Autor Wątek: 2.0 8V [ADY/ATM] 115 KM - wymiana rozrządu - interwał wymiany, wybór zamienników  (Przeczytany 14352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krystiano

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 2.0 8V
  • Kod: ATM
  • Napęd: FWD
Witam wszystkich.
Od niedawna jestem właścicielem VW Sharan 2.0 8V [ATM] 115 KM.
Chciałbym wymienić rozrząd w tym aucie.
Potrzebuję schemat, instrukcję, jakieś wskazówki...

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 2.0 8V [ADY/ATM] 115 KM - wymiana rozrządu - interwał wymiany, wybór zamienników
« Odpowiedź #1 dnia: 16 - Października - 2018 - 19:08:46 »
Cześć,
konkrety kolego: jaki schemat czy instrukcję i do czego potrzebujesz wskazówki ?
Jaki przebieg masz na liczniku w tym aucie, że chcesz wymieniać rozrząd ?

Offline krystiano

Odp: 2.0 8V [ADY/ATM] 115 KM - wymiana rozrządu - interwał wymiany, wybór zamienników
« Odpowiedź #2 dnia: 16 - Października - 2018 - 19:18:21 »
Kupiłem auto od kolesia który sprzedał swoje auto i wziął w rozliczeniu sharana. I nie będę ryzykował chcę założyć nowy rozrząd. I będę robił to sam. Potrzebuje instrukcji do wymiany

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 16 - Października - 2018 - 19:34:25 »
Kupiłem auto od kolesia który sprzedał swoje auto i wziął w rozliczeniu sharana.
Ta część twojej historii nas nie interesuje, za to dalej nie wiemy jaki masz tam przebieg że chcesz zmieniać rozrząd?

Offline krystiano

« Odpowiedź #4 dnia: 16 - Października - 2018 - 19:40:26 »
Obecnie jest 240 tyś. Ja tam w przebiegi nie wierzę. Nie wiem po co wam potrzebny przebieg.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 16 - Października - 2018 - 19:52:34 »
Cytat: krystiano
Nie wiem po co wam potrzebny przebieg.
A czy to jakaś tajemnica? Chcesz kolego uzyskać pomoc na forum, to bądź łaskaw podać wszystkie potrzebne dane :evilwink:

W silnikach 2.0 8V pierwsza wymiana rozrządu według danych producenta, następuje przy 180 tyś km, później warto zmniejszyć ten przebieg - do ilu, to już zależy od zastosowanych części.

Tutaj schemat do 2.0 [ADY], to bliźniacze silniki więc powinien pasować do 2.0 [ATM]:

Offline krystiano

« Odpowiedź #6 dnia: 16 - Października - 2018 - 20:23:23 »
Auto ma 17 lat!
Kto uwierzy w ten przebieg. Jestem 3 właścicielem  (poprzedniego nie liczę ) dlatego jestem z tej grupy osób, które dmuchają na zimne.
Po tylu latach nic nie jest prawdą co pokazuje wyświetlacz na liczniku. Dziękuję za schemat i pozdrawiam serdecznie.

Offline marbuz

• :: StartLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 2.0+LPG
  • Rej: KRA
Chciałem zapytać drogich forumowiczów jak często wymienia się rozrząd.
VW Sharan 2.0 [ATM] 115 KM benzyna+gaz, rocznik 2005. Przebieg 250 tyś.
Mechanik mi mówi, że rozrząd należy wymieniać co 60 tyś, wyczytałem że w benzynowych silnikach wymienia się co 120 tyś.
Mechanik twierdzi, że taka wartość jest tylko przy fabrycznych/oryginalnych częściach.
Co o tym myślicie?
Ostatnio rozrząd był robiony 70 tyś km temu, wiec jeśli 60 tyś to trzeba by robić jak najszybciej.
Pozdrawiam

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Cześć  :bry:

Chciałem zapytać drogich forumowiczów jak często wymienia się rozrząd.
VW Sharan 2.0 [ATM] 115 KM benzyna+gaz, rocznik 2005. Przebieg 250 tyś.
Dowód rejestracyjny w rękę i telefon do jakiegokolwiek ASO VAG - podajesz nr VIN (nadwozia) i dostajesz wiarygodną odpowiedź dotyczącą konkretnie twojego silnika  ;)

Mechanik mi mówi, że rozrząd należy wymieniać co 60 tyś
Co mechanik, to inne doświadczenia - nie sugerowałbym się tylko jedną opinią.

wyczytałem że w benzynowych silnikach wymienia się co 120 tyś.
Mechanik twierdzi, że taka wartość jest tylko przy fabrycznych/oryginalnych częściach.
Tutaj zgoda, ale wszystko zależy od jakości zamienników i warunków w jakich odbywa się jazda samochodem.

Co o tym myślicie?

Inaczej należy traktować warunki prawie że idealne (jazda wyłącznie na trasach autostradą) a inaczej ciąganie lawet lub jazda w warunkach miejskich, górskich lub w dużym zapyleniu po bezdrożach różnorakich budów.

Przy małym obciążeniu silnika - jazda autostradą z małym ładunkiem (2-3 osoby bez lawety), można zastosować dobrej jakości zamienniki i pokusić się o interwał wymiany rozrządu zalecany przez producenta.

Przy dużym obciążeniu silnika - jazda miejska, jazda po górach, ciąganie przyczep/lawet, jazda w dużym zapyleniu, nawet przy dobrych zamiennikach czy nawet oryginalnych fabrycznych częściach - skrócenie interwału wymiany rozrządu, to dobry pomysł i zostaje tylko pytanie: o ile go skrócić ?

Ostatnio rozrząd był robiony 70 tyś km temu, wiec jeśli 60 tyś to trzeba by robić jak najszybciej.
Podejrzewam, że w twoim przypadku przy takiej konfiguracji 2.0+LPG, zdecydowanie szukasz oszczędności i wolałbyś przedłużyć ten interwał wymiany ;)

Nie napisałeś też:
- czy to Ty robiłeś wcześniej wymianę rozrządu,
- jakich marek części były zastosowane przy wymianie rozrządu,
- czy na 100% rozrząd był wymieniany,
- w jakich warunkach jeździ twoje auto ? 

Jak zwykle w takich przypadkach, ostateczna decyzja należy do Ciebie, bo to Ty przecież jesteś i będziesz sponsorem  :vwclubpolska: 

Podziękował: marbuz

Offline marbuz

• :: StartLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 2.0+LPG
  • Rej: KRA
Rozrząd był wymieniany na 100% bo mam zapisane, wymieniał go znajomy mechanik, którego też teraz pytałem.
Co do części jakie były to nie wiem czy nawet ten co wymieniał będzie pamiętał to było 3 lata temu, zakłądam że raczej nie najtańsze ale nie wysoka półka.
Warunki jazdy można powiedzieć że są mieszane, sporo autostrady i bez obciążeń, ale też jeździłem po górach i z obciążeniem.
Myślę że taka typowa średnia.
Co do VIN to WVWZZZ7MZ5V023988

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
Jeżeli nie wiesz na jakich częściach był robiony rozrząd, to możesz zakupić dobre zamienniki i wymienić rozrząd.
Będziesz miał pewność co masz założone i spokój na parę lat.
Ja osobiście, przy przejechanych 60 tyś. km na 3-letnim rozrządzie, jeszcze bym go nie wymieniał ale to Ty sam musisz podjąć decyzję.
Co do nr VIN, to tak jak napisałem wyżej: dw. rej. w dłoń i sam dzwonisz - nie boj się ASO, przez telefon nie gryzą :evilmrgrin:

Podziękował: marbuz

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Czytając powyższe wypowiedzi wyraźnie widać wpajany przekaz co do interwałów wymian który został ogólnie powielany przez zdecydowaną większość.Jeśli mechanik sugeruje wymianę co 60 tyś to czymś kieruje swoją wypowiedź. Wystarczy że koło rozrządu znajdujące się na wale głównym jest już w słabej kondycji (czego można się spodziewać po roczniku jak i przebiegu auta) a nawet zastosowany markowy rozrząd z górnej półki cenowej nie przeżyje deklarowanego przebiegu producenta.
By zostawić wóz u mechanika należy mieć do niego zaufanie a skoro wspomina o 60 tyś to tego bym się trzymał ( taka moja sugestia).
Idąc do lekarza wierzysz w postawioną przez niego diagnozę czy weryfikujesz ją jeszcze u kilku innych? Telefon do izby lekarskiej (ASO) co do słuszności diagnozy lekarza/mechanika?Tak też można.
Jeśli chcesz przyoszczędzić na zbyt wczesnej wymianie rozrządu to nie kupuj kompletu tylko sam pasek.Niech mechanik wymieni na twoją odpowiedzialność ( bo zapewne będzie grymasił) a kolejne 60 tyś przejedziesz na 99,9%

Tagi wątku: