Autor Wątek: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych  (Przeczytany 95864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mapigeo

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Silnik: 1.4 TSI
  • Moc: 150 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
Odp: FRONT ASSIST - nieprawny system i rozpoznawanie znaków drogowych
« Odpowiedź #75 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 18:33:43 »
KrzysztofB, ja mam też 1.4 Highline w Rzeszowie ale kupiony nie w Atorudzie, tylko na Śląsku. Mi tylko znaków nie czyta...  ;),

Niezły ten serwis skoro nie wiedzieli że ma być akcja ze znakami :).

Front Assist w innych serwisach naprawiają jak podają koledzy bez akcji tylko na gwarancji...

Offline rk

• :: ComfortLine
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Kod: CHHB
  • Moc: 220 KM
  • Rej: ZS
« Odpowiedź #76 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 18:46:59 »
Witamy w klubie,

Dla pocieszenia dodam, że niektóre moje problemy zajęły VW 2 lata z haczykiem, ale poprawili;) Dzięki temu wasze 1.4 TSI nie wibrują przy włączonym ACT w niskich zakresach obrotów.

Na twoje problemy są (FrontAssist) lub będą (rozpoznawanie znaków) rozwiązania.

Akcja serwisowana Front Assist już jest zakładając , że twoje auto się łapie na kryteria (możliwa jest np. niezależna usterka sterownika, zamontowany był dobry i się zepsuł;) ). To naprawiane jest na gwarancji. Jak będą ci brzęczeć, podamy TPI/nr akcji. Jak to nie zadziała to serio zmień serwis.

Co do rozpoznawania znaków ostatni news mówi o 7 tygodniu 2017 roku, wtedy pojawi się poprawka.

O odwracających lusterkach pierwsze słyszę, a chyba przeczytałem każdy post na niemieckim motor talku. Co ci szkodzi film nakręcić? Klienci czasami zmyślają problemy (kiedyś nie mogłem płożyć fotela i coś mi się po kilku wypożyczonych autach przywidziało, że mój Golf to miał a to była regulacja podparcia;) ), więc jak nie można go powtórzyć to warto pomóc serwisowi. Inna sprawa, że powinni grzecznie współpracować i nie wmawiać Ci, że ściemniasz. Mam nadzieję, że tak nie było.

Co do pism do VW się nie wypowiem. Mi wystarcza, że ewentualnie usuwają problemy. Póki auto jeździ i się nie niszczy nic od usterki.

Jak ci się nudzi to ciśnij - jak kupiłeś na osobę prywatna, to mi tu wygląda, że auto nie zgadza się z umową - a chyba są ustawowe wymagania, ile mają czasu na usunięcie usterki. Prawnikiem nie jestem:)

Offline KrzysztofB

« Odpowiedź #77 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 19:12:28 »
A zdjęcie wykręcającego się lusterka w załączniku ;)

Offline rk

« Odpowiedź #78 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 21:12:04 »
Heh:)

Pobawmy się w adwokata diabła, czyli serwis VW:)

-czy to lusterko było w złożonej pozycji i się tak rozłożyło?
-czy ktoś lub coś (parkujący pojazd, przechodzący człowiek (może złośliwy?)  nie przestawiło tego lusterka zanim zaczęło się rozkładać lub po ?
-czy to się stało raz czy już wiele razy?

:)

Offline KrzysztofB

« Odpowiedź #79 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 21:19:28 »
Lusterko za pierwszym razem rozłożyło się tak z pozycji złożonej, przy otwieraniu samochodu, po złożeniu i ponownym rozłożeniu znowu się wykręciło, załapało dopiero za 4 razem. To było lusterko prawe. Wczoraj natomiast to samo miałem z lewym, ale nie powtórzyło się i po ponownym złożeniu i rozłożeniu było ok więc nie nagrałem ;/

Offline rk

« Odpowiedź #80 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 21:20:55 »
Kiedy auto było wyprodukowane?

Offline KrzysztofB

« Odpowiedź #81 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 21:27:01 »
A gdzie to sprawdzić, w dowodzie mam tylko dzień rejestracji.

Offline rk

« Odpowiedź #82 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 21:35:07 »
Mi dealer podał kiedy się rozpoczęła i zakończyła produkcja. W dokumentach tego nie ma, w erwinie można sprawdzić. Kiedy Ci przyjechał?

Offline KrzysztofB

« Odpowiedź #83 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 21:55:41 »
W takim razie spróbuje się dowiedzieć w serwisie, przy najbliższej wizycie ;)

Offline rk

« Odpowiedź #84 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 22:05:50 »
Chciałem u siebie potestować (mój jest z samego końca listopada). Niestety zimy u nas nie ma a Tigi śpi w garażu:). Może niedawno była jakaś zmiana w produkcji, stad pytanie :) Jak mniej więcej napiszesz kiedy był produkowany to może to komuś z podobnym problemem pomoże.

Offline topic75

• Kod: CZPA
  • Moc: 180 KM
  • Rej: SZ
« Odpowiedź #85 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 22:13:51 »
Witam. Jak u większości problem z rozpoznawaniem znaków przy zainstalowanych mapach w DM.
Serwis nie odpowiada na ten i inne problemy ale jeżeli chodzi o Inter Welm to już norma w Bielsku-Biała.
W nowym roku będę zmorą tego serwisu ::)

Offline rk

« Odpowiedź #86 dnia: 19 - Grudnia - 2016 - 22:17:53 »
Witam w klubie najgorszych zmór;)

Możesz opisać w wątku 'lista fuckupów...' co jeszcze Ci nie działa?:). Wtedy inni będą mieli łatwiej przy odbiorze.

Offline katzper

• VW: Tiguan III
  • Wersja: SE
  • Silnik: 1.5 eTSI
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #87 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 17:57:01 »
Witam po raz pierwszy na Forum. Od kilku dni mam nowego Tiguana i potwierdzam: nie działa system identyfikacji znaków. Zgłosiłem u mojego dealera i po 3 godzinach dostałem auto z rozpoznawaniem znaków. Ale... nie działała nawigacja! Okazało się, że serwisant wysunął SD ze slotu i tym samym wyłączył nawigację. Kiedy wcisnąłem SD na miejsce, zadziałała nawigacja, ale system znaków padł. Zgłosiłem problem i pytanie, dlaczego tak zrobili nie uprzedzając mnie o żenującej alternatywie: albo znaki, albo nawigacja. Na razie cisza.

Offline Toomasz

• Silnik: 2.0 TDI
  • Napęd: 4x4
  • Rej: WS
« Odpowiedź #88 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 18:07:34 »
Zgłosiłem problem i pytanie, dlaczego tak zrobili nie uprzedzając mnie o żenującej alternatywie: albo znaki, albo nawigacja. Na razie cisza.

Czy ktoś z użytkowników Tiguana II dostał "coś na pociesznie" od jakiegoś serwisu w związku z "niepełnosprawnością" nowego auta ???

Offline katzper

« Odpowiedź #89 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 18:21:57 »
Niiiiiic...

Poprawili mi Front Assist, ale za mało jeszcze znam auto, żebym był na 100 % pewien, że system działa. Mam wrażenie, że poza znaczkiem auta na podhajlajtowanych prostokącikach nie robi nic, nie hamuje... a na pieszym wole nie sprawdzać.

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #90 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 19:05:53 »
Oj hamuje... dwa razy udało mi się wymusić ostrzeżenie (duży czerwony komunikat między zegarami i głośny alarm), ale wtedy też ja zahamowałem, bo nie mogłem już czekać... A raz się zdażyło, że sam zahamował, uważam że raczej bez potrzeby, bo jechałem powoli w mieście, na poboczu stał kurier, a przed nim wyszedł pieszy na jezdnię... tyle, że jeszcze dość daleko było..
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline rk

« Odpowiedź #91 dnia: 05 - Stycznia - 2017 - 19:47:49 »
FrontAssist dziala w kilku etapach (od 30km/h do vmax dla tiguana, na pewno wiecej niz 200km/h)

Wykrywa samochody zatrzymane i poruszające się.

1. ostrzeżenie wstępne (lekko zwiększone ryzyko kolizji)
- sygnały akustyczne i wizualne
- podniesienie ciśnienia w układzie hamulcowym
- zwiększenie progu czułości asystenta hamowania

2. ostrzeżenie główne (zwiększone ryzyko kolizji)
- szarpnięcie (krótkotrwałe hamowanie)
- częściowo automatyczne hamowanie (3.5 m/s^2)

3. zaawansowane częściowo automatyczne hamowanie (duże ryzyko kolizji)
- hamowanie 6-8 m/s^2

4. Pełne hamowanie (nieunikniona kolizja)

Przy City Emergency Brakingu (poniżej 50km/h)

1. ostrzeżenie wstępne (tylko w zakresie prędkości 30-50km/h, lekko zwiększone ryzyko kolizji)

2. ostrzeżenie główne (tylko w zakresie prędkości 30-50km/h, zwiększone ryzyko kolizji)
- szarpnięcie (krótkotrwałe hamowanie)

3. automatyczne częściowe hamowanie (od 4 do 50km/h, bardzo wysokie ryzyko kolizji lub kolizja nieunikniona)
-  automatyczne hamowanie 8m/s^2

Pedestrian protection (od 4km/h do 65km/h -  na pewno robione jest radarem nie kamerą więc działa w nocy)
1. ostrzeżenie wstępne ( lekko zwiększone ryzyko kolizji)

2. ostrzeżenie główne (zwiększone ryzyko kolizji)

3. automatyczne częściowe hamowanie (od 4 do 50km/h, bardzo wysokie ryzyko kolizji lub kolizja nieunikniona)
-  automatyczne hamowanie 8m/s^2

W Tiguanie mogły zmienić się częściowo szczegóły implementacji.

W Golfie doszedłem do punktu 2 przy 50km/h (City Emergency Braking), fałszywy alarm przy przejeździe przez tory. Zdarzały się fałszywe alarmy raz na kilka miesięcy,w jednym wypadku powtarzalne (ten sam fragment drogi, mocny zakręt o 90 stopni, 60km/h i latarnia na przeciw:)) Pozostałe ostrzeżenia były jak najbardziej sensowne.

Co do ACC ten w Golfie 7 (wczesny czujnik Boscha, montowany w pierwszych modelach, tzw. "oko") był mało podatny na śnieg, błoto i silny deszcz. W trudnych warunkach dobrze regulował, chociaż to nie jest generalnie dobry pomysł, żeby uzywać ACC w takiej sytuacji. W Tiguanie już dwa razy mi się wyłączył - jak został obklejony błotem pośniegowym i raz bez sensu kompletnie na miejskiej dwupasmówce przy pięknej pogodzie - po krótkim czasie włączył się sam.

Offline katzper

« Odpowiedź #92 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 12:13:38 »
Dzięki, rk, za precyzyjny opis.  :) Wiem czego oczekiwać. Ale to, domyślam się, teoria z dokumentacji systemu, którą ciężko sprawdzić w praktyce. Na razie, mimo podjeżdżania blisko do paru przeszkód (np. samochód) nie dzieje się u mnie nic, poza sylwetką autka przesuwającą się na białe pola "strefy zagrożenia". Ani sygnału dźwiękowego, ani wizualnego, a było prawie zderzak w zderzak. W opcjach systemu wszystko włączone.   

Offline Toomasz

• Rej: WS
« Odpowiedź #93 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 13:08:27 »
W opcjach systemu wszystko włączone.

City Emergency Brake powinien działać przy małych prędkościach ale jeżeli nie masz żadnych sygnałów to pewnie coś nie działa = wizyta w serwisie

Offline rk

« Odpowiedź #94 dnia: 06 - Stycznia - 2017 - 15:20:01 »
Opis teoretyczny zeby urealnic oczeekiwania. Jak napisalem w praktyce sprawdzilem tylko do pkt 2 i to na innym aucie z platformy MQB. Tiguana mam dopiero miesiac i nie zdazylem sie jeszcze zagapic:). Wygenerowanie tego ostrzezenia jest rzadkie, naprawde wymaga niebezpiecznej sytuacji. Mi zdarzalo sie raz na kilka miesiecy. To zalezy nie tylko od odleglosci ale rowniez roznicy predkosci i dynamiki jej zmian, a takze np. od tego czy sam juz nie hamujesz i jak intensywnie itp.

W praktuce to to chyba mozna jedynie przetestowac tak jak zrobil to NCAP.

Jak masz.watpliwosci to jedz do serwisu. Ja zawsze jezdze autem z zalozeniem ze aystemy asystujace sa niesprawne. To dla mnie tylko backup.

Nie do konca rozumiem uwagi o sylwetce autka przesuwajacej sie w biale pole strefy zagrozenia. Mozesz jasnie? Przpomina mi to opis ikon ACC. Ostrzezenie z FA i ECB to czerwony duzy samochod, nie sposob tego przeoczyc. Moze piszesz o ostrzezeniu o zbyt malej odleglosci do poprzedzajacego pojazdu?? Jak bedziesz za blisko, to FA i ECB tylko zmniejsza predkosc a do kolizji moze dojsc.

Jechanie 1 m za kims nie utuchomi FA/ECB. On musi jeszcze odpowiednio zachamowac albo ty jechac wyraznie szybciej.

Dodano:  06 - Stycznia - 2017  -  15:25:43
Spojrz jeszcze w menu ustawien. Jestem w podrozy i nie dam rady sprawdzic instrukcji, ale cos mi swita, ze byc moze mozna ustawic czulosc. Byc moze masz ustawione na pozne informowanie.

Offline Wiewior

• Rej: KR
« Odpowiedź #95 dnia: 08 - Stycznia - 2017 - 14:59:25 »
Witam,

Tiguana odebrałem pod koniec grudnia, na początku grudnia wyszedł z fabryki. Póki co wszystko co miało być działa, poza tym nieszczęsnym rozpoznawaniem znaków drogowych. I tak jak u innych po odłączeniu karty z nawigacją działa, ale jest to bardziej denerwujące niż pomocne - jak nie ma znaku znoszącego ograniczenie, to ograniczenie prędkości wyświetla się dopóki się nie zgasi zapłonu.

ACC testowałem na wiejskich dróżkach, nawet przy progach zwalniających, także działa bezproblemowo, przy bardzo ostrym zakręcie potrafi zgubić poprzedzający samochód, ale szybko go odnajduje. Zatrzyma się i ruszy, także tutaj nie ma do czego się przyczepić. Pozostaje czekać na aktualizację nawigacji.

Offline katzper

« Odpowiedź #96 dnia: 10 - Stycznia - 2017 - 18:34:21 »
Jeszcze raz dzięki, rk, za dobre naprowadzanie. Rzeczywiście, FA chyba działa, bo po raz pierwszy i na razie jedyny zapalił się czerwony samochodzik, gdy auto było na ciasnym zakręcie ze stalowymi barierami. Od kupy żelastwa radar musiał dostać kopa... Przynajmniej wiem, że działa. Na obiektach ruchomych martwych i żywych nie próbowałem. Natomiast "samochód na podświetlonym tle" - masz rację, to było ACC, bez ustawionej prędkości. Charakterystyczne: znaczek ogranicznika z parametrem ___ km/h skutecznie zasłonił wskazanie całkowitego przebiegu pojazdu na wyświetlaczu centralnym. Pozostawił mi tę funkcję włączoną ów sprytny serwisant, który wyłączył mi nawigację, bym mógł się nacieszyć identyfikacją znaków.
Nie zmienia to wszystko faktu, że doskonałość systemu FA nie daje mi pewności, czy aby na pewno auto zahamuje przed pieszym. Albo kolesiem jadącym po przejściu na rowerze. 

Offline rk

« Odpowiedź #97 dnia: 10 - Stycznia - 2017 - 19:37:20 »
Jeszcze raz dzięki, rk, za dobre naprowadzanie. Rzeczywiście, FA chyba działa, bo po raz pierwszy i na razie jedyny zapalił się czerwony samochodzik, gdy auto było na ciasnym zakręcie ze stalowymi barierami. Od kupy żelastwa radar musiał dostać kopa... 
Zatem doświadczyłeś fałszywego alarmu po raz pierwszy;)

Nie zmienia to wszystko faktu, że doskonałość systemu FA nie daje mi pewności, czy aby na pewno auto zahamuje przed pieszym. Albo kolesiem jadącym po przejściu na rowerze. 

Żaden system nie da Ci takiej pewności:)

Zawsze traktuj to jako backup na wypadek gdybyś sam spartolił. Wtedy zwykle zwiększasz prawdopodobieństwo uniknięcia/zminimalizowania kolizji. I nawet jak ten system zacznie hamować, jak warunki na to pozwolą hamuj do oporu sam. TO samo dotyczy ACC - jak Ci się wydaje, że nie da rady wyhamować lepiej hamować samemu.

Pieszy lub rowerzysta może wyskoczyć jak już będziesz za blisko. Wtedy system tylko zmniejszy prędkość. Lepsze to niż nic, bo sam możesz w ogóle nie zareagować.

Jak będziesz siedział na zderzaku (przy widocznym ostrzeżeniu o za małej odległości - dwa małe samochodziki rozdzielone wykrzyknikiem) to FA może tak jak ty nie zdążyć zahamować. Ja z doświadczenia - poza miastami jeżdżę ne '4 kreskach' na ACC - mam wystarczająca widoczność przy prędkościach autostradowych i daje mi to czas by ominąć np. oderwaną oponę. Przy śliskiej nawierzchni należy również uważać bo FA nie zdąży wyhamować.

Przy agresywnej jeździe na zderzaku należy system wyłączyć - potrafi zareagować np. jak zaczniesz wyprzedzanie i auto będące na skos może wpaść w poślizg.

Polecam
https://youtu.be/YaQQ_d3901Y?t=2m43s

od 2:43. Niestety, jest trochę jest błędów w opisach testowych prędkości.

Po ściągnięciu raportu stąd http://www.euroncap.com/en/results/vw/tiguan/24845 dostępne są przetestowane prędkości i warunki kiedy system jest w stanie uniknąć kolizji/ograniczyć skutki.

Ostatnio spadło mi na pół drogi drzewo - FA nie zareagował. Żona i owszem:) Udało się dzięki jej ostrzeżeniu ominąć. Fakt, że pień zajmował tylko 25% drogi, reszta to korona z gałęzi.

Ogranicznik lub tempomat rzeczywiście zakrywa wskazania przebiegu do czasu wyłączenia ogranicznika/tempomatu. Przebieg widoczny jest tylko podczas włączania/wyłączania zapłonu na krótka chwilę.

Offline Wiewior

• Rej: KR
« Odpowiedź #98 dnia: 10 - Stycznia - 2017 - 21:08:49 »
Ostatnio spadło mi na pół drogi drzewo - FA nie zareagował. Żona i owszem:) Udało się dzięki jej ostrzeżeniu ominąć. Fakt, że pień zajmował tylko 25% drogi, reszta to korona z gałęzi.
No i mamy najlepszy system ostrzegawczy. Trzeba żonę wozić ze sobą  :D

Offline naugit

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0
« Odpowiedź #99 dnia: 11 - Stycznia - 2017 - 00:18:10 »
Pedestrian protection (od 4km/h do 65km/h -  na pewno robione jest radarem nie kamerą więc działa w nocy)
1. ostrzeżenie wstępne ( lekko zwiększone ryzyko kolizji)

MAm wątpliwość czy ochrona pieszych jest przez radar a nie kamerę
Kamera która jest zainstalowana ma oznaczenie PR-VL1 w przypadku  kamer ...654C i F a to oznacza rozszerzoną ochronę pieszych

Tagi wątku: Front Assist