Autor Wątek: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - różne problemy  (Przeczytany 5624 razy)

Offline akon89

• :: TrendLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - różne problemy
« dnia: 15 - Października - 2017 - 00:16:11 »
Witam. Pisze w imieniu kuzyn, który ma problem z Golfem 5 2006r. 1.6 102 KM.
Zacznę od tego, że ma do wymiany łożysko oporowe w skrzyni biegów (trzeba wyciągać skrzynie do wymiany?) bo klekocze w prawym przednim narożniku natomiast po wciśnięciu jest cisza. Jednak problem jest podczas zmiany biegów tj. 2 i 4 następuje taki stuk-nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć-chodzi o to, że przy włączaniu 2-biegu w końcowej fazie jest taki stuk jakby bieg wpadał. ::)

Dodano: 04 - Listopad - 2017
Linki od wybieraka były naderwane ;)

Offline rysownik

• VW: Golf V
  • Silnik: 1.6
  • Kod: BSE
  • Rej: SM
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW
« Odpowiedź #1 dnia: 06 - Stycznia - 2020 - 15:10:27 »
Troche się podłącze. U mnie niestety pojawiają się stuki przy wysprzęglaniu oraz jadąc na biegu 1 i 2 powoli np. w korku słychać postukiwania. Ponadto przy odejmowaniu gazu również słychać postukiwania. Stuki dochodzą mam wrazenie z układu przeniesienia napędu. Niestety podejrzewam mechanizm różnicowy  :cry: skrzynia jht 1.6 mpi bse 2007rok. Jak można się dowiedzieć czy skrzynia ma w srodku nity czy śruby bez jej rozbierania ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Offline m4ayhem

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Stycznia - 2020 - 23:23:43 »
Ponadto przy odejmowaniu gazu również słychać postukiwania. Stuki dochodzą mam wrazenie z układu przeniesienia napędu. Niestety podejrzewam mechanizm różnicowy 
Jak dla mnie oczywiście przez forum, dwie możliwości :

1. Dwumasa na wykończeniu która tak pracuje
2. Mechanizm różnicowy

Najlepiej będzie jeśli podjedziesz gdzieś na warsztat i niech osłuchają Ci skrzynię stetoskopem.
Doświadczony magik powie Ci z której części skrzyni dochodzą niepokojące dźwięki, a dalej już pójdzie :)

Podziękował: rysownik

Offline Marcino

• :: HighLine
  • VW: Arteon
  • Wersja: Elegance
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CUPB
  • Moc: 190 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: GTC
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Stycznia - 2020 - 15:09:33 »
Jak można się dowiedzieć czy skrzynia ma w srodku nity czy śruby bez jej rozbierania ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Co to znaczy NITY???
Chodzi ci o mechanizm różnicowy? Jak ma luzy to pewnie na łożyskach...
Skoro hałasuje na 1-2 to moze być łożysko wałka napedowego
2019 - 2024 - Tiguan II 2.0 TDI 150 KM 18r. skradziony
2006 - Galant 2.5 V6 + LPG Stag 97r.
Inne - Peugeot 307SW, Mitsubishi Carisma 1.8 GDI, Fiat 126p 78r. :)

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #4 dnia: 13 - Stycznia - 2020 - 14:32:43 »
  skrzynia jht 1.6 mpi bse 2007rok. Jak można się dowiedzieć czy skrzynia ma w srodku nity czy śruby bez jej rozbierania ?

Tak, ta skrzynia ma nity ale już poprawione choć na forum golfa V koledzy piszą, że też bywają kłopotliwe - Mariusz nick @Dexter23pl ma 1.6 BSE i wymieniał skrzynię i modyfikował przełożenia na dłuższe, myślę że sporo mógłby ci podpowiedzieć na temat tej skrzyni

Silniki z tematu tj. 1.6 AKL z manualną skrzynią, 1.6 BSE ze skrzynią JHT nie mają dwumasy - tak dla jasności dla co poniektórych, jest tam JKZ i zwykłe sprzęgło z tłumikami drgań, które również potrafią hałasować.

Offline rysownik

« Odpowiedź #5 dnia: 14 - Stycznia - 2020 - 22:45:34 »
Dziękuje za odpowiedzi :bry:. Powiedzcie mi jeszcze prosze czy możliwym jest że :
1. Przy odpalaniu samochodu kiedy silnik jest zimny może w jakiś sposob stukać mechanizm róznicowy (mam wrażenie że trzęsie też samochodem i tutaj pomyślałem o poduszkach) ?
2.Kiedy silnik się zagrzeje odpala lepiej, nie trzesie nim. Gdy przejade kilka kilometrow to stukanie tez jest cichsze jadąc na 5biegu odpuszczam gaz to słychac jakiś pojedyńczy stuk ale już zdecydowanie ciszej.
3.Gdy jest cieplej na podwórku np. lato również te objawy jakby się łagodzą. Więc temperatura jakby miała coś na rzeczy. To znowu myślałem ze może gęstość oleju ma coś do rzeczy.
4.Zauwazyłem jeszcze ze gdy samochód jest zimny a gazuje go jakos pomiedzy 2 a 2.5k obrotów to też słysze jakieś stuki oraz kiedy jade powoli po jakichś dziurach osiedlowych zaraz po odpaleniu. (Więc przyszły mi do głowy poduszki i przeguby wewnętrzne)
5.Może źle robie że próbuje w jakiś sposób połączyć te wszystkie dolegliwości bo może być kilka przyczyn ale już sam nie wiem. Podejrzewałem poduszki silnika i skrzyni biegów (pod akmulatorem i obok zbiornika wyrównawczego) poduszki w wózku pod spodem wymieniłem oraz ten taki lizak bo byly spękane niestety nie pomogło. Byłem u diagnosty na kanale popatrzył od spodu tłumik sztywny nigdzie rura sie o nic nie obija. W zawieszeniu też nic nie stuka. On obstawia przeguby wew. bądz rożnicowy ze względu na to ze przy kręceniu kołem kiedy samochod jest na biegu pojawiają się  luzy i coś tam śłychać w okolicy przegubów bądz różnicówki ale powiedział że ręki nie da sobie uciąć więc nwm czy mu wierzyć  :D przydługa ta moja wypowiedź. Ewentualnie znacie Panowie jakiegoś magika fachowca który nie będzie chciał wymieniać połowy samochodu bez powodu, jestem ze śląska. Postaram się jeszcze nagrać filmik z tymi stukami. Jeszcze raz dzięki za zaangażowanie.Pozdrawiam.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #6 dnia: 15 - Stycznia - 2020 - 08:46:00 »
@Rysownik  czy podczas tych wszystkich sytuacji które opisałeś, jest słyszalna różnica w odgłosach gdy sprzęgło jest wciśnięte i wyciśnięte, czy na wciśniętym jest ciszej?

Jaki przebieg ma auto? Czy znasz jego historię pod kątem napraw w tym ewentualnej wymiany kompletu sprzęgła? Czy stuki na pewno dochodzą do strony skrzyni a nie od strony rozrządu, alternatora, paska PK itp...

Offline rysownik

« Odpowiedź #7 dnia: 15 - Stycznia - 2020 - 09:22:44 »
 :bry: Auto ma 232 tys jest to 2007r. W książce nie ma informacji odnośnie wymiany sprzęgła. No chyba że przegapiłem ale wątpie.
Rozrząd wymianiany przy 199 tys.
Tylny zacisk tarcze, klocki filtr kabinowy 215 tys.
Świece i kable przy 221tys.
Olej wymieniam co roku (12-15tys)  na obecnym dziś zrobiłem dokładnie 10tys jadąc do pracy. Filtr knechta olej valvoline 5w40 synpower.
Kiedy jade powolutku na 1 hiegu tocze sie a silnik jest zimny moze minute po odpaleniu to kiedy wcisne sprzęgło słysze ten stuk. Nagrałem to stukanie dziś rano. Postaram się to wrzucić po powrocie z pracy. Co do samochodu nie czuje utraty mocy czy czegoś takiego. Lekko go sciąga ale faktem jest ze po wymianie poduszek w wozku nie robilem geometrii. Pozdrawiam.

Dodano:  15 - Stycznia - 2020  -  16:14:12
Atrernator wydaje mi się ze jest słyszalny inaczej. Pasek klinowy nie wyglada na jakis spękany. Co do sprzęgla to myślalem, napoczątku. Panowie jak to z tymi wymianami tego sprzęgła bo z ciekawości pytalem o ceny i kazdy proponuje komplet luka albo sachsa jeden wycenia na 900 drugi na 1100 a trzeci na 1350 woec rozbierzność jest dwa ostatnie warsztaty dzieli jakoes 300metrow.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 15 - Stycznia - 2020 - 10:13:10 »
pytalem o ceny i kazdy proponuje komplet luka albo sachsa jeden wycenia na 900 drugi na 1100 a trzeci na 1350 woec rozbierzność jest dwa ostatnie warsztaty dzieli jakoes 300metrow.

Rozumiem z robocizną bo sam zestaw  kupisz za +/- 400 zł

Offline rysownik

« Odpowiedź #9 dnia: 15 - Stycznia - 2020 - 11:15:26 »
Rozumiem z robocizną bo sam zestaw  kupisz za +/- 400 zł
Tak z robocizną ale 450 zl  różnicy pomiędzy 1 warsztatem a ostatnim to koszt kompletnego sprzęgła.

Dodano:  15 - Stycznia - 2020  -  18:42:07
Nagrałem jeszcze filmik gdzie są słyszalne stuki:

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 16 - Stycznia - 2020 - 12:20:15 »
nie wiem o co chodzi, nic nie słyszę na tym filmiku

Jeżeli stuki występują na postoju podczas tzw. "przygazówki" to skrzynia nie ma nic do rzeczy, prędzej panewki czy popychacze hydrauliczne

1. Przy odpalaniu samochodu kiedy silnik jest zimny może w jakiś sposob stukać mechanizm róznicowy
z reguły stukają uszkodzone popychacze hydrauliczne

4.Zauwazyłem jeszcze ze gdy samochód jest zimny a gazuje go jakos pomiedzy 2 a 2.5k obrotów to też słysze jakieś stuki oraz kiedy jade powoli po jakichś dziurach osiedlowych zaraz po odpaleniu.
jedna z możliwości to zużyte panewki

Offline braciarz

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: AUY
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
« Odpowiedź #11 dnia: 16 - Stycznia - 2020 - 12:44:09 »
Na podstawie tych opisów i samego filmu, nigdy bym nie zawyrokował co to stuka ale widać niektórzy mają lepszy słuch lub karty Traota i widzą to czego inni nie widzą.
Kolego Rysownik, jedź do jakiegoś dobrego mechanika w twoim pobliżu i jemu daj do posłuchania, bo tutaj dowiesz się że musisz remontować silnik a akurat te silniki 1.6 w VAGu uważane są za jedne z najlepszych, jeżeli chodzi o ich niezawodność. No chyba że przebieg twojego auta to nie 200 a 400-500 tyś. a wcześniejsi właściciele nie dbali o należyte serwisowanie. Tak czy siak wizyta u mechanika jest obowiązkowa.
Pozdrawiam.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 16 - Stycznia - 2020 - 13:14:38 »
nikt nie wyrokuje co jest z autem kolegi @Rysownik  bo nikt z fusów nie wróży, podałem tylko jedne z możliwych przyczyn stuków dochodzących z silnika. Nawet nie wiemy czy stuki dochodzą ze skrzyni czy z silnika a na podstawie nagranego filmiku osobiście nic nie jestem w stanie uchwycić. Oczywiste że przez internet auta się nie naprawi, tutaj się tylko dyskutuje, po to są fora motoryzacyjne bo jeśli byłoby inaczej to ban dla wszystkich i forum zamknąć

Offline m4ayhem

• Clubowicz
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Highline
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #13 dnia: 16 - Stycznia - 2020 - 21:38:20 »
Jak powyżej. Wizyta u mechanika obowiązkowa.

Jednak patrząc na filmik ja bym jakakolwiek skrzynię wykluczył. Przecież to się dzieje chyba na luzie przy dodawaniu gazu, więc skrzynia jest wtedy rozlaczona i nie ma prawa halasowac.

Offline Marcino

« Odpowiedź #14 dnia: 16 - Stycznia - 2020 - 22:45:59 »
Jak powyżej. Wizyta u mechanika obowiązkowa.

Jednak patrząc na filmik ja bym jakakolwiek skrzynię wykluczył. Przecież to się dzieje chyba na luzie przy dodawaniu gazu, więc skrzynia jest wtedy rozlaczona i nie ma prawa halasowac.
Czy to skrzyni czy nie sprawdzisz wciskając sprzęgło. Na wciśniętym ma być cicho. Jak puścisz i słyszysz stuki znaczy ze to ze skrzyni. Jak sprzęgło puszczone a jest na luzie to i tak się Wszytko oprócz różnicowego tam obraca.

Offline Marcino

« Odpowiedź #15 dnia: 22 - Stycznia - 2020 - 00:59:33 »
I jak sytuacja ?

Offline rysownik

« Odpowiedź #16 dnia: 22 - Stycznia - 2020 - 21:58:40 »
 :bry: Póki co nic się nie wyjaśniło, młyn w pracy remont w domu nie ma zwyczajnie czasu. Postanowiłem jeszcze zaryzykować poduszkę silnika tą pod akmulatorem. Czekam na lepszą pogodę bo nie mam kanału. Troche się ociepli to wymienię i dam znać co i jak. Dziękuje wszystkim za zaangażowanie.

Offline Marcino

« Odpowiedź #17 dnia: 23 - Stycznia - 2020 - 00:21:14 »
No ale akcje z wciskaniem sprzęgła możesz zrobić i ocenić czy na rozsprzeglonym jest różnica. Jak jest wtedy skrzynia

Offline Dadid

• VW: Golf Plus
  • Silnik: 1.6 MPI
  • Moc: 105 KM
  • Rej: CB
Odp: SKRZYNIA BIEGÓW MANUAL - różne problemy
« Odpowiedź #18 dnia: 17 - Października - 2020 - 23:58:41 »
A olej był zmieniany lub sprawdzany stan?

Offline Damian908

• Wersja: Trendline
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #19 dnia: 03 - Grudnia - 2020 - 14:30:22 »
Od kilku dni mam problem z wrzuceniem 5 biegu  w moim VW V 1.6 MPI. Podczas jazdy wszystko było ok nie było żadnych zgrzytów hałasów itp. i nagle gdy chciałem wrzucić 5 wystąpił nieoczekiwany problem. Problem ten dotyczy tylko tego biegu występuje zarówno podczas jazdy, postoju czy też na zgaszonym silniki. W dniu wczorajszym podczas jazdy kilkukrotnie bez problemu udało mi się wrzucić 5 bieg jednak po jakimś czasie znowu go nie było. W dniu dzisiejszym sytuacja się powtórzyła najpierw go nie było później był i znowu zniknął. Przy mocniejszej próbnie jego wciśnięcia słychać zgrzyt. macie może jakieś pomysły co to może być: wysprzęglik, linki, synchronizator 5 biegu?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #20 dnia: 03 - Grudnia - 2020 - 21:13:14 »
Zdemontuj obudowę filtra powietrza, zdejmij linki z mechanizmu przełączania biegów i sprawdż ręcznie czy wchodzi piątka, jesli wchodzi to problemu szukaj w wodziku, wybieraku, linkach. Miałem kiedyś w Golfie 5 taką przypadłość, że nie wchodziły biegi nieparzyste czyli te do przodu tj. 1, 3 i 5 i problemem był właśnie mechanizm przełączania oznaczony na foto nr 1

Offline Dadid

• VW: Golf Plus
  • Moc: 105 KM
  • Rej: CB
« Odpowiedź #21 dnia: 03 - Grudnia - 2020 - 22:33:11 »

Pytanie z innej beczki
Jaki to program z opisem części skrzyni?

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Tagi wątku: