Autor Wątek: Wasze sposoby na oszczędzanie paliwa  (Przeczytany 1540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
Wasze sposoby na oszczędzanie paliwa
« dnia: 08 - Lipca - 2019 - 12:48:00 »
Cześć,
Chciałbym zapoczątkować dyskusję ogólną w temacie: Wasze sposoby na oszczędzanie paliwa.
Głównie chodzi o to aby przedstawić swoje stosowane sposoby i wspólnie obgadać czy one przynoszą oszczędności czy nie.

Zacznę od siebie:
1. Jeżeli jadę autem ze skrzynią manualną, to przyśpieszam raczej intensywnie ale tak na 3/4 gazu i biegi zmieniam przy 2,5-3 tyś. obrotów.   
2. W czasie jazdy staram się myśleć z wyprzedzeniem: widząc z daleka, że pojazdy przede mną zaczynają hamować, puszczam nogę z gazu i toczę się hamując silnikiem, do czasu aż będzie trzeba użyć hamulca.
3. Raz na miesiąc sprawdzam ciśnienie w kołach i w razie potrzeby dopompowuję.
4. W bagażniku staram się wozić tylko, to co naprawdę jest mi niezbędne.
5. W miarę panujących warunków pogodowych i możliwości, w czasie postoju wyłączam silnik.
6. Zawsze staram się planować trasy, nawet jak jadę do pobliskiego sklepu, to wybieram drogę z mniejszą ilością skrzyżowań i tak zwanych "spowalniaczy".

Nie wiem czy to wszystko, ale jak coś sobie jeszcze przypomnę, to dopiszę  ;)

Offline Krycho

• :: TrendLine
  • VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 TSI
  • Moc: 95 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: SRB
Odp: Wasze sposoby na oszczędzanie paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 09 - Lipca - 2019 - 14:19:07 »
1. Używać klimatyzacji tylko wtedy, kiedy jest naprawdę potrzebna. Na krótkich odcinkach nie ma sensu jej włączać.

i trochę inne sposoby ale chyba działają najlepiej:

2. Do bliskich wyjazdów w miarę możliwości używać... roweru.
3. Najlepszym sposobem ale nie dla wszystkich możliwym a szczególnie nie zawsze wygodnym jest  np. do pracy jeździć z kolegą lub lepiej - z koleżanką  :angry: z pracy. Koszt paliwa spada wtedy o połowę a i przyjemnie się jedzie

Offline src

• :: ComfortLine
  • VW: Passat B4
  • Silnik: 2.0 Digifa
  • Kod: 2E
  • Moc: 115 KM
  • Rej: SRC
« Odpowiedź #2 dnia: 09 - Lipca - 2019 - 17:55:24 »
W pierwszej kolejności należy zadbać o stan techniczny pojazdu, wymiana oleju na czas, olej zalecany przez producenta, sprawne świece (benzyna i diesel), filtr paliwa i powietrza, sprawne i z odpowiednim ciśnieniem opony, sprawne i nie blokujące się hamulce i wiele innych podzespołów, których nie wymieniłem. 

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #3 dnia: 09 - Lipca - 2019 - 23:41:37 »
5. W miarę panujących warunków pogodowych i możliwości, w czasie postoju wyłączam silnik.
Jak dla mnie jest to trochę na wyrost, wprawdzie producenci stosują system srart-stop ale oni walczą o każda kropelkę paliwa co ma się przekładac w mniejszą emisje spalin i dążenie do wyższaj normy ale strata energii z akumulatora potem musi być uzupełniona intensywniajaszą pracą alternatora który obciąża silnik a tym samym zwiększa zużycie paliwa. Szybsze zużycie akumulatora i rozrusznika też nie jest ekonomiczne, nie wydasz na paliwo to na drogi akumulator i serwis, uważam też że taka przerywana prca a tym samym przerywane smarowanie nie jest zdrowe dla silnika.
Producenci nie przewidują w aktualnie produkowanych autach przebiegów "starych Mercedesów" bo to dla nich nie ekonomiczne u nas w Polsce auto z przebiegiem 200 000 km dostaje drugą szansę na życie - w Niemczech to już zużyte.

Myśląc o zmianie auta chciałem mieć auto z systemem start-stop ale ze względów że w takim aucie poczyniomo drobne usprawnienia zmniejszające zużycie paliwa, między innymi technologia BlueMotion przewiduje skrzynie biegów o dłuższych przełożeniach niż wersje zwykłe jednak powiedziałem sobie że system start-stop zostanie wyłączony.

Ja zawsze po zmianioe oleju odnoszę wrażenie że silnik lżej i ciszej pracuje a to zapewne przekłada się na mniejsze zużycie paliwa.

Do oleju dodaję dodatek dwusiarczku molibdenu który to jest bardzo śliski i obniża w silniku opory tarcia (koszt 10 zł do wymiany oleju to żadne koszty).

W oponki dmucham o ok. 0,3 atm więcej niż przewidziane i rzeczywiście autko lżej się toczy (o kontroli ciśnienia nie wspominam bo to zbyt oczywiste).

Przede wszystkim to przewidywalna jazda, spokojne operowanie gazem oraz dbanie o stan techniczny auta czyli między innymi zbieżnośc kół która to niewłaściwa może sporo pochłonąć energii w formie paliwa.

Zdarza się że robię trasę ponad 1100 km z Niemiec a auto jest mocno załadowane to wtedy wyniki spalania spadają do rewelacyjnych wartości gdyż wykorzystuję masę i widząc podjazd pod górkę w miarę łagodnie rozpędzam auto by siłą rozpędu i masy wdrapać się na górkę, często mi sie udaje wdrapać na zmniejszonym gazie a czasem przed szczytem bez. Nie jest to mój wymysł bo tak jezdżą kierowcy ciężarówek.
Radziłbym też umiarkowanie kożystać z tempomatu gdyż z górki będzie hamował a pod górkę cisnął gazem, tempomat jest dobry ale na równym terenie.

Dodam jeszcze że silnik najbardziej ekonomiczny jest gdy jego obroty utrzymują się w dolnej granicy zakresu największego momentu obrotowego.

VWFan

Offline kefir

• Silnik: 1.9 TDi
  • Kod: ASZ
  • Rej: OKR
« Odpowiedź #4 dnia: 30 - Lipca - 2019 - 20:34:11 »
Dodatkowo wyłączanie silnika w trakcie postoju na krócej niż kilka minut psuje wszystkie pompy i urządzenia pracujące pod ciśnieniem. Dlatego wiele części w silnikach start-stop ulega szybszemu zużyciu. Więc tego akurat nie polecam. Lepiej nauczyć się spokojnej jazdy i nogi jak tempomat ;)

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #5 dnia: 04 - Sierpnia - 2019 - 20:02:42 »
Dodatkowo wyłączanie silnika w trakcie postoju na krócej niż kilka minut psuje wszystkie pompy i urządzenia pracujące pod ciśnieniem. Dlatego wiele części w silnikach start-stop ulega szybszemu zużyciu. Więc tego akurat nie polecam. Lepiej nauczyć się spokojnej jazdy i nogi jak tempomat ;)
Moim zdaniem takie myślenie jest błędne. Koła będące pod ciśnieniem też podczas zatrzymania się psują więc cały czas powinny się kręcić ?
"wszystkie pompy i urządzenia pracujące pod ciśnieniem" - te wszystkie urządzenia są tak skonstruowane że nic im się nie dzieje, czy ktoś widział jakąś pompę lub urządzenie "rozepchane" z powodu zatrzymania ?
We współczesnych autach odchodzi się nawet od hydraulicznego wspomagania kierownicy ze względu nie na Start-Stop a na wady jakie posiada czyli wzrost siły wspomagania wraz ze wzrostem obrotów silnika/pompy wspomagania.
Siła wspomagania jest potrzebna odwrotnie proporcjonalnie do wzrostu prędkości. Duże wspomaganie przy dużej prędkości to bezpowrotna strata energii.
Tempomat nie jest sposobem na oszczędzanie paliwa, w wielu przypadkach tempomat zwiększa zużycie paliwa.
Tempomat oszczędza ale kasę gdy go użyjemy go na równym terenie przy ograniczeniu prędkości np, do 60 km/h
Mam auto z przebiegiem prawie 351 000 km, wszystkie pompy i urządzenia pracujące pod ciśnieniem były niezliczoną ilość razy zatrzymywane a pomimo tego nadal działają bez zastrzeżeń.

VWFan

Offline bookmajster

• Silnik: 1.6 ?
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WA
« Odpowiedź #6 dnia: 30 - Sierpnia - 2019 - 14:04:17 »
Dynamiczna jazda - szybkie rozpędzanie sie głównie w mieście. Kiedys sie :toczyłem" jak widziałem ze ktos przedemna zwalnia, ale to jest patologiczne zachowanie i przestałem tak robic jak odczułem na własnej skórze jak auta przedemna tak sie toczyły. Nerwicy mozna dostać od tego.

Offline mrlethal

• clubmen
  • VW: Passat B7
  • Kod: CFFB
  • Rej: DW
« Odpowiedź #7 dnia: 11 - Września - 2019 - 23:36:01 »
Ktoś ma jakieś z życia wzięte pomiary jak systsem start/stop pozwala oszczędzać paliwo?

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #8 dnia: 12 - Września - 2019 - 00:07:26 »
jak systsem start/stop pozwala oszczędzać paliwo?
Tutaj masz obszerny temat: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2980.0.html

Offline mariuszbiela

• VW: Passat B3
  • Rej: ZGY
« Odpowiedź #9 dnia: 27 - Stycznia - 2020 - 23:38:37 »
W dużym mieście niestety bardzo trudno jest zaoszczędzić na paliwie korki oraz ciągłe ruszanie i hamowanie to po prostu masakra. Oczywiście w trasie to co innego. Tam da się trochę zaoszczędzić odpowiednim stylem jazdy. Nie warto więc traktować pedału gazu jako przycisk start/stop  :evilmrgrin:

Offline Adam92

• VW: Jetta V
  • Wersja: Trendline
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 102 KM
  • Rej: NEB
« Odpowiedź #10 dnia: 13 - Kwietnia - 2020 - 17:09:58 »
Benzyna bez turbo
Zmiana biegów max 2200 obrotów.
Jazda po mieście na 4 biegu 50km/h
Wykorzystywanie terenu... np dojazd do skrzyżowania na luzie

Offline krisu2901

• VW: Polo VI
  • Silnik: 1.0 MPI
  • Rej: KNS
« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Lipca - 2020 - 00:57:30 »
Wykorzystywanie terenu... np dojazd do skrzyżowania na luzie

Ja w takich przypadkach hamuje silnikiem

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Lipca - 2020 - 12:09:38 »
Jak zwolnię na autostradzie  i nie jade po 150 i więcej to mam ewidentnie mniejsze zużycie.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Tagi wątku: