Autor Wątek: ELEKTRYKA - usterki po odłączeniu akumulatora  (Przeczytany 3328 razy)

Offline e2rdo

• clubmen
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WJ
ELEKTRYKA - usterki po odłączeniu akumulatora
« dnia: 24 - Października - 2019 - 08:49:51 »
W linku przesyłam zdjęcie usterek jakie pokazały mi się w samochodzie VW Touran 3.
W zwiazku ze zbliżającą się zimą, postanowiłem podładować akumulator, w tym celu ściągałem klemy z akumulatora i je najpierw wyczyścić z osadu. Następnie podłączyłem klemy bo prostownik był w bagażniku który bez prądu się nie otworzy, ale z ciekawości włączyłem zapłon i oto skucha...
Usterki są teraz cały czas widoczne, ponowne zdjęcie klem nic nie dało.
Samochód po gwarancji, wiem że trzeba auto podpiąć pod komputer ale może wiecie co się stało się że wyskoczyły takie błędy?
https://photos.app.goo.gl/iCGgdLs6Rgct5qY98

Dodano:  24 - Października - 2019  -  09:19:43
Nie czekając na odpowiedź, uruchomiłem samochód i przejechałem się ok 1 km, usterki pojedynczo zaczęły znikać w czasie jazdy. Jednak w czasie jazdy wyskoczył jeszcze jeden komunikat o awarii systemu start-stop i utrzymywał się aż do końca. Tak samo nie działał aktywny tempomat, choć żadnego komunikatu nie było, jedynie żółta ikona na wyświetlaczu.
Po dojechaniu na parking i kolejnym restarcie samochodu, tym razem wszystkie błędy zniknęły.
Działa układ start stop i aktywny tempomat.
Na tą chwilę testy nadal trwają, ale mam nadzieję że błędy się już nie pokażą.
Także zapewne Ameryki nie odkryłem ale trochę strachu się najadłem. Pozostawiam temat dla potomnych, aby w Googlach było co wyszukać.

Offline tpomaski

• clubmen
  • VW: Polo VI
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: PY
Odp: Usterki po odłączeniu akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Maja - 2020 - 21:23:41 »
Też to przerabiałem :)
Odłączałem akumulator bo montowałem hak - jak zobaczyłem listę błędów to nogi mi się ugięły ale coś mi mówiło że poczekam i przejadę się kawałek :). Teraz już się nie boje :)

Podziękował: e2rdo

Tagi wątku: