Autor Wątek: LED BASIC / TOP - bardzo "krótkie" światła mijania  (Przeczytany 19443 razy)

Offline Yanc

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CUAA
  • Moc: 240 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: 4x4
  • Rej: PSE
LED BASIC / TOP - bardzo "krótkie" światła mijania
« dnia: 17 - Grudnia - 2018 - 08:39:46 »
Po przejechaniu 2000 km nowym Tiguanem, stwierdzam że bardzo mi nie pasuje zasięg świateł mijania. Światła po każdym włączeniu samochodu niby automatycznie się poziomują, jednak podczas jazdy ich zasięg jest taki że boję się jechać więcej niż 50 km/h. Do tej pory jeździłem Toyotą Avensis i zasięg świateł mijania był o wiele dłuższy, sprawdziłem to w tym tygodniu również u kolegów na Oplu Insignia i Fordzie Mondeo, wszystkie mają podobny zasięg, co najmniej 2-3 razy dłuższy od Tiguana.

Podczas jazdy normalną drogą poza terenem zabudowanym mam oświetlone maksymalnie 25 metrów drogi licząc wzdłuż pasa rozdzielającego kierunki ruchu, a około 35 m wzdłuż krawędzi jezdni. O ile wiem zasięg świateł mijania powinien być dłuższy i wynosić minimum 40 m. Nie wiem czy to taka uroda VW czy to tylko mój egzemplarz jest jakiś dziwny?

Offline foxter11

• VW: Tiguan II
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: LED BASIC / TOP - bardzo "krótkie" światła mijania
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Grudnia - 2018 - 10:13:02 »
Wprawdzie mam LED Top, ale u mnie zasięg jest bardzo dobry i dużo większy niż w mojej starej Mazdzie 6. Przez większość czasu nie używam nawet długich świateł bo te mijania mi wystarczają, więc może powinieneś podjechać do serwisu i to sprawdzić?

Offline Fircyk

• Kod: DFGA
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Grudnia - 2018 - 22:25:44 »
Ja mam LED TOP ale miałem ten sam problem. Podnioslem je sam o 1.5 obrotu na regulacji ale skorygowalem to na stacji  diagnostycznej do 2.5 obrotu do góry i teraz jest ok nikt nie mryga.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Offline Igorz

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Grudnia - 2018 - 09:24:08 »
Podnioslem je sam o 1.5 obrotu na regulacji ale skorygowalem to na stacji  diagnostycznej do 2.5 obrotu do góry
Możesz napisać gdzie się je podnosi (gdzie jest ta regulacja)?

Offline Fircyk

« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Grudnia - 2018 - 10:21:00 »
Tam gdzie klucz LED TOP.
Polecam jednak na stacje diagnostyczną podjechać  zajmie to pięć minut ja dałem na piwko 10 zł i wszystko gra

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Podziękował: Igorz, Yanc

Offline Yanc

« Odpowiedź #5 dnia: 19 - Grudnia - 2018 - 15:55:30 »
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, po wizycie w stacji kontroli pojazdów okazało się że rzeczywiście światła były źle wyregulowane - za nisko.
Dzisiaj wieczorem przejadę się po okolicznych landach i zobaczę jaki efekt przyniosła korekta.

Offline NdR1980

• :: StartLine
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #6 dnia: 28 - Marca - 2019 - 13:25:00 »
Moi drodzy,
Temat o LEDach w Allspace oraz o moim rozczarowaniu nimi.
Allspace w końcu dotarł (nie zupełnie kompletny, ale to mały problem) i generalnie jestem zadowolony, ale...
Jako że zamówiłem światła LED Top, spodziewałem się "Top" oświetlenia, szczególnie, że miałem przyjemność w okresie zimowym jeździć Passatem B8, również z LEDem (jedne z lepszych świateł mijania/drogowych jakie w życiu widziałem!).
Niestety, jestem mocno rozczarowany. Najpierw plusy:
- świeci ładnie na boki
- świeci przyjemną dla oka temperaturą, bardzo jasne

Teraz ta gorsza część:
- 25, może 30 metrów przed pojazdem snop światła nagle urywa się, jakby ktoś zasłonę założył. Automatyczna regulacja (ALS, DLS, nie pamiętam skrótu) działa dużo gorzej niż w Passacie - zauwałyłem, że ma spory opór przez załączeniem drogowych, szególnie z lewej strony, nie działa prawie w ogóle regulacja góra / dół (Passat ładnie świecił na parę metrów przed pojazdem z naprzeciwka, adaptując snop światła tak, żeby nie ślepić nikogo z naprzeciwka). Tutaj (Tiguan Allspace z LED Top) ruch świateł drogowych automatycznych tylko lewo/prawo w niewielkim stopniu, góra dół wcale, ale najbardziej irytujące jest to, że na jakieś 25-30 metrów przed pojazdem jezdnia nie jest oświetlona WOGÓLE! Po prostu czarno. Przy takim "oświetleniu" boję się jeździć więcej niż 80-90 kmh po zmierzchu. W każdym samochodzie, który miałem przyjemność prowadzić, część oświetlona (blisko pojazdu) delikatnie przechodziła (gradacja) w część nieoświetloną, tutaj 25-30 m pięknie oświetlonej drogi a potem zupełna ciemność.

Czy ktoś z Was zauważył ten problem i znalazł jakieś remedium? Wg mojej wiedzy, LEDów nie reguluje się i nie ustawia jak w klasycznych żarówkach H4/H7.
Koła 20" Suzuka + sportowe zawieszenie, ale wątpie, żeby to miało jakikolwiek wpływ na oświetlenie przednie.
W salonie powiedzieli, że ustawione są światła idealnie.

Dodano:  28 - Marca - 2019  -  13:33:02
Znalazłem bardzo podobny temat:
https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,6360.msg34924.html#msg34924

Dam znać, czy udało się wyregulować i poprawić oświetlenie.

Offline Dally

• Moc: ?? KM
  • Rej: PO
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Marca - 2019 - 13:49:51 »
Coś jest na rzeczy, u mnie też świeciły "krótko" zwłaszcza w porównaniu z touranem, gdzie mam ksenony. Ale miałem małą stłuczkę i jedną lampę trzeba było wymienić (zresztą tydzień ją ściągali do Polski). Przy odbiorze gość rzucił, że lampy też ustawione. Zdziwił mnie tym, bo dla mnie oczywiste, że jak zmieniają lampę, to ma być ustawiona porządnie, po co o tym wspominać. No i przy pierwszej ciemności zdziwko, bo lampy świecą teraz "daleko", aż mam stres, że za daleko, tak się przyzwyczaiłem. Jeżdżę już miesiąc od wymiany ale długich nie miałem w ogóle okazji sprawdzić. Inna różnica to taka, że wymieniona lampa ma obwódkę światła bardziej niebieską niż żółtą (jak ta stara)..

Pzdr.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

[gmod]Proszę zwrócić uwagę przy pisaniu na tapatalku i starać się nie cytować całości wypowiedzi. Przy odpowiedzi poprzez tapatalk: nie klikamy w cytuj na dole posta, tylko aby odpowiedzieć bez cytowania - klikamy w niebieskie kółeczko ze strzałką (w prawym dolnym rogu) lub w prawym górnym rogu otwieramy aplę z "Odpowiedź".[/gmod]

Offline DrWredman

« Odpowiedź #8 dnia: 29 - Marca - 2019 - 11:00:37 »
U mnie chyba wszystko w normie. Też zauważyłem znaczne wycięcie świateł przed samochodem, ale tylko gdy jedzie przede mną inne auto. Jeśli jest pusto zasięg się wydłuża.
Światła reagują też na jadące samochody z przeciwka i odcinają lewą stroną jeśli ktoś nadjeżdża. Podobnie z prawej. Doświetlają pobocze.
Dla mnie, matrycowe światła to jedna z najlepszych nowinek. Podobnie jak aktywny tempomat. :)

Offline Alltrack18

• VW: Golf VII
  • Silnik: 1.8 TSI
  • Kod: CJSB
  • Moc: 180 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #9 dnia: 29 - Marca - 2019 - 19:43:36 »
@NdR1980  , czasami tak bywa z VW :( wydają auto do klienta a nie sprawdzą czy światła są poprawnie ustawione. Też tak miałem horror na autostradzie!!! Masz dwie możliwości: 1. jechać do nich żeby ustawili je poprawnie; 2. wziąć śrubokręt philips (krzyżakowy) i zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara przekręcić 1/2 obrotu śrubkę służącą do ustawiania wysokości świecenia lampy (2 lampy), możesz sobie wcześniej zaznaczyć markerem ustawienie początkowe.

Offline Drmscp

• :: ComfortLine
  • VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Moc: 205 KM
« Odpowiedź #10 dnia: 29 - Marca - 2019 - 23:38:22 »
No tej Hiszpanii to na pewno nie byłbym taki pewny.

Offline arturch1977

• VW: Polo VI
  • Moc: ?? KM
  • Rej: WJ
« Odpowiedź #11 dnia: 02 - Kwietnia - 2019 - 14:33:23 »
Ja akurat mam nowe Polo z LEDami i fabrycznie też były krótkie światła mijania.
Pojechałem na stację i okazuje się, że są idealnie ustawione.
Wziąłem klucz i przekręciłem o jeden obrót w prawo regulator na obu lampach i teraz jest idealnie.
Można w nocy jechać o wiele szybciej i bezpieczniej.
Nikt nie miga mi z przeciwka, czyli nikogo nie oślepiam.
Wygląda na to, że fabryka tak konstruuje reflektor, żeby nie jeździć nocą za szybko bo po prostu nic nie widać.

Offline NdR1980

• :: StartLine
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #12 dnia: 02 - Kwietnia - 2019 - 15:04:18 »
Dziękuję Panowie (i Panie) za pomoc.
Podjechałem na stację diagnostyczną, podnieśli światła o jakieś 1,5 obrotu (L) i 2 obroty (P).
W ruchu podmiejskim jest OK, na autostradę wciąż jest źle.
Podniosę jeszcze sam o jakieś 1/4 - 1/2 obrotu i pojeżdzę trochę, jak nikt nie będzie mrugał, zostawię jak jest.

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #13 dnia: 13 - Kwietnia - 2019 - 07:05:58 »
Ja w moim też sam ustawiałem światła, bo wszędzie mówili, że są dobrze ustawione. Podkręciłem ~2 obroty, nikogo nie oślepiam, a co najciekawsze to w serwisie i na stacji diagnostycznej dalej twierdzą, że światła są dobrze ustawione ;) Mimo wszystko cały czas mam ze sobą na wszelki wypadek klucz imbusowy...
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline ryba

• Rej: DW
« Odpowiedź #14 dnia: 17 - Maja - 2019 - 11:17:50 »
Dobrze, że trafiłem na ten wątek. Po robocie lecę ustawiać :)

Mam LED Basic i od początku zasięg świateł mijania wydawał mi się zbyt krótki. Szczególnie w porównaniu do ksenonów w Golfie VII, którym jeździlem poprzednio.
Zgłosiłem problem w serwisie, sprawdzili, powiedzieli że są ustawione dobrze, ale jeszcze minimalnie podnieśli. Ja różnicy nie zauważyłem :/

A zastanawiałem się już czy może z racji wieku słabo widzę w ciemnościach :D

Offline Fircyk

« Odpowiedź #15 dnia: 17 - Maja - 2019 - 17:20:22 »
Proponuje  samemu nie kombinować tylko wyregulować na stacji  diagnostycznej max 20 zł. Ewentualnie wieczorem ustawić samemu A rano zweryfikować  na stacji, Ja tak  zrobiłem,  na stacji jeszcze mi podnieśli.

Offline ryba

« Odpowiedź #16 dnia: 11 - Września - 2019 - 13:07:56 »
Tak też zrobiłem :thumbup:

Sam podniosłem o 2-2,5 obrotu, mierząc wysokość snopu miarką w odległości 5m. Na sprawdzeniu na stacji diagnostycznej wyszło, że prawy reflektor jest idealnie (max dopuszczalna wysokość), lewy można było jeszcze delikatnie podnieść.
Po tej operacji można w końcu jeździć nocą, bo wcześniej czułem się po prostu niepewnie.

Nie wiem jak w serwisie VW mogli stwierdzić, że światła są idealnie ustawione i już wyżej nie można...  ::)

Offline kalex

« Odpowiedź #17 dnia: 24 - Września - 2019 - 07:55:05 »
W grudniu jechałem ponad 2 tyś km , zapakowany mocno , światła oczywiście kibel. W hotelu wieczorem (parking podziemny) podniosłem światła na oko. Reszta trasy i powrotu głównie nocą bez zastrzeżeń.   
Nie dawno ta sama trasa i znowu męczarnia ze światłami.  Jedyną możliwością to że na przeglądzie w ASO opuścili światła.
Znowu je podniosłem i nie długo mam przegląd. Tym razem zapytam czy ingerują w oświetlenia i udzielę stosownej "reprymendy" żeby może nie psuli mi świateł bo chcę coś w nocy widzieć.
A i jeszcze mam wrażenie że jak są światła za nisko to "adaptacyjne długie" też jakoś dziwnie snop światła ustawiają(zwłaszcza lewe).

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #18 dnia: 25 - Września - 2019 - 00:40:00 »
Ja białej gorączki dostaję jadąc przez Polskę nocą bo ok. 20 % aut oślepia jadących z przeciwka. Nie wiem z czego to wynika czy z samodzielnego dłubania przez kierowców przy światłach czy przez nieumiejętną wymianę żarówki ??
O światła trzeba dbać bo złe oświetlenie i oślepienie kierowcy z naprzeciwka to stwarzanie zagrożenia na drodze, poprzez oślepienie innego użytkownika drogi możemy odpowiadać za spowodowanie wypadku.

Dbanie o prawidłowe ustawienie świateł to bardzo prosta czynność, wystarczy przypilnować diagnostę na corocznym przeglądzie by sprawdził ustawienie świateł, to jest w cenie i zakresie corocznego przeglądu technicznego.
Dodam że każda wymiana żarówek świateł drogowych czy mijania powinna być zakończona sprawdzeniem poprawności świecenia u diagnosty na odpowiednim przyrządzie, to nie majątek 10-20 zł a mamy prawidłowe oświetlenie drogi nocą i nie oślepiamy innych stwarzając zagrożenie wypadkiem !!!
Warto wydać te np. 15 zł u diagnosty na sprawdzenie ustawienia świateł niż być przypadkiem oskarżonym o spowodowanie wypadku przez oślepienie innego kierowcy !!!

VWFan

Offline Yanc

« Odpowiedź #19 dnia: 04 - Listopada - 2019 - 15:11:21 »
Jedyną możliwością to że na przeglądzie w ASO opuścili światła.

Mi na pewno opuścili, zaznaczyłem sobie na ścianie garażu jak świeciły po mojej własnej regulacji i po przeglądzie w ASO na 30 000km znowu mi się wydawało że za nisko świecą - sprawdziłem i zgadza się - opuścili je. To jest jakaś masakra.

Podziękował: sandacz

Offline piotrek1977

• Wersja: Comfortline
  • Rej: WG
« Odpowiedź #20 dnia: 06 - Listopada - 2019 - 13:14:36 »
Ja po pierwszej wieczornej jeździe pojechałem na stację diagnostyczną i podniosłem na tyle, żeby nie oślepiać jadących z przeciwka. Mi pomogło i to bardzo a innych nie oślepiam, bo mi nikt nie miga z przeciwka. 

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #21 dnia: 06 - Listopada - 2019 - 13:24:43 »
Mam to samo za nisko. Na autostradzie przy szybszej jeździe jest zdecydowanie za krótko. Muszę podjechać na stacje i podregulowac.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline zy_gaus

• Rej: ZGR
« Odpowiedź #22 dnia: 18 - Listopada - 2020 - 00:05:28 »
Miałem ten sam problem z małym zasięgiem świateł mijania. Na serwisie VW powiedzieli że bardziej podnieść już nie można. Pojechałem na stację kontroli o której wiedziałem że diagnosta jest skrupulatny i konkretny. Kontrola świateł na urządzeniu i regulacja skutecznie rozwiązały problem, wreszcie LEDy świecą nie gorzej od starych halogenów.
Pozdrawiam.
Zygmunt

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #23 dnia: 18 - Listopada - 2020 - 09:08:23 »
Ja sam sobie podkręciłem do góry stojąc przed garażem i jest dobrze.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline dealer

• Silnik: 2.0 ?
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #24 dnia: 19 - Listopada - 2020 - 21:24:36 »
u mnie też świeciły za nisko. regulacja na stacji diagnostycznej pomogła. Ale zastanawiam sie czy jest możliwość wymiany ledów na jakieś mocniejsze?

Tagi wątku: