Autor Wątek: AKTUALIZACJA MAP - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)  (Przeczytany 126678 razy)

Offline rk

• :: ComfortLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: ZS
Odp: AKTUALIZACJA MAP - DiscoverMedia (DM), DiscoverPro (DP)
« Odpowiedź #50 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 19:42:59 »
Daj znać jak ci poszedł upgrade karty SD. Ona musi wrócić chyba w ten sam slot z którego była wyjęta [koledzy mogą potwierdzić, jak mnie pamięć nie myli - slot 2].

Offline w-piotrek

• :: TrendLine
  • Rej: DS
« Odpowiedź #51 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 20:13:45 »
Męczę się z tym niesamowicie. Skopiowałem pliki na inną kartę i system jej nie rozpoznaje i nie startuje. Nie ma mowy o podmianie karty po uruchomieniu nawigacji z karty oryginalnej, bo po jej usunięciu system zgłasza błąd i nie reaguje. Boję się wgrać pliki na oryginalną kartę żeby nie stracić danych oryginalnych. Robię jej kopię na wszelki na kompa i dopiero wtedy na nią skopiuję aktualizacje. Tyle że każde kopiowanie trwa wieki :) Przy próbie aktualizacji map w aucie musze kliknąć przycisk na którym jest napisane coś w stylu "Aktualizacja map (SD card/usb). Nie wiem dlaczego przez usb się nie da. Czy tego nie można było zaprojektować prościej? :)

Offline Toomasz

• Silnik: 2.0 TDI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #52 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 20:19:31 »
A zrobiłeś coś takiego przed wyjęciem karty jak "bezpieczne usunięcie nośnika" z menu ???

Slot nr. 2.

Offline w-piotrek

« Odpowiedź #53 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 20:25:21 »
A zrobiłeś coś takiego przed wyjęciem karty jak "bezpieczne usunięcie nośnika" z menu ???
Nie. Tego nie zrobiłem. Kartę z aktualizacją wkładałem też do slotu nr.2 ale nadal system nie znajduje aktualizacji. Myślałem że to jest banalnie proste, ale teraz zabieram się za to za co powinienem był zabrać się na początku, czyli instrukcja obsługi ;-)

Offline arekp

• Moc: ?? KM
« Odpowiedź #54 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 20:33:52 »
W Discover Media kartę należy nadpisać w komputerze - nie poprzez pendrive w aucie.

Można do tego celu użyć oficjalnej aplikacji VW o nazwie DiscoverCare.

Odpalamy appkę, wkładamy kartę, wykonana jest weryfikacja co mamy i czy jest update, a następnie można pobrać mapy - po drodze z opcją backupu obecnej zawartości karty.

Aplikacja nie była dostępna na polskich stronach, ale znajdziecie ją dla przykłądu na niemieckiej. Dostępna zarówno dla Windows jak i MAC.

Offline lemax

• Moc: 180 KM
« Odpowiedź #55 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 22:49:28 »
Strasznie cudujesz z tą aktualizacją. Po  pierwsze oryginalna kartę zgraj na kompie - czyli zrób kopię na wszelki wypadek. Zrób format karty - tzw. szybki. Wgraj na kartę wszystkie pliki z pliku który pobrałeś oczywiście po rozpakowaniu ich np.winzipem.

Wszystkie pliki są w katalogu maps i tak masz to wgrać na kartę - ma na niej być katalog maps i w nim wszystkie pliki. Jedynie poza tym katalogiem jest plik 0915_MP171-1284.xEUR1.md5

Wkładasz do slotu w aucie - odpalasz auto i wszystko MUSI grać

Offline Raku71

• Silnik: 1.4 TSI
« Odpowiedź #56 dnia: 21 - Listopada - 2017 - 23:22:59 »
Po  pierwsze oryginalna kartę zgraj na kompie - czyli zrób kopię na wszelki wypadek. Zrób format karty - tzw. szybki. Wgraj na kartę wszystkie pliki z pliku który pobrałeś oczywiście po rozpakowaniu ich np.winzipem.

Wszystkie pliki są w katalogu maps i tak masz to wgrać na kartę - ma na niej być katalog maps i w nim wszystkie pliki. Jedynie poza tym katalogiem jest plik 0915_MP171-1284.xEUR1.md5

Robię dokładnie tak samo i potwierdzam wszystko śmiga bez zarzutu.

Offline AdekWykr

• Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Rej: WGM
« Odpowiedź #57 dnia: 22 - Listopada - 2017 - 08:00:13 »
Na pro ja zawsze aktualizuję z PenDrive - USB. Jak na razie dwa razy - i jak na razie bez żadnych problemów.

Offline arekp

« Odpowiedź #58 dnia: 22 - Listopada - 2017 - 09:30:12 »
Na pro ja zawsze aktualizuję z PenDrive - USB. Jak na razie dwa razy - i jak na razie bez żadnych problemów.

Ponieważ PRO to inna bajka. W nim da się robić on-line, i też nie ma żadnych z tym problemów.

Offline w-piotrek

« Odpowiedź #59 dnia: 22 - Listopada - 2017 - 18:52:11 »
Po  pierwsze oryginalna kartę zgraj na kompie - czyli zrób kopię na wszelki wypadek. Zrób format karty - tzw. szybki. Wgraj na kartę wszystkie pliki z pliku który pobrałeś oczywiście po rozpakowaniu ich np.winzipem.

Tak zrobiłem i działa. Mapa się odpala i pokazuje wersję 2018. Czy mam to jeszcze aktualizować przez przycisk pod informacji o wersji "Aktualizacja systemu (sd/usb)"?
Wydaje się że już nie ma potrzeby, skoro na karcie są już nowe dane i system wyświetla nową wersję map. Tyle że ktoś tu pisał że instalacja trwała u niego godzinę. Ale może to chodziło o PRO i aktualizacje online. Pozdro i dzięki za pomoc.

Offline daniels81

« Odpowiedź #60 dnia: 22 - Listopada - 2017 - 19:17:17 »
nic nie musisz wiecej robić  :)

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #61 dnia: 23 - Listopada - 2017 - 18:59:06 »
Rozpocząłem aktualizację z karty SD na DP i ona trwała nawet jak zasiłek silnik i zamknąłem samochód. Ciekawe.... Nie przetrwało, ale też nie wstrzymało.

Wysłane z urządzenia mobilnego :)

------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

« Odpowiedź #62 dnia: 23 - Listopada - 2017 - 19:05:12 »
Po kilku minutach została by wstrzymana.

Aktualizacja się powiodła? Należy się spodziewać jakiś niespodzianek?

Offline wojtekw

• Moc: 190 KM
  • Rej: SB
« Odpowiedź #63 dnia: 24 - Listopada - 2017 - 09:37:09 »
Nie. Tego nie zrobiłem. Kartę z aktualizacją wkładałem też do slotu nr.2 ale nadal system nie znajduje aktualizacji. Myślałem że to jest banalnie proste, ale teraz zabieram się za to za co powinienem był zabrać się na początku, czyli instrukcja obsługi ;-)
Miałem podobną sytuację że DP szukało i szukało aktualizacji a w efekcie nie znajdywało. Przyczyną był zapłon, który był wylaczony. Po włączeniu zapłonu aktualizacja została wykryta natychmiastowo.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #64 dnia: 24 - Listopada - 2017 - 15:32:52 »
No ja podczas aktualizacji gasiłem samochód i wychodziłem z auta zamykając je tak do 5 minut. Nie przerwało i wszystko się udało za pierwszym razem...
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

« Odpowiedź #65 dnia: 24 - Listopada - 2017 - 16:11:51 »
Żeby wstrzymało aktualizacje potrzeba więcej czasu. Dokładnie ile więcej, to nie wiem - nie mierzyłem. Nie wiem czy czas jest stały[wydaje mi się, że nie], czy też od czegoś zależy.

Ja czekam na aktualizację on-line, ciekawe czy tym razem będzie szybciej (na razie nie ma) ?

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #66 dnia: 24 - Listopada - 2017 - 16:37:22 »
Przy użyciu menadżera DiscoverCare aktualizuje do wersji 0820. Musiałem ściągać pliki bez użycia menadżera DiscoverCare, żeby była wersja 0915.

Offline rk

« Odpowiedź #67 dnia: 24 - Listopada - 2017 - 19:49:36 »
Dodatkowo zniknęły mapy częściowe do Discover Pro, które były bardzo wygodne w wypadku gdy jeździmy po 1-2 krajach. Ich ściągnięcie, rozpakowanie i wgranie do nawigacji było dużo szybsze. Mam nadzieje, że ta możliwość powróci.

Offline zzzt

• Moc: 122 KM
« Odpowiedź #68 dnia: 25 - Listopada - 2017 - 23:18:40 »
Warto zaglądać do forum - dzięki za link do map na niemieckiej stronie. Pobrałem mapy DM na PC rozpakowałem i z pewnymi oporami skasowałem otrzymaną od VW kartę SD i wgrałem rozpakowaną mapę,  zaniosłem do samochodu włożyłem w slot i za chwile nawigacja zgłasza się - wersja 0915 (była 0820). Odbyło się to bardzo szybko minuta może.

Offline zbiols

• Wersja: R-Line
« Odpowiedź #69 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 11:43:07 »
wgrałem mapy ze strony niemieckiej włożyłem kartę do slota 2 i pokazały się mapy 915 a tak szybko bo chyba DM czyta mapy z karty i nic nie trzeba instalować, jak wyjmę kartę pisze że nie ma danych

Offline rk

« Odpowiedź #70 dnia: 30 - Listopada - 2017 - 14:10:53 »
Dokładnie. W DM musisz niestety ściągnąć całą porcję danych i rozpakować. Za to unikasz kopiowania na SSD, które potrafi zająć ładny kawałek czasu (znacznie szybciej jak w Gen.1, ale jednak).

W DP poradzono sobie z tym, dając możliwość częściowej aktualizacji - wtedy nawet z wykorzystaniem karty SD jest dużo szybciej niż z DM. Każdy jeździ zwykle po jednym, góra dwóch krajach. Paczki są dużo mniejsze 1-3 GB. Ściągają się szybciej, rozpakowują szybciej i wgrywają na SSD szybciej. Częściowa siatka aktualizuje wszystkie główne drogi w EU plus wybrane kraje. Ze względu na prace na stronie VW ta opcja jest w tej chwili niemożliwa.

Najszybszym sposobem aktualizacji jest dostępny w DP update on-line. Update ten proponuje ci kraje które odwiedzasz często. Nie trzeba nawet sprawdzać czy są dane - w momencie wybrania trasy proponowany jest update wszystkich krajów po drodze. Updatować można w trakcie jazdy, w tym czasie nawigacja z wykorzystywaniem starych map normalnie działa. Nowe dane wgrywane są bezpośrednio na SSD więc nie ma kopiowania. Niestety, wadą jest to, że updaty pojawiają się z opóźnieniem (ostatni był spóźniony o kilka tygodni).

Offline Wolf

• Kod: CZEA
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #71 dnia: 04 - Grudnia - 2017 - 06:49:16 »
na MACu mimo pousuwania tych plików, nie udało mi  się  nigdy poprawnie zaktualizować Discover Pro [do końca]. Polecam sprawdzić najpierw na Windowsie. Nie miałem czasu, żeby sprawdzić dokładnie różnice.

potwierdzam trzy podejścia i nic nawet korzystając z  tego programu polecanego przez jednego z kolegów - vw -też po kilku godzinnym mieleniu stwierdził że nie ma miejsca (ox high sierra)
spróbuję na windzie

Offline arekp

« Odpowiedź #72 dnia: 04 - Grudnia - 2017 - 07:47:05 »
Rozpakowując na MACu mimo pousuwania tych plików, nie udało mi  się  nigdy poprawnie zaktualizować Discover Pro [do końca]. Polecam sprawdzić najpierw na Windowsie. Nie miałem czasu, żeby sprawdzić dokładnie różnice.

System plików to jak dobrze pamiętam FAT32.

Jeśli chodzi o Discover Media, to chyba wyciągało się kartę SD i aktualizowało dane (kopiując) na swoim komputerze.

Co prawda DM, a nie PRO ... ale robiłem aktualizację tylko na MACu i zawsze działało. Później dla wygody zacząłem używać wskazanego wcześniej programu.

Przy PRO chyba by mi się nie chciało bawić ręcznie. Wiem że u Ciebie @rk w garażu jest d*pa z sygnałem, ale to pewnie da się jakoś rozwiązać jakimś repeaterem WI-FI.

Offline rk

« Odpowiedź #73 dnia: 04 - Grudnia - 2017 - 23:23:00 »
No mi się też nie chce. Aktualizować można sobie podczas jazdy do celu przez LTE, jest to zdecydowanie najlepszy sposób i jedyny z którego korzystam.

U mnie to był gwoli prawdy MAC+USB+SD w monitorze[co do którego sprawności mam wątpliwości], szkoda było mi życia sprawdzać czemu dokładnie to nie działało mając pod ręką zawsze działający upgrade rozpakowywany na Windowsie. No i DP było pierwszej generacji. Post był z myślą o tych co mają podobne problemy.

Offline Wolf

• Kod: CZEA
  • Rej: GDA
« Odpowiedź #74 dnia: 05 - Grudnia - 2017 - 09:29:24 »
 odbierałem auto w połowie września tego roku . fabrycznie mam wgraną mapę już z bieżącą aktualizacją ?? bo tak by to wyglądało- na chwilę obecną mam 3GO919866BC     0820  ECE12017/2018 I według opisu a zwłaszcza daty 2017/2018
to czemu aktualizacja dopiero teraz ?? Niemiecki porządek ?? :D

Tagi wątku: