Autor Wątek: KOD LAKIERU - według nr VIN  (Przeczytany 114870 razy)

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: KOD LAKIERU - według nr VIN
« Odpowiedź #50 dnia: 27 - Września - 2019 - 15:33:14 »
Kod lakieru i wyposażenie auta po nr VIN, jest do uzyskania telefonicznie w każdym ASO VW w Polsce i nie ma potrzeby za to płacić ani złotówki.

Niestety tak nie jest, sam się o tym przekonałem, nie na telefon, nie podają. Poza tym już w ogóle nie ma mowy, jeśli ktoś  szuka samochodu i chce sprawdzić przed zakupem

Offline lu kas

• :: TrendLine
  • VW: Bora
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Rej: LLE
« Odpowiedź #51 dnia: 27 - Września - 2019 - 21:13:38 »
Niestety tak nie jest, sam się o tym przekonałem, nie na telefon, nie podają. Poza tym już w ogóle nie ma mowy, jeśli ktoś  szuka samochodu i chce sprawdzić przed zakupem

Dokładnie tak, ja będąc za granicą potrzebowałem nr kodu lakieru auta który posiadam w PL i na forum nie uzyskałem "pomocy" bo stwierdzono, że założyłem konto na forum by się wysługiwać innymi. Oczywiście już ten kod sobie ustaliłem, ale w mojej ocenie smrodek z tego forum pozostał. Strach zapytać o cokolwiek bo zaraz ci odpisze jeden z drugim że masz  książkę serwisową, instrukcję obsługi oraz wujka googla. Pierwszy raz się z takim podejściem spotkałem, a działałem na kilku innych forach.

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #52 dnia: 28 - Września - 2019 - 00:22:20 »
To teraz pytanie, po co istnieje ten wątek?
Wątek powstał by pomóc ustalić kod lakieru a nie by ktoś inny za drugiego zdobywał te informacje w serwisie VW.

To po co istnieje to forum?
Forum nie jest od tego by inni za nas wykonywali proste prace które możemy sami wykonać a nie siedzieć z założonymi rękami.

Otóż w wielu autach owej "nalypki" nie ma, również i w moim brak. Gdyby w każdym aucie była, nikt by d... nie zawracał.
Mam czwarte auto z koncernu VW i w każdym nalepka była.
Jeździłem z gościem do Niemiec po auta VW na handel, czasem nie było książki serwisowej to by poznać kod silnika (silniki problematyczne i bezproblemowe) natychmiast otwieraliśmy bagażnik by odczytać jego kod - nalepka zawsze była.
Powiem więcej, pracowałem jako mechanik i często trzeba było zakupić części (silnikowe VW) to pierwszą czynnością było odnalezienie nalepki w bagażniku by odczytać kod silnika - nigdy nie spotkałem się by jej nie było.
Taka nalepka to "metryka" urodzenia auta i producent nie zapomina umieścić ją w aucie.

Nie spotkałem się z kolekcjonerami takich nalepek by je wydzierali z auta, jeśli takowej nalepki nie ma to jedynym sensownym wytłumaczeniem jest to że w auto z tyłu przywalił TIR, auto skróciło się do przednich siedzeń, potem je rozciągano i przy tych pracach zniszczono nalepkę.
Czy podałeś informację że twoje auto było skrócone do przednich siedzeń i nalepka została uszkodzona?
Kolega miał Borę 1,9 TDI i nalepka w niej była, osobiście zczytywałem z niej kod silnika do zakupu rozrządu.

Który z tych co od razu podają VIN by uzyskać kod lakieru przeczytał wątek od początku ?
Obawiam się że żaden, bo gdyby przeczytał wątek od samego początku to nie zadawał by takiego pytania.

Cytat: admin

Pamiętaj "VWFan"
    Każdy właściciel pojazdu, może w serwisie grupy VAG (Audi, Seat, Skoda, Volkswagen), poprosić o udostępnienie danych auta zawartych w bazie danych VW. Każdy serwis i diler ma zezwolenie z tzw. "góry", aby udostępnić te dane właścicielowi auta - ZA DARMO.

Dzwoniąc samodzielnie do serwisu i podając nr VIN, można uzyskać info: kod silnika i lakieru, dane serwisowe dotyczące silnika.

Link do wszystkich ASO VW w Polsce: https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,vwdealer.html
\

Oraz cytat wpisu kolegi Gulasza:
Nawet znając numer lakieru zawsze warto zdemontować element z auta (najczęściej klapka wlewu paliwa). I dopiero z tym elementem zamawiać/dorabiać lakier. Bywa tak że mimo numeru lakieru występuje on dodatkowo w kilku odcieniach lub nasyceniach perły czy metaliku i sam numer nie wiele daje. Wystarczy element, podanie rocznika i modelu wozu a w każdej mieszalni powinni podołać bez problemu z dorobieniem tego co potrzebujesz. Jeśli koniecznie potrzebujesz jednak numer to oprócz nalepki znajdziesz go w papierach od wozu (książka serwisowa). 

Oczywiście już ten kod sobie ustaliłem
Wystarczyło napisać że ustalenie kodu jest proste a wtedy już "się dało ustalić" samemu.

a działałem na kilku innych forach
Czy na wszystkich forach tak działałeś ?
Pierwsza wypowiedź: "Witam wszystkich .......",
druga "Chciałbym prosić o nr lakieru." proszę o to, proszę o tamto, proszę jeszcze o ....
Jeśli oczekujemy okazania szacunku to sami musimy ten szacunek okazać.  Żądanie czegokolwiek prosto z progu od innych na pewno nie jest grzecznym zachowaniem.

Jeszcze raz powtórzę:
pytanie w tym wątku powinno brzmieć: "Jak ustalić kod lakieru na aucie ?" a nie ..
"Tu jest VIN    XXXXXXXXXXXXXXXX chciałbym prosić o kod lakieru.

Forum jest zazwyczaj od dawania "wędki" a nie "gotowej usmażonej ryby".

Na forum VW są "wędki"
https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,vindekoder.html

i od ich szukania trzeba zacząć a nie żądać "rybę"

VWFan

Dodano:  28 - Września - 2019  -  07:48:39
@VWFan trochę przesadzasz.
Ja nie przesadzam, chyba że kwiatki na oknie.

Od blisko roku szukałem określonego modelu auta, wyszukałem w necie parametry felg które będą pasowały i je kupiłem, aluski 17" na lato, aluski 16" na zimę.
Znalazłem auto, razem z oględzinami, podpisaniem umowy, wpłatą większej części zapłaty widziałem auto około 0,5 godziny i przy odbieraniu auta od sprzedawcy ok. 15 min.,  potem ustaliłem kod silnika i ustaliłem wszystkie filtry, ustaliłem jakie opony zakupić: markę, model, nośność, indeks prędkości oraz jaki lakier będę potrzebował (lekkie otarcie tylnego błotnika) i jaki rozrząd trzeba zakupić.

Olej i wszystkie, w podwójnej ilości, filtry już w domu czekają a ja do auta (poza 45 min.) dalej nie mam dostępu (praca daleko od domu), gdzie i za ile kupić rozrząd, opony, akcesoria, inną chemię, mam ustalone i zapisane, bez niczyjej pomocy.
Poświęciłem na to trochę czasu na necie ale mam i wiem, mogłem też wejść na forum, zadać w paru wątkach po jednym pytaniu i czekać aż informacje spłyną.

Jak wiesz (widzę że przy moich odpowiedziach i TY się udzielasz) często udzielam bardzo szczegółowe odpowiedzi by mniej wtajemniczeni w technikę motoryzacyjną też mieli z tego pożytek. Ostatnio na odpowiedź w wątku (gdzie nikt nie udzielił odpowiedzi) postarałem się odpowiedzieć dość skrupulatnie, przyznam że temat był ciężki, z opisu też wynikało że pytający nie ma orientacji w temacie i na pewno sam sobie nie poradzi. Na udzielenie odpowiedzi straciłem ok. 2,5 h (poszukiwanie informacji i ich interpretacja).

Sam zaś dotychczas zadałem tylko dwa pytania (o kierownicę i tylne światła) od paru miesięcy nie "wychylił" się nikt by na nie odpowiedzieć.
Udzielam się i będę się udzielał jeśli z pytania będzie wynikać że pytający nie jest w stanie sam sobie z tym problemem poradzić, tam gdzie pytanie jest dość "proste" będę dawał "wędkę" i wskazywał "wodę" by pytający sam sobie "wyłowił" odpowiedź.

Może ja jestem tej starszej, lepszej "produkcji" gdzie się wszystko samemu załatwiało, wyszukiwało, zdobywało (za młodego nie miałem wujka Googla), może dlatego inaczej to widzę ???

VWFan

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #53 dnia: 28 - Września - 2019 - 07:46:34 »
Lubisz pisać widzę, tylko szkoda że z tego nie ma pożytku dla tematu ???? , zadzwoń do ASO jednego, drugiego, zapytaj o kod lakieru, o to czy rozkodują ci VIN i napisz o tym na forum. O ile sam kod lakieru jeszcze podadzą to rozkodować już będzie trudniej

Offline lu kas

« Odpowiedź #54 dnia: 28 - Września - 2019 - 09:42:22 »
Wątek powstał by pomóc ustalić kod lakieru a nie by ktoś inny za drugiego zdobywał te informacje w serwisie VW.
Temat: Wątek: KOD LAKIERU - według nr VIN - Twoja interpretacja powala.

Forum nie jest od tego by inni za nas wykonywali proste prace które możemy sami wykonać
Bardzo ciekawe hasło idealne na t-shirta.

Mam czwarte auto z koncernu VW i w każdym nalepka była.
Aha ok, skoro w twoich 4 VW taka nalepka istnieje nie ma prawa nie istnieć w innych VW.

Link do wszystkich ASO VW w Polsce: https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,vwdealer.html
wow, dzięki stary. Ale teraz pomogłeś, tego to bym nigdy nie znalazł. Aż dam ci "łapkę". Jak dla mnie jesteś guru tego forum.

Wystarczyło napisać że ustalenie kodu jest proste a wtedy już "się dało ustalić" samemu.

Tak, będąc w PL i mając auto do dyspozycji nie jest to trudne. Dalej nie zrozumiałeś mojego utrudnienia.

Czy na wszystkich forach tak działałeś ?
Zdziwiłbyś się, 2 fora audi, 2 forum od forda i 1 forum mercedesa. Pomagałem ludziom w prostszych sprawach niż kod lakieru i korona mi z głowy nie spadła.

Pierwsza wypowiedź: "Witam wszystkich .......",
Kultura wymaga się przywitać, poza tym taki jest regulamin tego forum chłopaku (chyba to powinieneś wiedzieć), a Ty od razu starasz się być arogancki w stosunku do nowych osób, oj nieładnie nieładnie.

druga "Chciałbym prosić o nr lakieru." proszę o to, proszę o tamto, proszę jeszcze o ....
A jak inaczej zadać pytanie/prośbę o pomoc itp geniuszu? Zastanów się teraz ile ty zadałeś pytać i próśb o to czy o tamto w swojej działalności na forach.

Jeśli oczekujemy okazania szacunku to sami musimy ten szacunek okazać.  Żądanie czegokolwiek prosto z progu od innych na pewno nie jest grzecznym zachowaniem.
Nawet nie dałeś mi szansy się wykazać, a po drugie z progu to okazałeś arogancję a nie pomoc i empatię.

Jeszcze raz powtórzę:
pytanie w tym wątku powinno brzmieć: "Jak ustalić kod lakieru na aucie ?" a nie ..
"Tu jest VIN    XXXXXXXXXXXXXXXX chciałbym prosić o kod lakieru.
Ale brzmi: KOD LAKIERU - według nr VIN więc pogódź się z tym. A jak nie to załóż nowy wątek pt: Jak ustalić kod lakieru na aucie? Jak będę chciał założyć nowy wątek zgłoszę się do ciebie o akceptację sformułowania tematu o mój guru.

Forum jest zazwyczaj od dawania "wędki" a nie "gotowej usmażonej ryby".

Na forum VW są "wędki"
https://vw-clubpolska.pl/index.php/page,vindekoder.html

i od ich szukania trzeba zacząć a nie żądać "rybę"
i proszę kolejna złota myśl, naprawdę jestem pod wrażeniem.

Lubisz pisać widzę, tylko szkoda że z tego nie ma pożytku dla tematu ???? , zadzwoń do ASO jednego, drugiego, zapytaj o kod lakieru, o to czy rozkodują ci VIN i napisz o tym na forum. O ile sam kod lakieru jeszcze podadzą to rozkodować już będzie trudniej
Dokładnie, zero pożytku, wprowadzanie tylko "złej krwi". A co do ASO to gościu raczej nie zrozumie, żyje w innym świecie razem ze swoimi 4 VW w których istnieją nalepki a u innych nie ma prawa ich nie być.

Podsumowując: na każdym forum w jakim brałem udział, znajdzie się taki rodzynek jak VWFan ale pierwszy raz spotkałem się z tak zaawansowaną arogancją i niechęcią co do nowych forumowiczów. Z góry ocenianie w jakim celu ktoś się rejestruje itp itd. Gdyby mi chodziło tylko i wyłącznie o ustalenie tego kodu i jak to nazwałeś"wysługiwaniem się" innymi to nawet nie pisałbym tego posta.

Podziękował: Mahony1922

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #55 dnia: 28 - Września - 2019 - 10:11:28 »
Lubisz pisać widzę, tylko szkoda że z tego nie ma pożytku dla tematu , zadzwoń do ASO jednego, drugiego, zapytaj o kod lakieru, o to czy rozkodują ci VIN i napisz o tym na forum. O ile sam kod lakieru jeszcze podadzą to rozkodować już będzie trudniej
Możesz Sam zadzwonić do 2-3 ASO i napisać w których nie uzyskałeś informacji o kodzie lakieru  po podaniu nr VIN !

@doggie , nie wiem po co bijesz pianę w tym temacie i nakręcasz  innych, może rzeczywiscie wystarczyłoby zadzwonić do ASO (lista wszystkich na dole forum) i podać kod lakieru a nie rozpisywać ciągle o tym samym.

Ja dzwoniłem do wielu i nigdy nie odmówiono mi tych informacji - może to kwestia kultury, nigdy nie żądam a zawsze grzecznie proszę.

Od dawna też mamy na forum wątek o ASO, w którym każdy może i powinien wyrazić swoje zdanie na temat obsługi serwisowej i możliwości uzyskania potrzebnych informacji.

Panowie może w tym temacie udzielicie w końcu pomocy potrzebującym i nie będziecie nakręcać się wzajemnie ?

pretor@tapatalk

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #56 dnia: 28 - Września - 2019 - 10:17:21 »
Cytuj (zaznaczone)
@doggie , nie wiem po co bijesz pianę w tym temacie i nakręcasz  innych

Ja się nie nakręcam i nie biję piany, proszę o trochę obiektywizmu, inni piszą elaboraty nie na temat i jest dobrze a ja od razu biję pianę ale Ok, już znikam z tego wątku

Offline CRliner

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #57 dnia: 28 - Września - 2019 - 10:25:04 »
Oj, czy aby ta cała odbiegajaca od tematu pisanina była Wam koledzy potrzebna ?

PS. Parę razy dzwoniłem do serwisów Lelka i zawsze udzielano mi potrzebnych infornacji i nigdy ich nie odmówiono  ;)

Offline lu kas

« Odpowiedź #58 dnia: 28 - Września - 2019 - 11:04:12 »
Oj, czy aby ta cała odbiegajaca od tematu pisanina była Wam koledzy potrzebna ?
Z mojej strony temat zamknięty. Pozdrawiam.

Offline fajfelek

• :: StartLine
  • Silnik: 1.6 TD
  • Rej: RK
« Odpowiedź #59 dnia: 20 - Lutego - 2020 - 15:09:08 »
Cześć
Jestem na etapie zakupu vw t3 92 rocznik. Jednak mam obawy co do oryginalności lakieru. W wykupionym raporcie niestety nie ma informacji o lakierze dlatego zwracam się do Was. Może macie lepsze sposoby na odczytanie kodu lakieru z nr vin.

WV2ZZZ25ZNG004364

Pozdrawiam
Filip

Offline passion

• VW: Golf IV
  • Rej: ZK
« Odpowiedź #60 dnia: 27 - Lutego - 2020 - 19:05:01 »
Witam serdecznie.
Walczę już kilka godzin z dekoderami vin i niestety nic mi nie wychodzi.
Poszukuję tylko koloru lakieru, gdyż zamówiłam błotnik lakierowany na zamówiony kod ale przysłano mi zupełnie inny, perłowy a z tego co sprawdziłam po tabelach lakieru VW, z tego rocznika w ogóle perły nie było.
Może to mój błąd, źle odczytana naklejka?
A do ASO hmm, z moją niewielką wiedzą wolałabym sobie odpuścić ;p
NR VIN: WVWZZZ1JZ2D197920 Golf IV z 2001r.

Baaaardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #61 dnia: 27 - Lutego - 2020 - 19:12:35 »
@passion , wrzuć małą fotkę samego Nr VIN z dw. rej. do załącznika, to jutro rano postaram się to zrealizować.

Podziękował: passion

Offline passion

« Odpowiedź #62 dnia: 27 - Lutego - 2020 - 20:08:42 »
załączona fotka :)  i dziękuję za szybką reakcję

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #63 dnia: 27 - Lutego - 2020 - 20:16:40 »
Mam, jutro rano to załatwię ;)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #64 dnia: 28 - Lutego - 2020 - 09:07:44 »
@passion
NR VIN: WVWZZZ1JZ2D197920 Golf IV z 2001r.
Kod lakieru: LC3X
Nazwa: Murano red pearlescent

Podziękował: passion

Offline passion

« Odpowiedź #65 dnia: 28 - Lutego - 2020 - 13:24:24 »
dziękuję przepięknie za informację :)
odpowiedź wywołała następne pytania :))  moje autko z 2001 roku nie jest i nigdy nie było perłowe.  Z tego co się doszukałam na stronach producenta to lakier LC3X standard nazywał się Rubin Red , a jego wersja "spezial" była perłowa o symbolu 9W.  Teraz, po 20 latach kolor bazowy czyli nieperłowy jest niedostępny, osiągalna tylko perła.  Dobrze to ja interpretuję ? znaczy jest to możliwe? czy moja ignorancja sięga księżyca?  :P

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #66 dnia: 28 - Lutego - 2020 - 13:51:45 »
To co podałem, to dane widoczne po nr VIN.
Nie znam się na lakierach ale w odczytanej nazwie, występuje słowo "pearlescent" i sugeruje lakier typu perła.
Co to oznacza w tej nazwie, to chyba już tylko sam autor będzie wiedział.

Wrzuć jakieś zdjęcie tego twojego auta, tak aby było dobrze widać kolor.
Może jakiś domorosły "lakiernik", coś podpowie  ::)

Offline passion

« Odpowiedź #67 dnia: 29 - Lutego - 2020 - 10:34:28 »
hej, wydaje mi się że na podstawie zdjęć nie da się ocenić, ale ale, wymyśliłam że zamontuję błotnik prawy ten co mam czyli perłowy, dla równowagi wymienię również symetryczny lewy, a z czasem może całe auto stanie się perłowe (o ile dożyje). Taki mam plan :D
Jeszcze raz dzięki za pomoc .

Offline dacar4x4

• Silnik: 1.0 MPI
  • Rej: DJA
« Odpowiedź #68 dnia: 05 - Kwietnia - 2020 - 09:49:04 »
Witam
Może na szybko ktoś może po VIN podać mi kod fabryczny lakieru ?
WVWZZZ6NZ1Y298540
Dzisiaj serwisy sa nieczynne a potrzebny na CITO...

Offline hubek

• VW: Polo III
  • Silnik: 1.6 SPU
  • Kod: AFT
  • Rej: NMR
« Odpowiedź #69 dnia: 09 - Maja - 2020 - 20:51:13 »
Witam serdecznie

Proszę o pomoc w rozkodowaniu kodu fabrycznego lakieru mojego VW POLO CLASSIC. Niestety nie mam możliwości sprawdzenia na naklejce ponieważ przez te wszystkie lata użytkowania albo została zerwana albo jest pod zbiornikiem gazu.

nr. VIN: WVWZZZ6KZXR511468

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc :)

Dodano:  29 - Maja - 2020  -  22:44:45
sprawa nieaktualna, kod odnaleziony

Offline tabutibu

• VW: Polo III
  • Silnik: 1.4
  • Rej: PO
« Odpowiedź #70 dnia: 25 - Czerwca - 2020 - 16:04:57 »
Dzień dobry.
Z mojej nalepki we wnęce koła nic nie zostało, potrzebuje pomocy w zidentyfikowaniu kodu lakieru z nr. VIN.
VW Polo 1999r.

Offline doktorbols

• VW: Polo IV
  • Rej: DW
« Odpowiedź #71 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 09:13:22 »
Witam.
Mam pytanko.
Naklejka w bagażniku już niestety wyblakła a potrzebuję kolor nadwozia.
Czy jest szansa na uzyskanie tych informacji z VIN'u?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #72 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 11:53:20 »
Czy jest szansa na uzyskanie tych informacji z VIN'u?
Oczywiście, zadzwoń do któregokolwiek ASO VAG i podadzą Ci od ręki ;)

Offline Pszepioraa

• VW: Passat B7
  • Silnik: ??
  • Rej: NS
« Odpowiedź #73 dnia: 01 - Listopada - 2020 - 11:20:41 »
Witam.
Kupiłem auto za granicą i chciałem podreperować sobie blotnik lakierniczo tylko nie moge znaleźć kodu lakieru. Nie widze nalepki ani w słupku ani kolo koła zapasowego. Może ktoś pomoże rozkodować VIN. Będę wdzięczny.
VIN
WVWZZZ3CZCP064034

Offline jasiu_3029

• VW: Passat B6
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT-5
  • Rej: PPL
« Odpowiedź #74 dnia: 06 - Grudnia - 2020 - 13:07:26 »
Mógłbym poprosić o sprawdzenie koloru lakieru, mam do polakierowania jedne drzwi, a kartki w bagażniku brak.

VIN: WVWZZZ3CZAE099939

zawislakj94@gmail.com

Tagi wątku: