Autor Wątek: ELEKTRYKA - różne problemy  (Przeczytany 3020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kasia240506

• :: TrendLine
  • VW: Golf III
  • Silnik: 1.9 tdi
  • Kod: 1Z
  • Napęd: FWD
  • Rej: GLE
ELEKTRYKA - różne problemy
« dnia: 07 - Czerwca - 2017 - 13:06:22 »
Hej mam problem w swoim golfie 3 1.9 TDI 90 KM a mianowicie podczas jazdy nagle zgasł mi samochód i elektryka cała raz udało sie odpalić przejechałam kilka metrów i drugi raz zgasł i więcej nie odpalił przekaźnik od pompy wymieniony bo nie dawał prądu na pompę i teraz odpala ale palą się cały czas świece żarowe i jak właczę światła to wszystko wtedy chodzi wycieraczki klakson trąbi nawiew itd. i na nic nie reaguje.
Co może być tego przyczyna ??

Wiem trochę napisane chaotycznie ale już nie daje rady :(

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: GD
Odp: Wariująca elektryka
« Odpowiedź #1 dnia: 07 - Czerwca - 2017 - 13:48:36 »
Z opisu wynika że jest nie chude zwarcie /potopione kabelki .Zacznij od sprawdzenia wiązki elektrycznej za bezpiecznikami .Kolejnie wiązka przechodząca przez grodź silnika jak i w komorze silnika .

Offline Kasia240506

« Odpowiedź #2 dnia: 07 - Czerwca - 2017 - 14:00:28 »
Dzięki zaraz pójdę i zaczne sprawdzać oby to było to

Dodano:  08 - Czerwca - 2017  -  22:00:28
Wczoraj wszystkie kable  przejrzałam jeden po drugim i nic wszystko jest ok z nimi.... Jaka może być jeszcze przyczyna wariującej elektryki??

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #3 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 13:49:45 »
Jeśli po przekręceniu włącznika świateł załącza się kilka odbiorników (klakson ,światła itp.) to znaczy że podanie napięcia na jeden obwód załącza napięcie na inne obwody .By zlokalizować gdzie jest przejście (zwarcie )można rozłączyć przednią część wiązki elektrycznej (najwygodniej przy skrzynce z bezpiecznikami )i podać napięcie np.bezpośrednio na żarówkę jednego reflektora .Jeśli mimo rozpiętej wiązki oprócz światła zadziała też klakson lub coś innego poszukiwania usterki zawęzisz do przedniej części wiązki elektrycznej .Najlepiej sprawdzanie zacząć od tego odbiornika po włączeniu którego zaczyna działać kilka.Nie można zapomnieć o podaniu masy na przednią część wiązki (gruby brązowy kabelek a nawet kilka ) .Jeśli po sprawdzeniu przedniej części wiązki wszystko będzie ok. zabierasz się za tylną itd.Choć z tego co wspominasz w treści to obstawiam przednią wiązkę (bo w niej idzie kabelek na klakson ),przełącznik zespolony pod kierownicą ewentualnie skrzynkę z bezpiecznikami .
Napisz dokładnie co działa nie tak jak powinno bo może ktoś coś grzebał przed tobą i porobił jakieś pajęczyny z kabli .Czy wiszą jakieś kabelki nie wyglądające na orginalną wiązkę ? 

Offline Kasia240506

« Odpowiedź #4 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 17:57:53 »
Bez wlazenia kluczyka jak wlacze światła to wtedy wszystko chodzi klakson wyczeraczki nawiew. Jak wlacze zaplon jest to samo lecz pali mi sie w dodatku swiece zarowe jak wlacze swiatla to jedynie swiece gasna i silnik zaczyna kulec a na alternator idzie wieksze napiecie bo brzeczy jak wyciagne wiazke od swiatel i klaksonu to  to zalaczaja sie wycieraczki i nawie i gaśna swiece zarowe

Dodano:  08 - Czerwca - 2017  -  22:00:05
Bo tak jak nie wlacze swiatel nic nie dziala ani nawiew ani wycieraczki nic tylko odpali normalnie

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 18:54:17 »
jak wlacze światła to wtedy wszystko chodzi klakson wyczeraczki nawiew.
Jakoś nie ogarniam twojego opisu .Czy w tym zdaniu chodzi że działa poprawnie czy wszystko włącza się samoczynnie po włączeniu świateł ?
Sprawdziłeś masę ? Tą od aku do budy i te za skrzynką bezpieczników ?
Co do włączenia nadmuchu ,wycieraczek to powinny zadziałać dopiero po przekręceniu stacyjki .Wspominałeś o wymianie głównego przekaźnika czy aby na pewno na taki jaki powinien być ?

Offline Kasia240506

« Odpowiedź #6 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 19:03:31 »
Tak wszystko wlacza sie samoczynnie po wlaczeniu swiatel masa jest ok bo sprawdziłam. Tak przekaźnik jest prawidlowy.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #7 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 19:15:29 »
By zaoszczędzić sobie roboty wypnij przełącznik zespolony (ten pod kierownicą ) i sprawdź czy nadal będą takie objawy .

Dodano:  08 - Czerwca - 2017  -  22:00:36
bo sprawdziłam
Jeśli to nie przejęzyczenie to pełen Szacun !!!

Offline Kasia240506

« Odpowiedź #8 dnia: 08 - Czerwca - 2017 - 19:24:16 »
Nie przejęzyczenie :) najgorsze ze stało się to nagle podczas jazdy nie chcial odpalac bo nie szedł prad na pompe zmienilam przekaźnik i ten problem sie rozwiązał ale pozostal problem z elektryka jedyne co dziala poprawnie jeszcze to kierunki

Tagi wątku: