0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jeżeli chodzi o olej Ravenol do haldexa to przeglądając fora znalazłem sporo kontrowersyjnych opinii?
Mechanizmy różnicowe przód - tył G052145S2 - 168zł za litr (zamiennik Castrol Syntrax LL 75/90 w cenie ok. 90zł za litr).
Skrzynia biegów manualna G052171A2 - 122zł za litr (znalazłem zamiennik Castrol Syntrans V FE 75/80 w cenie ok. 80zł za litr).
Od razu pytanie, co należy najpilniej sprawdzić u mechanika?
Silnik diesla 170 KM, skrzynia manualna, przebieg trochę ponad 200 tys
drobne ślady korozji na podwoziu.
jak to działa w moim Tiguanie I z 2009.
Istnieje kilka generacji sprzęgła Haldex (1-5). Moment obrotowy sprzęgła Haldex, generacji 1-3 jest sterowany głównie przez różnicę prędkości osi napędzanej w celem maksymalizacji trakcji. Haldex 4-generacji posiada dodatkowo elektryczną pompę olejową z akumulatorem ciśnienia, która między innymi, może być użyta do zwiększenia dynamiki jazdy a także stabilizuje pojazd bez wcześniejszego poślizgu koła, przy wystąpieniu niekorzystnych warunków jazdy.
Jeżeli posiadasz przycisk Off-Road, to w 99%
Nie spotkałem się jeszcze w MK1 z tym przyciskiem
Masz. Masz RLS czujnik deszczu i światła.
Powinieneś też mieć włącznik świateł z pozycją AUTO
Czy przez to, że mam czujnik deszczu, w jakiś specjalny sposób zmienia się użytkowanie wycieraczek ?
ten czujnik czasami wariował i wprowadzał niezły bałagan
Mam na włączniku pozycję AUTO
No i fajnie, możesz włączyć sobie automatyczne światła do jazdy dziennej w p.mgłowych i ściemnić je np. o 50% żeby nie waliły za bardzo po oczach albo automatyczne mijania jako PRL (Permanent daytime Running Lights) chyba że już masz