1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Forum
Zaloguj się
VOLKSWAGEN :: WARSZTAT
Tiguan
Tiguan I
AKUMULATOR - wybór, zakup, wymiana, kodowanie
« poprzedni
następny »
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do dołu
Autor
Wątek: AKUMULATOR - wybór, zakup, wymiana, kodowanie (Przeczytany 8400 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Frodo
Clubowicz
VW: Tiguan II
Wersja: R-Line
Silnik: 2.0 TSI
Kod: DKTA
Moc: 230 KM
Skrzynia: DSG-7
Napęd: 4x4
Rej: KR
Odp: AKUMULATOR - wybór, zakup, wymiana, kodowanie
«
Odpowiedź #75 dnia:
25 - Października - 2023 - 18:56:33 »
Nie mam rozwiązania, ale w takich warunkach polecam powerbank z funkcją rozruchu - przynajmniej w międzyczasie człowiek wsiada i jedzie...
Super gadżet! (nie polecę konkretnego, bo mam stary - modelu ani firmy nie ma już na rynku)
Podziękował:
Sobeke36
Sobeke36
:: TrendLine
VW: Tiguan I
Silnik: 2.0 TDI
Kod: CBAB
Moc: 140 KM
Skrzynia: AT
Rej: PP
«
Odpowiedź #76 dnia:
30 - Października - 2023 - 15:34:56 »
Witam.
A więc auto wróciło od elektryka. Okazało się że alarm/zabezpieczenie zapłonu które było założone kradło prąd i robiło skoki napięcia, dlatego
czujnki
walka rozrządu i wału
wariowaly
dlatego auto
tracilo
moc i też objawiało się to brakiem reakcji na pedał gazu.
Całe to ustrojstwo zostało wywalone i autko śmiga elegancko, zero błędów, moc i
wszytko
jest ok.
Pozdrawiam
Podziękował:
tomnaj84
,
Frodo
tomnaj84
Clubowicz
VW: Tiguan I FL
Model: SUV
Kod: CFGC
Moc: 177 KM
Rej: FK
«
Odpowiedź #77 dnia:
30 - Października - 2023 - 15:38:46 »
Niby nic a tyle zamieszania.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM
Piotr84
VW: Touran I
Skrzynia: DSG
Rej: GMB
«
Odpowiedź #78 dnia:
03 - Grudnia - 2023 - 11:25:24 »
Cześć,
Pytanko:
1. Jaki największy aku jest możliwy do zainstalowania w TIG1 2.0 140KM z 2010r ?
Planuję wrzucić coś możliwie największego (nie najtańszego), by jednak auto miało porządne zasilanie.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zawsze musi być naładowany (u mnie nie gasi się aut poniżej 5min).
W poniedziałek odbieram auto i pierwsze co to filtry/oleje itp ... + właśnie nowe aku, opony itp.
--------------------- poza tematem ---------------------
Używam Paska B8 2.0 240KM z 2018 i system ładowania ma bardzo dobrze rozwiązany:
- bez obciążenia (szyby, fotele, dogrzewanie ładuje około 13V)
- z obciażeniem (włączone dogrzewania itp napięcie łądowania leci powyżej 14V, a w trasie spada)
- rozładowany aku (też podwyższa obroty, daje wyższe napięcie, a po czasie spada nawet do 12V)
tomnaj84
Clubowicz
VW: Tiguan I FL
Kod: CFGC
Moc: 177 KM
Rej: FK
«
Odpowiedź #79 dnia:
04 - Grudnia - 2023 - 10:13:46 »
Cytat: Piotr84 w 03 - Grudnia - 2023 - 11:25:24
Jaki największy aku
Mysle ze najlepiej jest dobrać po nr VIN . oczywiscie troche większy może być ale nie przesadzał bym z tym bo takowy dużo większy moze być nie doładowany ciągle co nie wpłynie korzystnie na jego żywotność.
VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM
Piotr84
«
Odpowiedź #80 dnia:
04 - Grudnia - 2023 - 10:27:31 »
To prawda ... na pewno nie będę rzucał się na 2x100Ah i dojazdy po 2km, bo wiecznie będzie głodny, a na końcu i tak ulegnie uszkodzeniu przez zasiarczenie.
Ogólnie do wszystkich aut pakuję większe akumulatory i działają bardzo dobrze.
Tyle, że pilnuję poziomu ładowania.
Każdy samochód u mnie ma wszyty wskaźnik ładowania (woltomierz) wraz z ładowarką USB dzięki czemu widać co się dzieje.
Dodatkowo w internetach można zakupić urządzenia monitorujące napięcie aku z transmisją po BT co jest też ciekawą koncepcją (czasem trzymają dane 30dni).
Sprawdzę osobiście co idzie wcisnąć
doggie
Clubowicz
Marka: Cupra
Model: Formentor
Wersja: Sport
Silnik: 1.5 TSI
Kod: DPCA
Moc: 175 KM
Napęd: FWD
Rej: GD
«
Odpowiedź #81 dnia:
04 - Grudnia - 2023 - 10:59:14 »
To nie ma najmniejszego sensu. Czy wstawisz 80Ah czy 70Ah będą działać tak samo. Dla diesla ważniejszy jest prąd rozruchu od samej pojemności. Jeśli nie masz SS to taki zwykły Varta z serii Blue Dynamic o pojemności 74 Ah i prądzie rozruchu 680 A wg EN w zupełności wystarczy. Dobre parametry ma również EXIDE PREMIUM - CARBON BOOST 77Ah 760A (EN).
Inna sprawa że nic większego niż dł. 278 mm/ szer. 175 mm/ wys. 190 mm tam nie włożysz.
Piotr84
«
Odpowiedź #82 dnia:
04 - Grudnia - 2023 - 11:08:15 »
Prąd rozruchowy to na pewno będę szukał większy.
SS zawsze wyłączam, bo to chore rozwiązanie i działa jedynie rozsądnie w hybrydach.
Mam Webasto które będzie często działało dlatego te kilka Ah jest dla mnie istotne, bo niestety nie ma miejsca na drugie aku i separator.
pretor
administrator
Skrzynia: MT-6
Rej: OK
«
Odpowiedź #83 dnia:
22 - Października - 2024 - 20:26:45 »
Witam.
VW Tiguan I 2.0 TDI 140 KM [CBAB] z 2008 roku.
Parę dni temu akumulator Varta Blue Dynamic 74Ah 600A, który ma już 4,5 roku od nowości, po godzinie stania z włączoną stacyjką, chyba lekko zasłabł, bo na wyświetlaczu komputera pojawił się komunikat "Low Baterry".
Podłączyłem go do mojego super prostownika elektronicznego "CETEK" i po całej nocy ładowania, wszystko działa jak powinno ale to zdarzenie i nadchodząca aura, natchnęło mnie do myśli o nowym akumulatorze.
Nie chcę czekać aż nie odpalę auta i myślę, że najlepsze wyjście to zakup nowego akumulatora.
Teraz jest Varta Blue Dynamic 74Ah 680A i chciałbym ciut mocniejszy ale z tej samej firmy co dotychczas i tych samych wymiarach:
- 175 mm - szerokość
- 242 mm - długość
- 190 mm - wysokość
Na stronie Varty, przy wyszukiwaniu po modelu auta i silniku, wyskakuje takie zalecenie:
- Blue Dynamic 74Ah 680A
- Silver Dynamic 63Ah 610A
- Silver Dynamic AGM 70Ah 760A
W moim samochodzie chyba nie ma potrzeby stosowania AGM (nie ma systemu SS) ale internetowe wieści niosą że akku AGM są bardziej wytrzymałe od EFB i przy moim czystszym staniu niż jeżdżeniu, może warto dołożyć ?
Na tą chwilę zastanawiam się pomiędzy:
- Varta Blue Dynamic 74Ah 680A - 410 zł (taki mam teraz)
- Varta Silver Dynamic 77Ah 780A - 470 zł
- Silver Dynamic AGM 70Ah 760A - 640 zł
U mojego lokalnego dostawcy różnica w cenie, pomiędzy dwoma pierwszymi modelami jest symboliczna (60 zł) a pomiędzy Silver Dynamic EFB a Silver Dynamic AGM, ciut większa od symbolicznej (90 zł).
Dodano: 22 - Października - 2024 - 20:35:21
Jako ciekawostkę dodam, jak odczytać rok produkcji na akku Varta: w nabitym na obudowie nr seryjnym: CDC957301 - 1 cyfra (po 3 literach) to rok produkcji - w tym przypadku to 2019 rok, co by się zgadzało z datą zakupu akumulatora 23.04.2020r.
Warto wiedzieć jaka jest data produkcji, bo na portalach ogłoszeniowych, czasami trafiają się tzw. okazje z dużo niższą ceną a często bierze się to z starszej (nierzadko paroletniej) daty produkcji.
SZUKAM ->
Drzwi lewy tył [Tiguan 07-16]
Frodo
Clubowicz
VW: Tiguan II
Wersja: R-Line
Silnik: 2.0 TSI
Kod: DKTA
Moc: 230 KM
Rej: KR
«
Odpowiedź #84 dnia:
22 - Października - 2024 - 20:47:29 »
Po tym jak mi w starszym aucie (bez start-stop, nie AGM) po właśnie 4 latach z hakiem zaczął padać kolejny (z tego co pamiętam najdroższy) akumulator Varta... Po wielu Vartach kupiłem ostatnio (do TDI, więc ma czym kręcić...) jeden z tańszych polecany jako "dobry" przez lokalny sklep z akumulatorami... Póki co ponad 2 lata spisuje się wyśmienicie. Jak patrzę na napięcie na mrozie itp., a także subiektywnie (na ucho ;-) ) niczym nie ustępuje dużo droższej Varcie.
Jeszcze nie dożył tych samych 4 lat, ale mam wrażenie, że to teraz wszystko jeden... szrot na 4 lata. Tzn. są niby jakieś cuda niewidy, ale po przeczytaniu licznych artykułów nie czuję się mądrzejszy i zamiast nad tym ślęczeć chyba wolę już wymienić tańszy co 4 lata, jeśli jeszcze będę miał auto...
Do Tiga AGM też planuję wziąć podobny.
Podziękował:
pretor
pretor
administrator
Skrzynia: MT-6
Rej: OK
«
Odpowiedź #85 dnia:
23 - Października - 2024 - 10:27:03 »
@Frodo
, szanuję doświadczenia innych i ich nie neguję ale posiadam też swoje i to na nich pozwolę sobie się oprzeć
Byłem i jestem zadowolony z akumulatorów Varta, bo nigdy nie dały mi powodów do niezadowolenia.
Poza tym, mam u siebie zaufanych lokalnych sprzedawców w tym firmę, która zajmuje się tylko obsługą akumulatorów i na niej, tak jak na Varcie, nigdy się nie zawiodłem.
Jednym słowem, na tą chwilę dalej zostaję przy akumulatorach Varta a jedyne co chciałbym dopytać na forum, to czy warto dodać 60 zł różnicy do modelu Silver Dynamic lub nawet wziąć Silver Dynamic AGM ?
Dodano: 23 - Październik - 2024 - 12:31:25
Byłem przed chwilą w lokalnej firmie zajmującej się tylko akumulatorami i zrobiono test mojego akku Varta Blue Dynamic 74Ah 680A - po przejechaniu dzisiaj 70 km (2x35km), tester pokazał 520A pod obciążeniem.
Serwisant zalecił doładowanie akumulatora moim inteligentnym elektronicznym prostownikiem CETEK w opcji Recond i nie martwienie się na zapas, bo akumulator jest jeszcze w dobrej kondycji.
SZUKAM ->
Drzwi lewy tył [Tiguan 07-16]
Strony:
1
2
3
[
4
]
Do góry
« poprzedni
następny »