Autor Wątek: WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - głośna praca  (Przeczytany 3792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krycho

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SRB
WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - głośna praca
« dnia: 27 - Września - 2019 - 07:58:00 »
Witam

Czy macie też problem z wycieraczkami przedniej szyby?
Moja wycieraczka od strony kierowcy praktycznie od nowości chrobocze, od pasażera idzie cichutko.
Po ok 2 miesiącach od zakupu byłem w ASO i myślałem że wymienią na gwarancji ale powiedzieli mi, że to jest część eksploatacyjna i nie podlega gwarancji :curve: 
Sprawdzali ją i sami stwierdzili, że problem jest z piórem, testowali chyba z pół godziny z różnymi płynami i wodą. Powiedzieli, że takie jedno pióro ok 90 zł kosztuje. Pomyślałem, że może się wyrobi i na razie się wstrzymam ale objawy nie ustępowały a wycieraczka zaczyna mnie coraz bardziej wkurzać. Ostatnio podjechałem do salonu to mi powiedzieli, że nie idzie kupić jednej, tylko muszę kupić komplet za 180 zł  :o
Wczoraj rozmawiałem z koleżanką, która też ma nowe Polo i mówiła mi, że też jej wycieraczki chodzą głośno i jedzie do ASO.
Ciekawe co załatwi. Powiedziałem jej, że mi nie chcieli wymienić.

Gdzie oprócz w ASO można kupić oryginalne wycieraczki takie jak są założone w nowym aucie?
Może będzie trochę taniej?

Klocki hamulcowe też się zużywają a słyszałem, że niektórym wymieniali jak były wadliwe... chyba byłem za mało upierdliwy podczas rozmowy z nimi.

Offline arturch1977

• Moc: ?? KM
  • Rej: WJ
Odp: WYCIERACZKI PRZEDNIEJ SZYBY - głośna praca
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Września - 2019 - 08:49:08 »
Mi też w nowym hałasowała wycieraczka lewa przednia. Nawet nie bawiłem się w ASO bo to nie podlega gwarancji. Kupiłem nowe Bosch model A863S (komplet) za 80 zł na allegro i teraz działają idealnie. Oryginał to tylko cena wysoka i nic więcej.

Podziękował: Krycho

Offline RAV CB

• Moc: 115 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: CB
« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Września - 2019 - 20:25:41 »
Potwierdzam głośną pracę wycieraczek. W poprzednim samochodzie miałem cichutkie,  a te pierdzą aż wstyd.

Offline Polczman

• Rej: SK
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Września - 2019 - 14:02:38 »
Jakie polecacie? Płaskie czy hybrydowe?

Offline kopytko

• Rej: WX
« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Września - 2019 - 14:17:54 »
Ja kupiłem komplet Motgum za jakieś 37 zł. Valeo first można kupić za niecałe 60 zł i są to te z różnymi zaczepami, do polo musi być zaczep D1.

Offline RAV CB

• Moc: 115 KM
  • Rej: CB
« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Września - 2019 - 14:57:53 »
Poprzednio miałem hybrydowe Denso i były super. Nie wiem jednak czy do Polo produkują. Polskie Motgumy mają dobre opinie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #6 dnia: 01 - Października - 2019 - 20:20:52 »
Jak wycieraczki głośno pracują, to zazwyczaj jest to wina gumy, która jest albo za twarda lub bardzo marnej jakości.
Czasami na taką głośna pracę, pomaga przetarcie gumy benzyną ekstrakcyjną - nie jest to cudowny lek ale na chwilę może pomóc.
Stosowałem ten patent nieraz u siebie na skrzypiących nowych wycieraczkach.

Offline sperou

• Rej: EL
« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Października - 2019 - 16:44:08 »
U mnie podobnie. Nawet po wymianie na Bosh szału nie ma. Podejrzewam, że może to być też źle ustawiony kąt natarcia ramion wycieraczek na szybę. Ale specem nie jestem. Po wizycie w ASO stwierdzili, że wymyślam. Powiedzieli, że to wina zużytych piór. Na moją informacje, że pióra były wymieniane tydzień wcześniej Pan nie umiał wymyślić żadnej szybkiej wymówki więc stwierdził że ,,guma" się musi ułożyć... Wstyd po prostu.

Offline ant327

• :: ComfortLine
  • VW: Caddy III
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BLS
  • Moc: 105 KM
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Października - 2019 - 01:29:54 »
A czy ktoś próbował już przetrzeć benzyną te skrzypiące wycieraczki, tak jak sugeruje kolega @pretor ?
Parę razy robiłem takie eksperymenty na strych stwardniałych gumach i czasami na parę tygodni a czasami na parę dni przynosiło to oczekiwane efekty.

Offline Polczman

• Rej: SK
« Odpowiedź #9 dnia: 20 - Października - 2019 - 14:50:37 »
pójście do ASO z powodu wycieraczek to chyba szczyt polskiej cebuli.
Oczekujecie od budżetowego auta jakości na poziomie mercedesa ?
Kupcie porządny płyn do spryskiwaczy i przestanie wam skrzypieć.

Offline Krycho

• Moc: 95 KM
  • Rej: SRB
« Odpowiedź #10 dnia: 21 - Października - 2019 - 07:47:04 »
Ja dałem za moje polo 75 000, myślałem, że to nie mało. W takim razie od jakiej kwoty mogę zacząć wymagać żeby mi nowe wycieraczki nie skrzypiały? Wymieniłem na Bosch i jest idealnie czyli była to wina oryginalnych piór a nie płynu do spryskiwaczy.

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #11 dnia: 21 - Października - 2019 - 19:14:49 »
Cytat: Krycho
W takim razie od jakiej kwoty mogę zacząć wymagać żeby mi nowe wycieraczki nie skrzypiały?
Według mojej oceny, to nawet takie za 10 zł nie mają prawa skrzypieć a co dopiero firmowe w nowym aucie za niemałe pieniądze.
Marka Volkswagen, to nie tani chiński wyrób i takie rzeczy nie mają prawa się w nim zdarzyć! I bez różnicy czy to jest Polo czy może Arteon.

Podziękował: pretor

Offline lukimaster

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.2 TSI
  • Moc: 85 KM
  • Rej: CCH
« Odpowiedź #12 dnia: 21 - Października - 2019 - 23:21:33 »
Nie bardzo rozumiem co ma płyn do spryskiwaczy do skrzypiącej wycieraczki?
Ze swoich obserwacji wiem,że dość szybko wycieraczki wykańczają środki woskowe dodawane na myjniach bezdotykowych. Natomiast zimą zabija je lód na szybie (jeśli ktoś tak jak ja jest leniwy i nie chce mu się skrobać)
Moje fabryczne padły po 3 latach i okolo 25 tys km. Wymieniłem na Denso (dedykowane), koszt około 90 zł i jak na razie są ok.

Offline kolnierz

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.0 TSi
  • Rej: WN
« Odpowiedź #13 dnia: 11 - Grudnia - 2019 - 22:01:45 »
Hej wszystkim, mnie też od nowości wycietaczki skakaly po szybie minął rok od wyjechania z salonu. Nadeszła zima i postanowiłem  cos z tym zrobic, dzis kupiłem i zalozylem sobie eco Bosch areo. Teraz dzialaja idealnie cicho slychac jedynie lekki szum jak w kazdym samochodzie. Oryginalne jakie zakladaja to jakis badziew. Ppd palcem czuc ze gumy jest duzo mniej niz w eco Bosch.

Offline ogus

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 ???
  • Kod: DKZC
  • Moc: 200 KM
  • Rej: LU
« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Września - 2022 - 14:25:22 »
Problem z głośnymi wycieraczkami rozwiązuje się bez kosztowo w każdym samochodzie. Ramiona wycieraczek po nawet krótkim czasie użytkowania bądż nawet zmianie temperatury otoczenia , delikatnie się skręcają osiowo (metal) . To powoduje e pióro zmienia swój kąt pracy względem szyby i guma podczas suwu pracy "kantuje się"(nie wiem jak to nazwać) co słyszymy wewnątrz . Wystarczy zdjąć pióra i delikatnie "odkręcić"-skorygować (ja to robię kombinerkami zabezpieczając przed uszkodzeniem lakieru na ramieniu wycieraczki)  ramię wycieraczki osiowo w prawo lub w lewo w zależności od tego przy którym suwie wycieraczka wydaje nieprzyjemne odgłosy.

Zakres "odkręcenia" trzeba ustalić w drodze eksperymentu ,ale z reguły chodzi o bardzo niewielką korektę.
Czynność ta jednak  wymaga "wyczucia" aby nie doprowadzić do uszkodzenia ramion wycieraczek.   

Proszę o zwrócenie swojej uwagi na interpunkcję - przecinki i kropki stawiamy zaraz za wyrazem bez zbędnej spacji, za to nowy wyraz lub zdanie, zaczynamy po kropce czy przecinku w połączeniu ze spacją. Dziękuję.

Tagi wątku: