Autor Wątek: WSPOMAGANIE KIEROWNICY  (Przeczytany 23445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
WSPOMAGANIE KIEROWNICY
« dnia: 18 - Czerwca - 2017 - 00:01:37 »
Cześć,
dzisiaj przy wyjeżdżaniu z domu, podczas kręcenia kierownicą usłyszałem dziwny dźwięk dochodzący spod maski.
Od razu też zorientowałem się, że dziwne wycie przy kręceniu kierownicą pochodzi od pompy wspomagania, a utwierdziło mnie w tym przekonaniu cięższe niż zwykle kręcenie kierownicą. Parę dni temu jeżdżąc autem nie zauważyłem takich objawów, więc teraz podejrzewałem niski stan płynu od wspomagania. Po powrocie do domu, odkręciłem korek z miarką poziomu i zobaczyłem że tylko sama końcówka miarki była zanurzona w oleju (stąd ciężka praca wspomagania i wycie przy skręcaniu).
Znalazłem w garażu nowe 1-litrowe opakowanie Hipol ATF II D (mineralny olej do automatycznych przekładni samochodowych), który kiedyś kupiłem na dolewki właśnie do wspomagania kierownicy w Sharanie (chyba to nawet konsultowałem z mechanikiem).
Czy mogę dolać Hipolu ATF II D do wspomagania w Sharanie w celu uzupełnienia stanu i czy to wycie pompy, to już stan agonalny pompy, czy może tylko efekt obniżenia się poziomu płynu ?

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: BKL
Odp: 1.9 TDI - pompa wspomagania kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 - Czerwca - 2017 - 02:03:20 »
Możesz spokojnie dolać tego ATF II D.
Zwykle jak jest zbyt niski poziom oleju w zbiorniczku to pompa wspomagania zaczyna głośniej pracować i ciężej kreci się kierownicą. Po dolaniu płynu do stanu powinno wszystko się uciszyć i działać prawidłowo oczywiście pod warunkiem że układ i jego podzespoły są sprawne.
Jeśli się nic nie zmieni na lepsze to trzeba:
- najpierw sprawdzić czy pasek klinowy jest nie zużyty i odpowiednio naciągnięty (może się ślizgać)
- sprawdzić czy maglownica nie ma wycieków  (jeśli są to oddać do regeneracji lub wymienić na inną sprawną)

Jeśli powyższe punkty są ok to pozostaje wymienić pompę wspomagania na nową lub inną sprawną.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #2 dnia: 18 - Czerwca - 2017 - 13:20:30 »
Dzięki za @Andrzeju odpowiedź :thumbup:
Maglownica w moim Sharanie, poci się od dnia zakupu auta a przez 5-lat i 65 tyś. km, dolałem do wspomagania około 1-litra oleju Hipol ATF II D. Dzisiaj dolałem oleju ATF II D do właściwego stanu i na początku pompa tylko troszkę przycichła ale po parokrotnym kręceniu kierownicą i ponownym uruchomieniu silnika prawie jej już nie słychać. Dziwnym dla mnie zaobserwowanym zjawiskiem było lekkie pienienie się oleju i chyba ma to związek z nieszczelnością na maglownicy.

Filmik: jakie dźwięki wydaje pompa przy za niskim stanie oleju do wspomagania i po dolaniu do stanu właściwego.

Dodano:  18 - Czerwca - 2017  -  14:31:33
Nagrałem jeszcze jeden filmik jak zachowuje się olej od wspomagania w czasie kręcenia kierownicą.
Co ciekawe pompy, nie słychać już wcale :)

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #3 dnia: 18 - Czerwca - 2017 - 15:48:29 »
Fajnie, że wrzuciłeś filmiki.
Będą wskazówką dla innych którym przytrafi się taka przygoda.
W Twoim przypadku pompa wspomagania jest ok oczywiście jeśli po dolaniu oleju kierownica lekko pracuje.
Potrzebujesz zregenerować maglownicę lub wymienić na drugą sprawną.
Ostatnio jak pytałem o cenę w mojej okolicy to gość krzyknął 700 zł.
Odpowiedziałem mu że sam to zregeneruje za 200 zł (w tych granicach kosztują nowe uszczelnienia).
Odparł, że on daje gwarancję na papierze ;)

Co do pojawiającej się piany w zbiorniczku to powstała przez zapowietrzony układ.
Pojeździsz trochę i nie będzie już tak się pieniło. przy skręcaniu kierownicą w lewo lub prawo płyn w zbiorniczku będzie delikatnie zmieniał poziom.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Czerwca - 2017 - 20:38:27 »
Dzisiaj pojeździłem trochę i w pompie wspomagania cisza, mam nadzieję że na dłużej  ::)

Dodano:  22 - Czerwca - 2017  -  11:48:56
Minęło parę dni i okazuje się, że jednak mam poważny wyciek z układu wspomagania. Nie wiem skąd tak naprawdę cieknie ale postaram się ten wyciek zlokalizować i w miarę możliwości usunąć. Po sugestii @red  na początek spróbuję wlać innego płynu do wspomagania z uszczelniaczem i zobaczyć jak to przyniesie efekt.
Do wyboru mam dwa płyny do wspomagania z uszczelniaczem:
- Red Rocket Power Steering Fix - All firmy kleen-flo 350 ml za 19 zł w lokalnym sklepie
- Prestone - Power Steering fluid + Stop Leak 350 ml za ?? zł

Wolałbym płyn Prestone z racji tego że został już pozytywnie zweryfikowany przez @red'a, ale jak będzie problem z zakupem to może zadecyduję się na zakup i przetestowanie tego z firmy Kleen-Flo.

Offline andrew7800

• Clubowicz
Odp: 1.9 TDI - pompa wspomagania kierownicy - głośna praca i wyciek plynu
« Odpowiedź #5 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 11:23:03 »
@pretor , sprawdź pod gumami harmonijka na maglownicy w jakim stanie są ślizgi.
Jeśli jest tam rdza to drogo kosztuje regeneracja.
Jeśli nie ma rdzy, to taniej.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 11:48:50 »
Nie wiem o jakich ślizgach myślisz ale pod harmonijką nic takiego nie ma (według mojego mechanika).
Jadę teraz poszukać płynu z uszczelniaczem do wspomagania a potem wjadę na kanał i sprawdzę z którego miejsca jest wyciek.

Offline andrew7800

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 13:13:44 »
Nie wiem jak fachowo to się nazywa ślizg lub trzpień w każdym bądź razie jeśli mechanik twierdzi że nic takiego tam nie ma to zmień mechanika bo nie wie o czym mowa. :evilmrgrin:

Tak wygląda cała maglownica z Sharana 95-00 rok.

Na zdjęciu widać rdzę z prawej strony i to właśnie spowodowało uszkodzenie maglownicy. Skutkiem był wyciek płynu ze wspomagania przez zniszczone uszczelnienie. Najczęściej takie uszkodzenie powstaje przez pęknięcie lub przerwanie gumy osłaniającej. Dostaje się wtedy do srodka wilgoć oraz brud i powstaje rdza. Poniżej widać to w powiększeniu:

Na tym zdjęciu widać błyszczący się trzpień ślizg co świadczy że jest ok i z tej strony czyli lewej wycieków nie było.

Jeśli po odsunięciu osłonki gumowej-harmonijki  na maglownicy ukaże się rdza to zmiana płynu na taki z uszczelnieniem np:  Prestone - Power Steering fluid + Stop Leak 350 ml  na niewiele się zda. Jedynie na chwilę pomoże w zmniejszeniu wycieku ale na 100% taka maglownica musi zostać zregenerowana lub wymieniona na nową bądź też używaną ale sprawną. Powód to przesuwająca się listwa z rdzą w maglownicy coraz bardziej niszczy uszczelniacze i wyciek się pogłębia.

Wymiana samego płynu na taki z dodatkiem uszczelniającym przyniesie skutek tylko jak trzpienie wystające z maglownicy są nie uszkodzone ( brak rys i rdzy) w każdym innym przypadku sama wymiana płynu na niewiele się zda.

Podziękował: pretor

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 22 - Czerwca - 2017 - 15:06:52 »
@andrew7800  :thumbup:
Twoja odpowiedź i zamieszczone foty bardzo dużo zmieniło w zrozumieniu tej awarii i teraz dokładnie wiem czego należy szukać i jak potem z tym fantem postępować.

Dziękuję ;)

Dodano:  08 - Sierpnia - 2017  -  22:45:47
Zajechałem na swój skromny garażowy kanał, zrobiłem parę poglądowych fotek i nakręciłem filmik z działania mojej maglownicy przy rozerwanej osłonie gumowej.
Na filmie może tego nie da się zauważyć ale wyciek jest bardzo skromny i chyba warto w pierwszej kolejności wymienić płyn w układzie wspomagania na taki z uszczelniaczem, a później jak nie będzie już wycieku wymienić osłonę gumową.

Jutro odbieram zamówiony płyn do wspomagania kierownicy, firmy Prestone - Power Steering fluid + Stop Leak  946 ml za 42 zł.
Z pojemniczka na płyn, ściągnę płyn strzykawką ile się uda a później wyciągnę cały zbiorniczek i postaram się go oczyścić w środku. Podobno jest tam sitko w którym może zalegać szlam. Mam zamiar dobrać się do niego i oczyścić z brudu, o ile tam taki będzie. Potem nowy płyn z uszczelniaczem i zobaczymy co z tego wyniknie. Mam nadzieję że nawet jak nie usunę wycieku całkowicie to przynajmniej zmniejszę go radykalnie.

Dodano:  08 - Sierpnia - 2017  -  22:45:58
Zbiorniczek od wspomagania wyczyszczony i napełniony "cudownym" płynem Prestone z uszczelniaczem, czekam na jakieś pozytywne efekty.

Krok po kroku, co należy zrobić aby dobrać się do zbiorniczka płynu do wspomagania i wymienić w nim płyn.

1. Demontujemy przednie kierunkowskazy,
2. Ściągamy przednią atrapę,
3. Demontujemy prawy reflektor (od strony kierowcy),
4. Jeżeli mamy plastikowe osłony akumulatora przy zbiorniczku, to też musimy je zdemontować.
5. Z pomocą dużej strzykawki (100 ml) i około 20-30 cm przeźroczystego wężyka, ściągamy cały płyn z zbiorniczka.
6. Odkręcamy jedną śrubę trzymającą zbiorniczek, luzujemy metalowe obejmy na gumowych wężach i delikatnie wyciągamy zbiorniczek płynu.

7. Zbiorniczek po wyciągnięciu warto przepłukać z nagromadzonych osadów na dnie i w sitku które jest w środku. Ja do w pierwszej kolejności umyłem zbiorniczek na zewnątrz, następnie nalałem benzyny ekstrakcyjnej do środka i mocno potrząsając wypłukałem środek. Dodatkowo już po wypłukaniu poprzez mniejszy z króćców nalałem jeszcze 2 razy benzyny do środka i bardzo się zdziwiłem widząc ile syfu wyleciało jeszcze z sitka.

8. Zbiorniczek po osuszeniu (przy 28 st na dworze, benzyna wyparowała w minutę), montujemy na swoje miejsce w odwrotnej kolejności.

Strzałka wskazuje miejsce sitka

9. Po zamontowaniu wszystkich części, nalewamy płynu do wspomagania z uszczelnieniem, w ilości 400-450 ml. Należy pamiętać aby poziom płynu wspomagania przy napełnianiu zbiorniczka na zimnym silniku, nie przekraczał dolnej miarki "max Cold". Na miarce mamy jeszcze poziom "max na Hot' ale on dotyczy poziomu płynu przy ciepłym silniku.

10. Po nalaniu płynu odpalamy silnik i na postoju parokrotnie w lewo i prawo kręcimy kierownicą.

U mnie po tej wymianie płynu z Hipol ATF II D na Prestone - Power Steering fluid + Stop Leak, pompa wyraźnie ucichła a samo wspomaganie kierownicy jest na postoju odczuwalnie mocniejsze.

Czy ten płyn uszczelni wyciek z maglownicy? Nie wiem ale nie nalewając go do układu, nie sprawdzę tego. Operacja zmiany płynu jest dużo tańsza niż regeneracja maglownicy i mając jako takie pojęcie o mechanice możemy ją przeprowadzić sami za darmo we własnym garażu.

Dodano:  23 - Października - 2017  -  16:22:16
Mija 4-miesiąc od wymiany płynu. Przez ten czas przejechałem jakieś 2-3 tyś km i dalej z maglownicy cieknie, co prawda zauważalnie mniej ale jednak po całym dniu stania mam 10-centymetrową plamkę pod autem. Przez te 4-miesiące dolałem około 0.5 L płynu i właśnie zakupiłem drugą butelkę. Powoli szykuję się do zakupu regenerowanej maglownicy i zamiany mojej na regenerowaną. Ale o tym w innym temacie ;)