Autor Wątek: 1.9 TDI [BKC] - awaria - naprawa czy wymiana na inny?  (Przeczytany 4869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ajo1212

• :: TrendLine
  • VW: Passat B6
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: BKC
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
1.9 TDI [BKC] - awaria - naprawa czy wymiana na inny?
« dnia: 12 - Lipca - 2018 - 21:06:07 »
Witam  ;)
Gdy sobie jechałem tak nagle bum i silnik zmulilo okazało się ze posypał sie wtrysk zostały wymienione na używki lecz okazało się ze dziura w tłoku znajomy mechanik mówił ze wałek rozrządu tez do wymiany by się nadal bo 1.5 mm wyślizgany ..
tak wiec zdjąłem misę i sprawdziłem tłok uszkodzony bo przepuszcza kompresje odkręciłem korbę od walu i gdy kręcę walem to z innych tłoków ucieka kompresja ( syczenie) i teraz pytanie czy robić ten silnik wiadomo głowica do sprawdzenia nowa uszczelka tłok wałek rozrządu uszczelniacze gumki itd.... i czy wrzucić wszystkie pierścienie na tłokach nowe i czy wymiana pierścieni pomoże czy lepiej jednak szukać drugiego bloku silnika lub dać ten regeneracji ? dzięki za info i sory za tak nie zprecyzowane do końca :D 
w razie pytan odpowiem :)
Pozdrawiam

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 1.9 TDI - silnik do naprawy czy wymiany ?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 - Lipca - 2018 - 21:41:42 »
Od strony finansowej taniej wyjdzie kupno drugiego słupka z gwarancją rozruchową .A jeśli nie masz zamiaru trzymać tego wozu jeszcze kilka lat (nie planujesz nim przejechać 200 tyś km ) to reanimacja starego serduszka mija się zupełnie z celem .No chyba że planujesz następnemu właścicielowi " zrobić dobrze" .

Offline ajo1212

« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Lipca - 2018 - 22:59:42 »
Tak wiec chyba się skuszę na reanimacje tego silnika i pytanie czy ktoś posiada manual do tego silnika bym widział co ile Nm dokręcac bym nie musiał szukać po kolei no ile wałek ile korby nm dokręcac  itd.. Myślę że ktoś pomoże na forum :D

Dodano:  12 - Lipca - 2018  -  23:03:40
No i pytanko bojowe po zalaniu nowego oleju już po remonciku kiedy zrobić następna wymianę? :) i jaki olej polecacie lub lejecie do swojego silnika?

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 13 - Lipca - 2018 - 08:39:53 »
co ile Nm dokręcac bym nie musiał szukać po kolei no ile wałek ile korby nm dokręcac  itd.
Widać fachowe podejście do tematu nie zapomnij że większość śrub przy takim remoncie powinna być nowa i to do nich są podawane siły dokręcania .Jeśli planujesz przyoszczędzić i większość lub całość użyć ponownie to zapomnij o dokręcaniu z siłami " książkowymi ".
Co do wymiany oleju po takim remonciku to zależy jak duża będzie ingerencja i obróbki skrawaniem .Jeśli tylko powymieniasz na nowe/używane to po 10-15 tyś .Jeśli dość mocno pójdziesz w obróbkę (honowanie cylindrów ,roztaczanie rowków pierścieniowych ,szlif wału itd .)warto wymienić go po (max ) pierwszym przejechanym tyś .Pozwoli to na usunięcie ewentualnych drobin z ułożenia/dotarcia się elementów współpracujących a dodatkowo ilość jak i kolor (drobin w oleju) pozwoli ocenić na ile remont silnika się udał dając informację czy nie jest potrzebna dodatkowa ingerencja .

Offline ajo1212

« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Lipca - 2018 - 12:21:51 »
No ok a podeśle mi ktoś ten manual ?

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #5 dnia: 02 - Sierpnia - 2018 - 17:56:47 »
Manual, czyli skrzynię?

Tagi wątku: