Autor Wątek: BAGAŻNIK - wyposażenie i koło zapasowe - Tiguan Allspace  (Przeczytany 11946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bwegner

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 240 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WAW
Odp: BAGAŻNIK - wyposażenie i koło zapasowe - Tiguan Allspace
« Odpowiedź #25 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 15:32:20 »
No cóż widać moje obawy są uzasadnione. Specyfikacja jedno, opinie sprzeczne, zobaczymy co przyjedzie (przypłynie) z Meksyku :-)

Pewnie z tym USB w konsoli tylnej pewnie też nie uda się wyjaśnić...

Offline MrBlacker

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
« Odpowiedź #26 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 18:16:14 »
Pewnie z tym USB w konsoli tylnej pewnie też nie uda się wyjaśnić...

W skodzie Superb i VW Arteonie masz jak w załączniku.
Ale w Passacie czy Golfie widziałem np. samo dniazdo bez zapalniczki i usb.

Pamiętaj też, że gdniazdo jest płaskie i lapka bez odpowiedniej przejściówki nie podłączysz (nie spotkałem zasilacza z płaską wtyczką).

Offline bwegner

• Moc: 240 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #27 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 19:03:36 »
Z odpowiednim kablem pod zasilacz to nie problem - jak dobrze poszukać w domu to znajdzie się kilka z płaskim wyjściem ;) Bardziej martwi mnie możliwy brak USB do tabletu - najwyżej będzie trzeba coś dorobić :) 

Podziękował: DrWredman

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #28 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 19:51:29 »
Jak nie będzie USB, a będzie gnizado zapalniczki to kupujesz małą ładowarkę samochodową wtykaną do gniazda zapalniczki z dwoma wtykami USB i po sprawie.
Jeśli będzie tylko gniazdo 230V to faktycznie będzie problem. Ale zawsze możesz z tyłu dołożyć tego typu Gniazdo USB podpinając się pod instalację elektryczną. Tylko tutaj już trzeba jakiś otwór zrobić, ale jak będzie jak na zdjęciu w załączniku to obok gniazda 230V spokojnie się zmieścisz.

Offline pdurys

• VW: Tiguan II
  • Moc: 150 KM
  • Rej: EL
« Odpowiedź #29 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 22:23:27 »
Tylko, ze bedziesz musial tez pociagnac odpowiednio grube kable, bo tam z tylu nie ma niczego w zapasie.
Tez mam z tylu tylko gniazdo zapalniczki.

Offline kalex

• Rej: DW
« Odpowiedź #30 dnia: 31 - Października - 2018 - 13:42:27 »
Cześć. 
Nie mam zapasu ani ''zestawu naprawczego", jak kupowałem auto oczywiście była długa dyskusja na ten temat , VW nie przewiduje w mojej wersji, sprowadzająca się do tego że mam wcisnąć przycisk "z kluczykiem" i będą mi pomagać. Śmiać mi się chciało bo już widzę jak w środku nocy na jakiejś pipidówie z dwójką dzieci i wk...wioną starą czekam dwie godziny na lawetę żeby mnie podwiozła do wulkanizatora który otwiera dopiero rano. Do tego wszystkiego stało się to co przewidywałem że się stanie, trzeba kupić opony zimowe i w rozmiarze 19 samouszczelniających nigdzie nie ma , a to dało by mi chociaż jakieś minimalne poczucie bezpieczeństwa (choć wiadomo że to samouszczelnianie można sobie wsadzić).

Mam pytanie , co wy na to ? 
Ktoś też ma bez ?  Jakieś doświadczenia?

Rozważam zakup dojazdówki , aczkolwiek wolałbym żeby VW mi taki zestaw "sprezentował" na życzenie , bo opon samouszczelniających zimowych nie są w stanie zapewnić.

Offline morales1988

• VW: Polo I
  • Moc: 34 KM
  • Rej: KRK
« Odpowiedź #31 dnia: 31 - Października - 2018 - 14:00:56 »
Hej, ja też w Allspace 2.0 TSI nie miałem ani jednego ani drugiego i również nie czuję się pewnie jeżdżąc bez zabezpieczenia. Wyjąłem u siebie co prawda ten styropian spod 3 rzędu siedzeń i myślę, że dojazdówka by tam weszła, będę musiał to przetestować.

O jakim przycisku z kluczykiem mówisz?

Offline kalex

• Rej: DW
« Odpowiedź #32 dnia: 31 - Października - 2018 - 18:12:20 »
Przycisk "assistance" czy jakoś tak , obok przycisku SOS.

Offline Igorz

• Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #33 dnia: 01 - Listopada - 2018 - 19:17:00 »
Myślałem o dojazdówce po zmianie opon na zimowe (bez opcji samouszczeniania oczywiście) ale szkoda mi było miejsca w bagażniku. Finalnie padło na dobry zestaw naprawczy z dobrym kompresorem i dużą bańką kleju (wybrałem zestaw od BMW).
Jak na razie (odpukać) nie musiałem testować.
Voodoorider - daj znać czy koło dojazdowe wejdzie pod kanapy w 3-cim rzędzie jak przetestujesz.
Kalex wspominał o panelu SOS/Emergency, który jest od 1.2018 standardowo zamontowany nad głową kierowcy z przyciskami do wzywania pomocy lub serwisu. Ja go nie mam więc pozostaje samemu zadzwonić na numer assistance.

Offline sluger25

• :: StartLine
  • Rej: WJ
« Odpowiedź #34 dnia: 25 - Listopada - 2019 - 14:25:39 »
Witam,
Od niedawna jestem właścicielem Tiguana Allspace w wersji 7os.
Przy zakupie sprzedawca w salonie twierdził, że nie ma możliwości aby włożyć zapasowe koło dojazdowe gdy samochód jest w wersji 7os z subwooferem.
Wszystko wskazuje na to, że zostałem wprowadzony w błąd.
Po pierwsze, przy dokładniejszych oględzinach sprawdziłem, że po wyjęciu pionowej "deski", po lewej i prawej stornie uchwytów montażowych trzeciego rzędu siedzeń są pętelki po pociągnięciu których zwalniany jest mechanizm blokujący 3 rząd siedzeń.
Dzięki temu możliwe jest uniesienie kanapy do góry (producent zamontował teleskopy gazowe dzięki, którym kanapa utrzymuje się w pozycji poniesionej). Po podniesieniu kanapy uzyskujemy świetny dostęp do dolnej części bagażnika (przestrzeni na koło dojazdowe).
Po drugie znalazłem w internecie zdjęcie Tiguana Allspace 7os. wyposażonego w dojazdowe koło zapasowe.
Zdjęcie w załączniku.

Na chwilę obecną rozważam czy kupić dojazdowe koło, czy może w jakiś lepszy sposób wykorzystać przestrzeń bagażnika powstałą po wyjęciu tego styropianu.
Może ktoś z forumowiczów zrobił już taką modyfikację i może pochwalić się swoją realizacją?

Podziękował: Igorz

Offline Igorz

« Odpowiedź #35 dnia: 25 - Listopada - 2019 - 15:45:44 »
Cześć!
Możesz zrobić zdjęcie tego mechanizmu (po lewej i prawej stornie uchwytów montażowych trzeciego rzędu siedzeń są pętelki po pociągnięciu których zwalniany jest mechanizm blokujący 3 rząd siedzeń.)>?
Jakoś u siebie nic takiego nie znalazłem.
Z góry dzięki!

Offline sluger25

• :: StartLine
  • Rej: WJ
« Odpowiedź #36 dnia: 25 - Listopada - 2019 - 16:53:07 »
W załączniku zdjęcie pętelki oraz mechanizmu.

Dodano:  25 - Listopada - 2019  -  17:00:38
Chciałem dodatkowo załączyć zdjęcie bagażnika z uniesionym 3 rzędem siedzeń - ale niestety forum blokuje dodanie kolejnej wiadomości ze zdjęciami.
I na koniec ciekawostka. Po obróceniu o 180st deski zakrywającej przestrzeń na koło zapasowe, również można ją położyć. Producent przewidział taką możliwość i wyprofilował odpowiednie zatrzaski aby podłoga się nie przesuwała. Zyskujemy wówczas parę centymetrów.
Więcej zdjęć mogę podesłać na PRIV - chyba że jest jakiś sposób aby zrobić to na forum...

PS. Przepraszam za jakość zdjęć, robione były w garażu podziemnym przy słabym oświetleniu.

Podziękował: Igorz, pavelb

Offline Igorz

« Odpowiedź #37 dnia: 26 - Listopada - 2019 - 10:48:45 »
Nie sądziłem, że po prawie 2-óch latach coś mnie zaskoczy a tu rzeczywiście kanapa się lekko unosi i daje lepszy dostęp do podłogi bagażnika - wielkie dzięki!
Jestem przekonany, że w takim położeniu bez problemu koło dojazdowe wejdzie.
Styropian usunąłem po tygodniu nie ma co go wozić i ograniczać sobie dodatkową przestrzeń bagażnika - wchodzi tam naprawdę dużo ;)

pozdrawiam!

Offline Igorz

« Odpowiedź #38 dnia: 27 - Lipca - 2021 - 14:29:26 »
Dzień dobry,

W związku z wakacyjnym wyjazdem i potrzebą posiadania jak największej przestrzeni w bagażniku, w końcu zdecydowałem się na usunięcie 3go rzędu siedzeń (Tiguan 2018 Allspace). Demontaż okazał się prosty i tak naprawdę najgorsze było wyciągnięcie ważącej 33 kg (!) kanapy samemu z auta. Tak 33 kg... cała operacja zajęła około 15 min. następnym razem będzie szybciej bo już będę wiedział co odkręcać. Po odkręcenia po 1 śrubie typu Torx po lewej i prawej stronie po ściągnięciu zaślepek (na rys. nr 1) oraz odkręcenie po 1 śrubie 13 po każdej stronie przy mocowaniu kanapy od bagażnika na mocowaniu amortyzatora kanapy (nr 2). Odpięcie kabelków na szybkozłączkach - brak alarmu choć pokazuje na dole wyświetlacza przy uruchomieniu silnika, że zapięte są 2 pasy na 3-cim rzędzie ale znika to po ruszeniu.
Jak ktoś nie używa 3 rzędu siedzeń polecam wyciągnąć - wielka oszczędność miejsca.

Podziękował: sqpac34, jmonta

Offline Czapla

• Model: SUV
  • Moc: 184 KM
  • Skrzynia: AT
  • Rej: SCI
« Odpowiedź #39 dnia: 28 - Lutego - 2025 - 18:18:02 »
Sprowadziłem sobie z USA Tiguan Sel z 2018. Niestety, miał najzupełniej wyczyszczony bagażnik pod płytą podłogową, ani koła dojazdowego, ani narzędzi, ani nawet styropianowej wytłoczki, co powoduje - z jednej strony - że niczego pod podłoga nie można przewozić, bo wszystko lata i się tłucze o blachę podłogi, a z drugiej - zapada się płyta podłogowa, która znajduje zbyt słabe podparcie na krawędziach, zastanawiam się, co z tym fantem zrobić.
Czy zaopatrzyć się w jakąś wytłoczkę I koło dojazdowe, nie wiem tylko, którą powinienem wybrać.
Czy taką:
https://www.olx.pl/d/oferta/styropian-wklad-bagaznika-vw-tiguan-allspace-5nn858857c-CID5-ID13qRUJ.htmlczy taką:
https://www.olx.pl/d/oferta/vw-tiguan-i-styropian-bagaznika-CID5-ID14nHPJ.html
A może jeszcze inną?
Bądź też istnieje jakiś inny sposób sensownego wykorzystania tejże przestrzeni, a jednocześnie ustabilizowanie półki bagażnika?
Mogę niemal bez kosztów zaopatrzyć się w "piąte" pełnowymiarowe koło i wykorzystywać je jako koło zapasowe?
Czy jednak zmieści się pod podłogą?
Jeśli dysponujecie w tym zakresie jakimiś doświadczeniami, będę wdzięczny za wszelkie rady i podpowiedzi...

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #40 dnia: 04 - Marca - 2025 - 08:54:16 »
Mogę niemal bez kosztów zaopatrzyć się w "piąte" pełnowymiarowe koło i wykorzystywać je jako koło zapasowe?

Uważam ze dobra opcja. Sam nie mam zapsu w Arteonie, wrzuciłem tam zapasowy lewarek i klucz do koł, zestaw naprawczy i kompresoprek na 12v. Ale jednak zapasówka to zapasówka.
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Online Yan00sh

• Wersja: Comfortline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: KMY
« Odpowiedź #41 dnia: 04 - Marca - 2025 - 09:10:00 »
A brałeś pod uwagę "dojazdówkę"?
Ja kupiłem nówkę nieśmiganą za 370 z przesyłkę. Wstawiłem i jeszcze sporo miejsca zostało do wykorzystania...

Offline Czapla

« Odpowiedź #42 dnia: 04 - Marca - 2025 - 11:27:33 »
A brałeś pod uwagę "dojazdówkę"?
Tak, także taką możliwość rozważam. Tyle, że to drugorzędny problem. Przede wszystkim nurtuje mnie problem, jak to, co umieszczę na dnie bagażnika, niezależnie czy to będzie zapasowe koło czy dojazdówka + narzędzia i inne graty, zabezpieczyć, żeby się nie przesuwało i nie stukało o blachę bagażnika i siebie wzajemnie? Inaczej mówiąc, czy zastosować wytłoczkę (tylko: którą z poprzednio wskazanych), czy jakoś "chałupniczo" próbować zabezpieczyć dno bagażnika?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #43 dnia: 04 - Marca - 2025 - 12:38:02 »
A nie ma już elementu mocującego koło w który mocuje się plastikowy elementem z gwintem?

Taki uchwyt mocujesz w podłogę

https://allegro.pl/oferta/sruba-mocujaca-kolo-zapasowe-seat-audi-vw-skoda-12543320134?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_vehicle-parts_moto-acc_pla&ev_adgr=general&ev_campaign_id=22200845169&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIu9-fvq3wiwMVOxaiAx0HyB9TEAQYCSABEgLy8PD_BwE

Podziękował: Czapla

Offline Czapla

« Odpowiedź #44 dnia: 04 - Marca - 2025 - 17:37:25 »
A nie ma już elementu mocującego koło w który mocuje się plastikowy elementem z gwintem?

Dziękuję za podpowiedź.Niestety, czy w moim bagażniku śruba się zachowała, nie pamiętam, a nie mogę tego przez parę najbliższych dni sprawdzić. Ale to rzeczywiście może być dobry trop, bo jak rozumiem, jeśli przytwierdzę koło do podłogi, to bez wytłoczki może się obyć, a lokowany tam osprzęt wystarczy owinąć jakimiś "pakułami".
A gdybym z koła zrezygnował, przeznaczając dni bagażnika na przewożenie jakiś innych rzeczy? Jak je ustabilizować pod podłogą?

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #45 dnia: 04 - Marca - 2025 - 17:45:39 »
Dziękuję za podpowiedź.Niestety, czy w moim bagażniku śruba się zachowała, nie pamiętam
Tu nie chodzi o śrubę bo tę możesz nabyć a bardziej o otwór/mocowanie gdzie te śrubę montujesz /foto 1/

Offline Czapla

« Odpowiedź #46 dnia: 04 - Marca - 2025 - 18:43:53 »
Przypomniałem sobie, że pod ręką mam zdjęcia sprzed remontu. Widać na nich, że otwór jest. I inne tajemnicze (dla mnie) elementy :)

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #47 dnia: 04 - Marca - 2025 - 18:55:15 »
Przykręcasz koło tą plastikową śrubą do tego otworu i będzie stabilnie, nic nie musisz już podkładać

Offline Czapla

« Odpowiedź #48 dnia: 04 - Marca - 2025 - 19:00:55 »
Dzięki. To dobra rada. A nie wiesz może przypadkiem, co to za plastiki się tam poniewierają? Zostały mi po remoncie u nie wiem, do czego się mogą przydać...

Online doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #49 dnia: 04 - Marca - 2025 - 23:14:15 »
Ten po lewej to jakaś obudowa tapicerki, odczytaj numery seryjne z niej

Dodano:  04 - Marca - 2025  -  23:28:30
5NN867658 klapa obsługowa a po chłopsku klapka dostępu do lampy w klapie bagażnika, pozycja 26 lub 27 na poniższym rysunku

Tagi wątku: