Autor Wątek: DOWÓD REJESTRACYJNY - wymiana z powodu braku miejsca na wpisy  (Przeczytany 1596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
DOWÓD REJESTRACYJNY - wymiana z powodu braku miejsca na wpisy
« dnia: 14 - Marca - 2018 - 15:57:34 »
Cześć, za miesiąc mam przegląd a w dowodzie rejestracyjnym brak miejsca na nowe pieczątki.
Byłem na SKP aby dowiedzieć się czy będę musiał wyrobić nowy dokument, czy może wystarczy samo potwierdzenie z SKP o przeprowadzonym przeglądzie ale diagnosta nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi i wysłał do wydziału komunikacji.

Na początku tego roku czytałem gdzieś w necie, że w tym roku mają się zmienić przepisy odnośnie pieczątek w dowodzie rejestracyjnym pojazdu i wypadku braku miejsca - wystarczy samo potwierdzenie z SKP.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: DOWÓD REJESTRACYJNY - wymiana z powodu braku miejsca na wpisy
« Odpowiedź #1 dnia: 21 - Maja - 2018 - 12:33:04 »
Niestety, musiałem jednak wymienić dowód rejestracyjny na nowy.
Poniżej obowiązująca droga, którą należy przebyć, aby móc cieszyć się nowym dokumentem:

I. MIEJSCE ZAŁATWIENIA SPRAWY
a). Stacja SKP, robimy przegląd i dostajemy zaświadczenie ważne przez 30-dni.
b). Wydział Komunikacji i Transportu przynależny do miejsca stałego zamieszkania

II. PODSTAWA PRAWNA
1) ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym ( Dz. U. z 2012 r. poz. 1137 z późn. zm.)
2) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów
(Dz. U. z 2014, poz. 1522 z późn. zm.)
3) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności
organów związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz. U. z
2014, poz.1727 z późn. zm.),

III. WYMAGANE DOKUMENTY
- wypełniony formularz wniosku – wniosek dostępny w Wydziale Komunikacji
- dowód osobisty (do wglądu),

IV. POTRZEBNE ZAŁĄCZNIKI:
a). w przypadku zmiany miejsca zamieszkania nie powodującej zmiany organu rejestrującego:
   - dowód rejestracyjny pojazdu,
   - kartę pojazdu, jeżeli była wydana,
   - aktualne badanie techniczne pojazdu,
   - dokument potwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC.

b). w przypadku zmiany miejsca zamieszkania powodującej zmianę organu rejestrującego:
   - dowód rejestracyjny pojazdu,
   - tablice rejestracyjne pojazdu,
   - kartę pojazdu, jeżeli była wydana,
   - aktualne badanie techniczne pojazdu,
   - dokument potwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC

W przypadku, gdy przy wymianie dowodu rejestracyjnego nie ma wszystkich właścicieli pojazdu należy przedłożyć pełnomocnictwo do reprezentowania nieobecnych przed organem administracyjnym.

IV. OPŁATY
Opłata skarbowa: brak,
Opłata za wydanie dowodu rejestracyjnego - 54 zł.
Opłata za wydanie pozwolenia czasowego - 18,50 zł.
Opłata za wydanie nalepki kontrolnej na szybę - 18,50 zł.
Opłata ewidencyjna za wydanie:
1) dowodu rejestracyjnego - 0,50 zł,
2) pozwolenia czasowego - 0,50 zł,
3) nalepki kontrolnej - 0,50 zł,

V. TERMIN ZAŁATWIENIA SPRAWY
Terminy załatwienia sprawy to około 30-dni, od daty złożenia wniosku.
Przy składaniu wniosku, od urzędnika uzyskałem info - już po 14-dniach mogę się dowiadywać o dokumenty i rzeczywiście po tym terminie miałem dokument do odbioru. Aby odebrać nowy Dowód Rejestracyjny i naklejkę na szybę, wystarczy mieć przy sobie swój dokument tożsamości -> Dowód Osobisty.

Na czerwono opłaty, które należy uiścić w kasie WKiT, dodatkowo zamówiłem nową naklejkę na szybę, bo starą zniszczył mi fachowiec od wymiany szyb. Niestety przy odbiorze nowego dokumentu - naklejki było brak i czekam, bo mają ją dosłać.

Mam nadzieję że komuś się przyda, to co opisałem  ;)

Tagi wątku: