Autor Wątek: Prawo jazdy do przewożenia więcej niż 9 osób  (Przeczytany 1682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mistern

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Prawo jazdy do przewożenia więcej niż 9 osób
« dnia: 08 - Maja - 2017 - 07:20:26 »
Czy jest coś pośredniego pomiędzy pełnowymiarowym autobusem a możliwością przewożenia np 12 lub max 15 osób? Czy wiąże się to ze zrobieniem prawka na autobus i wszystkimi konsekwencjami z tym związanymi?

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
Odp: Prawo jazdy do przewożenia więcej niż 9 osób
« Odpowiedź #1 dnia: 08 - Maja - 2017 - 09:13:43 »
Z tego co można wyczytać na stronie: KATEGORIE PRAW JAZDY I WARUNKI ICH UZYSKANIA, to najniższym kryterium do przewozu 15 osób jest kategoria D1

Cytuj (zaznaczone)
KATEGORIA D1 PRAWA JAZDY UPRAWNIA DO KIEROWANIA:
- autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, o długości nieprzekraczającej 8 m;
- zespołem pojazdów złożonym z autobusu opisanego powyżej oraz z przyczepy lekkiej (do 750kg dmc);
- pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
- ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej (do 750kg dmc) (tylko na terytorium RP).

Wiek wymagany do uzyskania kategorii D1 to 21 lat.
Od głównej kategorii D na autobus, rożni się niższym wymaganym wiekiem (21 a nie 24 lata) i brakiem obowiązku wcześniejszego posiadania prawa jazdy kategorii B

Cytuj (zaznaczone)
KATEGORIA D PRAWA JAZDY UPRAWNIA DO KIEROWANIA:
- autobusem;
- zespołem pojazdów złożonym z autobusu oraz z przyczepy lekkiej (do 750kg DMC);
- pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
- ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy lekkiej (do 750kg dmc) (tylko na terytorium RP).

Osoba ubiegająca się o tę kategorię prawa jazdy musi mieć ukończone 24 lata oraz posiadać już uprawnienia kategorii B.

Jak widać, ilość kategorii z uprawnieniami do kierowania pojazdami w Polsce, rozrosła się przez ostanie lata a same przepisy odnośnie ich uzyskania zostały mocno zaostrzone. 

Offline mistern

• :: StartLine
  • Moc: ?? KM
  • Napęd: FWD
Odp: Prawo jazdy do przewożenia więcej niż 9 osób
« Odpowiedź #2 dnia: 08 - Maja - 2017 - 10:13:26 »
A to spoko... Pytam, bo rozmawiałem na ten temat z osobą która teoretycznie powinna się na tym znać i wprowadziła w błąd. Przecież taki kierowca busa do 15 osób, nie musi mieć prawka na autobus który może przewozić np 50 osób.
W sumie nawet tutaj na internetowych kursach [moderowane] widzę, że mają pytania dla D1 i z tego co rozwiązuję, to różnią się od typowych D.

Tagi wątku: