanie mam dużo lepsze od większości aut w tym samym wieku co moje, którym robi przeglądy.

Sam już nie wiem co o tym myśleć, auto nie hamuje od razu i to mnie bardzo martwi :(

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #58 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 21:30:58 »
Zastanawiam się czy wymiana płynu na DOT4 by nie pomogła. Albo nawet DOT5. Obiło mi się kiedyś o uszy że ich kompresja jest mniejsza. Płyny mają niewielką kompresję ale może..

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #59 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 22:14:00 »
Ze 3-lata temu wymieniłem cały stary płyn na DOT 4 z TRW i do teraz tylko taki stosuję, więc myślę że to nie to (przez te 3-lata niewiele jeździłem).
Pedał hamulca jest strasznie gumowy i reaguje z dużym opóźnieniem, tzn. na początku nie ma reakcji a dopiero po wciśnięciu 3/4 zaczyna cos tam hamować.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #60 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 22:40:39 »
Przy wymianie pompy wypada wstępnie wyregulować długość cięgna łączącego pedał hamulca z pompą .Zbyt duży luz może powodować objawy o jakich wspominasz .Regulacja odbywa się poprzez ustawienie długości cięgna lub odsunięcie /dosunięcie pompy hamulcowej poprzez podkładki względem serwa .Wymaga to trochę cierpliwości by nie przedobrzyć i nie przytkać kanału zasilającego pompę (by płyn ze zbiorniczka przy puszczonym hamulcu mógł swobodnie przepływać z układu do pompy i odwrotnie ).Warto też sprawdzić czy nie ma nadmiernego luzu pomiędzy pedałem a cięgnem (dość częsty objaw przy objawach o których wspominasz )O zapowietrzonym układzie nawet nie wspominam by nie podnosić ciśnienia .Przy pompie ABS najczęściej przewody są tak pozawijane że odpowietrzenie poprawnie układu może być dość kłopotliwe .Nie raz warto zacząć odpowietrzanie układu na przewodach przy pompie ABS a dopiero później resztę .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #61 dnia: 10 - Kwietnia - 2018 - 23:34:47 »
@Gulasz, czy tą wstępną regulację można wykonać od środka auta?
Pytam bo od strony pompy, nie widziałem żadnej możliwości regulacji cięgna.

Dodano:  11 - Kwietnia - 2018  -  00:11:40
Jeszcze jedno pytanie: jakim cudem długość cięgna miałaby się zmienić, jeżeli stara pompa była fabryczna a nowa jest identyczna ?
Na starej pompie był ten sam efekt gumowego pedału hamulca, praktycznie po wymianie pompy hamulcowej nic się nie zmieniło.
Za to wcześniej przed wymianą spalonego modułu ABS, hamulce były dużo lepsze.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #62 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 07:05:13 »
czy tą wstępną regulację można wykonać od środka auta?
W różnych wozach wygląda to inaczej .Nie raz w tym samym modelu potrafią stosować modyfikacje lub nawet części różnych producentów .Nie zmienia to jednak faktu że regulacja jest możliwa by nie powiedzieć że wypadało by ją nawet wykonać .Nie są to ogromne wartości .Wystarczy byś miał luz około 1mm a na pedele hamulca będzie około 1cm lub nawet więcej .
Podpowiem jak ja robię tego typu regulację może naprowadzi na jakiś trop .Przed montażem nowej pompy zdejmuję wszelkiego rodzaju sprężyny i wspomagacze przy pedale hamulca tak by nic nie blokowało jego ruchu .Sprawdzam pchając za cięgno od strony serwa czy wszystko chodzi płynnie bez żadnych zacięć (bez problemu da się to zrobić palcem ).Dosuwam pompę i sprawdzam na jaką wysokość podnosi się pedał hamulca (można załapać ją na jedną nakrętkę jak robisz w pojedynkę).By sprawdzić ile jest luzu chwytasz za pedał i ręką sprawdzasz ile możesz go jeszcze podnieść do góry (jałowy luz ).Czym mniejszy tym szybciej /wyżej będzie brał hamulec .Naturalnie wymaga to trochę cierpliwości i spokojnych ruchów .Jeśli luzu jest sporo w zależności od modelu wozu albo wydłużam cięgno albo daję chudszą podkładkę .Nie zaszkodzi obejrzeć też element łączący dźwignię hamulca z samym cięgnem (najczęściej łączony metalowym kołeczkiem lub plastikowym elementem który lubi się wycierać nieraz jego wymiana/naprawa znacząco poprawia działanie całości ).
Co do odpowietrzania układu po takiej wymianie pompy zaczynam od odpowietrzenia serwa .Najczęściej robię to metodą grawitacyjną na zgaszonym silniku a dopiero później cały układ .Przy odpowietrzaniu serwa nie raz wymaga to wymuszenia ciśnienia w zbiorniczek płynu bo sama grawitacja nie jest w stanie wypchnąć całego powietrza z pompy ABS .

Dodano:  11 - Kwietnia - 2018  -  07:20:27

Widząc twoją fotkę problem z brakiem wspomagania po kilku krotnym wciśnięciu hamulca doszukiwałbym się w problemie szczelności .Jeśli w zaznaczonym miejscu zasysał lewe powietrze to dziwne że wspomaganie działa w ogóle .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #63 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 12:12:40 »
Widząc twoją fotkę problem z brakiem wspomagania po kilku krotnym wciśnięciu hamulca doszukiwałbym się w problemie szczelności .Jeśli w zaznaczonym miejscu zasysał lewe powietrze to dziwne że wspomaganie działa w ogóle .
W zaznaczonym przez ciebie miejscu, nie ma uszczelki a jedynie płaska powierzchnia pompy. Uszczelka jest bardzo wąska i usytuowana na samej krawędzi/obrzeżu tego widocznego otworu.

Stara pompa i widok na miejsca przylegania do serwa:

Jeżeli brak szczelności w tym miejscu byłby potwierdzony na 100%, to byłbym w stanie rozebrać to jeszcze raz i wyczyścić. Ale poprzednie sugestie fachowców z 2-stacji SKP, co to stanu mojej starej pompy hamulcowej i konieczności jej wymiany - powodują we mnie dużą dozę niepewności co do przyczyny i skuteczności jej ewentualnej naprawy.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #64 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 19:53:04 »
Utleniające się aluminium puchnie i odsuwa pompę od serwa co zapewne wpłynęło na nieszczelność w tym miejscu . Jest ona dość istotna bo dzięki niej w serwie utrzymuje się podciśnienie .Jeśli chcesz sprawdzić szczelność tego co masz obecnie bez zbędnego rozbierania wystarczy odpalić pojazd, dać mu chwilę pochodzić ,zgasić i po około 3-4 godzinach zdjąć rurkę z serwa która biegnie od pompy podciśnienia (najwygodniej przy serwie ) .Jeśli usłyszysz wyraźne zassanie po wyjęciu rurki układ jest szczelny .Jeśli nie będzie wyczuwalny /słyszalny specyficzny dźwięk zassania powietrza świadczyć to będzie o nieszczelności układu.Szczelny układ jest w stanie bez problemu utrzymać podciśnienie przez kilka dni. .Nawet najlepsza (nowa )pompa podciśnienia może się nie wyrabiać i po kilkukrotnym wciśnięciu hamulca będzie po prostu jego brakować przy nieszczelnym układzie .

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #65 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 22:30:16 »
Przecież tutaj widzicie uszczelniacz a więc nic wspólnego nie ma ta śnieć na łączeniu. Jeśli to problem to oczyścić i złożyć na pastę do składania silników( Victor Reinz lub Dirko). Vacum Pompa w Sharanach tdi 90 i 110 KM jest mało wydajna i kilkakrotne wciśniecie pedału hamulca powoduje twardnienie i nic tego nie zmieni. Tak jest w fabryce. Jeśli jest nieszczelność w układzie to wiadomo że hamulce stracą wspomaganie zbyt szybko. Skoro na ścieżce diagnostycznej z hamulcami nie ma problemu to wszystko jest w normie. Przyczyn tej anomalii może być kilka.Począwszy od klocków i tarcz, prowadnic ,płynu, a na Vacum kończąc.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #66 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 23:20:22 »
Przecież tutaj widzicie uszczelniacz a więc nic wspólnego nie ma ta śnieć na łączeniu.
Widoczna śniedź ma znaczenie .jak wspomniałem w wypowiedzi wyżej aluminium przy utlenianiu lubi puchnąć a jej spuchnięcie w tym przypadku powoduje odsunięcie korpusu pompy od serwa a tym samym mniej precyzyjne uszczelnienie .Czy puszczało w tym miejscu nie mam zamiaru się kłócić sugeruję że jest duże prawdopodobieństwo że przez tak mały drobiazg może występować nieszczelność i objaw słabszego wspomagania jak i zanik po kilkukrotnym naciśnięciu (może ale nie musi ) .
Czy w SGA występuje fabryczny problem z zanikiem wspomagania hamulców po kilkukrotnym naciśnięciu wypadałoby zapytać tych którzy mają taki pojazd od nowości .Bo w nastoletnich wozach to jak najbardziej jest to możliwe (taka ich przypadłość po latach eksplatacji )
Co do kontroli na SKP to nadal podtrzymuję że to fikcja (jak sami widzicie na tym przykładzie) .Fura przeszła badanie pozytywnie tylko właściciel nadal odczuwa niepokój co do jakości hamulców .A skoro porusza się nim na co dzień to wie lepiej od diagnosty że coś jest nie tak .

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #67 dnia: 11 - Kwietnia - 2018 - 23:23:28 »
Potwierdzam, po kilku szybkich wciśnięciach pedal jest twardszy, taka cecha tego auta.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #68 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 14:39:05 »
Panowie przepraszam Was ale zapomniałem napisać o bardzo ważnej rzeczy - w sierpniu/wrześniu 2017 spalił mi się w Sharanie moduł ABS i był wymieniony przez elektryka na używany. Od czasu tej wymiany, mam większe problemy z gumowatym hamulcem niż wcześniej.
Od czasu wymiany modułu ABS, już ze 3-razy odpowietrzałem hamulce ale za każdym razem bez włączonego silnika (zapomniałem o tym) i bez poprawy siły hamowania.

Prawdopodobną przyczyną zwarcia i stopienia się wtyczki, była kuna która czasami odwiedza moje auto. 

Czy ponowna samodzielna próba odpowietrzenia hamulców, teraz już na pewno na pracującym silniku - skutecznie odpowietrzy pompę ABS ?
Pytam, bo do tej pory jeszcze nie odpowietrzałem tym sposobem  ::)   

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #69 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 15:22:46 »
W różnych autach bywa różnie .Najczęściej odpowietrzam układ na zgaszonym silniku grawitacyjnie (bo najczęściej brak drugiej osoby do pomocy przy deptaniu ) i mimo ABS idzie bez problemu.Zanim zaczniesz walczyć po raz kolejny z odpowietrzaniem (w taki czy inny sposób) warto sprawdzić czy problem z gumowatym hamulcem nie jest spowodowany którymś z zacisków,prowadnic,blokujących klocków itp.Ja mam na to prosty sposób zaciskając przewód elastyczny po kolei przy każdym z kół( wystarczy nawet ścisk stolarski ,klucz nastawny ,kombinerki,żabka którą związujesz kawałkiem drutu by była w pozycji ściśniętej, czy nawet mors) sprawdzając każdorazowo o ile pedał hamulca poprawia się na plus .Jeśli przy którymś z kół czuć zdecydowaną poprawę to zawęża znacznie pole poszukiwań przyczyny . Koszenie się zacisku w prowadnicy będzie też dawało efekt gumowego pedału hamulca mimo odpowietrzonego układu .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #70 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 15:30:20 »
Pompa hamulcowa wymieniona, prowadniczki strzemion nasmarowane, całość dobrze odpowietrzona i według mojej oceny - hamulce dalej słabe a pedał gumowaty.
Naprawdę muszę wszystko pisać 2-razy :D

Czy ponowna samodzielna próba odpowietrzenia hamulców, teraz już na pewno na pracującym silniku - skutecznie odpowietrzy pompę ABS ?
Pytam, bo do tej pory jeszcze nie odpowietrzałem tym sposobem ::) 
Spytam ponownie i chętnie poznam odpowiedź na zadane pytanie  ::)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #71 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 18:06:33 »
Panowie jak odpowietrzać układ hamulcowy, po wymianie modułu ABS i pompy hamulcowej ?

Do tej pory, zawsze jak odpowietrzałem hamulce w swoich autach, to trzymałem się takiej procedury:
Kompletuję 2-osoby - jedna z nich pompuje i trzyma pedał hamulca, druga luzuje zaworek i spuszcza płyn przy kole.

Zaczynam od zacisku najdalej położonego od pompy hamulcowej :
- odpowietrzam zacisk tylnego prawego koła,
- odpowietrzam zacisk tylnego lewego koła,
- odpowietrzam zacisk przedniego prawego koła,
- odpowietrzam zacisk przedniego lewego koła.

Na zaworek do odpowietrzania zakładam 30-50-centymetrowy przeźroczysty wężyk, który jest wsadzony do półlitrowej przeźroczystej butelki,
- jedna osoba, pompuje 8-10-razy pedałem hamulca i z całej siły wciska go do momentu aż druga odkręci i zakręci zaworek przy zacisku,
- czynność powtarzam parę razy, aż w wylatującym z zaworku płynie nie widać żadnych pęcherzyków powietrza.

Zawsze tak robiłem i było dobrze ale po lekturze z paru rożnych stron w necie, mam poważne zastrzeżenia co do kolejności odpowietrzanych kół z systemem ABS.

W przypadku odpowietrzania okładu hamulcowego z systemem ABS, całą procedurę należy zacząć dokładnie odwrotnie, zaczynając od lewego przedniego koła, następnie prawe przednie, następnie lewe tylne i na końcu prawe tylne.

Cytuj (zaznaczone)
Odpowietrzanie układu hamulcowego z układem ABS
Bardziej skomplikowaną czynnością jest odpowietrzanie układu hamulcowego z ABS-em. W pierwszej kolejności odpowietrzamy koła przednie. Po wyłączeniu silnika i wciśnięciu około 20 razy pedału hamulca, zniwelujemy ciśnienie regulacji ABS. Później napełniamy zbiornik płynem hamulcowym do górnej krawędzi i nakładamy przezroczysty przewód na zawór, odpowietrzając hamulec prawego przedniego koła. Drugi koniec przewodu podobnie jak w poprzednim przypadku, musi znaleźć się w naczyniu z płynem hamulcowym.

Także i tutaj do odpowietrzenia zapowietrzonego hamulca będzie potrzebna pomoc drugiej osoby, której zlecamy pompowanie pedałem hamulca aż do wytworzenia się przeciwciśnienia w układzie. Trzymamy pedał i odkręcamy w tym samym czasie zawór odpowietrzający. Kiedy opór hamulca ustąpi, zakręcamy zawór. Powtarzamy kolejno operacje z pompowaniem pedała i spuszczaniem płynu hamulcowego do chwili, kiedy w przewodzie przestaną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zakręcamy zawór i napełniamy zbiornik płynem. Na takiej samej zasadzie odpowietrza się drugie przednie koło.

Z kolei w przypadku kół tylnych wyłączamy zapłon, pompujemy pedał hamulca 20 razy, niwelując ciśnienie regulacji ABS. Później wciskamy i przytrzymujemy pedał hamulca, włączamy zapłon, zakładamy przewód i odkręcamy zawór odpowietrzający prawego hamulca. Zamykamy go dopiero wtedy, gdy w przewodzie przestaną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Pamiętajmy o tym, że pompa układu ABS nie powinna pracować jednorazowo dłużej niż 2 minuty, dlatego konieczne jest robienie co 10 minut przerwy na ochłodzenie pompy. Następnie wyłączamy zapłon i przygotowujemy drugi hamulec do odpowietrzenia. Kiedy dokonamy tego, włączamy zapłon i czekamy na wyłączenie się samoczynnie pompy ABS, a na koniec uzupełniamy płyn hamulcowy do oznaczenia poziomu maksymalnego.

-

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #72 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 18:56:14 »
Samodzielna próba odpowietrzenia na pracującym silniku raczej jest mało wykonalna ( nie licząc odpowietrzenia grawitacyjnego dla którego jest nie istotne czy silnik pracuje czy nie ) .Różnica pomiędzy dwoma sposobami jest taka że przy włączonym osoba wciskająca pedał ma zdecydowanie wygodniej (mniej się męczy bo działa wspomaganie i może uzyskać większe ciśnienie używając mniej siły ) .Czy do odpowietrzenia istotna jest wartość ciśnienia to sprawa sporna .
Wspominasz że wszystko powymieniane ,nasmarowane i powinno być ok. a nie jest .
Staram się podpowiedzieć co może być przyczyną gumowego hamulca i jak w prosty sposób można to sprawdzić .
--- regulacja cięgna pompy hamulcowej .Ile jest luzu cięgno-pompa ?Ile jest luzu na połączeniu pedału z cięgnem ?
--- problem z którymś z zacisków hamulcowych ,prowadnica  itd .Próba z odcięciem zasilania płynu na poszczególne koło da podpowiedź.
--- uszkodzona pompa hamulcowa .Płyn przechodzi z sekcji do sekcji .Raczej można wykluczyć przy nowej pompie .
--- przeciek płynu hamulcowego z pompy do serwa .Raczej można wykluczyć przy nowej pompie
--- zapowietrzony lub nieszczelny układ hamulcowy .Wszystko nowe nic nie kapie (chyba )więc też można wykluczyć
--- problem z odpowietrzeniem pompy ABS.Wspomniałem o odpowietrzeniu układu przy samej pompie a następnie przy kołach .
--- montaż starych klocków hamulcowych na nowe tarcze lub odwrotnie .Wymaga czasu (przejechanych kilometrów )by pedał hamulca z gumowego przez dotarcie się powierzchni doszedł do normy .
Więcej opcji gumowego hamulca nie kojarzę .
Jeśli nie jesteś pewien co do jakości odpowietrzenia a walczysz w pojedynkę możesz zastosować opcję zakładając na odpowietrznik dopasowany wężyk na tyle długi by sięgnął do dna postawionego na ziemi naczynka .Luzujesz odpowietrznik i depczesz (nie istotne czy na odpalonym czy zgaszonym silniku) .Ważne by wężyk był na dnie naczynka i nie miał możliwości łyknięcia powietrza .Depczesz kontrolując poziom w zbiorniczku pompy by nie zszedł poniżej minimum (uzupełnisz na bieżąco (co 15-20 wciśnięć ).Powtarzasz to z każdym kołem z osobna .Jeśli będziesz deptał dość szybko/intensywnie to po takim odpowietrzeniu nie ma opcji by został w układzie bąbel powietrza . Jak przepompujesz przy każdym kole około 0,5 l to będziesz miał przepłukany układ i odpowietrzony w 100 %.
Naturalnie płyn który złapiesz w naczynko a nie będzie brudny możesz odzyskać i wlać ponownie do zbiorniczka pompy hamulcowej .
Kolejność jest nie istotna   

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #73 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 22:46:19 »
--- problem z odpowietrzeniem pompy ABS.Wspomniałem o odpowietrzeniu układu przy samej pompie a następnie przy kołach .
--- montaż starych klocków hamulcowych na nowe tarcze lub odwrotnie .Wymaga czasu (przejechanych kilometrów )by pedał hamulca z gumowego przez dotarcie się powierzchni doszedł do normy .
Więcej opcji gumowego hamulca nie kojarzę .
Tak jak kolega @Gulasz pisze tego bym się trzymał. Najczęściej problem gumowatego pedału to nie ułożone i nie doszlifowane klocki do tarczy. Nawet jeśli założymy nowe tarcze i klocki to na początku będzie problem słabszych hamulców i gumowatego pedału hamulcowego.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #74 dnia: 15 - Kwietnia - 2018 - 23:23:31 »
Nigdy nie zakładałem starych klocków na nowe tarcze ani na przetoczone i nigdy nie spotkałem się z taką diagnozą dotyczącą gumowatego pedału hamulca. Klocki hamulcowe nie mają tu nic do rzeczy, bo przed wymianą modułu ABS były te same a hamulce były dużo lepsze.

Jutro biorę się za ponowne odpowietrzanie, według procedury dotyczącej układu hamulcowego z ABS. Jeżeli to nie przyniesie żadnego pozytywnego skutku, wtedy umówię się do mojego mechanika i odpowietrzymy pompę ABS według procedury VAG.

Tagi wątku: płyn hamulcowy