Autor Wątek: UBEZPIECZENIE OC - gdzie najtaniej ?  (Przeczytany 28466 razy)

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: OC - droższe, znaczy lepsze?
« Odpowiedź #25 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 13:45:14 »
Ja ubezpieczałem auto Vw Sharan 2.0 TDI 07r. w PZU 7 września i już płaciłem drożej. Pakiet w tym OC (MTPL premium) 723 złote. Oczywiście pełne zniżki.
Jeśli pójdzie do góry to przyjdzie tysiaczka za OC zapłacić. Szaleństwo.

Drugie auto przed sprzedażą Vw Sharan 2.0 i 95 r. ubezpieczyłem18 sierpnia 2016r. Na Poczcie pakiet cały 581 zł w tym:
-OC 527.45 zł
-NNW 30.60 zł
-ochrona utraty zniżki 22.95 zł

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #26 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 14:01:51 »
Kolego Mecenas to tanio ten Ursus.

Offline Mecenas

• :: ComfortLine
  • VW: Golf IV
  • Wersja: Pacific
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AXR
  • Moc: 100 KM
  • Rej: LTM
« Odpowiedź #27 dnia: 01 - Listopada - 2016 - 14:38:54 »
Normalna cena, ostatnio robilem tez C330 to wyszło 45zł :)
Ubezpieczenia - dla forumowiczów dodatkowe zniżki.
Pomoc przy ubezpieczeniach.

Offline Mecenas

« Odpowiedź #28 dnia: 09 - Listopada - 2016 - 11:51:04 »
A tutaj mamy TU i klienta który miał dwie szkody; rok po roku :)

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #29 dnia: 09 - Listopada - 2016 - 12:18:29 »
Jak dla mnie bardzo fajny wynik wyszedł (a skoro ty go liczysz ze swoimi 20% rabatu to już zupełnie bombowo ).A to że przewyższa wartość pojazdu( bo nie w jednym przypadku tak będzie) to drobiazg.Najważniejsze by firma ubezpieczeniowa była zadowolona .Okradają nas jawnie w biały dzień z uśmiechem na ustach i wszystko zgodnie z prawem(przy przepisach których sami grali główne skrzypce ) .Jako że Polak potrafi kombinować to zaraz zaczną ubezpieczać poza granicami kraju i nie mam na myśli DE a raczej wschodnie kierunki .

Dodano:  09 - Listopada - 2016  -  12:20:43
Sorki małe sprostowanie bo zauważyłem że zniknął zapis "do 20% "Jak dla mnie tak jest uczciwiej .Tak trzymaj .

Offline Mecenas

« Odpowiedź #30 dnia: 09 - Listopada - 2016 - 13:37:20 »
Sorki małe sprostowanie bo zauważyłem że zniknął zapis "do 20% "Jak dla mnie tak jest uczciwiej .Tak trzymaj .

Nic uczciwie tylko tak jest. Ale z toba Gulasz dyskusja nie ma najmniejszego sensu i to nie powiem tylko ja ale na pewno i inni uzytkownicy z tego forum. Dywagowanie z toba na jaki kolwiek temat to jak rozmowa ze sciana; ty mu swoje chcesz czlowieka naprostowac bo wiesz ze sie myli ale on nie i tak dalej swoje. Takze nie licz na jakie kolwiek moje wyjasnienia w kierunku twojej osoby. Dzieki ci slicznie i pozdrawiam! ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #31 dnia: 09 - Listopada - 2016 - 18:19:01 »
Nic uczciwie tylko tak jest
Wiem że prawda jest nieraz bolesna .Jako że odnośnie prowizji nabrałeś wody w usta to ja odpowiem(może kogoś zaciekawi ) że te niby 20% jakie było wcześniej napisane lekko mija się z prawdą .Za złapanie klienta i sprzedanie mu zwykłego OC agent ma prowizji w przedziale 2-10% .Więc nawet jakbyś chciał to nawet prowizji by zabrakło a jako że robisz to zarobkowo a nie charytatywnie to nie będzie nawet 5%.Co innego w sytuacji jak uda się kogoś złapać na AC wtedy jest więcej oczek prowizji .A najlepiej w ubezpieczeniach na życie (nie wiem czy też w nich siedzisz )gdzie prowizją możesz dojść nawet do 40% .Generalnie im więcej wciśniesz pacjentowi tym lepsza kasa dla ciebie (taka praca ).
Chyba że te wspomniane 20% liczysz to co dana agencja oferuje na utrzymanie klienta by nie uciekł do konkurencji (zazwyczaj jest to do 10% za kontynuację w danej firmie ubezpieczeniowej ).
Tyle prawdy na raz może być bolesne .Ale sam prowokowałeś tymi "do 20%"a zmiana na" dodatkowe zniżki" jest bliższa prawdzie( co też odebrałem jako krok w dobrym kierunku) i jak najbardziej możesz zejść komuś z prowizji by dać kilka oczek rabatu ale nie będzie to procentowo tyle ile podałeś bo byś musiał dopłacać do interesu przy zwykłym OC (chyba że złapiesz kogoś na ful opcję ubezpieczenia to może wtedy )
Nie odbieraj tej wypowiedzi jako atak na swoją osobę (nie miałem takiego zamiaru )Tylko fajnie jest czasami mówić prawdę która w twoim przypadku dość mocno koliduje z racji na wykonywany zawód .

Dodano:  09 - Listopada - 2016  -  18:22:35
Ale z toba Gulasz dyskusja nie ma najmniejszego sensu
Pewnie tak bo zaliczam się do osób którym ciężko wcisnąć kit .

Offline Mecenas

« Odpowiedź #32 dnia: 09 - Listopada - 2016 - 22:14:11 »
Jak widzisz kazdy wie swoje :)
I powtorze to co ostatnio zadzwon albo wyslij na PW nr to rozwieje ci wszystkie twoje watpliwosci :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 06:55:19 »
to rozwieje ci wszystkie twoje watpliwosci
Ja nie mam wątpliwości a wręcz jestem pewien że jesteśmy mocno krojeni przez firmy ubezpieczeniowe .A z racji że siedzisz w tej branży to czy to na forum czy na PW i tak będziesz wymijająco odpowiadał bo inaczej musiałbyś przyznać że jesteś naciągaczem (nie bierz tego do siebie bo to taka praca i ktoś ją musi wykonywać )Już samo to że nie możesz o pewnych sprawach mówić otwarcie świadczy o tym że coś jest nie tak w branży ubezpieczeniowej .Naliczanie składki indywidualnie nie jest po to by było klarownie/przejrzyście ale po to by zrobić kolejną furtkę na sposobność dojenia kasy .Kilka wypowiedzi wyżej masz tego dowód w różnicy składki za ciągnik .Już samo naliczanie w zależności od pojemności jest lekko absurdalne .Jeśli spojrzysz na to w ten sposób że za starego zdezelowanego hebla masz płacić tyle samo co za nowy wóz bo ma taką samą pojemność wydaje się mocno nie na miejscu .I Kowalski za stary pojazd musi zapłacić nieraz równowartość auta za składkę ubezpieczeniową .Taką polityką firmy zmuszają ludzi do pozbywania się starych wozów lub skłaniają do kombinowania.Jeśli ktoś popatrzy na średnią wieku wozów w naszym kraju to zaskoczy że jest ich sporo a są nie dla tego bo taka jest fanaberia Polaków tylko zasobność portfela .A podniesienie składki ubezpieczeniowej nie jest spowodowane jego jakością a chęcią zysku firm ubezpieczeniowych .A jak duży się nachapie to i małemu też skapnie (mam na myśli agentów ubezpieczeniowych którym poprawią się zarobki ).Z racji tego nie spodziewam się negatywnych komentarzy za strony agenta/agentów .   

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Napęd: 4x4
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #34 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 09:52:56 »
Gulasz z całym szacynkiem do Ciebie, sądzę iż za sugerowanie, że kolega Mecenas jest naciągaczem jest conajmniej nie na miejscu.
Niestety ale swiadczy to o twoim braku kultury. 

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #35 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 14:53:56 »
A z racji że siedzisz w tej branży to czy to na forum czy na PW i tak będziesz wymijająco odpowiadał bo inaczej musiałbyś przyznać że jesteś naciągaczem (nie bierz tego do siebie bo to taka praca i ktoś ją musi wykonywać )
Jeśli poczuł się urażony tym zdaniem to sory .Ale jak w delikatny sposób nazwać osobę która tak bajeruje,kombinuje ,czaruje potencjalnego klienta by sprzedać mu najlepiej ubezpieczenie na fula .Przecież o to chodzi w tej robocie .

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Rej: BWM
« Odpowiedź #36 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 17:33:23 »
Jeśli poczuł się urażony tym zdaniem to sory .Ale jak w delikatny sposób nazwać osobę która tak bajeruje,kombinuje ,czaruje potencjalnego klienta by sprzedać mu najlepiej ubezpieczenie na fula .Przecież o to chodzi w tej robocie
W zasadzie zawsze jak coś się robi zarobkowo na własny rachunek lub na akord wykonawcy zależy na jak największej ilości transakcji.
Idąc Twoim tropem rozumowania każdy przedsiębiorca jest mało uczciwy bo zależy mu na zarobieniu pieniędzy.
Z drugiej strony to jak przychodzi do Ciebie klient i chce coś zrobić (nie wiem co robisz zawodowo) to proponujesz mu doraźne rozwiązanie za kilka złotych ewentualnie podpowiadasz na ucho jak samemu po taniości zrobić i z tego zostaje Ci na przysłowiową paczkę fajek albo i nie czy proponujesz skuteczne i kompleksowe rozwiązanie problemu z którego zostaje Ci kasa na Twoją pracę, zużyty materiał, amortyzację sprzętu i pomieszczeń, zużycie mediów oraz mniejszy lub większy zysk?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #37 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 18:57:29 »
Red idąc tym tokiem myślenia (tak jak robią to firmy ubezpieczeniowe ) za wymianę sprzęgła w fiacie 126p powinieneś zapłacić tyle samo co w BMW .W jednym wozie jak i drugim wymieniany element nazywa się sprzęgło .Ubezpieczalnie za OC kroją podobnie za przykładowo opla omegą 2.0z lat 90 i za passata 2.0 z 2016 .A niejednokrotnie nawet ten sam model wozu z tego samego rocznika a kwoty różnią się .Czy chcesz powiedzieć że jest to uczciwe ,że nie widzisz w tym przewały.A zupełnym przegięciem jest jeszcze jak mają wypłacić za powstałą szkodę .Jak masz im płacić to w terminie (ustalili sobie nawet kary finansowe) jak oni to zawsze im się czasowo ślizgnie (ale tu już kar sobie nie naliczają ) .Temat ich wyliczanek to już zupełnie temat rzeka .Jednym słowem pełna profeska z ich strony .A osoba pracująca w takiej firmie niestety ale musi tańczyć jak mu grają i robić dobrą minę do złej gry (co ja potrafię zrozumieć )Dla tego zmianę zapisu "do 20%"odebrałem za plus w dobrym kierunku .

Offline red

• S7
« Odpowiedź #38 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 19:19:19 »
Faktem jest że polityka firm ubezpieczeniowych nie jest do końca przejrzysta i często na pierwszy rzut oka (i nie tylko) pozbawiona logiki. Nawet cen ubezpieczeń nie dyktuje wolny rynek tylko państwo. Niestety my nie mamy  wpływu na decyzje firm ubezpieczeniowych a tym bardziej państwa.
Próba udowodnienia że agent ubezpieczeniowy specjalnie mija się z prawdą i bajerowaniem i innymi szatańskimi trikami wabi klientów żeby tylko zarobić to paranoja - agent jest tylko ostatnim ogniwem łączącym końcowego klienta z firmą ubezpieczeniową. Od ilości polis i obrotu zależy jego wynik finansowy -moim zdaniem fajnie jak taki agent deklaruje rabat (daje go ze swojego zysku) dla kolegów z forum.
To ile to będzie docelowo uzależnione jest od wielu czynników. Pomimo że kolega oferuje swoje usługi na forum nie ma obowiązku korzystania z tych usług.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #39 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 19:36:33 »
Próba udowodnienia że agent ubezpieczeniowy specjalnie mija się z prawdą i bajerowaniem i innymi szatańskimi trikami wabi klientów żeby tylko zarobić to paranoja - agent jest tylko ostatnim ogniwem łączącym końcowego klienta z firmą ubezpieczeniową.
Nie mogę się zgodzić z tym zdaniem .To od" gimnastyki"agenta najwięcej zależy jakie wpływy trafią na konto firmy .A firmy robią specjalne szkolenia jak bajerować klienta .Dlatego niektórzy stają na rzęsach i wciskają taki kit że aż boli .

Offline przemo

• Clubowicz
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: LRY
« Odpowiedź #40 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 20:01:40 »
Czytając wypociny Gulasza w tym temacie mam chęć na i myslę, że nie tylko ja....

Offline red

• S7
« Odpowiedź #41 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 21:39:46 »
@przemo nie wiem co Ty bierzesz ale bierz połowę :)
@Gulasz żeby sprzedać coś trzeba się napracować.
Czy przecietnej urody kobieta jak się umaluje to Cię wprowadza w błąd? Ma z daleka krzyczeć "jestem brzydka"? Jak jest mądra to znajdzie swoje mocne cechy, wyeksponuje je i zamaskuje słabe. To oszustwo? Jak się nie umaluje to nikt na nią nie spojrzy.
Tak samo jest ze sprzedażą czegokolwiek - wręcz sami prosimy się jako klienci żeby mówić nam co chcemy usłyszeć i nawet nie dopuszczać myśli o ewentualnych wadach.
Dobry sprzedawca to dobry psycholog i to w każdej branży.

red@tapatalk

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #42 dnia: 10 - Listopada - 2016 - 23:16:01 »
A ja dodam od siebie że ,,Agent" jest by firmy ubezpieczeniowe zarabiały a ,,Broker" jest po to by klient miał lepiej i taniej. To tak ogólnie formułując. Nie możemy wszystkich agentów ubezpieczeniowych spakować do jednego worka bo to niesprawiedliwe i krzywdzące. Są agenci co nas naciągają ale też są tacy którzy mogą coś życiowego polecić i za fajne pieniążki.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #43 dnia: 11 - Listopada - 2016 - 06:29:30 »
Czy przecietnej urody kobieta jak się umaluje to Cię wprowadza w błąd? Ma z daleka krzyczeć "jestem brzydka"? Jak jest mądra to znajdzie swoje mocne cechy, wyeksponuje je i zamaskuje słabe. To oszustwo?
Dobry przykład ja podrzucę podobny. A fura z zaszpachlowanymi elementami z poprawionym lakierem ,cofniętym licznikiem .To oszustwo ?A nowiutki wóz który schodzi z taśmy ze specjalnie ukrytymi wadami ,skonstruowany tak by rozleciał się po określonym przebiegu,by trapiące go awarie były częste i bolesne finansowo .To oszustwo ?
Zależy wszystko jak podchodzi się do słowa oszustwo .

A ja dodam od siebie że ,,Agent" jest by firmy ubezpieczeniowe zarabiały a ,,Broker" jest po to by klient miał lepiej i taniej.
A ten" broker"to tak charytatywnie czy raczej z pieniędzy osoby która do niego się zwraca ?Bo jeśli tak to kolejny który doi kasę .

Offline red

• S7
« Odpowiedź #44 dnia: 11 - Listopada - 2016 - 06:40:24 »
@Gulasz według Ciebie każdy kto zarabia to oszust ewentualnie krętacz i raczej Cię ani ja ani nikt inny nie przkona.
Rozumiem że sam robisz wszystko charytatywnie i do tego jak coś sprzedajesz to na początku wymieniasz wszystkie wady tego czegoś tak żeby kupujący zdał sobie sprawę że to maksymalna strata czasu i pieniędzy. Nie jesteś w stanie przemilczeć lub pokazać w pozytywnym świetle ewentualnych wad czy ubytków których na pierwszy rzut oka nie widać.
Jak tak to szczerze gratuluję.

red@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #45 dnia: 11 - Listopada - 2016 - 07:35:54 »
Ja nie mam problemów z nazwaniem niektórych rzeczy po imieniu .Jeżeli coś mocno mija się z prawdą to nie jest to chyba do końca uczciwe .Podałeś przykład z blondyneczką który dla Ciebie jest jak najbardziej ok.i nie widzisz w tym nic złego ale przykład z "upiększonym" wozem już nie do końca by Ci się podobał jakbyś to ty go kupował .A w trzecim przykładzie z nowiutkim autem masz pełne oszustwo z uśmiechem na ustach i brak wyboru bo wszystkie wielkie koncerny stosują podobną politykę firmy .Jak dla mnie w każdym z tych przypadków jest mijanie się z prawdą może w różnym stopniu ale efekt podobny zatajenie prawdy .
Da się zarabiać nie oszukując ,kręcąc itp.Jak produkt jest dobry to nie potrzebuje reklamy a sprzedaje się dobrze .Podobnie w usługach jak robisz coś dobrze za rozsądne kwoty to roboty masz pod szyjkę i drogą pantoflową jesteś polecany itd.Na przykładzie wozu jak sprzedajesz to raczej mówisz nowonabywcy co w nim robiłeś co wymieniłeś na jakim oleju wóz latał,co ewentualnie będzie musiał w nim zrobić w niedługim czasie itd .Jeśli tak to zaliczasz się do osób które nie chcą oszukać nowonabywcy.No chyba że skręcasz licznik a w dziurawe progi walisz pianki i ładne szpachlujesz mówiąc że fura to z pod igły bo przecież tak też się da .A jak ma się odpowiedni charakter to i z uśmiechem na ustach wciśniesz trupa jako nówkę .Jak widzisz na przykładzie auta można sprzedać wóz nawet i z wadami w uczciwy sposób lub oszukując
Trochę temat nam się rozjechał ale skoro sam w nim uczestniczysz to .... .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #46 dnia: 12 - Listopada - 2016 - 12:02:59 »
@Mecenas, czy mógłbyś mi wyliczyć OC dla mojego Sharana 1.9 TDI, ile zapłacę  przy przedłużaniu umowy (5.12.2016) w MTU i najtańszą opcję w innym towarzystwie ubezpieczeniowym dla województwa opolskiego i maksymalnych zniżkach za bezszkodową jazdę ? 

Offline Mecenas

« Odpowiedź #47 dnia: 14 - Listopada - 2016 - 09:19:42 »
Oczywiście nie będzie problemu, dane podeślij mi na pw

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Rej: OK
« Odpowiedź #48 dnia: 17 - Listopada - 2016 - 17:18:27 »
Jestem ciekaw ile zapłacę w grudniu za Sharana 1.9 TDi, w tamtym roku za całe OC płaciłem 522 zł z full zniżkami.
Na razie jeszcze bez oferty z MTU ale już wiem, że w Allianz składka gołego OC za mojego Sharana 1.9 TDI na przyszły rok wyniesie 680 zł.
Dla przykładu w PZU składka była by w wysokości 980 zł. Zobaczymy co zaproponuje mi dotychczasowy ubezpieczyciel, moich paru aut  ::)

Oczywiście nie będzie problemu, dane podeślij mi na pw
Wyślę, tylko napisz mi co potrzebujesz do wyceny OC ;)

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Kod: AUY
  • Rej: SM
« Odpowiedź #49 dnia: 24 - Listopada - 2016 - 16:12:03 »
Szlag człowieka trafia, a oni i tak mają nas w 4-literach :curve:

Cytuj (zaznaczone)
Podwyżki OC pod lupą UOKiK.

Oceniając dotychczasowe sygnały od konsumentów oraz z rynku wydaje się, że na obecne podwyżki OC w przeważającej części miały wpływ czynniki ekonomiczne - wskazał UOKiK, odpowiadając na pytanie o działania Urzędu w związku ze wzrostem składek z tytułu OC.

Premier Beata Szydło, pytana podczas czwartkowej porannej konferencji prasowej o ewentualną interwencję rządu w związku z gwałtownym wzrostem cen na rynku obowiązkowych polis komunikacyjnych OC, deklarowała, że czeka właśnie na rozstrzygnięcia z UOKiK.

- Prowadzi i przygląda się całej sprawie UOKiK, czyli ta instytucja, która jest do tego jak najbardziej upoważniona. Czekam na rozstrzygnięcia, które z UOKiK zostaną przedstawione - powiedziała premier.

UOKiK, zapytany o dotychczasowe efekty tych działań, podał, że we współpracy z Komisją Nadzoru Finansowego "od jakiegoś czasu" analizuje sytuację na rynku w związku z podwyżką cen polis OC i AC.

"W pierwszej kolejności analizowane są sygnały, które wpływają od konsumentów (w tej chwili są sporadyczne sygnały, głównie telefoniczne). Monitorujemy też zachowania rynkowe. Oceniając dotychczasowe sygnały od konsumentów oraz z rynku, wydaje się, że na obecne podwyżki w przeważającej części miały wpływ czynniki ekonomiczne, np. skutki wojny cenowej ubezpieczycieli prowadzonej od lat, potrzeba przywrócenia rentowności oferowanych ubezpieczeń komunikacyjnych" - poinformował Urząd.

"Oczywiście na bieżąco analizujemy to, co do nas napływa - jeśli będą podstawy - będziemy działać administracyjnie. W tej chwili prowadzimy badanie rynku" - dodano.

Natychmiastowej interwencji ws. podwyżki ubezpieczeń OC domagali się we wtorek od premier Beaty Szydło posłowie PO, którzy podkreślali, że w Polsce jest zarejestrowanych 31 mln aut objętych takim ubezpieczeniem, a więc ponad 20 mln osób w Polsce musi zmierzyć się z drastyczną podwyżką cen, średnio o 36 proc., w skrajnych przypadkach nawet o 500 proc.

Według wiceprezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Doroty Karczewskiej, która powołała się na wyliczenia KNF, na skutek podwyżki średnio ceny AC i OC wzrosły dotychczas o 20-30 proc.

Karczewska, odpowiadając w połowie listopada w Sejmie na pytania posłów PO w sprawie gwałtownego wzrostu cen ubezpieczeń komunikacyjnych, podkreśliła, że jeśli cena polis nie wzrośnie, to dojdzie do utrwalenia stanu nierentowności ubezpieczeń komunikacyjnych, co w dalszej perspektywie może stanowić zagrożenie dla stabilności systemu ubezpieczeń i wypłaty odszkodowań. Jej zdaniem nie sposób ponadto nie dostrzec korelacji wielkości składki z jakością wypłacanych świadczeń.

Karczewska przekazała dane, z których wynika, że na koniec 2015 r. miała miejsce "najwyższa strata techniczna w historii polskiego rynku ubezpieczeniowego w wysokości prawie jednego miliarda złotych". Wiceprezes UOKiK zaznaczyła, że łączna strata w OC za lata 2011-16 wyniosła prawie 4 mld zł.

...na razie prowadzą badanie rynku i pewnie są zdziwieni że nikt nie jest zadowolony z tak wielkich podwyżek OC >:(

Tagi wątku: