Autor Wątek: ZAKUP NOWEGO AUTA - konfigurator nieścisłości  (Przeczytany 2475 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline brzezinol

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: WGM
ZAKUP NOWEGO AUTA - konfigurator nieścisłości
« dnia: 07 - Listopada - 2018 - 10:52:10 »
Cześć,
trafiłem na to forum między innymi, aby zadać to pytanie osobom, które też zamawiały Tiguana.
Otóż pierwsza sprawa to samo potwierdzenie zamówienia. Nie ma w nim szczegółowego zestawienia jakie moduły powinny być w aucie. Jest tylko jakaś prezentacja grafika z graficznie zaprezentowanymi elementami, które wybrałem i to porozrzucane jest po całym dokumencie. Jest to w/g mnie nieużyteczne w funkcji odbioru auta. Zakwestionowałem to u dealera, bo taka umowa nie ma sensu.

Kolejne pytanie, które jest powiązane nieco z pierwszym, otóż, w konfiguratorze w/g mnie są nieścisłości lub dziwne kolizje opcji.
Np, w wersji Highline wybrałem skórzane siedzenia, gdzie w ich opisie jest pozycja, że są one podgrzewane.
Zatem opcja Pakiet Zimowy 1 dubluje podgrzewane fotele i powoduje, że miałbym zapłacić 1400 za same podgrzewane dysze spryskiwaczy na masce?
W standardzie piszą, że jest system sprawdzania ciśnienia w oponach, zatem po co dodatkowa opcja "Czujniki ciśnienia opon" ?
W pakiecie zimowym 1 piszą, ze "Obejmuje on automatycznie ogrzewane dysze spryskiwaczy szyb i układ zmywania reflektorów poprawiający widoczność podczas opadów śniegu, deszczu i przy unoszącej się z nawierzchni błotnej mgle" czy to prawda? Czy lepiej dodać opcje spryskiwaczy lamp?

W związku z tymi niepewnościami i połączeniem tego, że w zamówieniu nie mam listy modułów, które będą w aucie, nie wiem co faktycznie będzie w aucie.
Z góry dzięki za informacje dot. tych kwestii, w salonie handlowiec nie wiedział co jest grane.

Offline sween

• VW: T-Roc
  • Moc: ?? KM
Odp: Zamówienie, Konfigurator nieścisłości
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Listopada - 2018 - 19:52:48 »
Salon musi wiedzieć o co chodzi i się orientować w poszczególnych opcjach.
Proponuję zmienić salon albo chociaż handlowca ;)

Offline brzezinol

• Moc: 180 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Listopada - 2018 - 09:25:48 »
Proponuję zmienić salon albo chociaż handlowca
To kolejka w zamówieniach raczej nie poczeka przez taką zmianę.
Chyba, że to jakiś straszak handlowców, aby nie zmieniać nic w konfiguracji...

Offline vicek

• :: StartLine
  • Rej: KR
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Listopada - 2018 - 21:13:18 »
Wszystko i tak zależy od konfiguracji i dostępności części koniec końców :-)
Auto dopiero zamówione, Tiguan TSI 190KM 4Motion

Offline TeraTig

• VW: Tiguan II FL
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Listopada - 2018 - 22:45:12 »
Co do pomiaru ciśnienia w oponach.
Otóż standardowo masz system monitorujący ubytki ciśnienia w kole na podstawie czujników ABS- działa sprawdziłem u mnie.
Opcjonalnie możesz mieć czujniki ciśnienia w oponach które komunikują się bezprzewodowo z komputerem.
Napewno dokładniejszy pomiar, ale własnie czujniki narażone są na uszkodzenia, droższa wymiana opon na felgach w zakladach wulkanizacyjnych.

Offline mmk

• :: StartLine
  • VW: Golf VII
  • Silnik: 1.5 TSI
« Odpowiedź #5 dnia: 09 - Listopada - 2018 - 08:42:48 »
Wybierając skórzaną tapicerkę pakiet Pakiet Zimowy 1 kosztuje 820 zł,1400 zł jest dla podstawowych siedzeń.  Wygląda, że jest błąd w konfiguratorze i nie oblicza prawidłowo.
Przy zmianie rocznika modelowego tak naprawdę nikt nie wie co będzie. Ja np. dostałem carnet, wspomaganie parkowania chociaż nie zamawiałem tego.

Podziękował: Misza

Tagi wątku: