Autor Wątek: ASYSTENT JAZDY W KORKU - ogólnie  (Przeczytany 6313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdekWykr

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFHA
  • Moc: 190 KM
  • Napęd: FWD
  • Rej: WGM
ASYSTENT JAZDY W KORKU - ogólnie
« dnia: 16 - Maja - 2017 - 19:31:41 »
Podobno mam w swoim aucie "Asystenta jazdy w korku" ale nie mam pojęcia jak to działa.
Auto mam co prawda dopiero parę dni, ale nigdzie nie widzę możliwości włączenia tego asystenta.
Czy ktoś ma jakieś lepsze doświadczenia w tym temacie i byłby skłonny się nimi podzielić ?

Offline E65

• Moc: 150 KM
  • Rej: SBL
Odp: Asystent jazdy w korku
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 16:45:58 »
Witam
jak u Was sprawdza się   System Front Assist z funkcją awaryjnego hamowania City.
U mnie jak na razie podczas jazdy na trasie kilka razy w miejscu wyświetlania  ustawień tempomatu pojawiły się 2 samochody - czyli jechałem zbyt blisko. Noga musi być na gazie wtedy system działa. Jednak czerwony sygnał wyskoczył mi tylko raz i to żeby było śmieszniej przy przejeżdżaniu obok krzaków.
Jezdziłem mercedesem i myślałem , że VW również ma na tej samej zasadzie pracujący system w oparciu o radar.  W zależności od prędkości system sam informuje, że jedziesz za blisko  - najpierw pojawia się sygnał swietlny , potem dzwiękowy i wzrasta ciśnienie w układzie hamulcowym a następnie  czerwony  i szarpinięcie .  Jednak tu niemiłe zaskoczenie. Albo coś jest żle skonfigurowane albo coś im nie wyszło.

Offline arekp

• :: ComfortLine
  • Moc: ?? KM
  • Skrzynia: MT
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 17:26:54 »
W ustawieniach znajdziesz możliwość zmiany wrażliwości systemu. Aczkolwiek poziomy reakcji są dwa, sygnał dźwiękowo optyczny, a za nim idzie awaryjne hamowanie - w zależności od okoliczności, może od razu nastąpić awaryjne hamowanie.

Czy się sprawdza - nie wiem. Traktuję to jako coś co teoretycznie pomoże mi, kiedy ja lub inny kierowca popełni błąd.

W korku się przydaje, trzymanie odległości i hamowanie jest genialne.

Offline rk

• Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Lipca - 2017 - 21:42:57 »
Jak to działa opisałem tutaj: https://vw-clubpolska.pl/index.php/topic,2564

Widzę, że kolejny tester się znalazł - proponuję przeczytać cały wątek, zwłaszcza części odnoszące się do testów.
System częściowo uwzględnia, że już hamujesz.
Znalazłem potwierdzenie w którymś SSP.

Offline E65

« Odpowiedź #4 dnia: 20 - Lipca - 2017 - 16:48:44 »
No tak tylko ja mam comforta w manualu i front assist z funkcją awaryjnego hamowania a wy prawdopodobnie dodatkowo ACC . Dlatego z ACC bedzie bardziej rozbudowany i rozszerzony o regulacje dystansu względem poprzedzającego samochodu.

Offline rk

« Odpowiedź #5 dnia: 20 - Lipca - 2017 - 19:54:16 »
Co nie zmienia zasady działania. Coś mi świta [może ktoś z dostępem do listy części może pomóc], że moduł radaru służącego do określania odległości oraz wykrywania pieszych jest również obecny bez ACC [ze względu na to, że NCAP wymaga wykrycia pieszych do uzyskania 5 gwiazdek]. W wypadku zakupu ACC mamy możliwości o których piszesz, ale raczej nie wpływa to na działanie systemu.

Offline E65

« Odpowiedź #6 dnia: 20 - Lipca - 2017 - 20:28:35 »
Tak mi dziś powiedzieli w serwisie i przy konfiguracji zamówienia , że jest to rozszerzenie właściwie najbardziej przydatne do automatu gdyż jest w stanie wyhamować pojazd i ponownie nim ruszyć. Jak pisałem byłem bardzo mile zaskoczony jeźdźąc mercedesem teściowej w manualu gdzie był prevention assistent - podobnie jak front assist z tym, że w mercu on naprawdę dobrze działał a tu po tygodniu nie wiem czy w ogóle jest w stanie cokolwiek pomóc. Niestety mam nawyk zbytniego podjeżdżania do poprzedzającego samochodu zwłaszcza przy dużych prędkościach na autostradach a system wydaje mi się, że studziłby mój temperament.

Offline rk

« Odpowiedź #7 dnia: 20 - Lipca - 2017 - 20:42:09 »
Jak nie ma ryzyka kolizji (tzn. kierowca przed tobą nie przyhamuje na przykład)  to system nie będzie cię o tym informował. Zignorowanie ostrzeżenia o zbyt małej odległości to przy mocnym hamowaniu prawie pewny dzwon. To ostrzeżenie to lekko ponad sekundę na reakcję, bardzo mało czasu.

Ten system działa całkiem OK IMHO, jednocześnie nie drażniąc kierowcy nadmierną ilością komunikatów. Ja to osobiście sobie cenię. Komputer nie ma uczyć mnie rozsądku, ma służyć jako backup jak się zagapię. A ja stram się nie zagapić;)

Z tym utrzymywaniem odległości bardziej pomógłby ci ACC. Fakt, działa lepiej z automatem ale na autostradę się chyba w miarę nadaje z manualem.

Offline Kabe

• Silnik: 1.4 TSI ACT
  • Kod: CZEA
  • Rej: WE
« Odpowiedź #8 dnia: 20 - Lipca - 2017 - 20:54:20 »
Osobiście mam taką konfigurację manual i ACC, na autostradzie i poza miastem właściwie tylko na ACC jeżdżę, nawet przy niższych prędkościach się da bo biegi można zmieniać dowoli i nie wyłącza to ACC. ACC właśnie utrzymuje odległość na trasie.

Tagi wątku: