Autor Wątek: UBEZPIECZENIE OC/AC - kontynuacja czy wybór nowego ?  (Przeczytany 5676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jeremy

• Gość
UBEZPIECZENIE OC/AC - kontynuacja czy wybór nowego ?
« dnia: 23 - Lipca - 2017 - 23:51:52 »
Cytuj (zaznaczone)
Temat ogólny dla ubezpieczenia OC/AC - wszystkie modele!

Witam,
Ze względu na to, że za moment minie rok użytkowania czas pomyśleć o ponownym ubezpieczeniu.
Macie jakieś sugestie, doświadczenia, coś szukać, czy zdać się na dilera VW?

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: UBEZPIECZENIE OC/AC - kontynuacja czy wybór nowego ?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 - Lipca - 2017 - 11:08:47 »
W moim przypadku - oferta dealera wyszła grubo atrakcyjniej niż dotychczasowy broker, który zawsze mi wyszukiwał niemożliwe pakiety u dużych ubezpieczycieli.

Miałem Allianz od dealera, i teraz ponownie wskoczę w kontynuację.

Offline E65

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Rej: SBL
« Odpowiedź #2 dnia: 24 - Lipca - 2017 - 17:55:39 »
Mam znajomego ubezpieczyciela.Po roku golfa przeniosłem do Generali bo było taniej zero amortyzacji samochód naprawiamy w serwisie i dużo taniej.Przed zakupem zastanawiałem się nad sprowadzeneim używki  tiga z Niemiec i od 110 tyś zł wyszło za rocznego 2200 ac/oc.Więc chyba warto szukać

Offline arekp

« Odpowiedź #3 dnia: 24 - Lipca - 2017 - 18:01:13 »
Jeśli nie masz leasingu, to można z wielu elementów polisy zrezygnować, co drastycznie obniża jej cenę.

Offline E65

• Rej: SBL
« Odpowiedź #4 dnia: 24 - Lipca - 2017 - 18:08:04 »
Nie ja nie prowadzę  działalności więc nie siedzę w temacie jak wyglada sprawa ubezpieczenia dla firm

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #5 dnia: 29 - Lipca - 2017 - 16:25:33 »
Miałem Allianz od dealera, i teraz ponownie wskoczę w kontynuację.
Mój broker znalazł ofertę o 1/3 tańszą niż to co oferował dealer przy nowym aucie (żeby nie było - oferta dealera była dobra IMHO). To pełne AC (bez specjalnych wyłączń, częsci z serwisu, brak udziału własnego) Na dodatek AC utrzymuje wartość pojazdu z faktury. Nie ma niestety reguły, poza tą, że brokera zawsze warto zapytać.

Auto jest moje, więc tematy związane z leasingiem mnie nie interesowały.

Offline oley

• Rej: EL
« Odpowiedź #6 dnia: 02 - Września - 2017 - 17:24:30 »
arekp
Czy to co pisałeś o ubezpieczeniu ma związek ze sposobem użytkowania auta w firmie ?
Np. przy odliczaniu 50% vatu ubezpieczenie powinno mieć doliczone 11,5% vatu ?

Offline arekp

« Odpowiedź #7 dnia: 02 - Września - 2017 - 18:56:21 »
arekp
Czy to co pisałeś o ubezpieczeniu ma związek ze sposobem użytkowania auta w firmie ?
Np. przy odliczaniu 50% vatu ubezpieczenie powinno mieć doliczone 11,5% vatu ?

Tak, zależy od użytkowania auta w firmie. Są osoby, które odliczają 100% VAT od kosztów związanych z autem, są tacy którzy odliczają 50%, a są tacy którzy nie są VATowcami i rozliczają koszt brutto.

W zależności od tego rodzaju użytkowania, należy wyraźnie w salonie zaznaczyć handlowcowi - bo sami nie pytają - aby przekazał osobie od ubezpieczeń ile VATu rozliczamy od kosztów związanych z autem.

W zależności od wariantu powyżej, podstawą ubezpieczenia OC jak i AC staje się:

- kwota netto (dla odliczających 100% VAT)
- kwota netto + 50% wyliczonej kwoty VAT (dla odliczających 50% VAT)
- kwota brutto (dla osób nie rozliczających VAT i osób kupujących auto prywatnie)

Ja przekonałem się o tym ubezpieczając na kolejny rok, mając bezpośredni kontakt z osobą od ubezpieczeń w salonie. Jestem więc ~850 PLN w plecy.

Kolega który odebrał auto 3 miesiące temu, na moją prośbę dokonał weryfikacji u siebie ... i również jest w plecy z winy handlowca. Niestety, otrzymaliśmy informację, że do miesiąca od wystawienia polisy była by szansa na aneks zmniejszający podstawę ubezpieczenia, dlatego BARDZO WAS UCZULAM do weryfikacji.

Od salonu nie usłyszałem nawet przepraszam, ponieważ: czytał Pan polisę przed jej podpisaniem ... i generalnie zgadzam się, że mogłem to sprawdzić jednak emocje i bardzo duża ilość papierkologii oraz handlowiec który to załatwiał wiedząc, że auto jest dla firmy spowodowały, że nie ogarnąłem tej kwestii poprawnie.

EDIT: generalnie samochód był poprawnie ubezpieczony (w sensie chroniony), ale przy odliczaniu 50% VAT, i tak dopłacacie z kieszeni drugie 50% kwoty VAT przy realizacji szkody ... wiec po cholerę ubezpieczać kwotę brutto, jeśli w razie problemów i tak będzie trzeba dopłacać?

Offline oley

« Odpowiedź #8 dnia: 02 - Września - 2017 - 21:05:43 »
Wielkie dzięki za info

Offline goluda

• Silnik: 1.4 TSI
  • Rej: FGW
« Odpowiedź #9 dnia: 02 - Września - 2017 - 21:08:20 »
EDIT: generalnie samochód był poprawnie ubezpieczony (w sensie chroniony), ale przy odliczaniu 50% VAT, i tak dopłacacie z kieszeni drugie 50% kwoty VAT przy realizacji szkody ... wiec po cholerę ubezpieczać kwotę brutto, jeśli w razie problemów i tak będzie trzeba dopłacać?
Nie wiem jak to wygląda dziś, ale ja miałem podobny problem w 2000 roku przy ubezpieczeniu Seata Cordoby w PZU, chcieli wypłacić odszkodowanie w kwocie netto ze względu na odliczenie VAT, jednak po zaświadczeniu od brokera, który wystawił ubezpieczenie, że ubezpieczona była wartość samochodu brutto wypłacono odszkodowanie w pełnej kwocie. Może to dalej działa i można spytać?

Offline Wito1985

• Moc: 180 KM
  • Rej: DW
« Odpowiedź #10 dnia: 02 - Września - 2017 - 23:06:26 »
Ja nie ryzykowałem pomimo, że odliczam 50% Vatu to wziąłem polisę w kwocie brutto bo jak auto zniknie z parkingu to przynamniej nie będę musiał dopłacać do polisy Vatu.

Offline arekp

« Odpowiedź #11 dnia: 03 - Września - 2017 - 19:26:35 »
jak auto zniknie z parkingu to przynamniej nie będę musiał dopłacać do polisy Vatu

No tego właśnie nie jestem tak pewien jak Ty.

Offline Wito1985

« Odpowiedź #12 dnia: 03 - Września - 2017 - 20:58:04 »
No tego właśnie nie jestem tak pewien jak Ty.
Masz polisę w brutto wypłacają w brutto, masz polisę netto płacą w netto ty dopłacasz VAT..żadna filozofia..do tego w warunkach ubezpieczenia Gap jest zapisane, że Gap dopłaca do wartości fakturowej auta ale w przypadku gdy polisa AC jest netto Gap dopłaca do kwoty netto..

Offline arekp

« Odpowiedź #13 dnia: 03 - Września - 2017 - 21:19:42 »
Napisałem ze nie jestem pewien, ponieważ nie przerabiałem kwestii "odszkodowania za kradzież", jednak przy wpłacie odszkodowania za szkodę, ubezpieczyciel daje Ci do podpisania oświadczenie w jaki sposób rozliczasz VAT i na podstawie oświadczenia otrzymujesz kwotę brutto lub powiększoną stosownie do tego co możesz odliczyć.

Nigdy nie sprawdzałem konsekwencji kłamstwa w tym oświadczeniu ;-)

Offline Wolf

• Silnik: 1.4 TSI
  • Kod: CZEA
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #14 dnia: 04 - Września - 2017 - 16:23:57 »
Nawiązując do tematu moja księgowa z doświadczenia twierdzi iż wielu ubezpieczycieli mimo gab i tak przy naprawie uwzględnia amortyzację i walka jest długa ja biorę w leasing netto + 50
No i najważniejsze dziś wrócił z urlopu mój sprzedawca i oto info mój Tig stoi na placu w Poznaniu jest i nie jest w Polsce bo czeka na odprawę duża szansa iż pod koniec tygodnia obejrzę go na placu  u sprzedawcy w pampersach ochronnych a za tydzień odbiór oby
Na razie studzę emocje mimo zapewnień iż solidna firma tete powiedziałem iż chce go widzieć w foli  zabezpieczającej  kochajmy sie jak bracia a liczmy jak ....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline oley

« Odpowiedź #15 dnia: 04 - Września - 2017 - 17:35:07 »
Ja biorę ubezpieczenie chyba brutto bo przy szkodzie calkowitej to troche tego vatu będzie.
Lepiej dmuchać na zimne.

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #16 dnia: 18 - Września - 2017 - 14:05:09 »
1. Leasing. Ten sam zakres ubezpieczenia wszędzie. Netto + 50% VAT.
2. W pierwszym roku ubezpieczenie dilerskie (Allianz) - lekko ponad 5tys
W drugim, obecnie takie opcje były:
3. Kontynuacja dilerskiego w Allianz - drożej niż w pierwszym roku.
4. Liczone u dilera po zniżkach - Allianz 4850zł, Hestia 4720zł, Tui - drożej niż Allianz. Te trzy towarzystwa są akceptowane przez VW Leasing i nie trzeba zgody na zmianę ubezpieczyciela. A taka zgoda kosztuje 300zł netto (!)
5. U brokera fajne sumy - np. InterRisk - 19600zł (!)
6. Ostatecznie wywalczone dobre zniżki w PZU i efekt - 3860zł
Ufff... na rok spokój.
 :D

P.S. Wartość z fakturowej 180tys brutto InfoExpert oszacował po roku na 160tys brutto, co uważam za bardzo dobry wynik.

Offline Wito1985

« Odpowiedź #17 dnia: 18 - Września - 2017 - 14:56:56 »
U mnie przy wartości auta 159500zl wyszło 3192zl brutto..ubezpieczenie wzięte od leasingu..

Offline Robert_em

• Rej: SC
« Odpowiedź #18 dnia: 18 - Września - 2017 - 20:14:45 »
U mnie przy wartości auta 159500zl wyszło 3192zl brutto..ubezpieczenie wzięte od leasingu..

Nie porównuj proszę stawek za nowe auto i za roczne. Przy nowych są różne preferencyjne oferty, zależnie od dilera i leasingodawcy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline wojo

• Rej: WZ
« Odpowiedź #19 dnia: 18 - Września - 2017 - 21:16:06 »
wezcie pod uwage jedna rzecz... przy kupnie nowego auta wiadomo mamy ubezpieczenie na taka kwote jaka zaplacilismy... natomiast rok pozniej czy dwa jak przedluzamy to ubiezpieczyciel zawsze bierze pod uwage seryjne wyposazenie! dokladajac faktycznie to co jest zamontowane nagle okazuje sie ze w cale tak duzo auto nie stracilo na wartosci

Taka sytuacje mialem przy golfie gdzie po roku tez mi wyliczyli jakies 20 tys mniej. Po dorzuceniu wyposazenia juz nie było tak dużej roznicy

Offline Grzesiek3M

• VW: T5
  • Silnik: 2.0 TDI-CR
  • Moc: 140 KM
  • Rej: SG
« Odpowiedź #20 dnia: 27 - Listopada - 2020 - 20:57:46 »
Nigdy nie miałem AC, czy zdać się na wycenę ubezpieczyciela czy warto zapłacić kilak zł za rzeczoznawce, który oceni prawdziwą wartość auta.
Oczywiście chodzi o ubezpieczenie auta które ma juz kilka lat.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Rej: GD
« Odpowiedź #21 dnia: 28 - Listopada - 2020 - 08:45:28 »
czy warto zapłacić kilak zł za rzeczoznawce, który oceni prawdziwą wartość auta.
Według mojej wiedzy są to bezsensownie wydane pieniądze.Firma ubezpieczeniowa w razie wypłaty i tak będzie kombinowała z amortyzacją ze względu na wiek,przebieg itd. ( naturalnie mowa o aucie które ma już kilka lat).Nawet jak uda się przez dodatkową ocenę podnieść wartość auta to ubezpieczalnia będzie dążyć do wypłaty jak najniższej kwoty w razie takiej konieczności ( mają na to swoje"kruczki" ). Poza tym taka ocena nie jest na wieki. W jaki sposób zamierzasz udowodnić firmie ubezpieczeniowej że na dzień po takiej wycenie fura nie została zdewastowana np. przez wandali drastycznie zaniżając jej wartość.
Rozsądniej jest skorzystać z takiej wyceny jeśli dojdzie już do szkody a firma drastycznie zaniży wartość.Wtedy można coś ugrać.   
Najgorsze jak ma dojść do wypłaty za auto które zostało skradzione i niefartownie znajdzie się pozostałość po kradzieżowa (przed wypłatą odszkodowania). Właściciel może zostać z kawałkiem złomu i kwotą za którą nie będzie wstanie naprawić ani zakupić innego egzemplarza.To jest dopiero koszmar płacąc za AC.

Offline Drmscp

• VW: Polo VI FL
  • Wersja: GTI
  • Moc: 205 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #22 dnia: 16 - Lutego - 2021 - 13:40:37 »
Prawdziwy dramat to jest inflacja i galopujące ceny aut. Co z tego, że w 2019 wyjechałem nowym VW z salonu i miałem przez rok GAP, jeśli po drugiej w międzyczasie zmianie cennika ta sama konfiguracja kosztowała o 15% więcej?

Pierwszy raz nowe auto ubezpieczałem, po roku pierwsze przez agenta próbowałem załatwić, ale oferty były takie sobie i przede wszystkim bardzo słabo była wyceniana wartość auta. Skończyło się na kontynuacji pakietu dealerskiego bo miał najlepszy stosunek ceny do zakresu ubezpieczenia i najwyższą wycenę wartości. Za miesiąc tak samo zrobię.

Tagi wątku: