Witam,
Niedawno wymieniłem przednia szybę – poprzednia była porysowana od nowości i dealer wymienił na swój koszt.
Po 3 dniach zauważyłem że w pewnych miejscach na szybie obraz się nieznacznie załamuje – taki efekt falowania obrazu względem pionowego zakrzywienia. Występuje z rożnym natężeniem, w polu widzenia kierowcy, pasażera i na środku szyby.
Efekt jest bardzo delikatny, generalnie nie przeszkadza w jeździe. Zastanawiam się tylko jak często coś takiego występuje, czy ja mam po prostu pecha do szyby czy tez jest to normalne zjawisko a ja jestem zbyt wyczulony na drobiazgi. Przyznaje się, po wymianie szyby nową oglądałem z każdej strony, może dlatego zauważyłem te zniekształcenia obrazu.
Nie jestem w stanie stwierdzić czy w poprzedniej było podobnie a ja nie zwróciłem uwagi, czy tez wszystko było w porządku a nowa szyba okazała sie felerna.
Dla chcących sprawdzić u siebie: najlepiej widać jak samochód stoi i jak patrzymy na coś z wyraźnymi pionowymi i poziomymi liniami, np na blok mieszkalny, okna pięknie “falują”.
Zaznaczam jeszcze raz – efekt jest ledwo widoczny, moja żona tego nie widzi, a z drugiej strony wiem że niestety ja takie drobnostki od razu zauważam.
Pytanie: czy ktoś ma podobnie? Może nie zauważył(a) a po dokładnym przyjrzeniu zauważy?
Uprzedzam pytania, które pojawiały się na innych forach na podobny temat:
1. Nie nosze okularów / szkieł kontaktowych
2. Wzrok mam bardzo dobry i jedyne czego nie zauważam to zmarszczki u żony
3. Szyba jest oryginalna VW, wymieniona w warsztacie u dealera.
Przepraszam za brak polskich znaków – chwilowy brak polskiej klawiatury..