Autor Wątek: 1.6 8V - brak mocy i szarpie  (Przeczytany 6585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kayetan

• :: TrendLine
  • VW: Golf Plus
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 102 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
1.6 8V - brak mocy i szarpie
« dnia: 07 - Lipca - 2018 - 20:42:57 »
Witam. Od niedawna mam  Golf Plus rocznik 2008 z silnikiem 1.6 8V, przebieg 140 tys. Często przy zwiększaniu biegu np. przełączeniu na dwójkę lub trójkę samochód dusi się przez chwilę mimo zwiększania gazu, a potem szarpie gwałtownie i dopiero idzie do przodu. Na biegu jałowym silnik chodzi nierówno tak jakby lekko nim szarpało. Dwa razy zdarzyło mi się, że po prostu w pewnym momencie na niższym biegu gwałtownie zgasł (choć nawet nie szarpnął). Kontrolka silnika świeciła się przez jakiś czas, potem zgasła. Błąd pokazywał na sondzie lambda. Mechanik obejrzał przewody w silniku, wymienił na próbę cewkę, ale niczego to nie zmieniło. Miałem też wymienione filtry (m. in. paliwa) i olej. Z dokumentów samochodu wynika, że poprzedni właściciel Niemiec wymienił w nim w 2016 r. sondę lambda oraz przy 120 tys. rozrząd.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 1.6 8v dławi się i szarpie
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Lipca - 2018 - 22:35:06 »
Bez podłączenia pod kompa i sprawdzenia parametrów życiowych postawienie diagnozy czy udzielenie podpowiedzi w tym wypadku będzie trudne .Na podstawie powyższego opisu można by tylko zgadywać lub podać ewentualne przyczyny takich objawów w dość obszernym materiale (mała książeczka ewentualnych przyczyn ).By nie brnąć w niepotrzebne koszta wymiany wszystkiego po kolei czy sprawdzania na oślep podłączenie pod kompa będzie w tym wypadku najrozsądniejszym wyjściem.
Jeśli twój mechanik będzie miał problem z rozszyfrowaniem stosu cyferek i postawieniem diagnozy możesz zamieścić je tutaj .Będzie zdecydowanie łatwiej podpowiedzieć ,naprowadzić na ewentualną usterkę .   

Offline kayetan

Odp: 1.6 8v dławi się i szarpie
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Lipca - 2018 - 12:04:20 »
OK. Rozumiem. Jak napisałem mechanik podłączył go do takiego niewielkiego czytnika błędów, które jak mówił pokazywało błąd na sądzie lambda. Błędy wykasował i polecił trochę pojeździć. Czy taki niewielki czytnik wystarczy czy sprzęt powinien być bardziej zaawansowany? Przed sprzedażą samochód stał przez pół roku zanim go zreperowali (miał uszkodzony w niewielkim stopniu przód). Kupiłem renomowany płyn do czyszczenia wtrysków, ale nie wlewałem go jeszcze bo wydaje mi się, że lepiej wlać przed wybraniem się w dalszą trasę, żeby spalić więcej benzyny z tym płynem, a na razie jeżdżę tylko trochę po mieście.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
Odp: 1.6 8V- brak mocy i szarpie
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Lipca - 2018 - 19:55:49 »
Taki podręczny testerek jest raczej do szybkiej diagnozy i najczęściej mówi bzdury .Też taki posiadam i czasami używam lecz nie wierzę mu do końca .
Mówisz że wywala błąd sondy a przy problemie z mieszanką w jednym z garów też wywali błąd sondy ,przy nieszczelnym układzie wydechowym też wywali błąd sondy ,przy problemie z uszczelką głowicy przez którą do cylindra będzie siorbał płyn/wodę też wywali błąd sondy ,słabsza kompresja na jednym z garów sterownik będzie próbował niwelować kombinując z dawką i też wywali błąd sondy,podobnie z nieszczelnością na dolocie, itd.Przyczyn może być naprawdę sporo a tego typu testerek jest podręcznym sprzętem pomagającym jak osoba używająca go potrafi zinterpretować to co widzi /słyszy z tym co on pokazuje .Ślepo wierząc w to co zobaczy na wyświetlaczu tego urządzenia może jedynie generować niepotrzebne wymiany części z dobrych na nowe .

Offline kayetan

Odp: 1.6 8V- brak mocy i szarpie
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Lipca - 2018 - 15:52:09 »
Po sprawdzeniu nieco dokładniejszym programem wskazało na błąd na sondzie lambda nr 1. Po wymianie sondy jeżdżę drugi dzień i jak dotąd nie dławi się i nie szarpie. Nierówna praca silnika na postoju się nie zmieniła. Na forum Octavii przeczytałem, że w tych silnikach lekkie szarpanie na postoju jest czymś dość powszechnym i niewiele się da z tym zrobić.  Podobno przyczyną mogą być ustawione w programie fabrycznym zbyt niskie obroty. U mnie obroty na biegu jałowym wynoszą 650. Po włączeniu klimatyzacji obroty zwiększają się do 850 i silnik chodzi równiej, choć nie idealnie równo. Umówiłem się na szczegółową diagnostykę, ale nie wiem czy w tej sytuacji warto wydać 250 zł.

Tagi wątku: