Autor Wątek: BAGAŻNIK - wyposażenie i koło zapasowe - Tiguan Allspace  (Przeczytany 11912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Igorz

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
  • Napęd: 4x4
BAGAŻNIK - wyposażenie i koło zapasowe - Tiguan Allspace
« dnia: 11 - Grudnia - 2017 - 16:48:51 »
Dzień dobry :bry:
Jestem po raz pierwszy na forum z dużą szansą na nowego Tiguan Allspace 2.0 TSI 180 KM, wersja Highline (auto zamówione, czekam na dostawę).
W związku z tym, że nie miałem żadnego wpływu na konfigurację auta, bo wybrałem już gotowe płynące z Meksyku do Europy mam parę pytań.
Auto, na które się zdecydowałem jest wersją 7 osobową - z tego co sprawdziłem nie były dostępne żadne egzemplarze Allspace 5 osobowe w dostawie na koniec tego roku. Zapewne nie będę za bardzo korzystał z tej zapasowej kanapy ale cóż darowanemu koniowi..
Moje pytania wynikają właśnie z tej 7 osobowej wersji:
1. W konfiguratorze jest możliwość (przy kołach 18'' Nizza 7J x 18 jakie będę miał) wybrania koła zapasowego, dojazdowego 18". Oczywiście teraz już nie "dobiorę" tej opcji ale może ktoś się orientuje czy jest tam miejsce na koło dojazdowe i czy po prostu będę w stanie je sobie dokupić i zmieścić?
2. Czy jest możliwość "wykręcenia" tej dodatkowej kanapy? Przy jeździe próbnej wersją 2.0 TDI 240 KM widziałem 2 śruby i kabelki na zaciskach (zapewne do czujników pasów). Pytanie, czy jest to prosta sprawa i czy na przykład nie pojawią się jakieś alarmy po odłączeniu tych kabelków?
Wyjęcie tej dodatkowej kanapy traktuję jako totalną opcję ale gdyby było to możliwe i nie za bardzo trudne to byłoby fajnie móc zyskać kilkadziesiąt litrów bagażnika i zrzucić trochę balastu jeżeli będzie taka potrzeba.

Przy jeździe próbnej wersją 2.0 TDI 240KM moją uwagę zwrócił akumulator w bagażniku, który ogranicza na 100% możliwość spakowania koła zapasowego ale też wyglądało jakby nawet roleta miała problem żeby się zmieścić pod tą dodatkową półką. Nie wiem czy rzeczywiście tak jest bo w tym testowym aucie nie było rolety a na np ostatnim filmie "Marek Drives" na YT wygląda, że roleta się zmieściła chyba właśnie w tej wersji silnikowej.

Dzięki z góry za pomoc i zainteresowanie tematem ;)

pozdrawiam,
Igor

Offline AdekWykr

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WGM
Odp: BAGAŻNIK - wyposażenie i koło zapasowe - Tiguan Allspace
« Odpowiedź #1 dnia: 11 - Grudnia - 2017 - 20:26:16 »
Akumulator z bagażniku jest ściśle związany z silnikiem BiTdi 240 KM, więc w swojej wersji raczej tego mieć nie będziesz. Ale Allspace to na razie wielka niewiadoma - więc być może będziesz pierwszym króliczkiem, który nam będzie wszystko prezentował... Ale gratuluję - przydało by się parę litrów więcej z tyłu...

Offline Igorz

« Odpowiedź #2 dnia: 12 - Grudnia - 2017 - 08:24:28 »
Dzięki za odpowiedź! Jak zapewne wiecie jest parę świeżych testów Allspace na YT ale wiadomo testujący nie mają za dużo czasu żeby wchodzić w takie szczegóły. Szkoda, że VW nie poszedł drogą Skody i nie wymyślił czegoś podobnego do "magic seats" w Karoq-u. Wygląda na to, że trzeba będzie wozić te zbędne kilogramy cały czas. Ale pożyjemy zobaczymy, po cichu liczę, że okazyjny demontaż nie będzie zbyt skomplikowany i możliwy do zrobienia. Oczywiście dam znać zainteresowanym.

pozdrawiam!

Offline omen

• Skrzynia: MT
  • Rej: WT
« Odpowiedź #3 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 11:51:22 »
Swoją drogą dość dużym problemem będzie zobaczenie na żywo allspace'a w wersji 5 miejscowej bo chyba wszystkie salony jako auto demo maja wersje 7 miejscową (a przecież nie wszystkim zależy na dodatkowych 2 miejscach lecz tak jak tobie na większym samochodzie z większym bagażnikiem).
Wczoraj oglądałem allspace'a (oczywiście 7 miejscowy) i byłem mocno zdziwiony wyglądem bagażnika i tylnej kanapy.
Ze względu na dostęp do dodatkowych siedzeń tylna kanapa wydaje się być mocno wysunięta do przodu po otwarciu drzwi- dziwnie to wygląda.
Bagażnik z racji dodatkowych foteli ma bardzo wysoko podłogę. Od strony zderzaka jest schowek na roletę ze skośnym fragmentem aby zniwelować optycznie to że podłoga jest nad zderzakiem. Sama podłoga mocno pocięta: fotele, schowek z klapką i część podłogi stałej. Z lewej taka półka na drobiazgi. Widać że bagażnik jest głębszy ale przez to że jest niższy niż w standardowym tigu ma się wrażenie że jest nieustawny.
Ciekawe jak w wersji 5 miejscowej to wygląda.

Sama dopłata ze wersję 7 miejscową w sumie niewielka (1940 pln)

Koło zapasowe jest dla wersji 7 miejscowej??
W konfiguratorze widzę tylko dojazdówkę - zarówno dla wersji 5 jak i 7 miejscowej.

Samochód sam w sobie wygląda na dużo większy niż zwykły tiguan. Jest dłuższy, podwójny wydech wygląda super a inaczej ukształtowana maska (mniej schodzi do reflektorów - jest bardziej pozioma i nad reflektorami jest fragment pionowy) dodaje ładnie skrojonej masywności.
Ogólny odbiór (poza fotelami i bagażnikiem) SUPER.
Jakby co będzie na co zmieniać tiga za jakiś czas :)

Nadal mnie dziwi że to auto bardziej rodzinne nie ma możliwości domówienia poduszek dla tylnej kanapy!! Nie wiem czy to przez przejście na dodatkowe miejsca. Choć te poduszki są w stałym fragmencie kanapy w "boczku"

Offline Robert_em

• Moc: 150 KM
  • Rej: SC
« Odpowiedź #4 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 11:59:02 »
Z tą zmianą i zachowując chęć na suva, to poczekałbym raczej na nowego Tuarega

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline omen

• Rej: WT
« Odpowiedź #5 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 12:42:31 »
:D

taaaaaaaaaaaaaa to będę musiał zbierać tyle że kupię używanego z pierwszych dni produkcji, a będzie to w 2027 r.

Właśnie policzyłem allspace'a:
ta sama konfiguracja (bez poduszek - bo nie można, ale za to z DP i hudem - bo nie opłaca się przy mojej konfiguracji nie brać pakietu premium - zależy mi na kamerze) wyszła wyjściowo o 11 200 pln drożej. Dodatkowo nie ma rabatu kwotowego. Nie wiem czy udałoby mi się uzyskać taki sam rabat procentowy (to nowość) ale brak rabatu kwotowego powoduje że po upustach (wg moich wyliczeń) allspace byłby o 13 800 droższy.

Jestem spokojniejszy :]

Offline Igorz

« Odpowiedź #6 dnia: 10 - Stycznia - 2018 - 14:14:34 »
Zabrałem się za temat bagażnika w Tiguanie Allspace. Jak zobaczycie na załączonych zdjęciach, w bagażniku pod pierwszą półką podłogi jest (był) wielki kawał styropianu w którym znajdowały się 3 elementy: śruba do holowania, nakładka zabezpieczająca do odkręcania śrub kół, i jakaś sprężynka (!? nie wiem do czego) całość zmieściła by się w dużej kieszeni spodni :)
Tak więc z trudem ale wyciągnąłem tą styropianową wytłoczkę (trzeba było wyciągnąć plastikową listwę progową bagażnika bo ją blokowała) i jak widać na zdjęciu jest przestrzeń około 100x 95 cm o wysokości 16cm na połowie, bo tam jest dodatkowa kanapa i 25 cm w pozostałej części - czyli całkiem sporo, wejdzie zapewne koło dojazdowe (ale muszę to przetestować a na pewno zmieści się kupa drobnych gratów (myślę, że spokojnie wejdzie 4-5 butów narciarskich). Kanapy na razie nie wyciągam choć bardzo mnie korci ale nie wiem czy nie pojawią mi się jakieś alarmy jak odepnę kabelki, które są po obu stronach tej dodatkowej kanapy (zapewne sygnalizacja pasów).
Następny etap to mata butylowa 2,5mm + pianka gumowa (wygłuszająca) 6mm a na to jakaś wykładzina żeby ładnie wyglądało.

pozdrawiam!

Podziękował: blazejp, malakura

Offline malakura

• :: StartLine
  • Rej: WI
« Odpowiedź #7 dnia: 28 - Kwietnia - 2018 - 19:49:23 »
Cześć
Wracam do tematu kanapy. Ktoś z Was próbował już demontażu ?
Po przetestowaniu na „żywo” moim zdaniem 3 rząd jednak nie ma sensu w Allspace’ie. W moim miałem w pakiecie i teraz zastanawiam się jak je usunąć. Czy ASO , czy samemu próbować.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline Igorz

« Odpowiedź #8 dnia: 30 - Kwietnia - 2018 - 09:18:02 »
W zawiązku z tym, że jednak parę razy (na krótkich dystansach) 3 rząd mocno mi się przydał, jak na razie nie demontowałem dodatkowej kanapy, szczególnie, że zawsze udawało mi się zapakować do bagażnika w tej konfiguracji. Gdybym jednak miał się znowu wybierać całą rodziną na duże wakacje to na 100% będę próbował demontować.
Z tego co oglądałem na razie to nie wygląda to na zbyt skomplikowaną czynność, niepokoi mnie jedynie odłączenie 2 kabelków (po obu stronach) i czy nie spowoduje to zapalenia się jakiegoś alarmu na desce rozdzielczej. Przydałoby się na pewno wsparcie kogoś kto już próbował :)
Szkoda, że VW nie wymyślił prostszego patentu na demontaż (coś na wzór tylnych siedzeń w Skodzie Karoq)...

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #9 dnia: 30 - Kwietnia - 2018 - 10:20:58 »
niepokoi mnie jedynie odłączenie 2 kabelków (po obu stronach)

Kabelki mogą być od:

- czujnika siedzącego pasażera powiązanego z zapięciem pasów - czy na desce/wyświetlaczu masz 5 czy 7 krzesełek?
- podgrzewania foteli
- poduszek w fotelach o ile są

W każdej z tych opcji może się wygenerować błąd - z najmniejszym prawdopodobieństwem dla podgrzewania foteli, ale po włączeniu tego podgrzewania jest to już prawdopodobne.

Offline Igorz

« Odpowiedź #10 dnia: 30 - Kwietnia - 2018 - 11:23:18 »
Dzięki za odpowiedź, jestem prawie pewny, że to dotyczy kontroli zapiętych pasów bo nie ma podgrzewania ani poduszek w dodatkowej kanapie.
Nie wiesz może czy to zadziała tak, że po odpięciu kabelka będzie błąd - ale po ponownym podpięciu błąd zniknie. Innymi słowy chciałem zrobić test i pojeździć najpierw z odłączonymi kabelkami (od kanapy) i zobaczyć jak to się będzie zachowywać. Mam nadzieję, że takie odpięcie nie będzie miało żadnego wpływu na gwarancję?
Załączam zdjęcie tego kabelka (z jednej strony).

Podziękował: malakura

Offline arekp

« Odpowiedź #11 dnia: 30 - Kwietnia - 2018 - 13:29:02 »
Nawet jeśli wygeneruje błąd, to będzie to miękki błąd. Nie unieruchomi auta.

Dla testu możesz wypiąć - KONIECZNIE PRZY WYŁACZONYM ZAPŁONIE - czasowo i zobaczysz czy pojawia się coś mocno drażniącego po uruchomieniu zapłonu, a następnie silnika.

Myślę, że co najwyżej pojawi się chwilowy komunikat, ew. będzie świecić pomarańczowy trójkącik na desce. Taka usterka będzie traktowana jako "chwilowa".

Podziękował: Igorz, malakura

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #12 dnia: 01 - Maja - 2018 - 00:04:22 »
Odpiecie samego napinacza nie powinno pozostawić trwałego błędu na AID, zupełnie inaczej jest z poduszką powietrzną. Natomiast każdorazowe odpięcie takiego systemu spowoduje pozostawienie informacji w module poduszek (widoczny po podpięciu interface'u diagnostycznego)

Podziękował: Igorz

Offline wachu

• Rej: CB
« Odpowiedź #13 dnia: 09 - Maja - 2018 - 18:40:57 »
a ja mam pytanko do posiadających koło zapasowe w Allspacie 7os. - możecie wrzucić fotę jak to wygląda ?

a najlepiej numery części lewarka, pianki i rozmiar dojazdówki - bo chciałbym dokupić taki zestaw

Offline apodlesny

• Rej: WL
« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Maja - 2018 - 14:55:46 »
Pozdrawiam wszystkich użytkowników Tiguana II

Co do koła zapasowego to takowego również nie posiadam - w komplecie były opony Contiseal - ale ponieważ nie czuję się bezpiecznie bez 5 koła postanowiłem temat ogarnąć, tj:
- pasująca dojazdówka ma rozmiar 145/85 R18 numer OEM 5QF601027B
- pianka 5NN012115
- podnośnik 5QF011031C
- ramię podnośnika 5Q0011221
- można pokusić się jeszcze o 2x kliny pod koła 7L0860321A

Klucz do kół, sprężynka do osłon nakrętek, śrubokręt oraz adapter do śrub zabezpieczających mam w komplecie.

Podziękował: wachu

Offline Skakun

• Rej: SK
« Odpowiedź #15 dnia: 16 - Maja - 2018 - 21:43:47 »
Jaki budżet musiałeś zabezpieczyć na to doposażenie?

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #16 dnia: 16 - Maja - 2018 - 22:11:16 »
...ale ponieważ nie czuję się bezpiecznie bez 5 koła...

Jak już kiedyś pisałem osobiście uważam, że jeśli masz assistance, samouszczelniające się opony i dodatkowo zestaw naprawczy ze sprężarką to koło zapasowe staje się zbędne.
Oczywiście jeśli jeździsz po bezdrożach to inna bajka.
Zadaj sobie pytanie ile razy zmieniałeś samemu koło? Ja przez ponad 20 lat zmieniałem koło raz, było to jeszcze w poprzednim wieku, ale wtedy nie było opon samouszczelnijących i specjalnych zestawów naprawczych.

Offline apodlesny

• Rej: WL
« Odpowiedź #17 dnia: 17 - Maja - 2018 - 10:42:00 »
Jaki budżet musiałeś zabezpieczyć na to doposażenie?

Jeszcze do końca nie mam podsumowania (czekam na piankę) ale oszacowane koszty wg mojej wiedzy to:
- dojazdówka OEM 5QF601027B - od 250 pln w górę (znany portal sprzedaży sąsiedzkiej, i tu uwaga na rozmiar - nawet 145/85 R18 jest o kilkanaście mm niższe niż moje referencyjne 235/55 R18)
- pianka 5NN012115 - ok. 200 pln (nie znalazłem indziej niż w ASO lub sklepach OEM)
- podnośnik 5QF011031C, ramię podnośnika 5Q0011221 oraz kliny pod koła 7L0860321A można znaleźć w całym secie dedykowany do innych aut VW (ceny na portalach zaczynają się od 70 pln w górę).

Ewentualnie sprzedaż posiadanej pianki może te koszty trochę zamortyzować :)

Jak już kiedyś pisałem osobiście uważam, że jeśli masz assistance, samouszczelniające się opony i dodatkowo zestaw naprawczy ze sprężarką to koło zapasowe staje się zbędne.
Oczywiście jeśli jeździsz po bezdrożach to inna bajka.
Zadaj sobie pytanie ile razy zmieniałeś samemu koło? Ja przez ponad 20 lat zmieniałem koło raz, było to jeszcze w poprzednim wieku, ale wtedy nie było opon samouszczelnijących i specjalnych zestawów naprawczych.

Każdy ma prawo do swoich przekonań.

Offline bwegner

• Wersja: Highline
  • Moc: 240 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #18 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 17:34:41 »
Cześć,

Mam dwa pytania dotyczące bagażnika w Allspace 5os. w wersji 240 TDI (czyli z akumulatorem w bagażniku) w wersji z Dynaudio. Może ktoś z forum się orientuje i jest w stanie pomóc, bo VW nie daje rady wiarygodnie odpowiedzieć...

1. Czy w tej konfiguracji podłogę bagażnika mogę regulować w pionie na dwóch poziomach?
2. Czy mam pełne koło zapasowe czy też zestaw naprawczy?

Druga kwestia - czy opcja 9Z3 (dodatkowe gniazdo 230V w konsoli środkowej z tyłu zamiast gniazna 12V), eliminuje złącze USB, które tam też normalnie się znajduje?

Będę wdzięczny za pomoc - nie zakładałem nowego wątku - bo chyba do tego wątku (w kwestii bagażnika) jest najbliżej :)

Pozdrawiam,
Bartek

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #19 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 21:07:58 »
1. Czy w tej konfiguracji podłogę bagażnika mogę regulować w pionie na dwóch poziomach?
2. Czy mam pełne koło zapasowe czy też zestaw naprawczy?

1. Tak
2. To zależy od tego czy domówisz koło zapasowe podczas konfigurowania auta.

Zresztą jak sobie skonfigurujesz auto na stronie VW to w specyfikacji powyższe informacje znajdziesz. :)

Offline bwegner

• Moc: 240 KM
  • Rej: WAW
« Odpowiedź #20 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 21:27:54 »
Ad1. to dobrze - obawiałem się że ze względu np. na subwoofer nie da rady podłogi obniżyć...
Ad2. Niestety w specyfikacji nie ma o tym słowa - chyba że to jest ukryte pod jakąś enigmatyczną nazwą typu: "pakiet techniczny". Podaję kod kofniguracji VKK9GUWM

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #21 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 21:39:27 »
Standardowo nie masz koła zapasowego, możesz je wybrać jako opcję w wyposażeniu.

Offline TMP

• Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #22 dnia: 16 - Czerwca - 2018 - 23:49:47 »
W krótkim Tiguanie silnik BiTDI (a raczej akumulator w bagażniku) wyklucza koło zapasowe i podłogę bagażnika o zmiennej wysokości. W Allspace dało radę to wszystko upchnąć?

Sam subwoofer nie koliduje z niczym - jeśli jest koło zapasowe, to wchodzi w jego środek, jeśli nie to jest mocowany we wnęce na koło. Wklejałem już kiedyś zdjęcie jak to wygląda w BiTDI w zwykłym Tiguanie:

Offline MrBlacker

« Odpowiedź #23 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 00:21:30 »
A to ciekawe bo jak konfigurujesz zwykłego Tiga z silnikiem 240 KM to w specyfikacji jest pozycja: "Podłoga z regulowaną wysokością".
Dla modelu Allspace też jest, ale może faktycznie to jakiś fake. Na razie opieraliśmy się przede wszystkim na konfiguratorze VW.
Subwoofer na pewno nie będzie problemem, ale aku może być za wysoki. Chyba, że aku wtedy jest montowany w bagażniku z boku nad kołem. Tak chyba jest montowany w Arteonie czy w Passacie.
Wersję Allspace z silnikiem 240 KM możesz skonfigurować sobie z Dynaudio i kołem zapasowym.

Offline TMP

• Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #24 dnia: 17 - Czerwca - 2018 - 00:30:29 »
Tak, dla BiTDI w zwykłym Tiguanie konfigurator się od lat myli w kwestii podłogi.
Osobiście widziałem Allspace 7-miejscowy z BiTDI i akumulator był w nim umieszczony centralnie tak jak w zwykłym modelu, także o ile w 5-miejscowym nie jest inaczej, to na regulowaną podłogę bym nie liczył.

Tagi wątku: