Autor Wątek: Long Life - zbyt rzadkie wymiany oleju - fakty i mity  (Przeczytany 5886 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Long Life - zbyt rzadkie wymiany oleju - fakty i mity
« dnia: 22 - Sierpnia - 2016 - 11:47:13 »
Cześć, chciałby podjąć dość ważny temat, dotyczący serwisu olejowego Long Life i skutki jakie niesie taki sposób serwisowania.

Olej w silniku spalinowym, odpowiada za minimalizowanie tarcia pomiędzy ruchomymi elementami silnika, wpływa na jego chłodzenie, zapewnia płynną pracę, chroni przed korozją oraz zapobiega tworzeniu się osadów. Niestety jak wszystko wokoło, z czasem się zużywa a więc wymaga regularnej wymiany - co ok. 10-15 tys. km w zależności o warunków użytkowania.

Cytuj (zaznaczone)
Ze względu na konieczność utylizacji zużytego oleju silnikowego większość kierowców udaje się w tym celu do serwisu. Mimo iż wymiana oleju nie trwa długo oraz nie jest wyjątkowo kosztowną usługą, wiele osób znacznie wydłuża okres pomiędzy wymianami. Wystarczy, że pokonujemy rocznie ponad 50 tys. km., co przy podróżowaniu autostradami nie jest niczym wielkim, a ciąży na nas konieczność kilkukrotnej wymiany oleju w ciągu roku.

Odpowiedzią na ten problem są oleje typu Long Life. Dzięki dodatkom polepszającym parametry smarne oleje Long Life pozwalają wydłużyć okres pomiędzy przeglądami nawet do 30 tys. km. Wyższa cena produktu jest więc wynagradzana rzadszymi wizytami w serwisie. Według producentów olejów silnik jest w tym czasie w pełni chroniony. Przeciwnicy twierdzą zaś, że to tylko chwyt marketingowy. Jak jest w rzeczywistości?

Oleje Long Life niczym nie różnią się od zwykłych - MIT

Cytuj (zaznaczone)
O tym, że powyższe stwierdzenie jest błędne, świadczy już sam skład chemiczny olejów. Zawartość dodatków uszlachetniających olej lub zwiększających jego wydajność to fakt, który można potwierdzić w testach laboratoryjnych. Są to m.in. składniki typu Low SAPS, dodatki czyszczące wnętrze silnika czy związki zapobiegające utlenianiu się oleju. Czym innym jest oczywiście wpływ tych dodatków na parametry oleju, jednak z pewnością nie można powiedzieć, że termin Long Life jest jedynie sloganem. Tym bardziej że oleje muszą spełniać określone wymogi producentów samochodów, np. VW 506.01, VW 507.00 (Volkswagen).

Oleje Long Life można zastosować w każdym samochodzie - NIEKONIECZNIE

Cytuj (zaznaczone)
Przed zastosowaniem jakiekolwiek oleju warto sprawdzić zalecenia producenta samochodu. Niektórzy producenci zezwalają na stosowanie olejów Long Life, aczkolwiek nie w każdym modelu oraz wersji silnikowej. Czy to oznacza, że wlanie oleju Long Life do samochodu, w którym nie został on przewidziany, może doprowadzić do jego uszkodzenia? W większości przypadków: nie. Jeśli silnik jest w pełni sprawny, wysokiej jakości olej nie może mu zaszkodzić. Brak kompatybilności oznacza jedynie, że przeglądy i tak trzeba będzie wykonywać częściej niż co 30 tys. km.

Na oleju Long Life można pokonać 30 tys. km - FAKT

Cytuj (zaznaczone)
Choć wielu specjalistów bije na alarm, że przejechanie 30 tys. km. bez serwisu olejowego jest niemożliwe, fakty twierdzą coś zgoła innego. Skoro producenci samochodów, czyli podmioty, którym powinno w teorii zależeć na częstszych wizytach w ASO (w okresie gwarancyjnym), dopuszczają dłuższe interwały pomiędzy wymianą olejów, trudno doszukiwać się teorii spiskowych zakładających chęć wydrążenia kieszeni klienta przez producentów oleju. Inna sprawa, że w samochodach ciężarowych, pracujących pod ogromnym obciążeniem, okres pomiędzy wymianą oleju może być jeszcze dłuższy. Dlaczego więc samochody osobowe miałby być pod tym względem inne?

Olej Long Life ZAWSZE gwarantuje możliwość przejechania 30 tys. km - MIT

Cytuj (zaznaczone)
Nie oznacza to jednak, że każdy samochód z olejem Long Life jest w stanie przejechać bezproblemowo 30 tys. km. Wpływ na to ma stan jednostki napędowej, jej rodzaj, teren, po którym porusza się samochód, czy sposób użytkowania auta. W wyeksploatowanych i nieszczelnych silnikach może dojść do zanieczyszczenia oleju spalinami lub rozcieńczenia benzyną, co oczywiście wpływa na obniżenie jakości oleju.

Co więcej, zupełnie inne warunki panują w silniku przemierzającym długie trasy, przy optymalnej temperaturze roboczej, a inne w aucie miejskim, poruszającym się na krótkich dystansach, często z niedogrzanym silnikiem. Dodatkowe czynniki zmniejszające żywotność oleju to m.in. obecność instalacji LPG, duże zapylenie powietrza czy jazda w terenie górskim. Samo wlanie do silnika oleju Long Life nie sprawia, że jest on w stanie wytrzymać osławione już 30 tys. km.

Czy warto kupić olej Long Life?

Cytuj (zaznaczone)
Podsumowując, oleje Long Life nie są tak idealne, jak chcieliby ich producenci, ani tak złe, jak twierdzą przeciwnicy. W doborze oleju warto więc wziąć pod uwagę zalecenia producenta, własny styl jazdy oraz zdrowy rozsądek. Nie są to bowiem cudowne środki, które gwarantują dwukrotne wydłużenie okresu pomiędzy wymianą oleju, a wysokiej jakości produkty o dobrych parametrach umożliwiających – w konkretnych warunkach – zmniejszenie częstotliwości wizyt w serwisie.

Zapraszam do dyskusji i prezentowania swoich doświadczeń związanych z serwisowaniem silnika w trybie Long Life  ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Long Life - zbyt rzadkie wymiany oleju - fakty i mity
« Odpowiedź #1 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 22:02:36 »
Jako że wpadł w moje ręce pojazd z "nie byle jakiej stajni" na małą reanimację postanowiłem podzielić się małą fotorelacją .Zapomniałem zrobić wprawdzie fotkę z przebiegu przed rozgrzebywaniem ale fura ma okolice 170 tyś (jak dobrze pamiętam).A jako że mam dość mocno rozgrzebane kabelki i wyjęte aku to w chwili obecnej brak możliwości zrobienia zdjęcia z przebiegu (dorzucę jak złożę to cudo do kupy).
http://www.fotem.pl/data/d77f1dacf1a4660b6cbdde2777e459.jpg
http://www.fotem.pl/data/c905f1e02d267080d61da159f1855jpg
I o ile z wierzchu przypomina to jeszcze autko to trafiło w moje ręce na bolączkę z silnikiem .Dla jasności fura odpala/ chodzi ale tylko jak jest zimna .Czym silnik cieplejszy tym grzechotanie staje się bardziej nieznośne .Sieczkarnia przy tej jednostce napędowej to wręcz przyjemny szept by nie przesadzić szum .Naturalnym odruchem każdego byłoby sprawdzenie poziomu oleju .Ja jednak zrobiłem to przed pierwszą próbą rozruchu i stan jest jak najbardziej w normie ,kolorystycznie też całkiem przyzwoity .A hałas wręcz nieznośny.
Nie pozostało nic innego jak zajrzeć w jego wnętrze .No i tu ręce opadły by każdemu .
http://www.fotem.pl/data/3eba036078cd1726e05af3373d2c.jpg
Zapewne większość widząc tylko pokrywę zaworów zada pytanie o co mi chodzi .Fura przecież swoje lata ma więc i mogło się nazbierać trochę syfu .I pewnie miałby rację gdyby nie ciąg dalszy .
http://www.fotem.pl/data/e2a289d5f177d996674caee300ee2.jpg
Zaznaczona rurka olejowa smarująca" klawiaturę " jest zapchana zupełnie i nie spełnia swojego zadania ,popychacze hydrauliczne mają porysowane gładzie i czym olej cieplejszy tym łatwiej przełazi bokiem .Jednym słowem silnik zaczyna się zacierać z braku smarowania .
Widząc to wszystko można odnieść wrażenie że właściciel olał sprawę wymian oleju i sam na własne życzenie zakatował sobie silnik .By rozwiać wszelkie wątpliwości porobiłem fotki z książeczki wymian oleju które były robione w poważnej stajni i według zaleceń fachowców tam pracujących .Naturalnie olej o parametrach zalecanych przez producenta .
http://www.fotem.pl/data/813e9f73a41a77d6a31763922780fd.jpg
Po zakończeniu gwarancji do silnika nadal był lany ten sam olej o tych samych parametrach a jego potwierdzeniem są przyczepiane karteczki .
http://www.fotem.pl/data/bbde0e47c2b7f373871fe2291418d.jpgOstatnia wymiana miała być dokonana pod koniec zeszłego roku ale właściciel odstawił wóz bo nie mógł słuchać tej grzechotki i tak sobie przestał bo nie było chętnego by przywrócić go do życia .No i trafiło na mnie .Dla wszystkich którzy zaczną wątpić w autentyczny przebieg podpowiem że licznik nie był kręcony i nie będzie bo ma wrócić na DE stronę a właściciel nie jest " kamikaze "
Próba umycia takiego silnika wszelkiego rodzaju płukankami to pewność że pompa oleju, panewki tego nie przeżyje a pozatykane kanały olejowe to chyba tylko" granatem" da się udrożnić .
Fotorelacja ma na celu ukazać jak kończy się stosowanie Longlife z parametrami/normami zalecanymi przez producenta według interwału wymian .
C.D.N

Niestety, pomimo wielu komunikatów administracji: autor tematu dalej nie zrozumiał aby zdjęcia dodawane na forum zamieszczać przez pewne hostingi a nie poprzez "zapodaj.pl" czy "fotem.pl", na których zdjęcia widoczne są tylko przez parę dni po czym za dalszą ich widoczność żądają pieniędzy. Jedyny w tej chwili pewny i polecany sposób zamieszczania zdjęć, to aplikacja Tapatalk - z którą nasze forum od początku współpracuje.

Offline prymus_rch

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
  • Rej: DWL
« Odpowiedź #2 dnia: 20 - Czerwca - 2018 - 23:55:14 »
Gulasz życzę dużo cierpliwości przy czyszczeniu tego silnika,swoja droga to tylko mocna chemia do oczyszczenia A jeżeli chodzi o tego typu oleje to kilka innych marek samochodów przypłaciło swoja reputacje stosowaniem takich olei.Sam osobiście co 10 tys. wymieniam i nikt mnie nie przekona do wymian co 30 tys

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 21 - Czerwca - 2018 - 00:09:33 »
O nareszcie te BMW trafiło w dobre ręce. ;) Będzie sporo roboty.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Czerwca - 2018 - 10:58:08 »
Super autko we właściwych rękach. Gdybym ja potrafił naprawiać auta od podstaw, też bym sobie coś sprawił..

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
« Odpowiedź #5 dnia: 28 - Czerwca - 2018 - 21:01:57 »
Trochę ostatnio słabo u mnie z czasem więc dłubię przy BMW tak z doskoku .A jako że trochę prace się posunęły do przodu to i zrobiłem parę fotek może kogoś zaciekawię .
Jako że nie dysponuję kanałem i dłubanie we wnętrzu wymagałoby sporo czasu w pozycji leżącej zdecydowałem się ułatwić sobie sprawę .
http://www.fotem.pl/data/4097dbf28508a1f3affdc739b062.jpgZapewne niektórzy kojarzą sprzęt do wyjmowania serduszka który musiał ulec małej modernizacji z racji tego że w BMW silnik jest dość głęboko cofnięty .
http://www.fotem.pl/data/1a7aeb6453c449f4eba454d0436.jpgBy zobaczyć co mnie czeka zrzuciłem michę olejową i nie będę taki podzielę się z wami co zobaczyłem .Może i wam się też spodoba ?
http://www.fotem.pl/data/b541cac10e26a14a3e58c460ca60.jpg
Widząc w jakiej kondycji jest micha wykręciłem smok pompy oleju .
http://www.fotem.pl/data/3e32ff7eea7e551993f30aaa8a2e.jpgMoże trochę słabo widać na tym zdjęciu (fotograf do du..)ale smok to można by oczyścić chyba tylko poprzez zdewastowanie ,wyrwanie sita a wnętrze to młotem udarowym .
By mieć dokładny zarys zabawy wydłubałem jeszcze panewki z jednej korby .
http://www.fotem.pl/data/75e67c26b61a789d208950609ffe22.jpgWidząc panewki mogę się domyślać w jakiej kondycji jest pompa oleju .Ręce opadają .Chyba łatwiej wymienić co w tym silniku jest jeszcze dobre , niewymagające wymiany lub naprawy .
c.d.n.

Dodano: 10 - Lipiec - 2018 - 08:46:06
Wypadałoby bym dokończył temat niestety słabo z fotorelacją bo cudowny telefon odmówił posłuszeństwa robiąc czarne zdjęcia (chyba czas na kolejny bo ten ma już pół roku ) No ale nie ma co stękać .
Sytuacja z BMW potoczyła się następująco .Po oględzinach potrzebnych części do wymiany i tych których wypadałoby użyć nowych do wskrzeszenia wozu do żywych, podliczeniu wyszła kupka w okolicy 2 tyś zł .Kwota ta była jak najbardziej do zaakceptowania przez właściciela niestety blok silnika miał na tyle pozatykane kanały olejowe że ryzykowne byłoby złożenie go bez wyczyszczenia ich bo po pewnym czasie może dojść do ich pełnego zatkania równoznacznego z zatarciem silnika .By udrożnić i wyczyścić wymagałoby to powyjmowania kulek zaślepiających /konstrukcyjnych .Jest to dość upierdliwe zadanie pochłaniające sporo czasu (którego nie mam za wiele ).
Szybciej i taniej wyszło zakup słupka silnika (z dostawą pod dom 1 tyś zł ) .Przezbroiłem ,poskładałem i fura wróciła do żywych .Właściciel zadowolony i mądrzejszy o doświadczenie odnośnie stosowania super oleju z interwałem wymian zalecanych przez producenta .Dla mnie kolejny dowód potwierdzający że te dobre oleje wcale nie są takie cudowne (ta fura nie była pierwszą i zapewne nie ostatnią którą reanimują z takiego powodu ).
Fotorelacja może też dać powód do przemyśleń dla chętnych stosowania wszelkiego rodzaju czyścików w płynnej postaci stosowanych do oleju .Z mojej strony mogę tylko zasugerować ostrożność w ich stosowaniu, w przypadku tego silnika na pewno by nie pomogły a tylko przyczyniły się do jego zatarcia .   

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #6 dnia: 14 - Lipca - 2018 - 23:07:14 »
Przy takim stanie żadna płukanka nie sprawdziła by się ale stosowanie regularne +wymiana oleju co 10 tys  to już inna rzecz.Swoja droga chyba tak samo bym postąpił jak Ty z naprawa tego silnika.

Offline zibi1303

• VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Lipca - 2018 - 08:34:09 »
Zadziwiające że te silniki z przebiegami po 200k i więcej i to nie tylko benzyna ale i diesel również wyglądają tragicznie. Przypominam tu fotorelacje tu gdzieś pokazaną z tuarega :). Strach teraz coś kupować na rynku wtórnym

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Lipca - 2018 - 09:55:53 »
Bo wszystko zależy od świadomości użytkownika, bo jeżeli ślepo wierzy w to co mu wciskają producent i serwisanci, to efekty widać potem gołym okiem. Nie z wszystkimi silnikami przy wymianie LongLife występują takie hece, mam przykład z mojej pracy i on pewnie niestanowi w tym temacie wyjątku.

Myślę że w dużej mierze, znaczenie ma specyfika użytkowania auta i pseudo oszczędności właściciela pojazdu. Znam niejednego, co wydal na swoje upragnione auto wszystkie oszczędności a następnie zachowuje się jak istota nierozumna: kupując używane zimowe opony i "oszczędzając" na wymianach oleju ile tylko się da. Później są takie efekty, jak w tym aucie dla "dresiarza".

Offline prymus_rch

« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Lipca - 2018 - 20:24:17 »
LongLife sprawdzają się w ciężarówkach a nie w samochodach osobowych gdzie księgowi trzymają łapę na materiałach jakie się stosuje w przy silnikach osobówek .

Offline zibi1303

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #10 dnia: 15 - Lipca - 2018 - 20:29:11 »
Księgowi dziś trzymają łapę na wszystkim, nawet na ciężarówkach i już tylko w bogatych krajach pojawiają się na krótko firmy małe gdzie księgowi nie decydują.... ale księgowi je niszczą po pewnym czasie.... TO sę nawet ładnie nazywa "wolny rynek " :)

Offline tomnaj84

• Clubowicz
  • VW: Tiguan I FL
  • Kod: CFGC
  • Moc: 177 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: FK
« Odpowiedź #11 dnia: 10 - Lutego - 2023 - 15:27:38 »
Chciałbym pokazać jak wygląda od środka silnik 1.4 [AXP] z Golfa IV w którym wymiany oleju, nie były robione regularnie lub były bardzo przeciągane.
Samo to, że silniki te nie cieszą się bezawaryjnością nie świadczy również że użytkownik nie dokłada swojej cegiełki do jego zatarcia.
Silnik kilka krotnie zalewany środkami do czyszczenia silników, zalane również cylindry żeby rozpuścić ewentualny nagar na pierścieniach a na pewno takowy jest.
Wcześniej też była ściągniętą miska olejowa, czyszczony smok który wyglądał jak by pracował w błocie foto nr 4.
No i sama odma zawalona, widoczna na zdjęciu nr 3.
Czasem sami na własne życzenie robimy sobie koszty. Dbajmy o silniki bo koszty naprawy są czasem większe jak wartość auta.
Ważne są regularne wymiany oleju (czasami nawet częściej, jak podaje producent).
Ceny paliw mamy jakie mamy ale tankowanie byle czego też się na tym odbija.
Ostatnie zdjęcie to częściowo wyczyszczony silnik z większego syfu.
Całość błota która spłynęła na dół została odessana z miski.
Po złożeniu do końca silnika przeprowadzę jeszcze płukanke i dopiero zaleje raz jeszcze na gotowo.
Zobaczymy czy przyniosło efekt.

Gesendet von meinem SM-S908B mit Tapatalk

VW Tiguan I FL 2.0 TDI 177 KM
Audi RS6 plus Avant quattro 4.0 605 KM
VW Golf V Variant 1.9 TDI 105 KM

Podziękował: pretor, braciarz, CRliner, Frodo

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
« Odpowiedź #12 dnia: 10 - Lutego - 2023 - 17:53:13 »
@tomnaj84 najgorsze jest to, że większość stosujących interwał long life i tak wie lepiej, bo przecież producent wie lepiej a skoro producent dopuszcza long life to na pewno wie co robi

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #13 dnia: 10 - Lutego - 2023 - 18:10:34 »
Wszystko zależy od taktyki jeżdżenia. Jeśli ktoś wskoczy autem na trasę i będzie pokonywać odcinki nawet na drogach pozamiejskich ale nie ekspresowych odcinki po 100 czy 200 km to interwał 30 tys nie jest zły.  Nawet I 50 tys km.  Tylko nie rozumieją tego ludzie którzy jeżdżą  do sklepu, do przedszkola,  do pracy po 3 km I takimi odcinkami budują interwał 30 tyś to już wiadomo że nawet 10 tys km jest zabójcze dla silnika.

Podziękował: braciarz, CRliner

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 10 - Lutego - 2023 - 18:19:04 »
to interwał 30 tys nie jest zły.  Nawet I 50 tys km.
Nie pisz bzdur. Olej po 30 tys. km jest śmietnikiem jaki by on nie był. W sieci jest raport Instytutu Nafty i Gazu w Krakowie, gdzie badali olej 5W30
 z specyfikacją VW typu long life i po 16 tys. km nie spełniał żadnych norm tudzież również wszystkie dodatki antykorozyjne, detergenty, uszlachetniacze, inhibitory i inne już nie istniały, to tak jakbyś jeździł na spalonym oleju z kosiarki

Zobacz jak na dystansie około 17624 tys km zmienia się całkowita liczba zasadowa (TBN), liczba kwasowa (TAN) oraz lepkość kinematycznej zmierzona w 100°.  "TBN jest miarą zdolności dyspergowania szlamów w silniku. W trakcie eksploatacji tzw. całkowita liczba zasadowa maleje, a w konsekwencji pogarszają się właściwości myjące oraz dyspergujące oleju". Już po krótkim okresie pracy oleju silnikowego widoczne są drobne rozproszone zanieczyszczenia występujące w stanie zawiesiny. Po 15 tys km w oleju stwierdzono dużą zawartość sadzy i innych zanieczyszczeń będących wynikiem procesu spalania co świadczy o konieczności jego wymiany. Niezbędne jest, aby olej miał właściwości umożliwiające spełnianie wszystkich przypisanych mu funkcji, bez względu na zmieniające się warunki pacy, w sposób szczególny po dłuższym okresie eksploatowania".

Podziękował: pretor, tomnaj84, Wirk

Offline Pawel123

• new
  • VW: Touran II
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: 151 KM
  • Rej: ZGL
« Odpowiedź #15 dnia: 10 - Lutego - 2023 - 18:51:26 »
Kiedyś kolega miał oleju w bród bo ojciec jego gdzieś tam miał dojścia i w związku z tym olej zmieniał bardzo często bo po 4-5 tys km potrafił wymieniać już oliwę. Wiesz co się stało? Silnik się wysypał a mianowicie nawet nie same panewki  a uszkodzeniu uległy czopy. Wiesz czemu? Już Ci odpowiadam. Olej przepracowany zawiera duże ilości węgla i siarki. To powoduje że następuje naturalny proces naweglania i siarkowania stali. Czyli poniekąd utwardzanie powierzchni. Wyobraź sobie że mieliśmy o tym unas na uczelni już nie pamiętam nawet z kim bo musiałbym luknąć  w indeks.  Dlatego też napisałem że dużo zależy o stylu jazdy. Dość często wymieniając olej w benzynie jeżdżonej niedzielami było czuć że w niej więcej benzyny jest niż oleju.
Takie same badania robią też producenci aut i troszkę inne im wyniki wychodzą.

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 10 - Lutego - 2023 - 18:57:31 »
Takie same badania robią też producenci aut i troszkę inne im wyniki wychodzą.
A na co liczyłeś, że będą bardziej krytyczni od instytutu Nafty i Gazu? Sami wymyślili long life i sami go reklamują, czysty marketing, nie licz na rzetelny test producentów aut.

Nikt nie pisze i nikt nie zachęca do wymiany co 4-5 tys km. Wyniki testu są jednoznaczne, nie ma co zaklinać rzeczywistości.

"TBN jest miarą zdolności dyspergowania szlamów w silniku. W trakcie eksploatacji tzw. całkowita liczba zasadowa maleje, a w konsekwencji pogarszają się właściwości myjące oraz dyspergujące oleju" - więc spójrz jak wraz z przebiegiem spada TBN, czyli detergenty i dyspergatory i spójrz w tabelkę za co odpowiadają. Strach pomyśleć jakie są parametry po 30 tys. km.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #17 dnia: 12 - Lutego - 2023 - 15:49:40 »
@tomnaj84 , z dużą dozą prawdopodobieństwa, ten konkretny Golf, użytkowany był głównie w mieście a nie na trasach a do tego interwał wymiany oleju mógł być był przeciągany z 10-15 tyś. km na więcej i stąd ten cały widoczny "syf".
Auto na 99% pochodzi z rynku zachodniego a tam kompakty z najsłabszym silnikiem benzynowym, zazwyczaj traktowane są jako 2-3 samochód w rodzinie z przeznaczeniem na dojazdy do pracy i na zakupy.
Nie zmienia to faktu, że większość użytkowników pojazdów z napędem spalinowym, nie rozróżnia określeń, dosyć często używanych przez producentów w instrukcjach obsługi: "auto użytkowane w niesprzyjających warunkach, powinno mieć skrócone serwisy olejowe" i jeździ nimi do czasu, aż pojawią się pierwsze oznaki awarii.

Wszystko zależy od taktyki jeżdżenia. Jeśli ktoś wskoczy autem na trasę i będzie pokonywać odcinki nawet na drogach pozamiejskich ale nie ekspresowych odcinki po 100 czy 200 km to interwał 30 tys nie jest zły.  Nawet I 50 tys km.
Z dużym bólem w sercu ale muszę się z tym zgodzić  :confused:

W firmie w której pracuję, auta robią tylko długie trasy a olej w ich silnikach wymieniany jest co 40-45 tyś. km. Jak dla mnie to porażka ale tak zaleca producent pojazdów a szefostwo trzyma się tego jak rzep psiego ogona.
Nie mniej jednak, auta przejeżdżają po 700-800 tyś km i oprócz wymian: oleju, klocków, tarcz, DKZ (400tyś.km), turbo (rożnie) i opon - z samymi silnikami nic szczególnego się nie dzieje - co mnie osobiście, bardzo dziwi.

Nie polecam i nie akceptuję systemu Long Life w silnikach ale prawda jest taka, że wszystko zależy od warunków użytkowania danego egzemplarza i pozycji "siedzenia" ;) 

Podziękował: braciarz, CRliner

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 12 - Lutego - 2023 - 17:01:31 »
Nie ma szans aby 2.0 TDI CR dożył bezawaryjnie do 800 tys km zwłaszcza na interwale LL. Jeśli dojedzie to po drodze jego serwis pochłonie sporo nakładów. Widziałem jak jest wytarty wałek rozrządu w 2.0 TDI po 350 tys km, po drodze pozostały osprzęt jak EGR, DPF, DKZ, wtryski, pompa paliwa itp... też wysiądzie po kilka razy.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #19 dnia: 12 - Lutego - 2023 - 17:02:59 »
Tyle, że nikt tutaj do tej pory nie napisał ani nawet nie wsponiał silniku 2.0 TDI-CR, więc nie bardzo wiem do czego to nawiązanie ::)

Dodano:  12 - Lutego - 2023  -  17:56:59
Nie to żebym się czepiał ale to takie "ni z gruszki, ni z pietruszki" - przynajmniej dla mnie  ;)

Podziękował: braciarz, Pamcia

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 12 - Lutego - 2023 - 20:28:14 »
Będzie okazja to wrzucę foto z diesla. Można będzie stworzyć takowy temat ale w silnikach diesla.

Podziękował: pretor

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #21 dnia: 12 - Lutego - 2023 - 23:19:59 »
Tyle, że nikt tutaj do tej pory nie napisał ani nawet nie wsponiał silniku 2.0 TDI-CR, więc nie bardzo wiem do czego to nawiązanie ::)

Dodano:  12 - Lutego - 2023  -  17:56:59
Nie to żebym się czepiał ale to takie "ni z gruszki, ni z pietruszki" - przynajmniej dla mnie  ;)
Z całym szacunkiem, ale jakie to silniki w firmie przejeżdżają 700-800 tys km? Czyżby to pisane z gruszki i pietruszki? Podałem 2.0 TDI jako przykład a jeśli piszesz o przebiegach to napisz jakie to silniki robią takie przebiegi a nie posądzaj kogoś o pisanie ni z gruszki ni z pietruszki skoro sam niewiadomo o czym piszesz.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #22 dnia: 13 - Lutego - 2023 - 07:13:52 »
@doggie  w tej wypowiedzi @pretor chyba  miał namyśli że napisałeś o silniku diesla a sam wątek  w tym temacie dotyczy benzynowych silników.

Offline tomnaj84

• Clubowicz
« Odpowiedź #23 dnia: 09 - Sierpnia - 2023 - 11:32:45 »
Finał przedstawionego silnika z golfa 4 1.4 AXP zakończony sukcesem. Po odszlamieniu przez kilkukrotne płukanie + zalanie cylindrów płukanką, wymianą odmy , pompy oleju ,auto żyje.  Został wymieniony również poerwszy katalizator bo był przytopiony. Brak błędów,  brak problemów z wypadaniem zapłonu itp.
Zalałem silnik olejem 5w50 firmy Gulf + ceratec. Za jakieś 6 tyś km znów zrobię płukanie i wjedzie taki sam zestaw.
Pierwsze foto pokazuje jak przez niedbalstwo cierpią podzespoły między innymi odma.  Następne już po czyszczeniu.

Offline grajko91

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SG
« Odpowiedź #24 dnia: 15 - Sierpnia - 2024 - 09:00:08 »
Ten silnik wygląda jak by olej nie został w ogóle wymieniany. Tak jak by przejechał z 100 tys km conajmniej bez wymiany.
Jeśli użytkujemy auto po trasie i robimy to poprawie to wymiana co 30 tkm jest całkowicie ok. Wymiana oleju częściej to dobra praktyka i sam tak robię ale nie ma co się podniecać że to ratuje nasz silnik przed uszkodzeniem albo zapewnia mu bezawaryjność.

Tagi wątku: