Autor Wątek: Telewizja cyfrowa  (Przeczytany 6970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Telewizja cyfrowa
« dnia: 16 - Lipiec - 2017 - 19:36:43 »
Temat może mało ciekawy lecz jak dla mnie mocno irytujący .Dla jasności zacznę od początku .Mam w pakiecie internet,telefon,tv z UPC .I wszystko byłoby cacy gdyby internet nie mulił ,telefon stacjonarny jak dzwoni to tylko w celu wciśnięcia produktu (np.bank z propozycją kredytu itp.).Nawet się już do tego przyzwyczaiłem i mnie to nie irytuje .Ale całkiem niedawno dosięgnęła mnie dobra zmiana w postaci zmiany tv z analogowej na cyfrową .W efekcie jeden telewizor poprzez dekoder z UPC ma nadal wszystkie kanały jak były a na pozostałych czterech mogę obejrzeć nic (no prawie bo badziewia zostały ).Moje pytanie jest następujące nie wierzę że tylko ja mam taki problem że posiadam kilka telewizorów (by nie było walki o pilota )jak to OGARNĄĆ by na wszystkich niezależnie można było oglądać co się chce .Czy muszę kupić (przez dobrą zmianę )tyle dekoderów co telewizorów czy jest na to jakiś patent .

Offline Stefano

• clubmen
  • VW: Sharan I 1FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Moc: 115 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Rej: RST
Odp: Telewizja cyfrowa
« Odpowiedź #1 dnia: 17 - Lipiec - 2017 - 01:24:16 »
Cześć, te kanały w pakiecie, ne wiem ile tam masz ze 120-150 to ogladasz przez dekoder na 1 telewizor, ale powinienes mieć w tym kablu przed dekoderem, też taką paczkę kanałów które będziesz mógł ogladć na pozostałych telewizorach. Na kazdym z nich moze być inny kanał. czyli robisz trójnik na kabelku tym co ci dają cały sygnał przed dekodorem i rozdzielasz sygnał, na dekoder i drugie wyjscie na kabelek z nastepnym rozdzielaczem na pozostałe telewizory.
Spróbuj najpierw czy bezposrednio z tego głównego kabla co ci podają sygnał na wszystko, jest możliwość ogładnia jakichś kanałów na tym telewizorze głownym, bez dekodara UPC. Czyli z kabelka głownego wpiansz kabel pomijajac dekoder do TV i właczasz skanowanie kabłowki analogowe i cyfrowe. Poczekaj i zobacz jakie programy ci wyłapie. To co ci sie zapisze to bedziesz mógł ogladać gratis na wszystkich trzech TV bez dekodera, a tą paczkę za którą płacisz będziesz miał tylko na jednym TV.
napisz co ci sie udało zeskanowac bez dekodera, jak cos to dzwoń.
TEL 601052155, Pozdrawiam Janusz.
SERWIS-NAPRAWA: dogrzewacze i ogrzewania postojowe, Webasto i Eberspacher.
Potrzebujesz pomocy - zadzwoń!

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #2 dnia: 17 - Lipiec - 2017 - 07:26:20 »
na pozostałych czterech mogę obejrzeć nic (no prawie bo badziewia zostały ).
Zostały te których nie da się oglądać (nie należę do klanu moherowych beretów bez urazy ).Te które najczęściej oglądam zostały zakodowane i są tylko po dekoderze z UPC .Jak sygnał rozdzielę za dekoderem to na wszystkich mogę oglądać tylko to samo .Dołożenie DVB-T bezpośrednio przed jednym z telewizorów zwiększa ilość badziewnych kanałów o kilka kolejnych (te na których mi nie zależy a te które bym chciał nadal są nie osiągalne ).Mógłbym kupić talerz i powiesić na dachu ale nadal będzie to samo bo sprzęt będzie tylko na jeden TV a reszta kicha .Niby takie proste ale ta elektronika chce mnie wykończyć .

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Wersja: Sport&Style
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Lipiec - 2017 - 10:29:06 »
W domu mam pakiet Polsatu z dodatkowym dekoderem za 10 zł na miesiąc, z tego co wiem to chyba można zwiększyć ilość dodatkowych dekoderów i mieć przy każdym TV osobne sterowanie. U mnie w rodzinie 2 osoby zrezygnowały z UPC na rzecz TV Polsat i jak na razie twierdzą że była to dobra zamiana.
Może rozważ taką ewentualność  ;)

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #4 dnia: 18 - Lipiec - 2017 - 18:55:29 »
W domu mam pakiet Polsatu z dodatkowym dekoderem za 10 zł na miesiąc,
To płaci się za sygnał tv czy jeszcze oprócz sygnału za ilość telewizorów.Jakbym miał płacić od każdego dekodera dodatkowo to rocznie najskromniej okradać mnie będą na 500 zł nie licząc około 1500 zł które i tak mnie doją .Żeby chociaż w tej kwocie była jakość to może by tak nie bolało .
Płacąc im co miesiąc za dodatkowy dekoder korzystniej jest zakupić własny bo zwróci się po nie całym roku w takim przypadku , pod warunkiem że czegoś znowu nie wymyślą by doić "Kowalskiego"
Może ma ktoś u siebie talerz i kilka telewizorów (skłaniałbym się w tym kierunku) i podpowie jak to rozpracował bo nie wierzę że jestem jedynym który ma więcej jak dwa tv w domu. 

Offline wesol

•  -baned-
  • Moc: ?? KM
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Lipiec - 2017 - 21:50:32 »
Generalnie problem jest taki ze kazda telewizja broni sie przed ze tak powiem nielegalnym rozpowszechnianiem sygnalu. Chodzi oto mnuejwiecej jak z internetem. Nie mozesz dostac mega internetu np mobilnego z duza szybkoscia i bez ograniczej ilosci GB. Tak to jedna osoba by sobie kupila net np 100 Mb albo i nawet ze 300Mb i rozbili bysmy sobie to dynamicznie powiedzmy na 30 ryja. Statycznie to by kazdy mial po powiedzmy 10Mb ale dynamicznie to zaleznie ile osob siedzi i co robi w danej chwili to by moglo byc np tak ze dwie osoby siedzace moglyby ciagnac po np 150Mb. Tak tez jest w telewizji.
Sa sposoby na kilka tv w domu. Kupujesz drugi dekoder i replikator karty do dekodera. Jedna karta jest dublowana i tak jakbys mial je dwie. Kiedys byly jeszcze inne prostrze rozwiazania.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Lipiec - 2017 - 07:45:16 »
Kupujesz drugi dekoder i replikator karty do dekodera.
Pomysł dobry ale cztery duble karty raczej nie przejdą .
Jakiś pomysł na to by mogło działać pięć telewizorów niezależnie ???

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Lipiec - 2017 - 10:48:55 »
Nie ma innej opcji. Tu poprostu juz byl nielegal bo sie kupowalo taki wlasnie sprzecik ze sie wstawialo do niego karte i wychodzily dwie tasmy zakonczone ala karta. Byly wersje ze na kablu na tasmie i wersje de lux po radiowce.

Ale wersja na drugi tv juz kisztowala pare stowek wiec na 5 telewizorow to mysle ze by cie powalila na kolana.

Ja mam tv kablowa i tez jest podobnie bo po analogu mam na tv tez gdzies ze 80% kanalow a na dekoderze juz wszystko. Dekoder drugi tez kosztuje jakies pieniadze.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 19 - Lipiec - 2017 - 17:56:01 »
To płaci się za sygnał tv czy jeszcze oprócz sygnału za ilość telewizorów.
Myślałem że to jest jasno napisane, abonament za pakiet to 49 zł + 10 zł za dodatkowy dekoder co miesiąc. Reasumując, płacisz 59 zł i dostajesz dwa niezależne dekodery z dwoma kartami i pilotami. Jest dekoder główny a drugi jest tym dodatkowym z którego co około dwa tygodnie wyciągasz kartę i wkładasz do głównego aby ją ponownie aktywować. To jest zabezpieczenie dla tych kombinowali i brali taki rozszerzony zestaw. Jeden dekoder zostawał w Polsce a drugi wędrował np. do Niemiec, Holandii czy Wielkiej Brytanii do znajomego lub rodziny. To był czysty biznes, jedna oplata na dwa rożne domy :evilwink:

Proszę, oferta dla ciebie: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/telewizja-cyfrowa/multiroom.cp

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Lipiec - 2017 - 21:02:46 »
Dzięki za chęci ale w ofercie opcja kończy się na dekoderze głównym i dwóch dodatkowych .Ja potrzebuję jeden główny i cztery dodatkowe a tego w ofercie nie ma .Do tego upierdliwości z doładowywaniem kart .Czy to musi być takie skomplikowane ?Ja nie chcę lecieć na księżyc tylko mieć kilka kanałów które oglądałem dotychczas (a nie całej kupy jaką proponują w ofercie,której i tak nie będę oglądał ) .A tu kodowane sygnały, specjalne badziewia odkodowujące sygnał który zakodowali,karty aktywujące z którymi trzeba biegać tak dla sportu .Normalnie przyrost formy nad treścią .
Dobrze że nie posiadam hotelu bo by" tirem" musieli przywieźć badziewnej elektroniki .Szok !.
No ale nie ma co rozpaczać postęp musi być !!! (tylko ja jakoś do tego typu postępu nie pasuję ).
Poczekam może ktoś ma jakiś patent i podpowie jak to ogarnąć w prostszy sposób bez całej " doliny krzemowej".

Dodano:  20 - Lipiec - 2017  -  00:12:50
Natknąłem się na takie coś .Co o tym sądzicie ?
http://www.extremesat.pl/bez_abonamentu/dekodery_combo.html

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #10 dnia: 19 - Lipiec - 2017 - 21:29:47 »
No dobra ale co ci ma dac ten odbiornik tzw tuner skoro nie masz kilku kart? Poza tym co chcesz kupic 4 takie tunery za prawie 400 zl sztuka?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #11 dnia: 19 - Lipiec - 2017 - 21:52:29 »
Dzięki za chęci ale w ofercie opcja kończy się na dekoderze głównym i dwóch dodatkowych .
Więc kupujesz dwa abonamenty, jeden 2-ma dodatkowymi dekoderami a jeden pojedynczy i masz 4-sztuki legalnie i bez kombinowania. Abyś nie musiał latać i aktywować kart w tych dodatkowych dekoderach, to sobie zostawiasz tak zwaną "matkę" a dzieciarni dajesz dzieci i uczysz je co zrobić jak stracą sygnał w tv. Ja w domu korzystam dekodera głównego a syn ma okazję polatać po pietrach raz na dwa tygodnie.
Całość można zmieścić w 100-120 zł i chyba nie jest to dużo jak za taką ilość dekoderów  ::)

No dobra ale co ci ma dac ten odbiornik tzw tuner skoro nie masz kilku kart? Poza tym co chcesz kupic 4 takie tunery za prawie 400 zl sztuka?
Mam w domu 4 takie dekodery z czasów TV na kartę i chętnie je oddam w dobre potrzebujące ręce, za powiedzmy 1L whiskacza :P

Dodano:  19 - Lipiec - 2017  -  22:07:17
Okey, teraz zajarzyłem, źle odczytujesz tą ofertę Polsatu z Mulitromem:

Cytuj (zaznaczone)
Dostęp do ulubionych programów tylko na jednym telewizorze to dla Ciebie za mało? Teraz możesz wybrać usługę Multiroom HD z jednym, dwoma lub trzema dekoderami dodatkowymi i cieszyć się tym samym pakietem kanałów nawet na czterech telewizorach!
Kluczowym słowem jest: trzema dodatkowymi, czyli dostajesz pakiet Familijny za 39,99 zł z jednym bazowym dekoderem, dopłacasz do tego za Multirom HD 25 zł i masz jeden bazowy i 3 dodatkowe dekodery. Reszta jak wyżej opisałem.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #12 dnia: 19 - Lipiec - 2017 - 23:56:36 »
Ja odnosze wrazenie ze kolega to ma takie podejscie do sprawy ze nie rozumie praw autorskich i tego typu spraw. Nobel te wynalazl dynamit i opatentowal. Sorry ale Gulasz by chcial kupic jedna laske dynamitu i ja powielic.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #13 dnia: 20 - Lipiec - 2017 - 01:22:30 »
Panowie zdaję sobie sprawę że jedynym problemem jest pazerność dostawcy sygnału TV .Jak ktoś ma w domu telefon stacjonarny to nikt nie wnika czy będziesz miał do lini z jednym numerem podłączony jeden czy kilka aparatów(dla wygody w kilku miejscach w domu ) .Przy sygnale tv pazerność jest taka że koniecznie muszą wydoić z kasy ile tylko się da .I żeby to co dają było ich, a nie jest oni tylko pośredniczą w dostarczeniu sygnału (kabelek doprowadzony do twojego domu ).
Co do praw autorskich i tego typu spraw .Mając internet już łamię prawo bo przecież w nim mogę oglądać telewizję .By słuchać radia w domu muszę uiścić abonament ale słuchając radia w aucie już nie .Ten kraj jest chory z chorymi przepisami i nie da się żyć by nie złamać wymyślonego (przez nie do końca rozsądnych ludzi ) prawa.Podobnych przykładów można walić z kapelusza do bólu .
Panowie wasze podejście z wzięciem dodatkowego abonamentu czy dodatkowych dekoderów (z upierdliwością doładowywania )jest dla mnie chorym pomysłem .Jak kupię talerz i nawet kilka dekoderów o których wspomniałem wyjdzie taniej niż dojenie co miesiąc (kupiony sprzęt jest mój i inwestycja zwróci się po roku i zawsze mogę go odsprzedać ).Biorąc z UPC czy innego dostawcy oprócz pustego portfela nie będzie nic .
Liczę na to że jak mądre głowy wymyśliły kodowane programy,dekodery i te całe badziewie to i znajdzie się mądry który wie jak to ominąć .Tak jak TDI po wykastrowaniu z elektroniki i mamy M-TDI i działa .Myślę że znajdzie się też ktoś co ogarnie jak podłączyć kilka telewizorów mając jeden dekoder by to trybiło .         

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #14 dnia: 20 - Lipiec - 2017 - 12:20:17 »
Ja też próbowałem kombinować jak kolega @Gulasz ale się nie dało. Ja mam w domu kilka telewizorów i każdy z dekoderem DVB-T. Do tego antena i na razie to mi wystarcza.
Kolego @Gulasz jeśli do kilku tv jeden dekoder to tylko jeden i ten sam program będzie można w tej samej chwili oglądać na wszystkich odbiornikach. Ja miałem wcześniej fajną opcję Multirum Jak kolega @Pretor wyżej pisał.
Miałem dekoder matkę i na niego abonament. Do tego do kazdego tv dodatkowy dekoder za który płaciłem 10 zł miesięcznie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Lipiec - 2017 - 21:19:00 »
Dobrze że wodociągi nie wpadły na podobnie genialny pomysł by rachunek zależał od ilości kranów lub energia od ilości kontaktów .Krótko mówiąc ręce opadają (a nawet i nogi )jak elektronika potrafi doprowadzić mnie do białej gorączki .

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #16 dnia: 21 - Lipiec - 2017 - 07:09:47 »
Gulasz tu chodzi oto by caly blok nie kupil na 50 rodzin tylko jednego dekodera na 50 rodzin po razy drzwi 100-150 ryja za okolo100 zl? Uwazasz ze to fer by bylo. Tak samo jest z internetem osiedlowym kablowym. Tez jest w regulaminie ze nie wolno udostepniac internetu. Inaczej to bym na osiedlu rozbil z kolegami lacze 150 czy 300 mega na nawet tylko 5-10 osob i placilibysmy po 25 zl za net. Lacza 30-50 mega nie idzie wykozystac. Nic ci nie da taka predkosc bo np wczoraj sciagalem fameworka z microsoftu i szlo predkoscia 2 mega momo ze lacze mam duzo wieksze.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #17 dnia: 21 - Lipiec - 2017 - 12:11:09 »
Czy sugerujesz że od strony technicznej nie można rozwiązać tego w sposób ile używasz tyle płacisz .Są w stanie sprawdzić jaka jest oglądalność danego programu (ile osób w danej chwili coś ogląda ).Tu chodzi o dojenie kasy a nie sprawy problemów technicznych z rozliczaniem w zależności od ilości pobranego sygnału .Gdyby tak to rozwiązali to dochody by im spadły i to drastycznie.
Co do internetu to skoro za niego płacisz to czy dasz sąsiadowi hasło powinno ich nie interesować .Tak samo jak posiadasz bar i udostępniasz neta za darmo swoim klientom .I nie ważne czy skorzysta jeden czy stu .Co innego jak komuś udostępniasz i wyrażasz na to zgodę a co innego jak na beszczela kradniesz sygnał .Ich wewnętrzne przepisy/umowy są z nastawieniem by doić ile się tylko da . 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #18 dnia: 21 - Lipiec - 2017 - 14:15:47 »
Nic tu nie zrobisz. Caly czas ci mowie ze nie ma opcji bys kipil dekoderow 5 szt i ogladal bo musisz miec do tego 5 kart czy to polsatu czy innej firmy. Inaczej nic nie ogladniesz. Taki dekoder tylko ci sie nada do darmowej naziemnej telewizji. 
Internet tak jak ciowie. To dana firma swiadczy uslugi internetowe. To oni wykupuja stale lacze z np gts czy futuro czy innych dostawcow. I tam predkosc 100 mega osztuje tysiaka. Ty placisz za 100 mega ile 100 zl?  Nie mozesz udostepniac neta bo to ta firma robi tak ze maja wykupione ze 500 czy 1000 mega i dzieli to wlasnie tak sztucznie na np 200 ludzi  po 100 mega. Niby jak to mozliwe ze tyle ludzi dostaje takie predkosci? Ano mozliwe. Nie wszyscy ciagna w tym samym momencie pelna predkoscia. Jakbys tak chcial robic to gwarantuje ci ze firmy swiadczace internet by zbankrutowaly albo ceny podniosly drastycznie.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 24 - Lipiec - 2017 - 09:33:30 »
Nic tu nie zrobisz. Caly czas ci mowie ze nie ma opcji bys kipil dekoderow 5 szt i ogladal bo musisz miec do tego 5 kart czy to polsatu czy innej firmy.

Po przeczytaniu tego zacząłem drążyć temat .Zostałem niemal sprowokowany by udowodnić że jest taka możliwość .By oglądać to co się chce nie potrzebne są dodatkowe dekodery ,karty itp.Jeśli posiada ktoś telewizor nowszej generacji ma wbudowane w nim " badziewie "do bezprzewodowego połączenia np.z kompem ,tabletem ,czy telefonem (przy starszych modelach tv dokupujemy "badziewie "i podłączamy pod wtyk z tyłu tv ,koszt 20-70 zł .Na każdym z tych urządzeń możemy oglądań tv .Najkrócej mówiąc przesyłamy wizję i fonię bezprzewodowo na nasz TV (by nie mieć mało estetycznego kabla przez środek pokoju a nasz piloto-dekoder nie był na uwięzi ). Jako że mój tv nie załapał się muszę dokupić czarodziejskie "badziewie " i sprawdzić jak to będzie śmigało .No chyba że ktoś już to przetestował i może podpowiedzieć czy warto (jaki jest lepszy czy gorszy ).
Czy to do końca jest legalne nawet nie chce mi się wnikać .Chodzi bardziej o fakt czy się da czy nie .

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Kod: BRT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #20 dnia: 24 - Lipiec - 2017 - 09:52:08 »
Kolego @Gulasz wcześniej pytałeś o dekodery więc otrzymałeś odpowiedzi w postach wyżej. ;)

Teraz pytasz o dodatkowe "badziewie" do tv. A co to takiego? Rozumiem że chodzi Tobie o kartę Wifi do telewizora.

Dodano:  28 - Lipiec - 2017  -  11:11:41
Jest sposób by oglądać telewizję poprzez Wifi. Łączę sobie odbiornik TV do domowego Wifi i mogę oglądać co chcę. Ja z tego zrezygnowałem ponieważ limit jaki posiadałem na neta to 50 GB i w kilka dni został wyczerpany. :evil:
Nowsze odbiorniki posiadają Wifi a do innych trzeba dokupić kartę do przystawki by ta opcja działała.

Jeśli ktoś posiada stałe łącze i bez limitów to bardzo fajna sprawa. Jak miałem stałe łącze u siebie to z tego korzystałem ale jedyna firma która świadczyła usługi w mojej okolicy już nie funkcjonuje.

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #21 dnia: 24 - Lipiec - 2017 - 10:52:32 »
Ale nie kumam co chcesz zrobic. Z czego ten sygnal po wi fi ma isc do telewizora?  Ja mam tv z wifi ale tu tylko ogladam sobie czasami cos ipli albo yt. Ale takiej telewizji pelnej jaka oferuje polsat to na necie nie ma. Nie ma wszystkich takich kanalow. A transmitujac z dekodera do telewizora po wifi to nie jest transfer zewnetrzny z sieci internetowej. Tak to ja mam otoczenie sieciowe zrobione do udostepniania plikow i drukarki.
Ale czekam az pokazesz jak hakujesz sygnal polsatu.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #22 dnia: 24 - Lipiec - 2017 - 15:39:22 »
Może mało precyzyjnie to opisałem .Chodzi o to że laptop ,tablet czy nawet telefon (naturalnie nie każdy )umożliwia oglądanie tv .I by nie męczyć oczu sygnał wrzucam na duży ekran (bezprzewodowo na tv ) .Co do legalności to skoro płacę za internet ,kablówkę a sygnał biorę od siebie a nie sąsiada to wszystko powinno być ok.No chyba że nie do końca bo nie daję się okraść dostawcy biorąc od niego dodatkowych dekoderów za dodatkową kasę . 

Offline wesol

•  -baned-
« Odpowiedź #23 dnia: 24 - Lipiec - 2017 - 18:06:59 »
A to juz jest legalne. To na czym sobie puszczasz to twoja sprawa. Tu chodzi oto ze nie udostepnia ci tak bys mogl ogladac sobie na 5 czy 10 telewizorach rozne programy. Znajdzie sie ktos cwany co bedzie w domku wielorodzinnym za jeden abonament ogladal rozne programy. To tak jakbys usprawiedliwial kradziez 50 zl bo przecie ludzie kradna miliony.  Kradziez to kradziez. Dlatego tez kupujac dekoder to wykupiles dostep do telewizji a nie ze kupiles sobie cala telewizje naziemna czy satelitarna. Tak samo internet to dostep do internetu a nie ze mozesz sobie udostepniac dzielic i handlowac internetem. Czy kupno paliwa lub alkoholu nawet z legalnego zrodla pozwala ci odsprzedawac ten towar dalej czy musisz miec stosowne zezwolenia koncesje?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #24 dnia: 24 - Lipiec - 2017 - 22:01:59 »
Trzymając się tego toku myślenia .Dostawca sygnału udostępnia mi sygnał odpłatnie (choć jest tylko pośrednikiem,nie jest jego własnością ), ale jeśli ten sam sygnał dla mojej wygody chcę rozdzielić na ten czy inny tv na którym mam kaprycho sobie oglądać to muszę mu dopłacić (za dodatkowy dekoder )lub zmienić pakiet na droższy .I to nie jest złodziejstwo? (to samo,ten sam sygnał ale za większą kasę ).Jak dla mnie podchodzi to co najmniej pod wyłudzenie .No ale duży może więcej i nawet przepchnie ustawę tak by mógł kroić po legalu .

Zastanawiam się czy wszyscy grzecznie płacą (za dodatkowe dekodery ) mając kilka tv w domy czy jadą na podobnym patencie i cicho siedzą (nie wiedząc czy to jest do końca legalne ). 

Tagi wątku: