Witam,
Pacjent, to Cayenne 3.2 V6+LPG z 2004 roku z 120k mil na liczniku - instalacja Prins.
Pisałem troszkę na forum Porsche, ale ludzie odsyłają mnie tutaj na forum VW - bo to silnik VW

Od jakiegoś czasu zaczął mi trząść na wolnych obrotach, jak zimny to lekko stuka, ale to najprawdopodobniej przepustnica, ba z tamtad odgłosy dochodzą...
Sprawdziłem też świece i cewki, cewki prawie każda przebija, świece czarne jak węgiel i brudne, a do tego na ostatnim cylindrze puścił oring od pokrywy i cewka ze świecą kąpały się w oleju, zamówiłem świece, cewek jeszcze nie zamawiałem, chciałem najpierw sprawdzić kompresję, no i niestety obawiam się ze silnik kaput

Napisze po kolei od przodu, nie wiem dokładnie jaka jest kolejność:
1-9
2-1
3-9
4-10
5-9
6-9 lub 9.5
Ten drugi cylinder mnie przerazil ehhh
Fakt ze jak wyczyściłem świece i cewki to mniej go trzęsło, aha jak go trzęsie to w środku LCD tez mruga, nie wiem od czego, ale w tym samym czasie jak trzęsie to i mruga, dla mnie jakby jakiś regulator napięcia, nie wiem...
Aha ale pierwsze odpalenie na ssaniu ok, zero trzęsienia, tylko jak już zejdzie z obrotów...
Silnik ma instalacje LPG, i ma tez błędy, jedni piszą ze rozrząd inni ze LPG, nie zgadniesz...
Położenie walka rozrządu, położenie walu korbowego, wypadanie zapłonu na 3 cylindrze i wypadanie na wszystkich chyba, jakoś tak dokładnie nie pamiętam, musiałbym luknąć na sąsiednie forum i dokładnie wszystko skopiować...
Nie wiem za co się brać, na chwile obecna zamówiłem uszczelki pod pokrywę i świece, napinacz rozrządu...
Dzięki i pozdrawiam
Lukasz