@andrew7800
Twoja odpowiedź i zamieszczone foty bardzo dużo zmieniło w zrozumieniu tej awarii i teraz dokładnie wiem czego należy szukać i jak potem z tym fantem postępować.
Dziękuję

Dodano: 08 - Sierpnia - 2017 - 22:45:47
Zajechałem na swój skromny garażowy kanał, zrobiłem parę poglądowych fotek i nakręciłem filmik z działania mojej maglownicy przy rozerwanej osłonie gumowej.
Na filmie może tego nie da się zauważyć ale wyciek jest bardzo skromny i chyba warto w pierwszej kolejności wymienić płyn w układzie wspomagania na taki z uszczelniaczem, a później jak nie będzie już wycieku wymienić osłonę gumową.

Jutro odbieram zamówiony płyn do wspomagania kierownicy, firmy Prestone - Power Steering fluid + Stop Leak 946 ml za 42 zł.
Z pojemniczka na płyn, ściągnę płyn strzykawką ile się uda a później wyciągnę cały zbiorniczek i postaram się go oczyścić w środku. Podobno jest tam sitko w którym może zalegać szlam. Mam zamiar dobrać się do niego i oczyścić z brudu, o ile tam taki będzie. Potem nowy płyn z uszczelniaczem i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam nadzieję że nawet jak nie usunę wycieku całkowicie to przynajmniej zmniejszę go radykalnie.
Dodano: 08 - Sierpnia - 2017 - 22:45:58
Zbiorniczek od wspomagania wyczyszczony i napełniony "cudownym" płynem Prestone z uszczelniaczem, czekam na jakieś pozytywne efekty.
Krok po kroku, co należy zrobić aby dobrać się do zbiorniczka płynu do wspomagania i wymienić w nim płyn.
1. Demontujemy przednie kierunkowskazy,
2. Ściągamy przednią atrapę,
3. Demontujemy prawy reflektor (od strony kierowcy),
4. Jeżeli mamy plastikowe osłony akumulatora przy zbiorniczku, to też musimy je zdemontować.
5. Z pomocą dużej strzykawki (100 ml) i około 20-30 cm przeźroczystego wężyka, ściągamy cały płyn z zbiorniczka.
6. Odkręcamy jedną śrubę trzymającą zbiorniczek, luzujemy metalowe obejmy na gumowych wężach i delikatnie wyciągamy zbiorniczek płynu.

7. Zbiorniczek po wyciągnięciu warto przepłukać z nagromadzonych osadów na dnie i w sitku które jest w środku. Ja do w pierwszej kolejności umyłem zbiorniczek na zewnątrz, następnie nalałem benzyny ekstrakcyjnej do środka i mocno potrząsając wypłukałem środek. Dodatkowo już po wypłukaniu poprzez mniejszy z króćców nalałem jeszcze 2 razy benzyny do środka i bardzo się zdziwiłem widząc ile syfu wyleciało jeszcze z sitka.

8. Zbiorniczek po osuszeniu (przy 28 st na dworze, benzyna wyparowała w minutę), montujemy na swoje miejsce w odwrotnej kolejności.

Strzałka wskazuje miejsce sitka
9. Po zamontowaniu wszystkich części, nalewamy płynu do wspomagania z uszczelnieniem, w ilości 400-450 ml. Należy pamiętać aby poziom płynu wspomagania przy napełnianiu zbiorniczka na zimnym silniku, nie przekraczał dolnej miarki "max Cold". Na miarce mamy jeszcze poziom "max na Hot' ale on dotyczy poziomu płynu przy ciepłym silniku.

10. Po nalaniu płynu odpalamy silnik i na postoju parokrotnie w lewo i prawo kręcimy kierownicą.
U mnie po tej wymianie płynu z Hipol ATF II D na Prestone - Power Steering fluid + Stop Leak, pompa wyraźnie ucichła a samo wspomaganie kierownicy jest na postoju odczuwalnie mocniejsze.
Czy ten płyn uszczelni wyciek z maglownicy? Nie wiem ale nie nalewając go do układu, nie sprawdzę tego. Operacja zmiany płynu jest dużo tańsza niż regeneracja maglownicy i mając jako takie pojęcie o mechanice możemy ją przeprowadzić sami za darmo we własnym garażu.
Dodano: 23 - Października - 2017 - 16:22:16
Mija 4-miesiąc od wymiany płynu. Przez ten czas przejechałem jakieś 2-3 tyś km i dalej z maglownicy cieknie, co prawda zauważalnie mniej ale jednak po całym dniu stania mam 10-centymetrową plamkę pod autem. Przez te 4-miesiące dolałem około 0.5 L płynu i właśnie zakupiłem drugą butelkę. Powoli szykuję się do zakupu regenerowanej maglownicy i zamiany mojej na regenerowaną. Ale o tym w innym temacie