Autor Wątek: 1.9 TDI [AVB] - odcina turbinę  (Przeczytany 10917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leonq1

• :: StartLine
  • VW: Passat B5 FL
  • Silnik: 1.9 TDI DP
  • Kod: AVB
  • Napęd: FWD
1.9 TDI [AVB] - odcina turbinę
« dnia: 20 - Maja - 2018 - 20:41:25 »
Witam. Nowy na forum problem przeładowaniem turbiny. Załączam link z logu proszę o opinie czy to zacięta sztanga czy może coś innego. Auto wpada w tryb serwisowy przy przy prędkości ponad 140 km/h na piątym biegu. Na innych ciągnie do 4500 tys obrotów zawór n 75 n18 sprawdzane działają jak trzeba.

http://log.malonetuning.com/chart/232625

[gmod]Proszę skracać wklejane linki[/gmod]

Offline Batu

• VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AWX
  • Moc: 105 KM
  • Skrzynia: MT
Odp: 1.9 TDI (AVB) - odcina turbinę
« Odpowiedź #1 dnia: 27 - Maja - 2018 - 23:53:58 »
Wyciągałeś turbinę i sprawdzałeś co się w niej dzieje?

Skoro zawór sterujący sztangą turbiny (nr75) działa, to zakładam że na pewno sztanga się jakimś stopniu porusza (o ile gdzieś nie ma wycieku). A dalej jest przeładowanie...

Więc jest taka możliwość że problem jest z samą turbiną, co może być zpowodowane zapieczonymi skrzydełkami turbiny. Tu masz wizualnie jak to wygląda:

Zawalona turbina:

Czysta Turbina:

Mam nadzieję że troche cię to nakieruje, jak będziesz coś wiedział to dawaj znać to będziemy dalej myśleć.

Pozdro  ;)

Offline leonq1

« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Czerwca - 2018 - 15:33:03 »
Turbina wyczyszczona , dalej to samo 140 km/h i odcina turbine.Na komputerze wuskakuje uszkodzony egr,ale działa jak trzeba.Zamieniłem  stronami zaworek kierunkowy od N75 ten biało czarny i problem znika,ale auto ma muła do 2000tys obrotów silnika. Już brak pomysłu co to może być.

Offline Batu

• VW: Passat B5
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AWX
  • Moc: 105 KM
« Odpowiedź #3 dnia: 22 - Czerwca - 2018 - 21:53:07 »
Jeżeli turbina jest wyczyszczona i jesteś pewien że nie ma nagaru na łopatkach (bo to tez może robić robotę) a nie robi ciśnienia do 2000RPM jak mu depniesz, to musi być coś nie tak z układem sterującym geometrią. Sprawdzałeś wszystkie przewody? Bo u mnie jest tak że jeden z przewodów próżniowych lubi się przepalać koło EGR i musiałem dziada przeciąć w tym miejscu gdzie była dziura i złączyć go jeszcze raz rurką aluminiową (Nie chciało mi się jeździć za nowym przewodem, a to prosta naprawa i w niczym to nie przeszkadza :P ).   

Posprawdzaj dobrze wszystkie przewody do turbiny i upewnij się że wszystko jest szczelne i podłączone jak trzeba, też miałem problem jak zakładałem turbine, dałem mu gazu o ten nic. Okazało się że mniej więcej przed turbiną był mały przewodzik ciśnieniowy który wchodził w plastikową rurkę a był wypięty. Podłączyłem tak jak ma być i już nigdy z turbo problemu nie miałem. Daj znać jak posprawdzasz to wszystko, a przy okazji porób pare zdjęć to może coś wizualnie zobaczę czy jest coś nie tak!

Tylko pamiętaj że pisząc na forum nie rozwiążesz tego problemu raz dwa, nie ma tu takiego magika co siedząc przed monitorem rozwiąże ci wszystkie problemy. Do tego wszystkiego musisz dojść sam, my cię tylko możemy nakierować na przyczynę tego problemu, opierając się na informacjach i zdjęciach które nam tu dasz. Nim więcej tym lepiej, pozdro! :D

Offline leonq1

« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Czerwca - 2018 - 21:55:21 »
Znalazłem przyczynę po odłączeniu czujnika masy powietrza auto jedzie normalnie spróbuje go jakoś wyczyścić a jak nie to nowy, niestety tani nie jest .Ma ktoś może jakiś sposób czym to wyczyścić wiem że to bardzo delikatny element.

Offline K9Darek

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 25 - Czerwca - 2018 - 17:52:39 »
Nigdy tego nie robiłem, jednak do czyszczenia czegokolwiek z syfu co można psiknąć preparatem do hamulców, ja pryskam preparat do łańcuchów. Efekt o wiele lepszy.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #6 dnia: 25 - Czerwca - 2018 - 18:14:36 »
.Ma ktoś może jakiś sposób czym to wyczyścić wiem że to bardzo delikatny element.
Szkoda kasy na specjalne specyfiki dedykowane do czyszczenia przepływek .Pomagają jak zmarłemu kadzidło .Jak chcesz przyoszczędzić na zakupie nowej to podjedź na najbliższy szrot i metodą prób i błędów wytypuj taką na której fura będzie dobrze chodzić (montujesz i testujesz jak będzie kiepsko to następną aż trafisz za którą zapłacisz, nieraz taniej jak za specyfik do czyszczenia ) .Przy odrobinie fartu pożyje nawet dłużej jak nowa podróba .

Tagi wątku: