0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ktoś sie orientuje czy to jest element który można "uaktywnić" np VCDS'em?
ale chciałbym wiedzieć czy jak już za niego zapłaciłem to czy jest aktywny.
By się o tym przekonać trzeba niestety rozbić auto
Napięcie pasów odbywa się poprzez ładunek pirotechniczny który przy wypadku zostaje aktywowany razem z poduszkami
[img]https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1ec02dab339a.jpg[/img]
EDIT: Żle mi świtało, tryb sport w T2 nic tutaj nie zmienia.
Tiguan ma i element pirotechniczny o którym pisał @Gulasz i elektryczny (wielokrotnego użytku) za który trzeba dopłacić, służący do mniej agresywnego dociśnięcia kierowcy/pasażera(ów) do fotela.
Wydaje mi się, że one się głownie różnią wewnątrz
Czy ktoś z Was, miał kiedykolwiek przyjemność doświadczyć działania opisanego tu "mniej agresywnego" systemu, czyli został dociśnięty do fotela przez pasy w Tiguanie? Jeśli tak, to w jakich okolicznościach?
zaprezentował jak Arteon sam zatrzymuje się gdy kierowca zaśnie za kierownicą, poza zwalnianiem i szarpnięciem hamulcami również auto zaciągało/napinało pasy by obudzić kierowcę.
Różnice zewnętrzne podniósł kolega @Gulasz, stąd moja reakcja zdjęciowa. Niestety, nikt jak na razie nie porównał.
W sensie, że testowałeś?
IDE06527-IDE06311-Adaptation pre-crash-Seat belt tensioner: left,activated IDE06527-IDE06312-Adaptation pre-crash-Seat belt tensioner: right,activated
Pas ze zwijaczem i napinaczem po lewej stronie to:5NN857705Aa wersja precrash to:5NB857705C
A skoro tak nie jest to za te 6 paczek macie mrugające kierunki z większą częstotliwością a czy reszta zadziała możecie się dowiedzieć rozbijając auto (nie licząc sprawdzenia kompem czy system jest aktywny )