Autor Wątek: MAGLOWNICA - usterki i naprawa  (Przeczytany 13217 razy)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
MAGLOWNICA - usterki i naprawa
« dnia: 22 - Października - 2017 - 20:34:34 »
Witam, w moim Sharanie 1.9 TDI dalej cieknie z maglownicy i to mimo zmiany płynu na taki z uszczelniaczem.
Po rozmowie z moim mechanikiem, podjąłem decyzję o zakupie regenerowanej maglownicy za około 400 zł. Wiem że to nie jest tanio ale nie mam czasu na przestoje, bo cały czas jest mi do pracy potrzebne auto. W takim przypadku w ciągu jednego dnia - demontuję swoją maglownicę, wsadzam tą zregenerowaną i mogę jeździć. Następnie swoją muszę oddać do zakładu gdzie zakupię regenerowaną.

Czy ktoś może ma taki sprawdzony zakład lub kupował już taką regenerowaną maglownicę do swojego Sharana i ma jakieś rady ?

Offline kalamb

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Odp: 1.9 TDI - wymiana cieknącej maglownicy na regenerowaną
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Października - 2017 - 23:04:17 »
Nie mam najlepszych doswiadczeń z regeneracją i warsztatatami tym sie zajmujacymi. Jest to coś na wzór totolotka ;-) prawdopodobieństwo trafienia 0,000007 ;-) w poprzednim aucie maglownica byla „obrabiana” cztery razy. Za pierwszym byla robiona moja. Niestety musiala pojsc do poprawki. Nie udalo sie, tak zmasakrowali ze musieli wymienic na inny egzemplarz przez nich zrobiony.. Tez kiepsko niestety. Firma RG z Krakowa z ktora ponoc nigdy nie bylo problemów ;-) Druga duza firma ktora zajmuje sie wlasnie wymianami na zregenerowane tez nie ma najlepszych opinii. Z regeneracjami dalem sobie spokój, przynajmniej jesli chodzi o maglownice. Na innych forach o warsztatach z roznych czesci kraju tez za wesolo nie jest.
Poza tym regeneracja za 400 zl kończy sie zazwyczaj tylko na uszczelnieniu. Jeśli jest mocno sfatygowana ( listwa, tuleje, zaworki zwrotne itp) to niewiele ona zmieni. Taka dokładniejsza z elementami, które wymieniłem koszt od 600 wzwyż, zazwyczaj 700 z pisemną gwarancją.

Offline peters

• Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Moc: 115 KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Października - 2017 - 00:08:43 »
Mam dwa doświadczenia jedno z innym autem vw transporter rok 1992. Firma za Toruniem na Gdańsk. Uczyli sie na mojej maglownicy, jak ciezko sie kręciło tak sie kręci. Troszeczkę pomogła wymiana na swoja rękę używki po 1996 roku. Od Seata alhambry 1999 rok regeneracja swojej za 380 zł. Gość pochodzi z Głowno koło Łodzi.  Nie wpuścił na warsztat ,wszystko odbywało sie przez kobietę przy bramie. Na razie odpukać jest ok. Czas użytkowania od końca września 2017 roku.  Chyba najlepsza recepta jest zakup w dobrej cenie używki.
Życie jest ciężkie. Szczególnie jak się auta psują.
I brak czasu na wszystko.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #3 dnia: 23 - Października - 2017 - 00:39:12 »
Moja maglownica jest na oko w bardzo dobrym stanie, nic w niej nie stuka i nie czuć żadnych luzów na kierownicy. Ale ma wyciek i sam nie wiem jak sobie z tym poradzić inaczej niż wymiana na regenerowaną. W sumie to mogę tak jeszcze jeździć ale wyciekający płyn brudzi mi kostkę obok domu i chciałbym z tym zrobić porządek. Najmądrzej byłoby wymontować moją i wymienić tylko cieknący uszczelniacz ale sam tego raczej nie zrobię a mój mechanik też nie chce się tego podjąć. Stąd też decyzja o zakupie takiej regenerowanej. 

Offline peters

« Odpowiedź #4 dnia: 23 - Października - 2017 - 08:31:59 »
Z rodziny mojej żony (2 kuzynów) wymienili uszczelniacze te pierwsze najbliżej drążków . Pojeździli golf 4 bo o nim mowa moze z 1 rok i znow zaczęło cieknąć. Teraz kupili używkę. Nie każdy o tym wie ze zakłady tylko szlifują powierzchnie i zakładają uszczelniacze nadwymiarowe. Ale naprawdę powinno sie to robic inaczej. Nakładać odpowiednie powierzchnie chrom itp. a na końcu polerować.wtedy to polata. Inaczej to tylko doraźna pomoc.

Offline kalamb

« Odpowiedź #5 dnia: 23 - Października - 2017 - 08:44:14 »
Pretor na oko w porzadku ale sam wiesz jak to jest z okiem ;-) rocznik plus przebieg i zapewne okaze sie ze to juz nie te oczy ;-)

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 23 - Października - 2017 - 14:10:06 »
To żeście mnie teraz zbili z tropu
Co w takim razie proponujecie ?

pretor@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #7 dnia: 23 - Października - 2017 - 20:52:51 »
Ja mogę podpowiedzieć to co widziałem na własne oczy w jednym z takich warsztatów trudniących się regeneracją przekładni .Większość potrzebnych rzeczy wydłubują z przekładni od" anglików"Zalega tego sporo w naszym kraju i skupują to hurtowo za przysłowiowe grosze .Bez cackania się niszcząc obudowę (która idzie na surowce wtórne bo i tak nie do wykorzystania) wydłubują potrzebne elementy łącznie nawet z uszczelniaczami (które są dość nietypowe ) Wykorzystują co się da a nieświadomy niczego zleceniodawca jest szczęśliwy ze zregenerowanej przekładni licząc że powkładali nowe elementy .
Ucząc się od fachowców też kilka naprawiałem/regenerowałem w taki sposób .
Kup używkę z gwarancją rozruchową (jaką dają praktycznie na każdym szrocie )a nawet jak przeżyje rok czy dwa to jak kupisz kolejną to i tak wyjdzie taniej niż regeneracja która nie koniecznie może okazać się bardziej żywotna .
Warto też wspomnieć o takim drobiazgu że przekładnia jest dość istotnym elementem wpływającym na bezpieczeństwo i najlepszą opcją jest zakup nówki .
Są osoby które kładą mocny nacisk na kwestię bezpieczeństwa kupując klocki hamulcowe,tarcze czy nawet opony tylko markowe z najwyższej półki a myślenie o regenerowaniu tak ważnego elementu nie powinno nawet przyjść na myśl .

Offline kalamb

« Odpowiedź #8 dnia: 23 - Października - 2017 - 22:03:11 »
Odnosnie nowych podzespolów. Hasło szczytne i chwalebne ale...
pomijam tymczasem kwestie kosztów, ktore w przypadku kilkunastoletnich samochodow specjalnie „przełożenia” nie mają.
 Ale jest coś bardziej istotnego. Mianowicie jakość niewspółmiernie niska do cen. Jakość, ktora zrównuje praktycznie podzespoły nowe z używanymi.

Pretor moge spróbować pomóc w zdobyciu przyzwoitej uzywki

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #9 dnia: 24 - Października - 2017 - 01:51:53 »
Artur jak chcesz to mogę zregenerować dla Ciebie magiel w zakładzie specjalizującym się w tej dziedzinie i do Ciebie wysłać. Założysz i będziesz się cieszył. 31 będę w takim zakładzie więc masz chwilę do zastanowienia. Zregenerowali magiel do auta brata. Zrobił już 9 tys km i jest spoko. Nie ma żadnych wycieków ani luzów. Dają pól roku gwarancji na piśmie i koszt 400-500 zł.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 24 - Października - 2017 - 07:38:49 »
Jak masz sprawdzonego to nie powiem może być to kusząca oferta dla zainteresowanego .Trochę gorzej będzie jak coś wyjdzie nie tak i trzeba będzie demontować i odsyłać .Pod tym względem lepiej oddać do regeneracji jak najbliżej.
Ala lepszego zobrazowania podrzucam w jakich kwotach są komplety naprawcze do tego typu przekładni .
https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3031321918221-CO15599924-zestaw-naprawczy-przekladni-kierowniczej.html
Mając orientację cenową można wywnioskować czy to co dany warsztat wkłada do środka jest nowe czy używane .Jak popatrzy się na niektóre ogłoszenia to kwoty za zregenerowaną przekładnię są w cenie kompletu naprawczego (są tak uczciwi że robią naprawy charytatywnie )

Offline kalamb

« Odpowiedź #11 dnia: 24 - Października - 2017 - 08:22:12 »
Ceny w Inter Carsie na niektóre elementy są z kosmosu to wiadomo od dawna. Taki sam zestaw można kupić za 200 pln. Mam nadzieje, że nie sądzicie, iż w aucie z przebiegiem powyzej 300 tys wymiana usczelniaczy wystarczy.
Co do uzywek mam swojego :-) malo tego robi rowniez mechanike. Wlasnie niedawno weszla nowa ;-)(uzywana) asb, podpora polosi, poduszki pod silnik, cale podcisnienie

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 24 - Października - 2017 - 18:46:40 »
Ja w inter Carsie się nie zaopatruję i nie będę. Jeśli nie kupujesz dużo to przepłacasz i to sporo. Zestaw naprawczy jak w wakacje sprawdzałem kosztował 150 zł do maglownicy Sharanie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 24 - Października - 2017 - 19:56:03 »
Nie zaprzeczę że można kupić" zestaw"za mniejszą kwotę co jak większość z własnego doświadczenia wie cena często jest związana z jakością .Na upartego można przecież wymienić tylko uszczelniacz z którego cieknie za niewielkie pieniądze i też taka przekładnia będzie się nazywać po regeneracji czy jak kto woli naprawie .Tylko niestety trzeba zrobić to we własnym zakresie, żaden fachowiec nie da się namówić na taką naprawę (bo za mało by skroił kasy )
Nie wiem tylko jak takie podejście do tematu będzie miało się do dbałości o bezpieczeństwo .Można przecież wywalić kupę kasy na markowe tarcze ,klocki hamulcowe czy firmowe opony a przekładnię by nie ciekła uszczelnić pakułami i też da się jeździć .
Nie chcę dołować ani nie zniechęcać ale powierzając komuś taki element jak przekładnia do regeneracji trzeba mieć sporo zaufania na nic się zda gwarancja nawet na piśmie jeśli podczas jazdy stanie się coś nieoczekiwanego po takiej regeneracji .To nie osoba grzebiąca przy niej będzie siedzieć za sterem .A jak pechowo trafi się na gorszy dzień takiego fachowca ?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #14 dnia: 25 - Października - 2017 - 10:45:09 »
Sam tego robił nie będę, więc ceny zestawów do regeneracji nie są w kręgu mojego zainteresowania.
Interesuje mnie za to bardziej czy do przedliftowego Sharana da się spasować maglownicę z modelu poliftowego, a jeżeli się nie da to dlaczego i jakie są między nimi różnice ?

pretor@tapatalk

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 25 - Października - 2017 - 13:31:30 »
Wszystko się da .Różnica z przed i po lifcie jest w króćcu do krzyżaka .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #16 dnia: 25 - Października - 2017 - 18:04:06 »
Gdybyś dostał maglownice z polifta, czy dałbyś radę bez auta i starej maglownicy, przerobić ją na pasującą do przedlifta ?
Pytam bo kolega z forunm ma taką niecieknącą i z wiarygodnego źródła.

pretor@tapatalk

Offline wojo

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
« Odpowiedź #17 dnia: 25 - Października - 2017 - 22:10:17 »
ja osobiście moge polecić firmę - http://www.kuzicars.pl/

korzystałem, 3 lata i nic :)

Podziękował: pretor

Offline kalamb

« Odpowiedź #18 dnia: 25 - Października - 2017 - 22:37:06 »

I jak sie ma przeróbka cokolwiek amatorska (druciarska) do zewsząd wylewającej sie połajanki o bezpieczeństwie?

Offline peters

« Odpowiedź #19 dnia: 25 - Października - 2017 - 23:07:00 »
Taa,jeszcze Ekologia wsadzi swoje łapy. :P

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 25 - Października - 2017 - 23:08:01 »
Tak da się ale to nie opłacalne ponieważ trzeba mieć dwie maglownice i przełożyć trzpień a do tego może być potrzebne nowe uszczelnienie lub łozyska. Na koniec wyregulować luz na listwie przekładni.
Nie tylko w króćcu ale i w uchwycie krzyżaka. inne mocowanie i kształt.
Tak jest w polifcie więc zagnij dywanik i zobacz jak masz u siebie,
https://photos.app.goo.gl/4mNFWAxQ78o1MYr13
https://photos.app.goo.gl/XkkvEJ2EMv3xPl743
U siebie Artur masz inne mocowanie i kształt.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 26 - Października - 2017 - 06:46:51 »
Tak da się ale to nie opłacalne ponieważ trzeba mieć dwie maglownice i przełożyć trzpień a do tego może być potrzebne nowe uszczelnienie lub łozyska. Na koniec wyregulować luz na listwie przekładni.
Można pójść w tym kierunku lub do kompletu wymienić krzyżak (mocowanie krzyżaka ).A dokładniej mówiąc połowę która łączy się z przekładnią .Zostawiając górną część jaką masz wychodzi komplet pasujący do przekładni jak i do kolumny kierowniczej .Wizualnie będzie orginał pod względem wytrzymałości /bezpieczeństwa nic się nie zmieni a i tak znajdzie się ktoś co nazwie tego typu przeróbkę druciarstwem .

Offline kalamb

« Odpowiedź #22 dnia: 26 - Października - 2017 - 08:47:40 »
Tak wszystko co jest ingerencją amatorską w elementy fabryczne nazywam druciarstwem. Zrób takową przerobke i daj Arturowi „gwarancje” (ktora na papierze nic nie naczy) ze jest to całkowicie bezpieczne i wytrzymale dołóż do tego niezbędne homologacje to pogadamy. A jak bedziesz mial gorszy dzień? ;-)
Hipotetycznie.(bo nikomu nie zycze) przy nieszczesliwym zbiegu okolicznisci i powazniejszym wypadku auto idzie do badań. I co zostaje odkryte? Ingerencja nieuprawniona i olbrzymie klopoty.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #23 dnia: 26 - Października - 2017 - 11:10:41 »
Panowie cieszę się że w temacie pojawiło się sporo różnych informacji a dyskusja tylko czasami odbiega od tematu cieknącej maglownicy. Zawsze warto wysłuchać każdej nawet skrajnej opinii i po przeanalizowaniu każdego za i przeciw, podjęciu dla siebie właściwej decyzji ;)

Na tą chwilę rozważam 3-możliwe rozwiązania:
- zakup używanej maglownicy w bardzo dobrym stanie (z gwarancją tego stanu)
- zakup regenerowanej maglownicy w dobrym sprawdzonym zakładzie (z fakturą i gwarancją na co najmniej 1-rok)
- wymiany uszkodzonej (rozerwanej) osłony gumowej na nową i dolewanie płynu do czasu aż albo przestanie kapać lub jak nie przestanie wtedy wymiany na niecieknącą.

Z tego co pamiętam, to z tej maglownicy ciekło już poprzedniemu właścicielowi auta (zaraz po zakupie dolewałem oleju typu Hipol do zbiorniczka, wycieku nie było widać bo osłona gumowa była wtedy cała) i po zrobieniu przeze mnie 65 tyś. km w ciągu 5 lat nic strasznego się nie wydarzyło. Olej z uszczelniacza cieknie trochę mocniej (może to być z powodu rozerwanej osłony gumowej), ale w sumie to nie ma wielkiej tragedii (od czerwca zrobiłem jakieś 3 tyś km i dolałem niecałe 0,5 L Prestona z uszczelniaczem. 

Macie może rozeznanie w kosztach zakupu dobrej używanej i regenerowanej maglownicy do przed-liftowego Sharana I 1999 roku. ?

ps. z reguły jestem bardzo ostrożny i z całą pewnością nie podejmę żadnej decyzji bez konsultacji i spokojnych przemyśleń :)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #24 dnia: 26 - Października - 2017 - 13:32:03 »
Zrób takową przerobke i daj Arturowi „gwarancje” (ktora na papierze nic nie naczy) ze jest to całkowicie bezpieczne i wytrzymale dołóż do tego niezbędne homologacje to pogadamy.
Trzymając się tej myśli to każdy zakład zajmujący się regeneracją robi to w podobny sposób. Ingeruje w orginalne części i wkłada zamienniki (nieraz dorabia we własnym zakresie) ale to już nie jest druciarstwo bo kroi za to kasę .Jak zrobisz to samemu (nie raz nawet lepiej )to druciarstwo .
Jestem ciekaw czy mając stary zabytkowy pojazd do którego od dawna nie produkują części każdą naprawę też nazwałbyś druciarstwem .Bo mimo braku dostępności części zamiennych niektóre z takich wozów to perełki .Większość drobiazgów do nich jest dorabiana i niejednokrotnie przy obecnych materiałach /obrabiarkach przewyższa klasą orginał .Dziwne podejście do druciarstwa no ale każdy widzi to na swój sposób .
Pretor dobrze kombinuje jak ma kupić starą przekładnię (która jeszcze nie cieknie ) z przebiegiem jak na księżyc lepiej zaadoptować taką kilkuletnią z nowszego modelu .Większe prawdopodobieństwo że dłużej wytrzyma (choć nie zawsze jest tak z nowszymi konstrukcjami ).
Skoro nie ma dużego ciśnienia na natychmiastową wymianę pogłówkuje i wybierze opcję która najbardziej przypadnie mu do gustu .

Tagi wątku: