Cześć,
od marca 2023 mam przyjemność jeździć na co dzień Jettą Hybrid z rocznika 2014 (modelowo rocznik 2015, czyli polift) i mogę się podzielić swoimi wrażeniami

Czy trapią go jakieś charakterystyczne problemy:
Nie wiem nic o problemach charakterystycznych dla tej wersji, natomiast w moim egzemplarzu sporadycznie pojawia się błąd tempomatu.
Dodatkowo
jednorazowo wyrzucił mi usterkę układu hybrydowego, która zgasła po ponownym odpaleniu auta.
W tym miesiącu szykuje mi się wymiana oleju, więc zrobię od razu diagnostykę komputerową i dam znać, co "w trawie piszczy".
ile realnie ta fura pali, bo w intrenecie natknąłem się na nieliczne opinie, które oscylowały w zakresie 4l-8l /100km
Jeżeli chodzi o średnie spalanie, to realnie w cyklu mieszanym pali między 5 a 6 litrów na 100 km.
Najmniejsze spalanie, jakie udało mi się kiedykolwiek osiągnąć, to 4.2 litra na 100 km w cyklu mieszanym, za to najwyższe to 6.5 litra na 100 km w trasie około 500 km, gdzie 90% to autostrady i drogi ekspresowe.
Oczywiście mówię tu o swoim stylu jazdy - u Ciebie może to wyglądać zupełnie inaczej

Zależy mi na automacie i poprawionej wersji silnika 1.4 TSI (EA211)
Kupiłem Jettę z przebiegiem 112 tys. kilometrów - teraz mam 134 tys. Przez ten czas z silnikiem i skrzynią zero problemów, z czynności serwisowych to jedynie oleje i filtry + profilaktycznie wymiana paska rozrządu. Z faktur od poprzedniego właściciela nie wynika, aby były jakieś powtarzające się problemy.
Jett benzynowych jest w tej opcji jeszcze mniej jak hybrydowych na naszym rynku a do tego są gorzej wyposażone i wyciszone.
Wyciszenie faktycznie jest bardzo dobre, wracając kiedyś z plenerowego koncertu różnica w środku a na zewnątrz była ogromna.
Mi z wyposażenia brakuje tak naprawdę tylko podgrzewanych foteli i radia z Android Auto - poza tym mam wszystko co mi potrzeba

Dodatkowo jednak ta bateria zawsze obniży spalanie w mieście a to środowisko, w którym głównie się poruszam.
Co do baterii to niestety ogranicza ona mocno praktyczny aspekt bagażnika. Nie mówię już nawet o samej pojemności, ale przez "garb" w postaci baterii kształt bagażnika robi się dość nieregularny, więc na pewno nie poleciłbym tego auta jeśli masz dużą rodzinę. Dodatkowo w bagażniku jest też zamontowany akumulator 12V (z lewej strony), który też zabiera przestrzeń dostępną w zwykłej Jettcie.
W razie pytań pisz śmiało