Autor Wątek: 3.2 V6 - brak kompresji na 2-cylindrze [Cayenne]  (Przeczytany 3593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline buczi82

• :: StartLine
  • Silnik: 3.2 V6+LPG
  • Napęd: FWD
  • Rej: HF
3.2 V6 - brak kompresji na 2-cylindrze [Cayenne]
« dnia: 14 - Lutego - 2018 - 15:26:37 »
Witam,
Pacjent, to Cayenne 3.2 V6+LPG z 2004 roku z 120k mil na liczniku - instalacja Prins.
Pisałem troszkę na forum Porsche, ale ludzie odsyłają mnie tutaj na forum VW - bo to silnik VW ;)
Od jakiegoś czasu zaczął mi trząść na wolnych obrotach, jak zimny to lekko stuka, ale to najprawdopodobniej przepustnica, ba z tamtad odgłosy dochodzą...
Sprawdziłem też świece i cewki, cewki prawie każda przebija, świece czarne jak węgiel i brudne, a do tego na ostatnim cylindrze puścił oring od pokrywy i cewka ze świecą kąpały się w oleju, zamówiłem świece, cewek jeszcze nie zamawiałem, chciałem najpierw sprawdzić kompresję, no i niestety obawiam się ze silnik kaput  :(

Napisze po kolei od przodu, nie wiem dokładnie jaka jest kolejność:
1-9
2-1
3-9
4-10
5-9
6-9 lub 9.5
Ten drugi cylinder mnie przerazil ehhh

Fakt ze jak wyczyściłem świece i cewki to mniej go trzęsło, aha jak go trzęsie to w środku LCD tez mruga, nie wiem od czego, ale w tym samym czasie jak trzęsie to i mruga, dla mnie jakby jakiś regulator napięcia, nie wiem...
Aha ale pierwsze odpalenie na ssaniu ok, zero trzęsienia, tylko jak już zejdzie z obrotów...
Silnik ma instalacje LPG, i ma tez błędy, jedni piszą ze rozrząd inni ze LPG, nie zgadniesz...
Położenie walka rozrządu, położenie walu korbowego, wypadanie zapłonu na 3 cylindrze i wypadanie na wszystkich chyba, jakoś tak dokładnie nie pamiętam, musiałbym luknąć na sąsiednie forum i dokładnie wszystko skopiować...
Nie wiem za co się brać, na chwile obecna zamówiłem uszczelki pod pokrywę i świece, napinacz rozrządu...

Dzięki i pozdrawiam
Lukasz
Porsche Cayenne 3.2 V6 250 KM

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: 3.2 V6 - brak kompresji na 2-cylindrze [Porsche Cayenne]
« Odpowiedź #1 dnia: 14 - Lutego - 2018 - 15:56:24 »
Nie chcę dołować ale brak kompresji nie ogarną najlepsze świece czy cewki.
Zrób próbę olejową na garze w którym brak kompresji.
Jeśli poprawi się mu znacznie w okolicy 7-9, będzie to informacja, że trzeba wywalać silnik na wierzch i rozebrać do rosołu.
Jeśli próba olejowa poprawi kompresję w niedużym stopniu, będzie to podpowiedzią, że wystarczy zdjąć tylko głowicę bo problem będzie tkwił w niej (zawory i gniazda).
Dochodzący hałas w okolicy przepustnicy skłania do postawienia diagnozy że problem będzie właśnie z gniazdami,zaworami.
Nie można też wykluczyć że skończyły się krzywki na wałkach rozrządu.
Co zweryfikujesz przy zdjęciu pokrywy zaworów.

Offline buczi82

« Odpowiedź #2 dnia: 14 - Lutego - 2018 - 21:11:12 »
Za nim kompresja zrobiłem zamówiłem części, myślałem że wina świec i cewek, dopiero teraz kompresja zrobiłem.
Tak czy inaczej co by nie było silnik trza wyjąć bo inaczej się tego nie naprawi :/
Pytanie czy cały przód można zdemontować i wyjechać z silnikiem czy tylko od dołu na podnośniku ?
Jezeli auta nie sprzedam to prawdopodobnie sam będę to robil ;) jestem mechanikiem ale na papierze hehe jakieś pojęcie mam, sam przeważnie wszystko naprawiam, no ale to już jest wyzwanie hehe
Będę miał w zasięgu kilku mechaników więc pomocną ręką będzie, na warsztat nie jadę bo ceny w UK powalają na kolana ehhh tak że sam chciałbym spróbować ;)
A jak głowica to i rozrząd. I pytanie czy później do założenia rozrządu trzeba kompa etc czy normalnie się go zakłada jak w innych autach ?
Dzięki

Wysłane z mojego X900+ przy użyciu Tapatalka

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
« Odpowiedź #3 dnia: 15 - Lutego - 2018 - 06:04:10 »
Jak planujesz wyjąć cały silnik i w nim pogrzebać to i przy okazji wyczyścić to i owo .By wskrzesić bestię po takim dłubaniu wypada choćby dla sprawdzenia podłączyć go pod kompa jak nie po to by go odpalić .
Jeśli chcesz zobaczyć co mniej więcej cię czeka możesz zerknąć na temat touarega 5.0 V10 którego grzebałem i wrzuciłem kilka fotek.
Wprawdzie trochę większy ale zabawa podobna.

Offline buczi82

« Odpowiedź #4 dnia: 15 - Lutego - 2018 - 06:29:10 »
Dzięki poczytam, ale możliwe że auto sprzedam lub zamienię na inne, ale jak nie, to będę robił ;)

Wysłane z mojego X900+ przy użyciu Tapatalka

Tagi wątku: