Autor Wątek: SZYBA PRZEDNIA - zniekształca obraz  (Przeczytany 5909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mapston

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
SZYBA PRZEDNIA - zniekształca obraz
« dnia: 26 - Czerwca - 2017 - 16:00:37 »
Witam,

Niedawno wymieniłem przednia szybę – poprzednia była porysowana od nowości i dealer wymienił na swój koszt.
Po 3 dniach zauważyłem że w pewnych miejscach na szybie obraz się nieznacznie załamuje – taki efekt falowania obrazu względem pionowego zakrzywienia. Występuje z rożnym natężeniem, w polu widzenia kierowcy, pasażera i na środku szyby.
Efekt jest bardzo delikatny, generalnie nie przeszkadza w jeździe. Zastanawiam się tylko jak często coś takiego występuje, czy ja mam po prostu pecha do szyby czy tez jest to normalne zjawisko a ja jestem zbyt wyczulony na drobiazgi. Przyznaje się, po wymianie szyby nową oglądałem z każdej strony, może dlatego zauważyłem te zniekształcenia obrazu.
Nie jestem w stanie stwierdzić czy w poprzedniej było podobnie a ja nie zwróciłem uwagi, czy tez wszystko było w porządku a nowa szyba okazała sie felerna.

Dla chcących sprawdzić u siebie: najlepiej widać jak samochód stoi i jak patrzymy na coś z wyraźnymi pionowymi i poziomymi liniami, np na blok mieszkalny, okna pięknie “falują”.

Zaznaczam jeszcze raz – efekt jest ledwo widoczny, moja żona tego nie widzi, a z drugiej strony wiem że niestety ja takie drobnostki od razu zauważam.

Pytanie: czy ktoś ma podobnie? Może nie zauważył(a) a po dokładnym przyjrzeniu zauważy?

Uprzedzam pytania, które pojawiały się na innych forach na podobny temat:
1. Nie nosze okularów / szkieł kontaktowych
2. Wzrok mam bardzo dobry i jedyne czego nie zauważam to zmarszczki u żony
3. Szyba jest oryginalna VW, wymieniona w warsztacie u dealera.

Przepraszam za brak polskich znaków – chwilowy brak polskiej klawiatury..

Offline WuWojtas

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: FZ
Odp: Przednia szyba znieksztalca obraz
« Odpowiedź #1 dnia: 26 - Czerwca - 2017 - 16:26:22 »
Cześć!

U siebie tego nie zauważyłem ale mam w dostawczym Fordzie, tylko że tam to gołym okiem widać - szyba oryginalna, pierwsza montowana w Fordzie. Zastanawiam się czy jest to wystarczający powód do reklamacji, bo w sumie zniekształcenia są widoczne w polu widzenia kierowcy.

Jutro dokładnie obejrzę swoją szybę ;)
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline Mapston

« Odpowiedź #2 dnia: 28 - Czerwca - 2017 - 21:48:42 »
Ktokolwiek miał okazję sprawdzić u siebie? :D
Specjalnie zajrzałem do salonu i powsiadałem do różnych VW ekspozycyjnych. 'Falowanie' obrazu występowało we wszystkich :exclaim: w większym lub mniejszym stopniu.
U siebie przez pierwsze parę dni tego nie widziałem i teraz nie wiem czy nie dostaję paranoi ale jak się raz zobaczyło to nie da się 'odzobaczyć'

Offline arekp

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #3 dnia: 28 - Czerwca - 2017 - 22:46:27 »
Dziś specjalnie się przyglądałem ... i albo nie wiem czego szukać, albo nie mam tego problemu.

Offline Mapston

« Odpowiedź #4 dnia: 28 - Czerwca - 2017 - 23:50:20 »
Widać przy ruchu głową w lewo i w prawo, minimalne falowanie, taki efekt jak przy gorącym powietrzu.

U mnie niestety najwyraźniej występuje w polu widzenia kierowcy. Na środku praktycznie tego nie mam i trochę też widać po stronie pasażera ale dużo słabiej. I odkąd zauważyłem zaczęło mnie to denerwować.
Chyba pojadę z reklamacją, już mnie pewnie dość mają po tym jak im zawracałem głowę rysami na szybie. Ale uznali.

O, filmik znalazłem o co mniej więcej chodzi. Wygląda to tak:

Offline arekp

« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Czerwca - 2017 - 10:06:11 »
O, filmik znalazłem o co mniej więcej chodzi. Wygląda to tak:

Czegoś takiego zdecydowanie u siebie (do tej pory) nie zauważyłem. Sprawdzę dziś po południu.

Czy efekt ten masz niezależnie od temperatury potwietrza, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz pojazdu?

Offline Mapston

« Odpowiedź #6 dnia: 29 - Czerwca - 2017 - 10:35:49 »
Tak, i w upały, i w deszczu, auto nagrzane lub nie - nie ma znaczenia, efekt jest taki sam. Spróbuję powalczyć u dealera, ale podejrzewam, sądząc po komentarzach na innych forach, ze uznają zniekształcenie "w granicach tolerancji".. i wymieniaj sobie na swój koszt, bez gwarancji ze będzie lepiej.

Offline rk

• Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Lipca - 2017 - 00:04:36 »
Sprawdziłem u siebie, jest OK. Poprzyglądam się w najbliższym czasie więcej. Nigdy nie miałem nic takiego jak widać na video w żadnym samochodzie (albo po prostu nie zauważyłem). Ja bym to mimo wszystko reklamował, jeśli jesteś pewien, że to szyba.

Tagi wątku: