Autor Wątek: RCD 300/310 - działanie, obsługa, aktualizacje, problemy...  (Przeczytany 20994 razy)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: RCD 300/310 - działanie, obsługa, aktualizacje, problemy...
« Odpowiedź #25 dnia: 18 - Kwiecień - 2020 - 01:55:31 »
Posiadam Golfa V 1.9 TDI z fabrycznym radiem RCD300 ale bez AUX ani bluetootha, bez MFD ani bez sterowania z kierownicy.
Radio RCD300 chcę zachować bo lubie wszystko co OEM . Jednak brakuje mi możliowści na miarę naszych czasów.
RCD300 i 310 nadają się jedynie do kosza.

Na początek musisz wymienić kierownice na multi, taśmę airbag, sterownik kierownicy, czasem poduszkę bo nie wiem co masz aktualnie. Musisz wymienić licznik na taki z MFD.
Radio na RNS510 albo coś z Androidem.
Moduł BT, antenę GPS.
W zależności od rocznika auta sterownik CAN-Gateway bo będzie ci radio rozładowywać.

Offline Albercik

• Clubowicz
  • VW: Passat B7
  • Model: Variant
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFGB
  • Moc: 170 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Rej: WL
« Odpowiedź #26 dnia: 18 - Kwiecień - 2020 - 07:38:08 »
RCD300 i 310 nadają się jedynie do kosza. Na początek musisz wymienić kierownice na multi, taśmę airbag, sterownik kierownicy, czasem poduszkę bo nie wiem co masz aktualnie. Musisz wymienić licznik na taki z MFD. Radio na RNS510 albo coś z Androidem.
Ale po co tak??

Chłop napisał, że chce podłączyć telefon do radia, a Ty mu zaraz powiesz, żeby silnik wymienił...

Radio RCD300 chcę zachować bo lubie wszystko co OEM . Jednak brakuje mi możliowści na miarę naszych czasów.
Kolego sympatyczny - nowsze radio nie znaczy, że nie OEM. Ten skrót (OEM) oznacza dokładnie: Original Equipment Manufacturer.
Producent Sprzętu Oryginalnego.

Dlatego polecam zakup RNS315 z BT. Spełni wszystkie Twoje warunki:
- ma bluetooth (do rozmów i muzyki)
- jest oryginalne (czy też, jak wolisz - OEM).

Transmitery FM i jakieś inne g... to jest dopiero tandeta i druciarstwo.

A moduł BT 1K8...730 nie da Ci opcji słuchania muzyki z telefonu.

Podziękował: pretor

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #27 dnia: 18 - Kwiecień - 2020 - 08:36:31 »
Ale po co tak??

Chłop napisał, że chce podłączyć telefon do radia, a Ty mu zaraz powiesz, żeby silnik wymienił
Dlaczego? Bo te radia się do niczego nie nadają, dźwięk mają beznadziejny, żadnej funkcjonalności. Kierownica multimedialna to w mojej ocenie podstawa, montowałem w Golfie 5 i Audi A3 8P, można za niewielkie pieniądze skompletować i założyć, nie musisz się z tym zgadzać ;) a do RNS też wypadałoby zamontować antenę GPS. Jak iść to na całość a nie na skróty

Jak kolega chce iść na skróty to w RCD300 w miejsce gdzie jest przewidziana kostka na zmieniarkę wpina moduł BT ale to nie OEM, za moich czasów miałem w mk5 zmieniarkę AUX w tym miejscu, BT nie było jeszcze w ofercie   

Offline Albercik

• Clubowicz
« Odpowiedź #28 dnia: 19 - Kwiecień - 2020 - 11:56:55 »
Dlaczego? Bo te radia się do niczego nie nadają, dźwięk mają beznadziejny, żadnej funkcjonalności.

Ale ja nie pytam czemu mówisz, żeby wymienił radio, bo to akurat rozumiem i zgadzam się w 100%, ale po co od razu straszysz gościa wymianą zegarów, kierownicy, poduszki, taśmy i sterownika?

Jeśli chłop nie ma MF, ani FIS'a i jest mu z tym dobrze, to nie ma sensu uszczęśliwiać ludzi na siłę.
Wymiana radia na RNS-315 z BT + antena pod deską i będzie pan zadowolony.

Te wszystkie adaptery, transmitery itd. można sobie wsadzić bardzo głęboko. Adaptery emulują zmieniarkę, więc więc obsługa tego jest idiotyczna, a transmitery były fajne w latach 90'.

Na marginesie - IMO wyświetlanie informacji z radia na zegarach jest tak potrzebne jak świni skrzydła.
Chyba nigdy z tego nie skorzystałem.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #29 dnia: 19 - Kwiecień - 2020 - 22:22:48 »
Te wszystkie adaptery, transmitery itd. można sobie wsadzić bardzo głęboko.
Miałem emulator AUX w RCD300 i grał nie gorzej niż samo RCD300 więc jeśli ktoś nie jest melomanem - a mając RCD300 nie można być melomanem - to daje radę. Pamiętaj że cały czas mowa o RCD300

Dodano:  19 - Kwiecień - 2020  -  22:23:38
Jeśli chłop nie ma MF, ani FIS'a i jest mu z tym dobrze
Nie wiem czy mu tak do końca dobrze skoro chce rozbudowy systemu

Dodano:  19 - Kwiecień - 2020  -  22:24:19
ale po co od razu straszysz gościa wymianą zegarów, kierownicy, poduszki, taśmy i sterownika?
Nie straszę tylko proponuję, za kilkaset zł może mocno unowocześnić i uatrkcyjnić wizualnie swojego golfa 5. Na dużym MFD będzie miał wiele więcej opcji a można się jeszcze pokusić o menu Convenience, do tego sterowanie z kierownicy + lepszy wygląd

Offline Speedy80

• :: StartLine
  • VW: Golf V
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Moc: 90 KM
  • Rej: ELO
« Odpowiedź #30 dnia: 21 - Kwiecień - 2020 - 16:58:44 »
Dzięki Wam za odzew. Powiem szczerze, że teraz to dopiero  mam o czym myśleć :)

Wiem, że RCD300 to nie sprzęt highendowy stąd moje podejście aby wiper były spełnione funkcje których poszukuję a później zobaczymy czy dalej będę chciał to rozwijać. Wiadomo, im dalej w las tym więcej drzew ;)

RCD300 i 310 nadają się jedynie do kosza. Na początek musisz wymienić kierownice na multi, taśmę airbag, sterownik kierownicy, czasem poduszkę bo nie wiem co masz aktualnie. Musisz wymienić licznik na taki z MFD. Radio na RNS510 albo coś z Androidem. Moduł BT, antenę GPS. W zależności od rocznika auta sterownik CAN-Gateway bo będzie ci radio rozładowywać.
Jeśli chodzi o taką rozbudowę, to szczerze, na tym etapie nie brałem takiego obszernego scenariusza zmian pod uwagę. Nastawiałem się raczej na rozwiązanie typu "plug and play" :)

Jak kolega chce iść na skróty to w RCD300 w miejsce gdzie jest przewidziana kostka na zmieniarkę wpina moduł BT ale to nie OEM, za moich czasów miałem w mk5 zmieniarkę AUX w tym miejscu, BT nie było jeszcze w ofercie 
Czy te adaptery bluetooth dostępne na allegro są lepsze i gorsze? Wszystkie dostępne w Polsce to chyba jakieś bezimienne chińczyki z tego co zauważyłem.
Czy po podłączeniu takiego modułu, jako zmieniarki CD, czy będę mógł nadal używać CD? Czy raczej moduł wyklucza normalne korzystanie z odtwarzacza?

Kolego sympatyczny - nowsze radio nie znaczy, że nie OEM. Ten skrót (OEM) oznacza dokładnie: Original Equipment Manufacturer. Producent Sprzętu Oryginalnego. Dlatego polecam zakup RNS315 z BT. Spełni wszystkie Twoje warunki:
- ma bluetooth (do rozmów i muzyki)
- jest oryginalne (czy też, jak wolisz - OEM).
RNS315 z BT to fajna opcja. Rozumiem, że w trybie zestawu głośnomówiącego - działałby wyłącznie mikrofon telefonu? Chyba że podłącze jakiś osobny (dedykowany) mikrofon do radia?
Inna sprawa, to czy ramki będę mógło jakos dopsaować

Transmitery FM i jakieś inne g... to jest dopiero tandeta i druciarstwo.

A moduł BT 1K8...730 nie da Ci opcji słuchania muzyki z telefonu.
Do nowego spojrzenia na transmittery skłoniły mnie recenzje Xiaomi Roidmi 3s i Rock B300. Jednak z tego co zdążyłem sie dowiedzieć to wszystko fajnie gra dopóki nie chce sie skorzystać ze zwykłego radia. Trzeba po prostu wyłączyć taki transmitter czyli w sumie wyjąć go z gniazda a co za tym idzie również pozbawiamy się opcji ładowania telefonu...

Jeśli chodzi o BT 1K8...730 - to dzięki za szybkie naprostowanie tematu.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #31 dnia: 21 - Kwiecień - 2020 - 19:29:18 »
Czy po podłączeniu takiego modułu, jako zmieniarki CD, czy będę mógł nadal używać CD?
Tak

Dodano:  21 - Kwiecień - 2020  -  19:30:32
Jeśli chodzi o taką rozbudowę, to szczerze, na tym etapie nie brałem takiego obszernego scenariusza zmian pod uwagę. Nastawiałem się raczej na rozwiązanie typu "plug and play"
Możliwe że wszystkie graty mógłby mieć @tajpej na forum golfa 5

Dodano:  21 - Kwiecień - 2020  -  19:31:04
Nastawiałem się raczej na rozwiązanie typu "plug and play"
To wszystko jest P&P

Offline Albercik

• Clubowicz
« Odpowiedź #32 dnia: 04 - Maj - 2020 - 17:20:57 »
To wszystko jest P&P
Nie, bo w radiu trzeba zakodować np. VCDS'em, że jest zmieniarka...

RNS315 z BT to fajna opcja. Rozumiem, że w trybie zestawu głośnomówiącego - działałby wyłącznie mikrofon telefonu? Chyba że podłącze jakiś osobny (dedykowany) mikrofon do radia?
Inna sprawa, to czy ramki będę mógło jakos dopsaować

Mikrofon dokładasz w lampkę w podsufitce + przewód. Tam jest taki bardzo wymyślny przewód, który można z powodzeniem zastąpić zwykłym LGY. Mikrofon z telefonu nie zadziała. Sam mikrofon jest bajecznie tani na allegro.
https://allegro.pl/oferta/mikrofon-bluetooth-3b0035711b-skoda-octavia-iii-9098920384

Offline VWGolfMan

• VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 102 KM
  • Rej: ZPL
« Odpowiedź #33 dnia: 05 - Sierpień - 2020 - 19:35:24 »
Witam.
Posiadam golfa VI z radiem RCD310. Jest możliwość włączenia Bluetooth audio ale nie oge sparować telefonu. Ktos moze wie gdzie powinien znajdować się modul bluetooth lub ewentualnie jak sparować telefon??. Będe wdzięczny za pomoc

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #34 dnia: 05 - Sierpień - 2020 - 23:33:48 »
Próbowałeś z różnymi telefonami?

Dodano:  05 - Sierpień - 2020  -  23:35:23
Na pewno masz RCD310? Nie przypadkiem RNS310?

Podziękował: VWGolfMan

Offline Albercik

• Clubowicz
« Odpowiedź #35 dnia: 06 - Sierpień - 2020 - 09:02:08 »
@VWGolfManiak - to, że w menu jest opcja "BT-Audio" to nie znaczy, że masz moduł BT. Jesłi masz RCD310 lub RNS310 to moduł BT znajdziesz a) pod fotelem pasażera, b) za schowkiem, c) za radiem. Powinien być pod fotelem, ale jeśli ktoś go dokładał po zakupie auta to może być gdzie indziej. Ale raczalej obstawiam, że go nie ma u Ciebie.

Podziękował: VWGolfMan

Offline VWGolfMan

• VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 102 KM
  • Rej: ZPL
« Odpowiedź #36 dnia: 06 - Sierpień - 2020 - 10:24:48 »
Próbowałeś z różnymi telefonami?

Dodano:  05 - Sierpień - 2020  -  23:35:23
Na pewno masz RCD310? Nie przypadkiem RNS310?
nie próbowałem z różnymi telefonami ale wogóle nie wyszukuje mi telefon dostępnych urzadzeń więc prawdopodobnie nie ma u mnie modułu.

Dodano:  06 - Sierpień - 2020  -  10:48:37
@VWGolfManiak - to, że w menu jest opcja "BT-Audio" to nie znaczy, że masz moduł BT. Jesłi masz RCD310 lub RNS310 to moduł BT znajdziesz a) pod fotelem pasażera, b) za schowkiem, c) za radiem. Powinien być pod fotelem, ale jeśli ktoś go dokładał po zakupie auta to może być gdzie indziej. Ale raczalej obstawiam, że go nie ma u Ciebie.
Sprawdziłem i faktycznie nie ma. Czy jest możliwość zamontować tam oryginalny moduł bluetooth żeby można było radiem włączyć i wyłączyć ten moduł? Chodzi mi o to żeby to było jak w orginale.

Prosimy aby na forum używać dostepnego "cytowania selektywnego" lub takiej formy @VWGolfManiak w stosunku do całej wypowiedzi.

Offline halveric

• VW: Scirocco III
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: PO
« Odpowiedź #37 dnia: 01 - Październik - 2020 - 11:58:02 »
Siemanko,

szukałem ale nie znalazłem, posiadam radio RCD310 i do tego moduł bluetooth 1K8035730D Novero, plus te taką ala "słuchaweczkę" co jest przymocowana do pulpitu od strony pasażera.

O ile mogę sparować tel, da się odebrać rozmowy itp..to już muza nie działa (w radiu mam włączone BT on, ale po sparowaniu i tak nie pojawia się opcja w wyborze mediów). Wyczytałem, że teoretycznie ten zestaw nie ogarnia muzyki po blueetoth czy to android czy to iphone (choć na jednym forum podobno komuś się udało...mi nie). Posiadam czerwone zegary.

Więc moje pytanie jest: co w tym przypadku wymienić / dokupić, aby z iphone'a puszczać muzykę? Inny moduł BT czy inne radio? Ogólnie ludzie polecają RCD360 (nie oryginalne na rynek europejski? podobno ale z opinii wynika, że spoko tylko czy samo radio będzie w stanie połączyć się z tel?). Tak samo widziałem, że niby są jakieś moduły nie oryginalne do podpięcia ale tylko do radia na rynek chiński?

A może z tym zestawem to śmiga tylko ja coś źle robię? Dzięki z góry za odp. :)

Offline heavy100s

• :: TrendLine
  • VW: T5
  • Model: Furgon
  • Kod: CAAD
  • Rej: RZ
« Odpowiedź #38 dnia: 31 - Październik - 2020 - 04:34:34 »
Czy można z poziomu radia RCD-310 lub zegarów (MFA) odczytać typ posiadanego modułu BT ?
Albo gdzie go szukać w T5 z 2014r ?

Dodano:  06 - Listopad - 2021  -  11:34:17
Czy można jakoś przeprogramować Radio RCD-310 (np.VCDS) aby po wrzuceniu wstecznego biegu na wyświetlaczu radia nie pojawiał się napis po niemiecku (Fahrweg kontrollieren) tylko po coś po polsku typu "obserwuj otoczenie" cy cuś... ?

Offline krzysiukx

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Kod: CBAB
  • Napęd: 4x4
  • Rej: RK
« Odpowiedź #39 dnia: 20 - Listopad - 2021 - 17:35:31 »
Witam.
Czy montował ktoś może gniazdo USB do radia RCD-310?
Np. coś takiego https://allegro.pl/oferta/adapter-aux-gniazdo-usb-vw-sharan-tiguan-beetle-10149878105

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • Wersja: Sport&Style
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: OK
« Odpowiedź #40 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 09:52:39 »
@krzysiukx

Czy montował ktoś może gniazdo USB do radia RCD-310?
Też myślałem o montażu USB do RCD-300 ale czytając w opisie poniższy tekst:
Cytuj (zaznaczone)
Żółtą wtyczkę należy podłączyć do Modułu MULF2. Samochód musi być wyposażony w ten moduł aby USB działało. Bez Modułu MULF2 działać będzie sam AUX
... i uważam, że w Tiguanie z radiem RCD-300/310, niestety to nie przejdzie.

Jeśli jest inaczej proszę mnie poprawić  ;)

Teraz pytanie dotyczące audio RCD-300 w Tiguanie z 2008 roku:
- czy ten konkretny Adapter Bluetooth dla RCD200 RCD300 RNS300 RCD315, to jedyna alternatywa aby posiadać funkcję Bluetooth w tym modelu radia ?

Pytam, bo do innych modeli z serii RCD/RNS, znalazłem dużo tańsze oferty a z zasady nie lubię przepłacać  ;)

Z góry dziękuję za pomocne uwagi :vwclubpolska:

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #41 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 10:53:33 »
Miałem RCD300 w Golfie V. Można podłączyć emulator  zmieniarki  AUX (montowałem) albo emulator zmieniarki z USB. https://allegro.pl/oferta/emulator-zmieniarka-samochodowa-vw-audi-skoda-seat-10944719643
Najlepiej wymienić radio na coś z androidem, zamiast wydawać 200-250 zł na zmieniarkę za 500 kupić całe radio z ekranem dotykowym. RCD300/310 to prehistoria, moim zdaniem nie warto inwestować

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #42 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 11:08:41 »
@doggie
Z racji tego, że nie odczuwam żadnej potrzeby zmiany tego radia (przynajmniej na tą chwilę), chciałbym to moje RCD300 (dla mnie i mojej żony, radio gra rewelacyjnie), które ma wszystko czego mi potrzeba - doposażyć jedynie w możliwość korzystania z BT...tyle i aż tyle, ale dla mnie wystarczające ;)

Dlatego też ponowiam pytanie:
Cytuj (zaznaczone)
- czy ten konkretny Adapter Bluetooth dla RCD200 RCD300 RNS300 RCD315, to jedyna alternatywa aby posiadać funkcję Bluetooth w tym modelu radia ?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #43 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 11:13:42 »
Ale pisałem posta również z myślą o koledze @krzysiukx  i jeszcze raz powtórzę, jak miałbym wydać 250 na jakiś adapter/emulator który nie wiadomo czy będzie w pełni funkcjonalny, wolałbym dołożyć 250 zł i kupić takie radio:

https://allegro.pl/oferta/radio-2-din-android-vw-golf-v-vi-5-6-passat-b6-b7-10967840071
https://allegro.pl/oferta/radio-vw-seat-skoda-andriod-golf-v-vi-passat-b6-b7-10496128828

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #44 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 12:10:45 »
Osobiście nie jestem zainteresowany jakimkolwiek tanim badziewiem z androidem, z prostej przyczyny: może to i wygląda ale nie gra i do tego gubi fale z radia. Miałem okazję posłuchać muzy z takich wynalazków a także zdanie ich właścicieli i te eksperymenty nie przejdą u mnie. Teraz wiem co mam i słyszę jak gra, jest to sprzęt fabryczny i mimo swojej "archaiczności" dla mnie w 99% wystarczający.

Dalej nie dowiedziałem się, czy to co podałem w linku, jest jedyną alternatywa dla BT w RCD-300  :neutral: 

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #45 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 13:35:08 »
@pretor, tania alternatywa jest np. taka: https://allegro.pl/oferta/baseus-transmiter-fm-ladowarka-2x-quick-charge-3-0-8422032283
Mam to do Octavii II i działa całkiem dobrze - używam głównie do audiobooków i jako zestaw głośnomówiący.
Przy czym oczywiście jakość nie idealna jak instalacja fabryczna w Tigu.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #46 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 13:43:11 »
Osobiście nie jestem zainteresowany jakimkolwiek tanim badziewiem z androidem...
... wiem co mam i słyszę jak gra, jest to sprzęt fabryczny
Nieprawda. Jesteś z góry nastawiony na nie bo nie. Niestety od RCD300 już nic gorzej nie gra ale oczywiście Twój wybór. W sumie radia można posłuchać. Poza tym można się w tych pieniądzach pokusić o jakiegoś używanego RNS-a, który bynajmniej nie wygląda tak archaicznie i ma lepszą funkcjonalność.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #47 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 21:26:15 »
@Frodo , dzięki ale takie transmitery to nie moja bajka. Na odległość pachnie tandetą i pewnie też tak gra. Nie nie i jeszcze raz nie :evilwink:

@doggie , twoje propozycje sa może i atrakcyjne dla jakichś "małolatów" ale mnie one zwyczajnie nie pasują i fajnie by było abyś to zrozumiał. Mam już trochę na karku i nowinki z zakresu elektroniki nie robioą na mnie żadnego wrażenia, za to prostota obsługi fabryczny sprzęt już tak. Jak na początku wspomniałem: dla mnie i mojej żony radio RCD300, gra rewelacyjnie i żadne "obelgi" pod jego adresem niczego nie zmienią. Na tą chwilę jest Okey i jak będzie taka potrzeba, to zdecyduję się tylko na dołożenie tego BT. Reszta extrasów dostępnych w nowszych radiach, zwyczajnie mnie teraz nie interesuje.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #48 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 21:32:03 »
Teraz pytanie dotyczące audio RCD-300 w Tiguanie z 2008 roku:
- czy ten konkretny  Adapter Bluetooth dla RCD200 RCD300 RNS300 RCD315 to jedyna alternatywa aby posiadać funkcję Bluetooth w tym modelu radia ?
Ten moduł raczej nie współpracuje z RCD300. Jak nie masz przycisku odbioru rozmowy telefonicznej ani na kierownicy ani na radiu to jak chcesz nawiązać rozmowę? Przy tym radiu to raczej jakiś Parrot

Chyba że jedynie dźwięk będzie w głosnikach samochodowych ale wybieranie numeru, nawiązywanie rozmowy i kończenie rozmowy jedynie z poziomu telefonu ale w takiej wersji to mija się celem

Dodano:  21 - Listopad - 2021  -  21:47:49
Cytuj (zaznaczone)
Adapter bluetooth należy wpiąć pomiędzy radio a instalację.

Jeśli w radiu nie ma zakodowanej obsługi zmieniarki to należy to zrobić.

Więc trzeba zmienić VCDS-em kodowanie i zakodować zmieniarkę, w momencie rozmowy telefonicznej pewnie przełączyć na zmieniarkę przyciskiem radia i dźwięk będzie słyszalny w głośnikach albo "Sterownie głosowe" - ciekaw jestem jak to działa w rzeczywistości. Widać działa to na zasadzie emulatora:"
Cytuj (zaznaczone)
Moduł uruchamia się w momencie otwarcia auta i łączy się z telefonem automatycznie, więc wystarczy, że wsiądziesz do auta i wciśniesz play na swoim telefonie (lub wydasz polecenie głosowe).

Offline Frodo

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: DKTA
  • Moc: 230 KM
  • Rej: KR
« Odpowiedź #49 dnia: 21 - Listopad - 2021 - 21:55:48 »
@Frodo , dzięki ale takie transmitery to nie moja bajka. Na odległość pachnie tandetą i pewnie też tak gra. Nie nie i jeszcze raz nie :evilwink:
tandeta wg. słownika: pogard. «rzeczy tanie, niedbale wykonane lub bez wartości»
moim zdaniem to co podałem spełnia tylko pierwsze kryterium i jest na tyle dobre, że zastanawiam się czy warto inwestować w coś lepszego (może tak, ale co najmniej przestało to być pilne), a w Tigu mam Discovery Pro i  Dynaudio, do Ateki dopłaciłem za Beats (bez sensu, do niczego! dowodzi, że drogie i oryginalne VAG nie zawsze dobre...) i jednym z poprzednich aut miałem Bose (bajka!), więc cenię sobie dobry dźwięk...
jeśli chcesz wydać bez porównania więcej, to oczywiście może być lepiej...
dziwi mnie tylko, że tak kategorycznie oceniasz rzeczy (zarówno to co ja sugerowałem jak i @doggie ), z którymi jeśli dobrze rozumiem nie miałeś styczności...   transmiter transmiterowi nie równy (miałem kilka), podobnie jak oryginalne radio...

Tagi wątku: