Autor Wątek: AKTUALIZACJA MAP - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)  (Przeczytany 126531 razy)

Offline Kabe

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Moc: 150 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WE
Odp: AKTUALIZACJA MAP - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #75 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 10:07:36 »
na chwilę obecną mam 3GO919866BC     0820  ECE12017/2018 I według opisu a zwłaszcza daty 2017/2018
to czemu aktualizacja dopiero teraz ?? Niemiecki porządek ??
Najnowsza mapa to 3G0919866BJ     0915     EC1 2018
Czyli masz starą z maja 2017 (wszystkie numerki podałem kilka postów wcześniej)

Offline Wolf

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #76 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 12:07:49 »
A ok dziękuje czyli w pliku który ściągnąłem   będzie nowa jak wrzucę sd to powinien system skumać i zaktualizować
Sprawdzę dziś zasugerowałem sie 2017/2018 i 0820 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #77 dnia: 13 - Grudnia - 2017 - 15:09:51 »
Aktualizowałem ze strony niemieckiej i było ok a dzisiaj włączyłem nawigację i zonk tylko niebieskie tło i symbol samochodu, znaki drogowe widoczne ale nie ma żadnej drogi???czyżby dane się skasowały?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kabe

« Odpowiedź #78 dnia: 15 - Grudnia - 2017 - 16:30:32 »
Na niemieckiej stronie, tej co ostatnio,  pojawiły się nowe mapy datowane 12.12.2017
http://webspecial.volkswagen.de/maps/int/en/index.html

Offline Kabe

« Odpowiedź #79 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 12:12:20 »
Ściągnąłem i wgrałem na kartę.
Numer wersji ten sam 0915. Ale spakowany plik ma zupełnie inną nazwę więc wygląda na nową kompilację.
Czyli zmiany jeśli są to nieznaczące lub poprawili jakieś znalezione błędy bez zmiany map.

Offline Toomasz

• Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #80 dnia: 16 - Grudnia - 2017 - 17:45:50 »
Czyli zmiany jeśli są to nieznaczące lub poprawili jakieś znalezione błędy bez zmiany map.
Ostatnia aktualizacja sporo pozmieniała na mapie w kilku miejscach w których jeżdżę.

Pojawiły się też nowe drogi których nie było i ciekawostka (ciekawe czy nie korzystają z danych zwrotnych z nawigacji jak jest się podpiętym do sieci) bo pojawiła się droga którą właściwie tylko ja jeżdżę - dojazd do posesji łącznie do miejsca mojego, właściwie stałego parkowania. Tej drogi nie było i nie ma jej na żadnej mapie internetowej - a tu niespodzianka na nowej jest.

Czyżby odczytywali dane wysyłane przez samochód i na tej podstawie przeprowadzali korektę w nowych mapach ???

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #81 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 07:30:28 »
Rozumiem, że najnowsza aktualizacja dotyczy DM, bo dla DP zniknęła nawet aktualizacja z listopada, a zastąpiono ją 2017.08.08. Coś nie tak chyba jest z naszymi mapami na DP..
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline Toomasz

« Odpowiedź #82 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 11:15:58 »
Swoją drogą informatycy którzy się zajmują oznaczaniem na mapach Państw raczej nie byli orłami z geografii.

Powinny być oznaczone:
Albania*, Belarus*, Bosnia and Herzegovina*, Bulgaria*, Cyprus*, Estonia*, Greece, Kasachstan*, Kosovo*, Latvia*, Lithuania*, Macedonia (Former Republic of Yugoslavia)*, Moldova*, Montenegro*, Romania*, Russia*, Serbia*, Turkey*, Ukraine*

A zobaczcie na dołączonej mapie jakie Państwa są pokolorowane na niebiesko  ;-)

na:   http://webspecial.volkswagen.de/maps/int/en/index.html

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #83 dnia: 17 - Grudnia - 2017 - 14:46:36 »
Ostatnia aktualizacja sporo pozmieniała na mapie w kilku miejscach w których jeżdżę.

Pojawiły się też nowe drogi których nie było i ciekawostka (ciekawe czy nie korzystają z danych zwrotnych z nawigacji jak jest się podpiętym do sieci) bo pojawiła się droga którą właściwie tylko ja jeżdżę - dojazd do posesji łącznie do miejsca mojego, właściwie stałego parkowania. Tej drogi nie było i nie ma jej na żadnej mapie internetowej - a tu niespodzianka na nowej jest.

Czyżby odczytywali dane wysyłane przez samochód i na tej podstawie przeprowadzali korektę w nowych mapach ???
Używanie tzw. trace'ów i powiązanych heatmap prędkości to norma. Z auta raczej po czasie nie ciągają, ale w wypadku Car-Net może być różnie (nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś było w regulaminie). Inna sprawa że są inne metody (np. AI na mapach satelitarnych) lub w końcu zaktualizowano dane z systemów GIS administracji publicznej. No i możesz nie być jedynym który się tam zabłąkał;)

Zauważyłem ostatnio w danych firmy Navteq, pojawienie się dużej ilości dróg dojazdowych (wewnętrznych w kwartałach, małych lokalnych odcinków, czasami wręcz chodników/ścieżek). Niestety była tam też kupa błędów, jak drogi nieprzejezdne itp. Ciężko powiedzieć jak są one generwowane ale chyba automatyczny udział komputerów w procesie ich detekcji jest.

Rozumiem, że najnowsza aktualizacja dotyczy DM, bo dla DP zniknęła nawet aktualizacja z listopada, a zastąpiono ją 2017.08.08. Coś nie tak chyba jest z naszymi mapami na DP..
Też zauważyłem zmianę na 2017.08.08 dla DP (na stronie, nie wiem czy zmieniła się nazwa pliku lub zawartość) . Aktualizacji on-line jak nie było, tak nie ma.

Offline unseen

« Odpowiedź #84 dnia: 18 - Grudnia - 2017 - 18:13:09 »
Panowie pytanie do was. Posiadam oryginalną kartę, do której przez "moment" straciłem dostęp, kupiłem nową SD, pełen format, później skopiowałem 1:1 zawartość oryginalnej karty (wraz z plikami ukrytymi)- system nie rozpoznaje karty. Po włożeniu pożyczonej karty (Skoda) navi pracuje bez problemu.

W chwili obecnej odpaliłem DiscoverCare i rozpocząłem pobieranie i aktualizację map.

Pytanie: co jest przyczyną nie rozpoznawania karty przez system? 

Offline Toomasz

« Odpowiedź #85 dnia: 18 - Grudnia - 2017 - 20:38:44 »
Panowie pytanie do was. Posiadam oryginalną kartę, do której przez "moment" straciłem dostęp, kupiłem nową SD, pełen format, później skopiowałem 1:1 zawartość oryginalnej karty (wraz z plikami ukrytymi)- system nie rozpoznaje karty.

Volkswagen zaleca kartę klasy 10/SDHC.  Dysk musi zostać sformatowany w systemie NTFS.

Offline unseen

« Odpowiedź #86 dnia: 18 - Grudnia - 2017 - 21:00:08 »
Kupiłem najszybszą jaka była dostępna 45 MB/s.

Dodano:  18 - Grudnia - 2017  -  21:03:17
45 MB/s w zapisie, oczywiście, 90 MB/s w odczycie. Miałem też podejrzenia, co do prędkości, dlatego nowa karta została zakupiona.

Dodano:  19 - Grudnia - 2017  -  09:07:55
Niestety, problem dalej istnieje. System w dalszym ciagu nie rozpoznaje karty. W dniu dzisiejszym kolejne podejscie, karta idzie do kolegi, który aktualizował mapę do Skody (u niego wszystko działa). Zobaczymy co sie stanie i czy w końcu rozpozna kartę, po przeprowadzniu dokładnie tych samych kroków na programie od skody.

Offline TMP

• Wersja: Highline
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #87 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 09:24:29 »
Czy karta SD nie powinna być jednak sformatowana na FAT32? Ten wariant działa bez problemu przynajmniej w przypadku DP i pendrive'a z aktualizacją map.

Offline unseen

« Odpowiedź #88 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 09:38:06 »
Karta była sformatowana na Fat32, dzisiaj dopiero pójdzie na NTFS.

Offline Toomasz

« Odpowiedź #89 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 09:56:23 »
Karta była sformatowana na Fat32, dzisiaj dopiero pójdzie na NTFS.

Daj znać czy to w tym był kłopot.

Offline unseen

« Odpowiedź #90 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 10:42:18 »
Oczywiście dam znać.
Na chwile obecną jestem w kropce, ponieważ żadne logiczne wytłumaczenie, bądź rozwiazanie nie działa.
Logicznie myśląc: karty nie są zabezpieczone przed kopiowaniem, aktualizacja etc. (można używać programu, który nadpisuje dane, oczywiście możemy kartę skasować, sformatować).
Możemy używać karty od innych producentów (chociaż Skoda to ta sama grupa, ale oznacza to, że  karty też nie są w jakiś szczególny sposób zabezpieczane (tzn. nie ma żadnej puli kart chronionych oddzielnie przez producentów).

Dodano:  19 - Grudnia - 2017  -  13:38:27
Porażka, karta wróciła i nie działa. Sprawdziliśmy zawartość, kopia 1:1, Skoda nie rozpoznaje, moje auto też.
Jakieś sugestie?

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #91 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 13:49:11 »
W DM karta oryginalna jest sformatowana w FAT32 (mam teraz w czytniku w kompie - aktualizacja).
Pytanie czy DM nie rozpoznaje po karcie czy to oryginal jak to robia niektore nawigacje i na kopii sie nie uruchomi.
(Przepraszam brak pl liter.)
Sorry ale nie zawsze mogę pisać z polskimi literkami.

Offline unseen

« Odpowiedź #92 dnia: 19 - Grudnia - 2017 - 13:57:26 »
Pytanie słuszne, ale jak ma rozpoznać, skoro możemy sformatować kartę (po formacie, żadne informacje nie zostają na karcie).

Dodano:  19 - Grudnia - 2017  -  19:42:04
Wszystkie rozwiązania zawiodły: formatowanie karty, zmiana karty (szybsza, wolniejsza) niestety nie działa. Dwa dni stracone, czyli teraz będę zmuszony wyjąć kartę, która spoczywa sobie w napędzie CD (który działa normalnie). Jakaś podpowiedź, jak szybko wysunąć, otworzyć i odzyskać kartę.

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #93 dnia: 20 - Grudnia - 2017 - 08:01:10 »
ale jak ma rozpoznać, skoro możemy sformatować kartę (po formacie, żadne informacje nie zostają na karcie)
Na karcie jest wiecej rzeczy niz to, co na niej zapisujemy. Np numer seryjny, ale nie tylko. Po tych dodatkowych danych karta moze byc identyfikowana. Dlatego np. kupiona, legalna Automapa pyta przy nowej instalacji czy licencja ma byc przywiazana do urzadzenia czy karty SD.
Kupie przy okazji nowa karte i sprawdze u siebie. Bym wolal oryginal miec w pudelku a jezdzic na kopii.
(Przepraszam, brak pl literek.)

Offline Wolf

« Odpowiedź #94 dnia: 20 - Grudnia - 2017 - 08:11:43 »
widzę że nie jestem osamotniony dokładnie to samo przerabiam od dwóch tygodni i powiedziałem sobie w d.... mam cie navi jeżdżę 99% wokół ,, komina,,
i nie potrzebuję ,,twojej,,łaski ale nerw że coś nie działa jak powinno nie daje mi spokoju ,jak i to co usłyszałem w serwisie ,, tylko niech Pan nie usuwa danych na oryginalnej karcie ,proszę kupić drugą SD i wgrać na nią będzie działać " no jasne- kupiłem jedną potem drugą szybszą i dalej jak jej nie widzi tak nie widzi , pozostawiłem w swoim slocie (2 )do 1 włożyłem drugie sd z wgraną aktualizacją dcare mając cichą nadzieje że może ??-efekt ? jeżdżę dalej bez aktualizacji
może komuś uda się rozwiązać zagadkę gdzie jest przyczyna przecież nawet oryginalną kartę według instrukcji mam wykasować  to co jest grane aaa i jeszcze coś po kolejnym zapytaniu serwisu czemu nie ruszać oryginału odpowiedz padła że aktualizacja ,,waży ,, więcej niż pojemności ma oryginalna karta i nie zmieści się śmiać się czy płakać

dokładnie to samo mówi mój informatyk, tylko czemu w takim razie serwis gada takie bzdury i naraża klientów na koszta ?

Offline wojtek.vw

« Odpowiedź #95 dnia: 20 - Grudnia - 2017 - 09:00:35 »
Ja zrobilem jak inni w tym watku, czyli zrobilem obraz oryginalnej karty na kompa (na wypadek wszelki), skasowalem (z drzeniem serca) co bylo na karcie spod windowsa (nie formatowalem), nastepnie rozpakowalem pobrane mapy na kompie i wgralem rozpakowany folder o nazwie "maps" na karte. Oryginalna karta byla sformatowana na FAT32 i miala 16GB. Pobrana Mapa Europy weszla na nia bez problemu. Nie sprawdzilem ile miejsca zostalo. Mam DM. Po wlozeniu katy do slotu hula jak powinno. Przy okazji sprawdze z nowa karta, ale musze ja jakos kupic, a przed swietami nie chce mi sie pchac w tlok do galerii handlowej, bo nawet zaparkowac nie ma gdzie.
Daj ten post informatykowi, to Ci zrobi ta operacje.
(przepraszam, brak pl literek)

Edit: Do zrobienia kopii karty uzywalem programu ImageUSB https://imageusb.en.uptodown.com/windows
Moze sie komus przyda.

Offline unseen

« Odpowiedź #96 dnia: 20 - Grudnia - 2017 - 09:01:58 »
Czyli jest jak zwykle, Serwis opowiada rzeczy nie sprawdzone i nie  potwierdzone. Oficjalna wersji mówi: możesz sobie robic z kartą co chcesz, wymazywać, formatować, nadpisywać. Zapomnieli dodać, że tylko na orginale, ponieważ  karta nieorginalna, nie będzie rozponana.
 W moim przypadku tragedii nie ma, ponieważ orginalna karta spokojnie spoczywa sobie w napedzie CD, dzisiaj mam zamiar dobrać się do pudełeczka i spróbować ją wyciągnąć. Mam nadzieję, że nie będzie to wielkim wyzwaniem wyjęcia jej ze środka.

Dodano:  20 - Grudnia - 2017  -  18:24:02
Historii ciąg dalszy, nagranie z pliku .ISO, też nic nie dało. System karty nie widzi.
NIe wiem, może przyczyną było to, że karta z której był zrobiony obraz, była już po aktualizacji, ale nie sądzę, ponieważ ona działa normalnie.

Offline pit23

« Odpowiedź #97 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 00:06:29 »
Przecież wojtek.vw napisał, że po skasowaniu danych na oryginalnej karcie SD --- NIE SFORMATOWAŁ JEJ --- tylko rozpakował na nią pobrane ze strony VW pliki z nawigacją i...       pisze, że wszystko mu działa bez problemu.

BYĆ MOŻE twoim błędem było sformatowanie oryginalnej karty SD... --- oto jest pytanie do pseudo-fachowców z serwisu VW.

Offline lemax

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #98 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 01:14:44 »
Ja zawsze formatuje karte przy aktualizacji i wszystko gra. Oczywiscie mowimy o oryginale. Podejrzewam że licencja jest przypisana do numeru seryjnego karty. Zapewne jak karta zdechnie to w serwisie powinni umiec wymienic na nowa tylko jak widac pojecia nie maja.

Offline Wolf

« Odpowiedź #99 dnia: 21 - Grudnia - 2017 - 06:36:02 »
albo wymiana łączy się z kosztami które lepiej przerzucić na użytkownika -i wtedy usłyszymy że zostaliśmy poinformowani ,,nie ruszać oryginału !!nagrać na inną sd'' teraz musi Pani,Pan kupić nową  :D tak tylko sobie pomyślałem

Tagi wątku: