Autor Wątek: 1.4 TSI eHybrid - opinie  (Przeczytany 3661 razy)

Offline mobajl

• :: StartLine
  • VW: Golf VI
  • Silnik: 1.6 TDI
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
1.4 TSI eHybrid - opinie
« dnia: 08 - Sierpnia - 2017 - 16:09:30 »
Witajcie miłośnicy Volkswagenów  :bry:

Poszukuję właścicieli VW Jetta VI Hybryda 1.4 TSI 170 KM roczniki 2012-2015
Jest to dość nietypowy samochód na naszych drogach a ja chce go kupić w najbliższym czasie.
Celem mojego wątku jest poznanie realnych wad i zalet korzystania z tego samochodu z tą jednostką napędową.
Chciałbym się dowiedzieć:
- ile taka hybryda pali?
- jakie wrażenia z jazdy?
- jakie są dodatkowe koszty eksploatacyjne związane z silnikiem hybrydowym?
- czy i jak bardzo niewygodny jest bagażnik ze względu na zmniejszenie jego pojemności na rzecz baterii?
- czy można jeździć takim samochodem w trybie E-Mode wykorzystując jedynie jednostkę elektryczną?
- jak dużo można przejechać na trybie E-Mode?
- jak wygląda kwestia żywotności baterii?

Wszystkim, którzy odpowiedzą na moje pytania, odwdzięczę się charakterystycznym gestem podziękowania, podczas mijania na drogach w prawdziwym świecie :vwclubpolska:

Offline Jakusa

• VW: Jetta VI
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: DSG-7
  • Rej: CTR
Odp: Jetta VI 1.4 TSI Hybrid - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Listopada - 2023 - 14:45:35 »
Witam, ponieważ znalazłem tylko jeden wątek (z 2017 roku) w temacie tego modelu, zastanawiam się, czy może obecnie ktokolwiek może podzielić się swoją wiedzą i ogólnymi odczuciami w temacie tego autka  :thumbup:
Czy trapią go jakieś charakterystyczne problemy i ile realnie ta fura pali, bo w intrenecie natknąłem się na nieliczne opinie, które oscylowały w zakresie 4l-8l /100km

Przymierzam się do zakupu tego modelu w przyszłe lato i chciałbym przed wydaniem sporej sumki, dowiedzieć się czy nie wpakuję się w jakieś problemy jak z moim obecnym silnikiem TFU 2.0 TDCI  :evil:

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Listopada - 2023 - 16:38:27 »
@Jakusa , osobiście nie mam pojęcia z jakiego powodu miałbym kupić taką hybrydę  ::)
Masz może jakieś porównanie kosztów zakupu i eksploatacji dwóch takich samych modeli z silnikiem spalinowym i hybrydą ?

Offline Jakusa

« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Listopada - 2023 - 17:13:07 »
Zależy mi na automacie i poprawionej wersji silnika 1.4 TSI (EA211), Jett benzynowych jest w tej opcji jeszcze mniej jak hybrydowych na naszym rynku a do tego są gorzej wyposażone i wyciszone. Dodatkowo jednak ta bateria zawsze obniży spalanie w mieście a to środowisko, w którym głównie się poruszam.

Podziękował: pretor

Offline piolub1604

• :: TrendLine
  • Wersja: eHybrid
  • Kod: CRJA
  • Moc: 170 KM
  • Rej: PNT
« Odpowiedź #4 dnia: 07 - Stycznia - 2024 - 18:04:29 »
Cześć,

od marca 2023 mam przyjemność jeździć na co dzień Jettą Hybrid z rocznika 2014 (modelowo rocznik 2015, czyli polift) i mogę się podzielić swoimi wrażeniami  :D

Czy trapią go jakieś charakterystyczne problemy:
Nie wiem nic o problemach charakterystycznych dla tej wersji, natomiast w moim egzemplarzu sporadycznie pojawia się błąd tempomatu.
Dodatkowo jednorazowo wyrzucił mi usterkę układu hybrydowego, która zgasła po ponownym odpaleniu auta.
W tym miesiącu szykuje mi się wymiana oleju, więc zrobię od razu diagnostykę komputerową i dam znać, co "w trawie piszczy".

ile realnie ta fura pali, bo w intrenecie natknąłem się na nieliczne opinie, które oscylowały w zakresie 4l-8l /100km
Jeżeli chodzi o średnie spalanie, to realnie w cyklu mieszanym pali między 5 a 6 litrów na 100 km.
Najmniejsze spalanie, jakie udało mi się kiedykolwiek osiągnąć, to 4.2 litra na 100 km w cyklu mieszanym, za to najwyższe to 6.5 litra na 100 km w trasie około 500 km, gdzie 90% to autostrady i drogi ekspresowe.
Oczywiście mówię tu o swoim stylu jazdy - u Ciebie może to wyglądać zupełnie inaczej  :)

Zależy mi na automacie i poprawionej wersji silnika 1.4 TSI (EA211)
Kupiłem Jettę z przebiegiem 112 tys. kilometrów - teraz mam 134 tys. Przez ten czas z silnikiem i skrzynią zero problemów, z czynności serwisowych to jedynie oleje i filtry + profilaktycznie wymiana paska rozrządu. Z faktur od poprzedniego właściciela nie wynika, aby były jakieś powtarzające się problemy.

Jett benzynowych jest w tej opcji jeszcze mniej jak hybrydowych na naszym rynku a do tego są gorzej wyposażone i wyciszone.
Wyciszenie faktycznie jest bardzo dobre, wracając kiedyś z plenerowego koncertu różnica w środku a na zewnątrz była ogromna.
Mi z wyposażenia brakuje tak naprawdę tylko podgrzewanych foteli i radia z Android Auto - poza tym mam wszystko co mi potrzeba  :D

Dodatkowo jednak ta bateria zawsze obniży spalanie w mieście a to środowisko, w którym głównie się poruszam.
Co do baterii to niestety ogranicza ona mocno praktyczny aspekt bagażnika. Nie mówię już nawet o samej pojemności, ale przez "garb" w postaci baterii kształt bagażnika robi się dość nieregularny, więc na pewno nie poleciłbym tego auta jeśli masz dużą rodzinę. Dodatkowo w bagażniku jest też zamontowany akumulator 12V (z lewej strony), który też zabiera przestrzeń dostępną w zwykłej Jettcie.

W razie pytań pisz śmiało :)

Podziękował: pretor, Jakusa

Offline Jakusa

« Odpowiedź #5 dnia: 15 - Lutego - 2024 - 15:16:56 »
Hey, możemy zbić sobie pione, w grudniu zdecydowałem się na zakup swojego egzemplarza  :thumbup:
Ogólnie jestem bardzo zadowolony, spalanie u mnie trochę wyższe, ale być może zima podbija je o te kilka % w górę.
Natomiast w ostatnich kilku dniach zauważyłem, że czasem podczas ruszania na 1 auto wpada w delikatne drgania, podejrzewam, że sprzęgło i dwumasa w dość niedługim czasie będzie musiało pójść na warsztat.
Liczyłem, że skrzynia wytrzyma dłużej bez mojej ingerencji, no ale cóż, takie uroki DSG.

Mogę Ci polecić pewnego sprzedawcę na Ali, kupiłem u niego 9' stację za 860zł z 8GB RAM i śmiga bardzo przyjemnie.
A co to ma wspólnego z opinią o hybrydzie, chyba niewiele. Trzymaj się tematu. Dziękuję.

Tagi wątku: jetta Hybryda