Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - czy wymienia się w niej olej ?  (Przeczytany 908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bc_passat

• :: TrendLine
  • VW: Passat B7
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - czy wymienia się w niej olej ?
« dnia: 28 - Sierpnia - 2019 - 15:04:33 »
Hej,
Z tego co wiem to są dwie szkoły, poglądy na ten temat. Jedna mówi żeby wymieniać co ileś kilometrów olej w manualnej skrzyni biegów. Druga mówi, że się nie wymienia.

Więc jak jest z tym olejem w skrzyni biegów?
Wymienia się czy nie?
Jeśli tak to co ile kilometrów trzeba go wymienić?

Offline hu5tler

• :: TrendLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.4 MPI
  • Kod: CGGA
  • Moc: 80 KM
  • Rej: NE
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - czy wymienia się w niej olej ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Lutego - 2022 - 11:42:54 »
Każdy olej z czasem traci swoje właściwości. Dla świętego spokoju lepiej wymienić.

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #2 dnia: 22 - Lutego - 2022 - 19:50:02 »
Z doświadczenia własnego do tej pory wymieniałem olej w skrzyni automatycznej (hydrokinetycznej łączonej z 1.8T) po 130 tyś i chyba 7 latach eksploatacji (w tym 1 rok stania). Tam jak i w nowych automatach jest to zdecydowanie zalecane i to nawet dużo częściej. W manualu wymieniałem, w lecie, w Punto II po 100 tyś i 20 latach eksploatacji - nie ma ogromnej zmiany, ale biegi wchodzą precyzyjniej a sam olej jest standardowy 75W90 GL5.

Jeżeli skrzynia nie wykazuje problemów - nie ma takiego 100% musu. Ale po 10-15 latach lub 150-200 tyś bym wymienił. Z tym, że w skrzyniach VW zalecam kupić oryginalny olej, dokładnie dobrany przez ASO. Dlatego, że olej o innych parametrach niż zalecane może spowodować, że skrzynia będzie działać gorzej niż przed wymianą.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: doggie

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Lutego - 2022 - 20:42:17 »
Pamiętam jak wymieniałem olej w skrzyni manualnej w Golfie 5 TDI przy mniej więcej 170 tys km i około 6 latach od nowości przy okazji wymiany DKZ, olej był brązowy jak czekolada. Poza tym lać wyłacznie olej OE VW, zalałem kiedyś do Tourana Fuchsa i niestety dwójka zaczęła a dokładnie synchronizator niemiłosiernie zgrzytać. Powrót do oleju OE i jak ręką odjął.

Podziękował: tomkasz

Tagi wątku: