Autor Wątek: DISCOVER MEDIA - działanie, obsługa, problemy...  (Przeczytany 76232 razy)

Offline Krzychu

• :: TrendLine
  • VW: Golf VII
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WW
DISCOVER MEDIA - działanie, obsługa, problemy...
« dnia: 15 - Grudnia - 2014 - 10:46:44 »
Witam. Chciałem się podzielić z innymi info że wreszcie jest najnowsza aktualizacja Discovery Media 2015. I to jedyna dobra wiadomość. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów jestem zawiedziony. Brak trasy Średnicowej Zabrze-Gliwice i kilku innych małych odcinków. A kolejna aktualizacja pewnie w maju 2015. Kto to będzie płacił za to 750zł aktywacji? Nawet nie chcę widzieć całego pokrycia Polski bo się załamię. Czy inne mapy by nie pasowały? Może z innych nawigacji? Głównie będę ten temat poruszał - nawigacja i dodatki. Miesięcznie dość sporo jeżdżę ok 10 tys km. Jak tylko znajdę chwilę i temat do podzielenia się to napiszę.

Offline Krzychu

Odp: DISCOVER MEDIA - działanie, obsługa, problemy...
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Stycznia - 2015 - 10:19:48 »
Chciałem się podzielić dalszymi uwagami na temat nawigacji Discovery. Po przejechaniu trasy do Holandii i z powrotem uważam że ta nawigacja to największy bubel w tym aucie. Miałem porównanie do tras jakie wyznaczył Sygic i Navigon. Nie dość że były dłuższe czasowo o ponad godzinę to to i tak nie przebije wyznaczenia trasy.Co ta nawigacja wyprawia. Szuka dziwnych zjazdów - na podglądzie wygląda to jak zygzak. Przy czym jadąc z Sygic słyszałem tylko: zjedź na prawo (z autostrady) po czym trzymaj się lewej strony, wjedź na autostradę. Przejazd na Śląsk z okolic Amsterdamu zajął mi 8:30 min bez postojów (sama jazda) - 180-220km/h(Tylko Niemcy) w Polsce wolniej. Nie wiem czy coś zmienią w tej nawigacji ale ja do nich napiszę co o tym sądzę. Jak dostanę odpowiedź to zamieszczę. Pozdrawiam.

Offline Krzychu

« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Listopada - 2015 - 06:54:36 »
Witam. Jest już nowa wersja (od maja) map do nawigacji w Golfi 7 Discover Media ver. 5G0.919.866.Q 0045 ECE 2015 do pobrania na stronie producenta. Z tymi aktualizacjami to jak z zepsutym jajkiem niespodzianką. Zadowolony otwierasz a tu wielkie g.

Offline tygrojasz

• VW: Tiguan I FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUWA
  • Moc: 184 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: SZA
« Odpowiedź #3 dnia: 20 - Listopada - 2015 - 23:48:19 »
Zadowolony otwierasz a tu wielkie g.

Możesz troszkę jaśniej co miałeś na myśli?

Podziękował: Misieksmig

Offline Krzychu

« Odpowiedź #4 dnia: 21 - Listopada - 2015 - 07:58:53 »
Miałem na myśli to że: od aktualizacji z maja jest to druga aktualizacja do nawigacji Discovery Media. A to że napisałem że z tymi aktualizacjami jak z zepsutym jajkiem niespodzianką to dlatego że to jest jakaś kpina z użytkowników. Nawigacja za ciężkie pieniądze ,aktualizacja 2 razy w roku i to w takim wydaniu że głowa mała. Przykład: mapy z maja nie posiadały wiele nowych odcinków oddanych w grudniu zeszłego roku. Czasem jak porównasz jadąc z tą i inną nawigacją to masz wrażenie że Discovery Media nie obsługuje małych miasteczek, lokalnych dróg itd. Bo na wyświetlaczu widzisz jak jedziesz po polu. Więc za co płacisz jak nawet trasy średnicowej nie było? Wyznaczanie tras jest fatalne. Używanie tej nawigacji to chyba wtedy jak padnie mi ta w smartfonie. Myślę że teraz dobrze to opisałem.

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #5 dnia: 24 - Listopada - 2015 - 21:43:41 »
Kurde auto mam z 10/15 i nie mam tej wersji :surprised:
Po Waszych wypowiedziach nie wiem czy aktualizować czy dać sobie spokój :question:
Swoją drogą faktycznie ta navi trochę dziwnie prowadzi. Może nie spełnia normy dla PL :evilmrgrin:

Dodano:  05 - Grudnia - 2015  -  00:25:31
Ściągnąłem sobie aktualizację na kompa. Rozumiem, że przed aktualizacją warto skopiować na dysk z karty dotychczasową aby zonka w razie czego nie było.
Czy muszę skopiować z karty dotychczasową mapę jako dupochron jakimś specjalnym programem czy zaznaczyć wszystko i skopiować na kompa klasycznie i po formatce instalować aktualizację :question: :exclaim:

Offline Krzychu

« Odpowiedź #6 dnia: 05 - Grudnia - 2015 - 17:58:46 »
tygrojaszczur nie musisz robić żadnej kopii. Ja wywalam wszystko z karty i instaluję to co pobrałem (znaczy się kopiuję na SD). Zabezpieczenie jest gdzieś w nośniku bo na innym SD nie odpali nawet ten oryginał jak przekopiujesz. Aktualizować trzeba bo już poprawili pokrycie i drogi. Choć już błędy widziałem tz.brak dróg. Te gebelsy jednak z jakością nie mają nic wspólnego. Podobnie jak z kulturą jazdy - to można między bajki włożyć.

Offline tygrojasz

« Odpowiedź #7 dnia: 09 - Grudnia - 2015 - 23:35:32 »
Dzięki, za info. Po Świętach sobie zaktualizuję mapę.  :thumbup:
Szkoda że w tiguanie nie mogłem sobie dokupić wersji PRO. Media przy PRO wygląda jak znaczek pocztowy ;)

Offline vwdanat

• :: StartLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Sierpnia - 2016 - 12:54:58 »
Od niedawna mam nowego Tiguana II z audio Discover Media.
Problem z jakim nie mogę sobie poradzić również za pośrednictwem serwisu (trzy wizyty bez skutku), to brak możliwości ustawienia Wi-Fi (WLAN-Client).
Dostęp do Wi-Fi które chcę udostępnić za pomocą telefonu blokowane jest przez komunikat że samochód jest już połączony z urządzeniem. Kolejny komunikat jaki jest dostępny, to że system widzi włożonego CarStic (oczywiście nie jest on podłączony do USB).

Ciekawe jest to, że czasami raz na 3-dni, nagle zaczyna działać wszystko poprawnie a samochód nie widzi CarStica, którego oczywiście nie ma i wtedy mam możliwość udostępnienia Wi-Fi dla samochodu.
natomiast najczęściej trwa to do zgaszenia samochodu czyli dość krótko.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Pozdrawiam.

Offline Vlodi75

• Kod: DFGC
  • Moc: 115 KM
« Odpowiedź #9 dnia: 04 - Października - 2016 - 13:53:02 »
Witam.
Nawiązując do Twojego opisanego problemu, u mnie też był ten problem, z tym że udostępnienie dostępu do internetu możliwe było tylko i wyłącznie, gdy router w telefonie ustawiłem jako otwarty dla wszystkich. Gdy próbowałem ustawić bezpieczne połączenie z hasłem tak jak to być powinno, radio discover media nie chciało się połączyc z telefonem.

Podziękował: przemo

Offline tomekt928

• Rej: KR
« Odpowiedź #10 dnia: 03 - Listopada - 2016 - 22:45:09 »
Witam Wszystkich,

Od kilku tygodni posiadam Tiguana II, mierzyłem się chwilę ze sposobem odnalezienia czy za funkcję Google Earth należy dopłacić czy jest w standardzie. Posiadam pakiet CarNet Basis, werjsa Highline - klikając Navi nie mam możliwości wyboru Google Earth jak to jest zaprezentowane np. przez pewnego redaktora samochodowego z okolic Krakowa.

Czy macie informację czy jest dodatkowo płatna opcja ?
Tomek

Offline Robert_em

• :: ComfortLine
  • Rej: SC
« Odpowiedź #11 dnia: 04 - Listopada - 2016 - 06:55:27 »
Przede wszystkim napisz jaką wersję systemu infotainment posiadasz; Discover Media, który był bez dopłaty, czy Discover Pro?
Bo Google Earth, prezentowany przez Zachara raczej tylko w Discovery Pro.

Offline tomekt928

« Odpowiedź #12 dnia: 04 - Listopada - 2016 - 07:57:44 »
Robert,
Jest to Discover Media

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tomek

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #13 dnia: 04 - Listopada - 2016 - 12:10:31 »
No to niestety zapomnij o Google Earth.  ::)

Offline tomekt928

« Odpowiedź #14 dnia: 04 - Listopada - 2016 - 17:16:33 »
Dziękuje, brakuje tej informacji w ulotkach :)

Tomek

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #15 dnia: 05 - Listopada - 2016 - 16:11:15 »
Jest to opisane na stronie VW:

http://volkswagen-carnet.com/pl/pl/start/car-models/tiguannew.html#tab/open/vw-cat-guide-and-inform

Można tam dotrzeć z podstrony Tiguana --> Car-net --> Dowiedź się więcej --> Dowiedź się więcej o Car-net
W ramach usługi "Guide & Inform" jest tam tabelka ze szczegółami co wchodzi w skład:
- pakietu BASIC na Discover Media
- pakietu PLUS na Discover Pro

Offline arekp

• Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #16 dnia: 14 - Listopada - 2016 - 22:40:12 »
Dostęp do wifi które chcę udostępnić za pomocą telefonu blokowane jest przez
komunikat że samochód jest już połączony z urządzeniem.

Upewnij się, że Twój telefon nie zmienia hasła co kolejne utworzenie hot-spotów.

U mnie któregoś razu męczyłem się z zestawieniem połączenia do mobilnego routera, ale zapomniałem że zmieniłem hasło. Przy czym auto miało zapamiętane stare hasło - była dodana sieć w ustawieniach auta. Najpierw należy usunąć stary wpis, a następnie dodać nowy. Od tego momentu wszystko śmiga pięknie, bez jakichkolwiek zastrzeżeń.

Dodam, że nie używam CarStick'a i nie widziałem żadnego komunikatu z nim związanego. No i używam Discover Media.

Offline tomekt928

« Odpowiedź #17 dnia: 17 - Lutego - 2017 - 15:51:26 »
Posiadam podłączone dwa telefony IPhone , pierwszy ok 1200 kontaktów , drugi 700.

Bardzo często nie wyświetla mi zapisanych kontaktów a tylko pokazuje numer - nie dotyczy wszystkich kontaktów tylko kilku bez reguły.

Czy macie takie problemy?

Oczywiście książka kontaktów jest zaktualizowana w Discovery.

Tomek

Offline lehmat

• Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #18 dnia: 24 - Marca - 2017 - 13:37:14 »
Czy podłączony do sieci Tiguan może zaktualizować jakikolwiek element swojego oprogramowania (poza mapami) czy zawsze trzeba jechać do serwisu ?
Teoretyczne szanse sugeruje opcja "Pobieranie online" w "Ustawienia systemu->Informacje o systemie".
Ale po wybraniu tej opcji (model z Discovery Media) otrzymuję komunikat "Aktualizacje online niedostępne".

Macie tak samo ?
Opcja działa tylko w Discovery Pro ? (więc po co jest widoczna w DM)

Pozdrawiam

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #19 dnia: 24 - Marca - 2017 - 15:44:56 »
No ja mam tak samo jak Ty, tylko że DP. Od grudnia nie miałem żadnych aktualizacji.
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #20 dnia: 27 - Marca - 2017 - 12:51:55 »
Na chwile obecną, nie ma możliwości aktualizacji software żadnych sterowników, niezależnie czy mamy DM czy DP. Jest to możliwe tylko przez serwis, i zrobią ci to na gwarancji tylko jak producent to zaleca (poprzez akcję serwisową/TPI na podstawie objawów).

DP ma możliwość aktualizacji map online. Aktualizacje pojawiają się 2 razy w roku w listopadzie oraz maju (czasami miesiąc wcześniej lub później). Moje auto wyprodukowało się pod koniec listopada, miało mapy listopadowe. Więc najbliższą aktualizację zobaczę w okolicach maja.

Czy ta opcja w DM czasem nie wymusza ściągnięcia np. listy celów online, tzn. wymuszenia takiego ściągnięcia? W DP można tak zrobić, a także wymusić ściągnięcie aktualizacji map i innych rzeczy z car-netu (lista celów, cele specjalne) jeśli jest. Jak nie ma nic to pokazuje się właśnie ten komunikat. Odtwarzam z pamięci, więc mogę się mylić Sprawdzę przy najbliższej okazji.

Podziękował: lehmat

Offline lehmat

« Odpowiedź #21 dnia: 22 - Maja - 2017 - 10:29:21 »
Problem objawia się tym, że losowo po uruchomieniu samochodu (średnio co drugie/trzecie uruchomienie) nie ładuje mi się biblioteka albumów.
Widoczny jest tylko ostatnio słuchany album lub pierwszy na liście wg. alfabetu.
Graficzne "przewijanie" albumów jak również ręczny "wybór" (widoczne na zrzucie ekranu) nie działa.

Mam muzykę na dwóch kartach SD. Na jednej w formacie FLAC, a na drugiej mp3.
Na obu kartach mam ten sam problem.
Zawsze problem rozwiązuje ze 100% skutecznością "bezpieczne usunięcie nośnika" i jego ponowne fizyczne włożenie.

Czy ktoś z Was ma podobny problem ?

Offline Raku71

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #22 dnia: 22 - Maja - 2017 - 12:25:31 »
Mam dokładnie to samo. Przyznam nawet, że liczyłem że aktualizacja oprogramowania to naprawi ale nic się nie zmieniło.

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #23 dnia: 24 - Maja - 2017 - 12:35:02 »
Czy ktoś z Was ma podobny problem ?
U mnie działa bez problemu i na 1 karcie mam i MP3 i FLAC - może kwestia jest  pojemności karty i szybkości. Jakie masz karty  ?

Offline lehmat

« Odpowiedź #24 dnia: 25 - Maja - 2017 - 15:55:51 »

U mnie działa bez problemu i na 1 karcie mam i MP3 i FLAC - może kwestia jest  pojemności karty i szybkości. Jakie masz karty  ?
Obie karty to microSD HC z adapterami na SD.
Starsza to kilkuletnia 16GB Toshiba, druga to nowy 32GB GoodRam.

W obu przypadkach pliki z muzyką znajdują się konkretnych katalogach z nazwami albumów :

SD
|
|---album1
|---album2
|--- itd.

Wydaje mi się, że losowy model występowania tego problemu może mieć źródło w czymś na wzór uszkodzonego trybu hibernacji systemu operacyjnego.
Jeżeli nie uda się odnowić stanu, to multimedia startują z pustym indeksem biblioteki utworów, podobnie jak czasami system "gubi" informację o ostatnich ustawieniach AID np. pomniejszonych zegarach na widoku nawigacji.

Tagi wątku: