Autor Wątek: DISCOVER MEDIA - działanie, obsługa, problemy...  (Przeczytany 71734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toomasz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
Odp: DISCOVER MEDIA - działanie, obsługa, problemy...
« Odpowiedź #25 dnia: 28 - Maj - 2017 - 11:10:53 »
podobnie jak czasami system "gubi" informację o ostatnich ustawieniach AID np. pomniejszonych zegarach na widoku nawigacji.

To jest niestety standard we wszystkich modelach - widok zegarów powiększa się automatycznie przy jakiejś zmianie w nawigacji, lub innych ustawieniach - a szkoda bo wielkość zegarów powinna być ustawiana na stałe - małe lub duże

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
« Odpowiedź #26 dnia: 28 - Maj - 2017 - 18:22:43 »
To jest niestety standard we wszystkich modelach - widok zegarów powiększa się automatycznie przy jakiejś zmianie w nawigacji, lub innych ustawieniach - a szkoda bo wielkość zegarów powinna być ustawiana na stałe - małe lub duże

Podobnie po wyłączeniu zapłonu zapomina, że ustawione były na powiększenie mapy.
Czy ktoś to już reklamował w ASO? Może VW "nie wie" że to działa tak kulawo :-)

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #27 dnia: 29 - Maj - 2017 - 08:10:41 »
Podobnie po wyłączeniu zapłonu zapomina, że ustawione były na powiększenie mapy.

No i to jest ciekawe ... ponieważ u mnie zdarza się, że pamięta ustawienie małych zegarów nawet kilka dni. Później "z niczego" gubi ustawienie.

Offline Sleepy

• :: TrendLine
  • Wersja: Highline
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
« Odpowiedź #28 dnia: 01 - Czerwiec - 2017 - 08:07:57 »
U mnie działa bez problemu i na 1 karcie mam i MP3 i FLAC - może kwestia jest  pojemności karty i szybkości. Jakie masz karty  ?
Czy przypadkiem to znowu nie jest problem z DM? Masz DM czy DPro?

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #29 dnia: 21 - Czerwiec - 2017 - 00:28:08 »
Może być taki problem, że w książce auta masz dwa kontakty z tym samym numerem telefonu - zaimportowane z dwóch aparatów - i system nie wie który z kontaktów Ci wyświetlić.

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
Nieprawidłowe działanie filtrów w nawigacji
« Odpowiedź #30 dnia: 14 - Sierpień - 2017 - 20:18:40 »
Cześć!

Jechałem do Chorwacji i chciałem ominąć odcinki płatnej autostrady w Słowenii. Zaznaczyłem w filtrach aby omijał płatne drogi i drogi z winietami. Niestety to nie działa. Dopiero jak dałem opcję omijaj autostrady, to było ok. Czy u Was te filtry działają? Zaraz będę wracał do domu to sprawdzę jeszcze raz, ale wątpię aby w drugą stronę działało to lepiej.

Pozdrowionka
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
Odp: Nieprawidłowe działanie filtrów w nawigacji
« Odpowiedź #31 dnia: 20 - Sierpień - 2017 - 01:09:26 »
Pewnie te autostrady w Słowenii są źle oznaczone w samych danych. Przy okazji sprawdzę, czy działa to omijanie w wypadku naszych płatnych autostrad.

Podobny problem który zauważyłem to taki, że nasze ekspresówki nie są traktowane jako autostrady. Przy włączonej opcji omijania autostrad, jesteśmy kierowani na ekspresówkę S3/S6 np. w okolicach Szczecina. Dodatkowo np. zoom na mapie lub AID który na autostradach ustawia się automatycznie na skalę 5 km, w wypadku ekspresówek to 1 km. Nie działają również opcje które pokazują na autostradach w dodatkowym oknie stacje benzynowe/MOPy po trasie itp. Trochę to bez sensu, gdyż w tych wypadkach ekspresówki powinny być traktowane na równi z autostradami.

Jakby się znalazło kilku chętnych to można by to zgłosić w serwisach i może w końcu ktoś by się tym zajął. Problem występuje w nawigacjach serii Discover Pro od 2012 roku (czyli pierwszych wypustów). Jak jest w DM nie wiem. Bez kilku zgłaszających raczej nie liczyłbym na rozwiązanie.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
Odp: Nieprawidłowe działanie filtrów w nawigacji
« Odpowiedź #32 dnia: 21 - Sierpień - 2017 - 22:24:18 »
Sprawdziłem - w Polsce na trasie Szczecin - Poznań. Opcja unikaj autostrad powoduje unikanie autostrad, niemniej niestety nie unika ekspresówek. Opcja unikaj dróg płatnych unika odcinka Jordanowo-Poznań.

Jacyś chętni, żeby zgłosić fuckup z rozróżnianiem ekspresówek i autostrad podczas następnej wizyty w serwisie?

Offline Raku71

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #33 dnia: 02 - Wrzesień - 2017 - 14:25:39 »
Witam,

Od wczoraj po krótkim postoju (5-10 min) po odpaleniu auta czasami nie włącza mi się system infotainment Discover Media, a na desce pojawia się komunikat "system infotainment wyłączony". Samochód z 12.2016r, 10 tys przebiegu. Wcześniej nic takiego nie miało miejsca. Byłem akurat w okolicy salonu więc podjechałem, u nich też nie załączył się ale uruchomili go poprzez przetrzymanie przez 10 sek wciśniętego lewego pokrętła. Powiedzieli, że jeśli problem będzie powracał to trzeba wgrać nowy soft choć w chwili obecnej mam najnowszy, ale mają info, że nowy jest w przygotowaniu (tylko nie wiedzą czego będzie dotyczył :)). Dziś znów, rano wszystko działało, a po wyłączeniu na 5 min samochodu i ponownym włączeniu już nie (oczywiście uruchomienie "z ręki" jak mi pokazali uruchamia system).
Spotkał się ktoś z Was z czymś takim może? Może sztywny reset poprzez odpięcie na chwilę akumulatora (można tak przy takiej ilości elektroniki?)?.
Wg mnie jest to usterka i powinni się tym zająć nawet jeśli trzeba wymienić stację DM a nie mam czekać do nie wiadomo kiedy?

Offline mjaszczyk

• Moc: 122 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #34 dnia: 13 - Wrzesień - 2017 - 06:09:01 »
Witam.
Mam problem ze startem nawigacji bezpośrednio po uruchomieniu samochodu. Mam Tiguana (świeży, wersja 2018) z DM. Nie występuje to zawsze ale dosyć często nawigacja po prostu się nie załaduje i jedyne co pomaga to otworzenie schowka i wyciągnięcie/włożenie karty SD.
Czy spotkaliście się z podobnym problemem? Chyba będę musiał znaleźć chwilę aby wybrać się do serwisu, myślałem jeszcze o zmianie samej karty SD na jakąś lepszą.

Offline grabson79

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #35 dnia: 13 - Wrzesień - 2017 - 11:19:59 »
Również mam Tiguana z wersja z 2018 i DM i zdażyło mi się ze nawigacja nie chciała się uruchomić po włączeniu samochodu. Doraźnie pomaga reset DM poprzez 10s przytrzymanie przycisku power na DM. Ja problem wyeliminowałem ściągając samemu mapy i wygrywając na ponownie na sformatowana kartę SD, od tego czasu zero problemu

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Raku71

« Odpowiedź #36 dnia: 13 - Wrzesień - 2017 - 11:34:04 »
U mnie taki reset z przyciskiem nie pomógł bo sytuacja się powtarzała co jakiś czas ale pomogło wyjęcie bezpiecznika od systemu DM na kilka sekund. Po takim "sztywnym" resecie DM odpala już bez problemu.

Offline Raku71

« Odpowiedź #37 dnia: 13 - Wrzesień - 2017 - 14:06:55 »
Jeszcze reasumując. Nie wiem czy jest sens jechać do serwisu bo ja byłem i powiedzieli że to wina softu ale nowszego od mojego nie ma (jest w przygotowaniu niby) i trzeba czekać. Pokazali jak uruchamiać z ręki (to co pisze grabson79) i powiedzieli że mają nadzieję że się nie będzie to powtarzało już więcej. To jest jak wyżej napisane rozwiązanie doraźne bo ile razy można odpalać z ręki. Znajomy mechanik powiedział, że to sranie w banie i system wymaga "sztywnego" restartu poprzez odłączenie napięcia. Doradził z bezpiecznikiem i wszystko śmiga od tej pory jak należy.

Offline daniels81

« Odpowiedź #38 dnia: 13 - Wrzesień - 2017 - 15:35:48 »
Mam ten sam konfig i jeszcze ani razu nawi sie nie przywiesiła także zgłosił bym sie do serwisu...

Offline lucyfer86

• :: StartLine
  • VW: Passat B8
« Odpowiedź #39 dnia: 16 - Listopad - 2017 - 18:30:45 »
Witam, jest to mój 1 post na forum, ciężko się było znaleźć, ale mam nadzieję, że w dobrym dziale piszę.

Mam pytanie odnośnie możliwości radia.

1. Jak działa car-net jak muszę ustawiać telefon oraz radio żeby mieć połączenie.
2. Jakie formaty czyta radio? Jeśli chodzi o Video, włączyłem film i działa audio, ale nie ma video.

Może na razie pozostaję te 2 pytania. Jeśli ktoś w ogóle pomoże z góry będę wdzięczny

Offline dekalog

• VW: Tiguan II FL
  • Model: SUV
  • Wersja: Elegance
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #40 dnia: 06 - Styczeń - 2018 - 20:06:39 »
Od kilku dni nie wyświetlał się obraz nawigacji na Active Info Display. Widoczny był komunikat "Brak danych dotyczących pozycji". Po jakimś czasie nawigacja pojawiała się, czasem po 30 min. a czasem po 5. Na ekranie Discover Media nawigacja działała normalnie, nawet wgrane fotoradary z dźwiękiem. Dzisiaj nawigacja przestała czytać pozycję pojazdu. Znacznik samochodu porusza się po mapie tak jak porusza się samochód ale jeździ po innym terenie. Reset do ustawień fabrycznych nawigacji oraz reset DM z przytrzymaniem przycisku przez 10 s. nic nie dały. Miał już ktoś podobne objawy? W poniedziałek podjadę do serwisu ale jak zwykle ja będę wiedział na temat nawigacji niż pracownik.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #41 dnia: 06 - Styczeń - 2018 - 20:19:58 »
Wygląda jak awaria, prawdopodobnie anteny GPS lub czegoś po drodze. Chyba tylko serwis.

Offline dekalog

« Odpowiedź #42 dnia: 11 - Styczeń - 2018 - 22:05:43 »
Masz rację.
Dzisiaj serwis potwierdził problem z sygnałem GPS. Umówili mnie na koniec miesiąca na zdjęcie podsufitki i sprawdzenie połączeń i anteny.

Dodano: 01 - Luty - 2018 - 07:52:20
Połączenia były OK.
Wymienili zespół anteny i jest dobrze.
Czyli uszkodzona była antena, jest nawet TPI na taką usterkę.

Offline RobertP

• Rej: OOL
« Odpowiedź #43 dnia: 14 - Kwiecień - 2018 - 14:10:01 »
Witam wszystkich
Kilka dni temu kupiłem Passata B8 z 2015 roku.
Poprzedni właściciel nie aktualizował map, więc spróbowałem to zrobić sam.
Niestety, samochód niby rozpoznaje pliki aktualizacji, ale po chwili pokazuje błąd.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Offline wolli007

• Model: Variant
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.8 TSI
« Odpowiedź #44 dnia: 15 - Kwiecień - 2018 - 10:30:36 »
Masz media czy pro?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline RobertP

• Rej: OOL
« Odpowiedź #45 dnia: 15 - Kwiecień - 2018 - 13:53:54 »
Mam Pro. Problem rozwiązałem: pliki zgrałem na pendrive'a NTFS i aktualizacja poszła bez problemu.
Pozdrawiam

Offline dekalog

« Odpowiedź #46 dnia: 20 - Maj - 2018 - 22:37:09 »
Mam problem z odtwarzaniem muzyki z karty SD. Generalnie cały system działa i muzyka jest odtwarzana ale często po ponownym uruchomieniu silnika muzyka zaczyna się od pierwszego utworu na karcie. Czyli nie startuje w miejscu, w którym została przerwana po zatrzymaniu silnika i otworzeniu drzwi kierowcy. Jednocześnie nie ma możliwości wyboru wykonawcy. Można tylko przechodzić do przodu i do tyłu o jeden utwór. Po wyjęciu i włożeniu karty wszystko znowu działa dobrze. Próbowałem różne karty, zamieniałem sloty SD1 na SD2 - nic nie pomaga. Bardzo mnie to denerwuje i dlatego proszę o odpowiedź czy w Waszych autkach też tak się robi? Mam nawigację Discover Media.

Offline Raku71

« Odpowiedź #47 dnia: 21 - Maj - 2018 - 10:15:28 »
Mam niestety to samo. Jest to strasznie irytujące. Myślę że to jakiś błąd softu. Chociaż raz wyjąłem bezpiecznik od DM i ją restartowałem to przez jakiś miesiąc było ok i grało od miejsca gdzie kończyło. Teraz w 70% po wyłaczeniu zaczyna od początku. Przestaję lubić już Kazika, który jest akurat pierwszy na karcie:-)

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #48 dnia: 21 - Maj - 2018 - 10:16:50 »
Ale to chyba tylko problem DM. U mnie na DP nie ma tego problemu - słucham audiobooków, więc dyby książkę zaczynał od początku za każdym razem to .....

Offline Raku71

« Odpowiedź #49 dnia: 21 - Maj - 2018 - 14:54:54 »
Na audiobookach nie ma problemu. Sam puszczam często i nigdy nie zaczyna od początku. Problem występuje gdy na SD jest nagranych kilka płyt.

Tagi wątku: