0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Paski wielorowkowe do silnika 1.9 TDI AFN (110 KM):6PK-1045 (1Z, AHU, AFN, AAZ) bez klimy - alternator: prąd ładowania 120A,6PK-1145 - z klimą,6PK-1150 - z klimą, Rolka napinająca paska żebrowanego w obydwu wersjach przychodzi taka sama (SKF VKM 31004 lub EVR55423)Napinacz żebrowanego paska klinowego również identyczny dla obydwu wersji (z klimą i bez) np EVR55760.
Żeby zluzować napinacz stosuję klucz nastawny który zakładam na pręt który trzyma kółko napinacza.Po przyłożeniu klucza przesywam jego rączkę do siebie co powoduje odsunięcie kółka napinacza w kierunku komory silnika.Czyli odsuwam go od alternatora. Wtedy zsuwam pasek z rolki alternatora.Jeżeli chodzi o napinacz to jest on zamontowany w następujący sposób. Przykręcony jest do łapy go trzymającej dwoma śrubami. Przed montażem sprawdzałem czy mogę go odwrotnie przykręcić i rozstaw śrub i ich położenie uniemożliwiały skręcenie tego w całość. Była tylko jedna pozycja do skręcenia. Tak też zrobiłem.Pręt do którego przykręcona jest rolka napinacza przykręcony jest do niego za pomocą śruby. Na pręcie wykonane jest spłaszczenie uniemożliwiające zajęcie innej niż prawidłowej pozycji (inaczej rolka byłaby powyżej alternatora - wtedy byłaby niezła jazda). Po skręceniu wszystkiego w całość na napinaczu widać że wybranie "kontrolne" nie pokrywa się z paskiem.
końcu czas pozwala mi na wymianę rolki napinacza i chciałbym spytać czy niejako przy okazji nie wymienić także paska wielorowkowego?
Nie czekając na odpowiedzi rzeszy pomagierów
autko na wymianę pompy cieczy razem z obudową.
To mogę jeszcze pocieszyć że wymiana tej podstawy to mały koszmar (naturalnie chcąc to zrobić na włożonym silniku w budzie)