Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW - wymiana, regeneracja, zamienniki  (Przeczytany 10009 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
SKRZYNIA BIEGÓW - wymiana, regeneracja, zamienniki
« dnia: 27 - Lipca - 2018 - 17:29:15 »
Witam.
Czy do Sharana I FL z silnikiem 1.8T [AWC] z 2001 roku jest inna pasująca skrzynia biegów w miejsce oryginalnej EHJ ?
Pozdrawiam.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: 1.8T - skrzynia biegów - zamiennik skrzyni EHJ ?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Lipca - 2018 - 18:19:09 »
Niewiele ci pomogę ale tu podobny tematy z Sharana:
- 1,8t - Skrzynia biegów + jednomas + sprzęgło

Offline K9Darek

« Odpowiedź #2 dnia: 27 - Lipca - 2018 - 18:25:34 »
Dzięki, niestety mowa o skrzyni DTR i nic o zamiennikach.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 27 - Lipca - 2018 - 18:27:33 »
W linku są podane zamienniki: http://skrzyniebiegow.net/c/241-18-t-20v

Offline K9Darek

« Odpowiedź #4 dnia: 27 - Lipca - 2018 - 20:00:21 »
Nie jest jasno określone czy to zamienniki czy 3 typy to różnych typów silników 1.8T w tej samej cenie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #5 dnia: 27 - Lipca - 2018 - 21:14:00 »
Można tam jutro zadzwonić i się dowiedzieć :)
Przypomnij mi rano i zadzwonię  ;)

Podziękował: K9Darek

Offline K9Darek

« Odpowiedź #6 dnia: 27 - Lipca - 2018 - 22:25:09 »
Tak zrobię  ;) Dzięki

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 09:35:37 »
Dzwoniłem i w sumie, to nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
Powiedzieli że do tego auta z tym silnikiem, tylko EHJ, bo z dopasowaniem innych skrzyń montowanych w tym modelu w połączeniu z tym samym silnikiem, mogą wystąpić rożne problemy. Nie powiedział jakie ale jak nie masz jednoznacznego potwierdzenia od kogoś kto już robił taką zamianę, to lepiej nie ryzykować i jednak szukać skrzyni EHJ.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #8 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 12:28:00 »
No właśnie dlatego taki sceptyczny jestem do niejasnych informacji. To nie żarówka za stówkę żeby można było sobie eksperymentować ;) Dziękuję.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #9 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 16:33:42 »
Patrząc na to, gdzie mieszka autor tematu i gdzie będzie musiał naprawiać auto, to kombinacje z innymi skrzyniami nie wchodzą w grę.
@Gulasz, więcej pomożesz wyszukując info - czym różnią się od siebie 6-biegowe skrzynie biegów EHJ, ERM, FVQ stosowane w Sharanie 1.8T 150 KM ;)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 17:27:46 »
Ta za dwie trzy stówki to nie znajdzie skrzyni od przedlifta. A już 6 biegowa od poliftowych TDI to taka w nieznanym stanie w sensie niby sprawna ale gwarancji brak to za tysiaka się kupuje. Sorry to nie skrzynia z golfa 2

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 18:06:00 »
@wesol, znalazłem na olx jedną za 7,5 stówy ale brak jakiekolwiek gwarancji, duże obiekcje co do stanu, przebiegu i samej transakcji - mnie osobiście zniechęcałyby do takiego zakupu.

Po różnych złych doświadczeniach w mojej firmie, ze skrzyniami biegów pochodzącymi z "tanich źródeł", skłaniałbym się w moim przypadku do naprawy lub regeneracji w firmie której link zamieściłem wyżej. Na pewno nie brałbym używanej z niepewnego źródła.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #12 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 18:22:11 »
Ciekawe że najtańsza z certyfikatem funkcji kosztuje ponad 300€. Bardzo ciekawe..
 Inne z gwarancją - najtańsza 700€. Do tego robocizna około 300€. Połowa wartości auta.. Robię 10tkm rocznie wiec jeśli wytrzyma 50tkm to i tak będzie dobrze.
@Gulasz
Sam nie będę tego robić. Policz sobie teraz - jedna eksperymentalna pomyłka i ile jestem w plecy?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 19:14:18 »
z certyfikatem funkcji kosztuje ponad 300€
O co w tym chodzi, jaki certyfikat funkcji  ::)

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #14 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 19:26:10 »
Gwarancja sprawności. W DE sprzedając nawet auto używane musimy dać nowemu właścicielowi gwarancję. W końcu kupujemy używane czyli nic nie wiemy co było robione a jeśli było że tak powiem po gulaszowemu i auto się zawinie o dwa drzewa i siedem dachowan wykona to żaden sąd nie będzie łaskawy dla poprzedniego właściciela.

Generalnie zasada co do kupowania części jest taka: nie bierzemy tych z najniższą ceną na olx allegro itp. skończy się to ponowna naprawa i kasa w błoto.  Tanie mięso psy jedzą.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #15 dnia: 28 - Lipca - 2018 - 19:36:42 »
Mniej więcej. Obowiązuje tylko firmy a nie prywatnych sprzedawców.
O co w tym chodzi, jaki certyfikat funkcji  ::)

Gwarancja funkcji oznacza że część została sprawdzona przed, w trakcie i/lub po demontażu pod względem funkcjonalności i działa bez żadnych zastrzeżeń.
Pełna gwarancja oznacza że część została gruntownie zbadana oraz ewentualnie zregenerowana i otrzymuje się świadectwo pełnej sprawności bez żadnych niedomówień czy wad ukrytych których nie widać na pierwszy rzut oka czy przy zwykłych oględzinach.
Nie korzystam z Allegro ani innych polskich stron gdyż jest to dla mnie nierentowne.
Wracając do tematu..
Jak mówiłem, nie robię tego sam ani nie będzie mi tego robić żaden znajomy żeby się bawić w adaptacje i eksperymenty. Nie wiem nawet co znaczy adaptacja w takim wypadku a nawet gdyby to podniosłoby zaś koszta wymiany.
Czyli krótko: nie ma zamienników 1 do 1 bez adaptacji.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #16 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 00:01:04 »
Sam nie będę tego robić. Policz sobie teraz - jedna eksperymentalna pomyłka i ile jestem w plecy
W plecy to będziesz jak zamierzasz robić tej skrzyni wymianę lub naprawę w DE .Laweta do polski trasa 800-1000 km koszt 700-800 zł Jeśli mieszkasz bliżej polskiej granicy to wyjdzie jeszcze taniej .Skrzynia z gwarancją rozruchową ( najczęściej 14 dni choć można się dogadać by uzyskać 30 dniową  )to koszt 200-300 zł (naturalnie skrzynia z gwarancją ). Za wymianę jak trafisz na normalnego mechaniora to skasuje 150-200 zł (to są 2 godziny roboty a dla wprawnego nawet mniej ) .Odbierasz i wracasz na kołach lub laweta z powrotem przywiezie ci go pod dom jak nie masz czasu na wycieczki .
Jakbyś nie liczył to taniej wyjdzie zrobić to w Polsce a efekt końcowy będzie taki sam.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 02:09:49 »
Niesamowite, normalnie niesamowite to co opowiadasz. Ten Gdańsk to taki tani jest.  Jeszcze ciekawi mnie ile taniej by było jakby auto na Ukrainę wywieźć. Jeszcze pewnie gorzałkę po dach zapodadza.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 07:52:14 »
Ten Gdańsk to taki tani jest
Poznań z racji na giełdę samochodową jaką tam mają wypada korzystniej .I nie jeden z DE po części jedzie właśnie tam, wypada zadać im pytanie po co skoro mają części u siebie.

Dodano:  29 - Lipca - 2018  -  08:25:03
Autorowi tematu padła skrzynia i wypada podpowiedzieć jak może wyjść z takiego problemu .Jednym z nich jest podpowiedź by zaadoptować inną skrzynię (jeśli jest problem z dostępnością z orginalnym oznaczeniem lub cena powala na kolana ) .Polega to na tym samym co robią w fabryce gdzie do jednego modelu wozu pakowali 5-co biegową lub 6-co biegową .Podobnie z ich oznaczeniami jak i przełożeniami na poszczególnych biegach w zależności od mocy silnika .Bardziej obrazowo na kultowym polonezie gdzie były skrzynie 4-ro i 5-co biegowe i nie wymagało to jakiś modyfikacji auta .Podobnie jest w wypadku auta jakie posiada autor tematu gdzie może zapakować bez przeróbek skrzynię z innym kodem literowym (innymi przełożeniami )lub po niewielkiej modyfikacji (zmiana koła , kompletnego sprzęgła i rozrusznika)  założyć taką z jednostki ON .
Inną alternatywą jest naprawa wozu po polskiej stronie .Nie zmuszam nikogo do skorzystania z podpowiedzi tylko wspominam o innych alternatywach wyjścia z problemu uszkodzonej skrzyni .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 09:12:42 »
Trochę oświecenia cię w temacie sga i skrzyń do nich. Skrzynie 5 biegowe od przedlifta niestety nie są wcale tańsze. Też siadają tam i są chodliwe. Do tego to auta woły robocze i tam też mają spore przeloty. No i żeby skrzynie taka zapodac to trzeba będzie sporo pozmieniać od wysprzeglika, zamachu półosi,podpory i trochę zmian to wyjdzie dużo drożej. Poza tym zależnie od rocznika auta mogą być problemy z prędkościomierzem. Rozrusznik, wybierak gałka to wiadoma sprawa.
To że skrzynie bywają 5 i 6 biegowe do tych samych aut nie znaczy że te 6 biegowe mają większe przełożenie.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #20 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 10:30:48 »
Do samej granicy mam 700km. Musiałbym oddać auto nie wiadomo komu, jakiś ktoś musiałby kupić jakąś (nie wiadomo jaką) skrzynię, jakiś mechanik (być może Janósz) musiałby ją zamienić (razem ze sprzęgłem które już czeka), i ktoś musiałby mi to zaś przewozić. Czas operacji ze 2 tygodnie. Koszt przewozu w obie strony to wg. kalkulacji @Gulasz 1400-1600zł, robocizna minimum 200zł (co jest bardzo interesujące bo za wymianę sprzęgła biorą 800zł) i zakup skrzyni za 200zł(ciekawe w jakim stanie za te cenę i czy z gwarancją). No i już jesteśmy przy 2200zł czyli.. 550€ za nie wiadomo co.
Wracając ponownie do tematu - adaptacja odpada. Zamienników 1 do 1 brak.
Dziękuję za info i pomoc.
Pozdrawiam.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 11:07:51 »
Zapomnij o przewozie w obie strony za 1400 zł. Powiedzmy że 1000 km w jedną stronę. Teraz mamy w pracy nowego mastera pali pusty 10 litrów a załadowany to 14 mało. Ile spali? 140 litrów razy 5 zł to ile wychodzi? 700 zł paliwo. Myślisz że polska to dalej Rumunia i ktoś tu za 200 zł będzie cisnął cały dzień?  Skrzyni za 200 zł nie ma. Za 200 to ciężko kupić zmieloną by pozyskać sama obudowę czyli na dawce. Robocizna to w garażu może że 400 zł ale warsztat lepszy to 600 jak nic. Wysprzeglik nowy kosztuje 200 zł.
Myślę że części plus robota to jakieś 1000 skrzynia, 500-600 robota. Mówisz że sprzęgło masz. Chyba że jeszcze jakiś uszczelniacz wyjdzie w trakcie.

Offline K9Darek

« Odpowiedź #22 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 11:21:20 »
To były obliczenia z utopijnie taniego świata. Tak czy tak, nieopłacalne i zbyt ryzykowne dla mnie, dlatego temat robocizny na odległość jest dla mnie zamknięty.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 11:58:20 »
Zapomnij o przewozie w obie strony za 1400 zł.

To były obliczenia z utopijnie taniego świata.
Panowie nie mam zamiaru udowadniać na siłę że nie jestem wielbłądem ani ile kosztuje transport lawety.
Nie jeden wóz z Hamburga i okolic który zwieźli mi pod dom (z naprawy których czasami wrzucam fotorelację kosztuje kwoty o jakich wspomniałem ) .
Chcecie się sami przekonać ile to kosztuje to jest stronka w internecie przewoźników/laweciarzy na której zamieszcza się swoje ogłoszenie ze zleceniem przewiezienia wozu (choć nie tylko )podając miejsce odbioru i docelowe .W ciągu paru godzin dostajesz kilka lub kilkanaście odpowiedzi od chętnych dokonania takiej usługi (z fakturą czy bez,z ewentualnym terminem załadunku data orientacyjna godzina itd ) .Można zamieścić nawet kwotę którą jesteś w stanie zapłacić za usługę (czekając na chętnego który ma miejsce i zabierze przy okazji lecąc w dogodnym terminie).Najczęściej tak niska kwota transportu bierze się z tego że targają dwa trzy auta na raz(dopasowując termin wyjazdu jak i kierunek trasy ).Jak kwotę za przewóz jednego pomnoży przez trzy wozy które targa praktycznie na tym samym paliwie to i tak będzie zarobiony . A latają większymi zestawami  . Nie zamieszczę linku do tej strony by nie być zaraz posądzany o reklamę każdy może ją znaleźć bez problemu (jeśli ma na to ochotę zamiast gadać że to nie możliwe ) .
Podobnie wygląda sprawa zakupu drugiej skrzyni biegów .Jeśli ktoś leci po części z DE na polską stronę to nie po komplet klocków i wraca (bo to mało opłacalne ) Kupując klamotów całego busa od jednego handlarza taka skrzynia wyjdzie go śmieszną kwotę a i transport nie jest zbyt drogi .
Jak ma być drogo to zamów skrzynię w serwisie zlecając usługę wymiany a jak ma być tanio to kombinuj ,ja tylko podpowiadam że jest to wykonalne by mieć sprawną skrzynię za 1/3 ceny z gwarancją rozruchową i to z wymianą . 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #24 dnia: 29 - Lipca - 2018 - 12:07:01 »
Nie no Darek jedź do Polski po drugiego Sharana na części.
Taka lora to ganiają moi znajomi. Biorą po 6 czy 7 aut. W 2007 czy 2008 przywieźli mi astrę z Dodam z. Holandii za 400 zł. W sumie to mojemu kuzynowi bo on z nimi współpracował. Ale normalnie to nikt co wozi 1-2 auta takiej usługi nie wykona. A nasze chłopaki robili turne po eu i zgarniali nasze auta z autohausow. Na wożenie aut obcych nie było czasu ani chęci.

Skrzyni taniej nie kupisz bo to chodliwy temat. Napewno nie za 200-300 zł.

Tagi wątku: