Autor Wątek: MAGLOWNICA - usterki i naprawa  (Przeczytany 13218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kalamb

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I 1FL
  • Wersja: Family
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AUY
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: KR
Odp: 1.9 TDI - wymiana cieknącej maglownicy na regenerowaną
« Odpowiedź #25 dnia: 29 - Października - 2017 - 09:34:54 »
Szaowny kolego Gulasz :-)
 Jeśli nie widzisz (czy nie chcesz widzieć) różnicy między dorabianiem a przerabianiem to dyskusja schodzi do kategorii „szkoda sensu”. Tak warsztaty, które dokonujaą regeneracji zaliczam do druciarstwa zważywszy dodatkowy fakt, ze na wielu forach czyta się zazwyczaj o marnych efektach. Sam ich doświadczyłem. Od momentu pojawienia się wątku odradzam regenerację. Regeneracje maglownic, turbin, pomp wspomagania, półosi itd pełno ogłoszeń a tak naprawdę jest zaledwie kilka wyjątków, które robią to dobrze, na oryginalnych (lub DORABIANYCH A NIE PRZERABIANYCH) częściach z pisemną gwarancją biorąc za to odpowiedzialność.
Dlatego wszelkich PRZERABIACZY elementów podzespołów, wiercaczy, spawaczy itp nazywam druciarzami ;-) 
Przykro mi z tego powodu ale tak to w tym kraju wygląda. Rozumiem to, ze za bogato nie jest i szukamy tańszych rozwiązań ale jak juz niektorzy z Was mieli okazje sie przekonac bywa tak ze co tanie to drogie.
I nie rozumiem usprawiedliwiania owego druciarstwa. Bo czy bedzie to koleżeńska przysługa za przysłowiową flaszkę czy usługa w warsztacie to druciarstwo pozostnie druciarstwem. Miłego dnia :-) 

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #26 dnia: 29 - Października - 2017 - 14:55:01 »
Dlatego wszelkich PRZERABIACZY elementów podzespołów, wiercaczy, spawaczy itp nazywam druciarzami ;-)
Bardzo ładna wypowiedź a szczególnie to zdanie .Warto by napisać że mimo tego że takich co nie do końca chcą czy robią jak przewidział konstruktor nazywasz "druciarzami "sam zaliczasz się do tego grona .Idę o zakład że w swoim wozie masz również poprzerabiane lub zastosowane części które nie wyszły orginalnie z fabryki .Jeśli twój wóz zakupiłeś jako używany to o większości nawet nie wiesz i nie świadomy tego faktu jesteś zadowolony .
Jestem ciekaw czy jeśli z powodu drgań czy uszkodzonego wieszaka doszło by do pęknięcia układu wydechowego w twoim wozie mimo dobrej jego kondycji wymieniałbyś go na nowy czy spawał (naprawiał stosując DRUCIARSTWO )Podobnych przykładów mogę podać więcej a przy szczerych wypowiedziach mogłoby okazać się że nie do końca jesteś przeciwnikiem" druciarstwa".EGR masz już zaślepiony czy jest w planach ?Podłubanie by było więcej mocy nie chodzi po głowie ? itd.
Czytając uważnie moje powyższe wypowiedzi również odradzałem regenerację przekładni .Bardziej z powodów ekonomicznych jak i profesjonalizmu osób się tym trudniących .

Offline kalamb

« Odpowiedź #27 dnia: 29 - Października - 2017 - 15:28:53 »
roznica jest taka ze to co bylo spawane mozna spawac co nie bylo spawane a pekło wymienić nie spawać.  To po pierwsze. Po drugie kupilem uzywane auto i teraz to co zostało zaniedbane ( np inny numer przeplywomierza ) odnajduje po nr VIN i wkladam właściwy nowy. Zapewniam ze warto, zamiast czyścić, skrobac styki, zalewac Kontaktem czy jeszcze lepiej WD 40 ;-) Egr wymieniony dziala bo mam zdrowy katalizator i na tyle rozsądku by go nie „zaśmiecić” ;-) motorownie mam podciagnietą do 140 ps aczkolwiek specjalnie pisaną przez dobrego tunera mapą do podzespolów seryjnych nic nie zostało podmienione, spawane, szlifowane, dorabiane ;-) zadnych cudownych boxów ;-) wymieniona pompa tandem na Boscha o tych samych numerach z wkręcanym króćcem nie lepionym poxipolem ani gumą do żucia, zrobiny dogrzewacz u Stefano bez partyzanki z sitkiem i świecą żarową, wymienione przewody hamulcowe w całości na miedż itd.uzywam oleju Mobil ESP Formula 5w30 a nie jskichs Specoli i innych wynalazków. Jeszcze jakies pytania?

Offline Scrappy

• clubmen
  • Silnik: 3.0 TDI
  • Moc: 265 KM
  • Rej: DS
« Odpowiedź #28 dnia: 29 - Października - 2017 - 15:50:18 »
Przecież po coś ktoś obliczył ile koni ma mieć auto żeby było bezpiecznie jak juz się tak czepiasz...

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #29 dnia: 29 - Października - 2017 - 15:51:30 »
wymienione przewody hamulcowe w całości na miedż
Nazwałbym to pełnym druciarstwem .W orginale wychodzi na stalowych powlekanych .Czyżby niedopatrzenie czy kwota powala na kolana .A miedziane to z metra z dorabianymi końcówkami czy po wymiarach ? Przeginane na łukach na zimno ręką czy na gorąco i po ostudzeniu specjalnym do tego przyrządem.
Ingerencja przez zwiększenie mocy to także druciarstwo .Nie wyszedł on fabrycznie z taką mocą (nie dostał homologacji w takiej konfiguracji )Większa moc pociąga za sobą zmiany w układzie hamulcowym  .Dlaczego nie został zmieniony cały silnik o takiej mocy choć i jego zmiana to także ingerencja w orginalny pojazd .Powinien zostać sprzedany i zakupiony o takiej mocy jaką oczekuje właściciel .Jakaś zabawa w dogrzewacz (jakaś naprawa wymiana części to kolejne druciarstwo czemu nie nówka z serwisu ) no chyba że regeneracja dogrzewacze jest ok a regeneracja przekładni to już nie .
Możemy tak sobie pisać a z każdą wypowiedzią wyjdzie tylko więcej druciarstwa.Nie chcę zaśmiecać tematu bo mi się oberwie więc dalej nie będę tego ciągnął .

Offline kalamb

« Odpowiedź #30 dnia: 29 - Października - 2017 - 17:29:09 »
I slusznie bo robi sie zagadnienie z gatunku myślowego pod nazwą daremny trud... zjedz cos albo sie napij bo strasznie marudzisz ;-)

Offline peters

• Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: ASZ
  • Moc: 115 KM
  • Rej: WZ
« Odpowiedź #31 dnia: 29 - Października - 2017 - 23:00:37 »
Jak Piec robiony u kolegi Stefano to tez przerobka. (Jesli masz zalozona Hybryde.) Najlepiej zalozyc orginalny felerny D5FZ. I bedzie chodzil do pierwszego lepszego przegrzania.
Koledzy nie popadajmy w skrajności czy paranoje.
Róbmy to ( przeróbki naprawy itp) bezpiecznie dla siebie i innych. I tego sie trzymajmy.
Życie jest ciężkie. Szczególnie jak się auta psują.
I brak czasu na wszystko.

Offline kalamb

« Odpowiedź #32 dnia: 29 - Października - 2017 - 23:45:02 »
Nie mam hybrydy, normalny piec z oryginalnego wyposażenia z wymienionymi elementami eksploatacyjnymi. Nie wiem może wymianę świec żarowych tez należy uznać za przeróbkę? Wymianę filtrów, klockow, oleju, amortyzatorów itd.
Właśnie, nie przesadzajmy róbmy wymiany, naprawy kierując sie zdrowym rozsądkiem i dbałością o to by nie szkodzic innym. Nie składajmy z dwóch różnych podzespołów jednego ;-), nie spawajmy tego co nie bylo spawane, nie używajmy silikonu i poxipolu tam gdzie nigdy go nie było regenerujmy (nie jestem calkowitym przeciwnikiem tylko jest warunek) tylko tam gdzie naprawdę to robią, wymieniajmy na używki z potwierdzonego źrodła  itd itd. To wystarczy
Ps. Snucie „opowieści” zostawmy bardziej kompetentnym i doświadczonym w tej „grze” - garniturowym w krawatach ;-)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #33 dnia: 30 - Października - 2017 - 07:41:36 »
Nie wiem może wymianę świec żarowych tez należy uznać za przeróbkę? Wymianę filtrów, klockow, oleju, amortyzatorów itd.
O ile wymiana na na to co zaleca producent to ok.Stosując olej o innych parametrach ,filtr o innej pojemności , amortyzatory zamiast zwykłych olejowych na olejowo-gazowe (nie wspominając o regulowanym nastawie) ,czy świece inne niż zaleca producent to też jest w pewnym stopniu druciarstwo mimo tego że podnosisz sprawność /żywotność /bezpieczeństwo itd.
Odpuść sobie dalsze wywody bo z każdą kolejną wypowiedzią coraz bardziej zaczniesz sobie zaprzeczać w temacie druciarstwa który ciężko podciągnąć pod wątek przekładni kierowniczej .A jeśli koniecznie chcesz to załóż temat pt.DRUCIARSTWO i możemy podyskutować co nim jest a co nie .

Offline kalamb

« Odpowiedź #34 dnia: 30 - Października - 2017 - 09:30:41 »
Sorry ale sam rozwlekasz ten temat jak i wszystkie pozostałe w których piszesz ( wystarczy prześledzić watki) w ostatnim swoim poście dokładnie określiłem co dla mnie jest druciarstwem. To tyle   

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #35 dnia: 18 - Listopada - 2017 - 14:26:48 »
Po konsultacjach z doświadczonymi użytkownikami Sharana i z braku widocznych a także słyszalnych symptomów zużycia, braku stuków i ogólnie dobrej kondycji samej maglownicy, podjąłem decyzję o wymianie rozerwanej gumowej osłony drążka kierowniczego. 
Osłona guma została wymieniona i na razie nie planuję żadnej większej regeneracji tego elementu.
Zobaczymy jak dalej rozwinie się sprawa tego delikatnego wycieku i jeżeli nie ustąpi a będzie się powiększał, to wtedy zadecyduję o regeneracji w dobrym i polecanym zakładzie ;)     

Tagi wątku: