Autor Wątek: Dealer domaga sie dowodu rejestracyjnego  (Przeczytany 5256 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lgefy

• :: StartLine
  • Silnik: 2.0 TFSI
Dealer domaga sie dowodu rejestracyjnego
« dnia: 21 - Kwietnia - 2017 - 22:58:29 »
Witam, kupiłem auto za gotówkę, a teraz dealer domaga się ode mnie skanu dowodu rejestracyjnego.
Czy ktoś jest w stanie mi wytłumaczyć w jakim celu? 
Z góry dziękuję za odp.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: Dealer domaga sie dowodu rejestracyjnego
« Odpowiedź #1 dnia: 22 - Kwietnia - 2017 - 13:10:11 »
Widzę że nikt się nie spieszy z odpowiedzią więc zrobię to ja mimo że większość może uważać to za teorie spiskowe .W tym kraju (dzikim kraju )jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze o kasę .Jak kupiłeś furę za gotówkę to jesteś dobrym klientem i wypada mieć dane takich osób .Zawsze można odsprzedać dane takiej osoby . Można klienta z kasą na coś naciągnąć by wydoić więcej .Pokusić go jakąś nową wersją modelem czy dodatkowymi bajerami do tego wozu co ma .Może zaczarować jakąś akcją naprawczą a przy okazji wyrwać parę złotych za wciśnięcie czegoś co właściciel nawet nie potrzebuje (mają w tym celu specjalne szkolenia) .
Chcesz mieć zasypywaną skrzynkę to podaj adres e-mail .Chcesz mieć po kilka telefonów dziennie to podaj swój numer itd .
Nie masz obowiązku podawać tych danych a wybór należy do ciebie .Niektórzy lubią być nękani tego typu rzeczami .

Podziękował: lgefy

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #2 dnia: 23 - Kwietnia - 2017 - 19:42:17 »
@Igefy najprościej te pytanie zadać dealerowi. My nie mamy szklanej kuli by to sprawdzić. ;) Możliwe że coś pominęli lub przypadkiem zagubili podczas sprzedaży i potrzebują teraz danych by uzupełnić dokumentację. Polecam wyjaśnić to z dealerem a nam pozostawić później informację w temacie. :D

Offline VWFan

• Clubowicz
  • VW: Caddy IV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CFHC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #3 dnia: 26 - Września - 2019 - 03:43:06 »
Widzę że nikt się nie spieszy z odpowiedzią więc zrobię to ja .................................
...................................
Nie masz obowiązku podawać tych danych a wybór należy do ciebie .Niektórzy lubią być nękani tego typu rzeczami .

Wprawdzie post stary ale baaaaaardzo mnie ubawił kolega Gulasz, żeby zrozumieć dlaczego diler żąda kopi dowodu rejestracyjnego to trzeba wiedzieć jakie zasady panują u danego a w zasadzie u większości dilerów odnośnie sprzedaży aut.
Z posiadanej przeze mnie wiedzy wynika że dilerzy żądają kopii dowodu rejestracyjnego by przed centralą marki przedstawić dowód faktycznej sprzedaży auta ostatniemu konsumentowi. Liczba sprzedanych aut wiąże się z premiami dla danego punktu dilerskiego i rabatami na zakup kolejnych aut z centrali. Nie wystarczy do centrali podać że w danym miesiącu sprzedali np. 15 aut bo faktycznie dane auta mogą być rozwiezione po znajomych garażach dlatego dowód rej. jest 100 % pewniakiem że auto nie zostało ukryte a trafiło do ostatecznego konsumenta.
To jest czysty marketing - który diler więcej aut sprzeda ten dostaje bonusy i rabaty dlatego dochodzi do tego że auta są kupowane na firmę i rejestrowane by potem "wypożyczać" je pracownikom za kasę lub do zarządu firmy (dilera) dla szefostwa jako auto służbowe które po niedługim okresie zostaje sprzedawane klientowi spoza dilera danej marki.
Jak w każdej sprzedaży są miesiące "chude" i "tłuste" tak i u dilera aut,  w te "chude" też normy mają być wyrobione.
W ten sposób robi się tzw. normy sprzedaży ustalone przez centralę.

Znam przypadek że klient wpłacił 50 % wartości gotówką, drugą połowę 50 % wartości wpłacił przelewem i nie mógł odebrać auta bez okazania dowodu rejestracyjnego (oczywiście wcześniej dostał wymagane dokumenty do rej. auta).

Kolego Gulasz w tym temacie masz marną wiedzę, jeśli chcesz opisywać teorie "spiskowe" to lepiej je sobie daruj i nie pisz takich głupot jak powyżej napisałeś !
Jeśli Twoje "Pomógł" jest głównie za wypisywanie podobnych "teorii" to współczuję wierzącym w Twoje wypowiedzi i dziękującym za nie.

VWFan

Offline Grażyny

• :: TrendLine
  • VW: Sharan I
  • Silnik: 1.9 TDI
  • Kod: AFN
  • Moc: 110 KM
  • Rej: BI
« Odpowiedź #4 dnia: 01 - Października - 2019 - 18:55:12 »
Co ma 15 rozwiezionych aut ukrytych po garażach -co z tego ma diler pusty plac i może go wynająć na płatny parking ??? , nie trzyma się to kupy .

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #5 dnia: 18 - Października - 2019 - 21:48:07 »
Z posiadanej przeze mnie wiedzy wynika że dilerzy żądają kopii dowodu rejestracyjnego by przed centralą marki przedstawić dowód faktycznej sprzedaży auta ostatniemu konsumentowi.
Pewnie że można trzymać się tej wersji tylko co w wypadku jak kupujący to obywatel uni i akurat miał kaprycho przyjechać sobie do polski by nabyć taki nowy wóz w jednym z naszych salonów i nie ma zamiaru rejestrować go w PL.Nie sprzedadzą bo nie będą mieli dowodu do wglądu ?
A co w wypadku jak kogoś poniesie "ułańska fantazja"i zechce sobie kupić taki pojazd by go trzymać ze 20-30 lat pod kocykiem w garażu by go odsprzedać jako fabryczną nówkę. Nie sprzedadzą bo nie będą mieli dowodu do wglądu ?
A co z wozami którymi właścicielami jest bank do czasu spłaty kredytu a "kowalski" widnieje w dowodzie jako współwłaściciel w najlepszym wypadku. Czyje dane niby potrzebują do tych niby rozliczeń ?
A auta kupowane na firmę jako flota gdzie najczęściej to nie jednostkowe sztuki.Jeden właściciel/firma i 100-200 aut
Sytuacje targania wozu od jednego dilera do drugiego nie należą do rzadkości bo mają akurat chętnego z gotówką w ręku któremu zależy na czasie.To niby który diler ma wtedy mieć dane "napaleńca" do tych niby rozliczeń
Najważniejsza jest kasa a nie dane z dowodu .Producentowi aut jest zupełnie obojętne czy wóz kupił "Kowalski " czy "Malinowski " a z pewnością nie będzie zatrudniał rzeszy ludzi by sprawdzali kto z imienia i nazwiska kupił od nich produkt .Te dane są zbierane typowo do celów markietingowych przez dilerów by można było nimi handlować /wciskać reklamy/czy doić dodatkową kasę przy akcjach serwisowych.
Ilu przy tego typu akcjach poprzez pisemne zawiadomienia na adres domowy zostało dodatkowo naciągniętych na tematy drążące ich portfele . Ilu poprzez podanie swoich danych /nr. telefonu itp. otrzymało kuszącą ofertę na ubezpieczenie ,dodatkowe powłoki zabezpieczające lakier ,dodatkowe gadżety do auta itd.Wielu nawet nie zdaje sobie z tego sprawy .
I to powinno być zabawne w jak prosty sposób potrafią drążyć portfele,wyciągać dane osobowe mimo obowiązujących przepisów a nie moja wypowiedź by nie dać się robić w" trąbę"
Przepisy dokładnie mówią kto jest upoważniony do kontroli dokumentów (dilerzy do nich nie należą ) 

Offline doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #6 dnia: 19 - Października - 2019 - 14:41:57 »
Jakiś stary temat widzę odżył  :D dealer to może sobie żądać a ja mu go dam jak mi się będzie chciało, i tyle w temacie

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #7 dnia: 19 - Października - 2019 - 22:23:41 »
Co ma 15 rozwiezionych aut ukrytych po garażach -co z tego ma diler pusty plac i może go wynająć na płatny parking ??? , nie trzyma się to kupy .
Widzę że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, ewentualnie zrozumiałeś ją wspak, przeczytaj całą wypowiedź jeszcze raz a może i jeszcze raz wtedy zrozumiesz że nie o ukrycie aut tu chodzi tylko o sprzedaż do konsumenta końcowego.
A co w wypadku jak kogoś poniesie "ułańska fantazja"i zechce sobie kupić taki pojazd by go trzymać ze 20-30 lat pod kocykiem w garażu by go odsprzedać jako fabryczną nówkę. Nie sprzedadzą bo nie będą mieli dowodu do wglądu ?
Ciebie kolego chyba zawsze ponosi ułańska fantazja, coś ci wytłumaczyć, naprowadzić na właściwe tory myślenia to ciężej niż walka z holenderskimi wiatrakami !!!

Nie znam przypadku z obywatelem Unii który chciałby kupić w PL auto na wywóz i nie wiem jak to się ma do wewnętrznych procedur u dilera.
Prawdopodobnie nie ma w PL możliwości kupna auta "pod kocyk".
Jeśli właścicielem auta jest bank to dane w dowodzie są banku, jeśli auto jest na kredyt a użytkownik osoba prywatna to zawsze jest cesja praw dla banku i pełne Autocasco, tu nie chodzi o dane właściciela, użytkownika tylko o dowód rejestracyjny który jest potwierdzeniem sprzedażny auta konsumentowi ostatecznemu.
Auta kupowane na firmę nie zmieniają sytuacji bo auto musi posiadać dowód rejestracyjny.

Sytuacje przemieszczania aut od dilera do dilera nie wymagają podawania żadnych danych osoby chcącej kupić auto.
"Producentowi aut jest zupełnie obojętne czy wóz kupił "Kowalski " czy "Malinowski "" - tak, producentowi jest to obojętne ale importerowi już nie, to diler przed importerem ma się rozliczyć ze sprzedanych aut (kasjerka w sklepie też musi się rozliczyć z kasy przed właścicielem i co w tym dziwnego ?).
Okazanie dowodu rejestracyjnego auta to nie jest zbieranie danych by nimi handlować - czy to tak ciężko zrozumieć ??
Dane z dowodu rej. są też potrzebne do ewentualnych powiadomień o akcjach serwisowych i ja nie widzę w tym nic dziwnego.
Kolego Gulasz, mojego portfela nikt nie drąży, to ja decyduję na co wydać swoje pieniądze, jeśli twój portfel ktoś drąży a ty na to nie udzieliłeś zgody to zgłoś ten proceder do Prokuratury wszak to przestępstwo i muszą się tym zając po takim zgłoszeniu.
Okazanie dowodu rejestracyjnego na dowód zarejestrowania auta przez konsumenta ostatecznego to nie kontrola dokumentów - kolego mylisz pojęcia.

Jako że po raz kolejny kolego Gulasz wypisujesz bzdury wprowadzając zamęt o handlu danymi by drążyć portfele nieświadomym konsumentom to chciałbym Cię tu publicznie zobowiązać do odwiedzenia dilera nowych aut w twoim mieście i zadanie tych samych pytań co je tu zamieściłeś czyli o kupno auto przez obywatela Unii i braku rejestracji w PL, o kupnie auta pod kocyk, o zakupie aut przez bank, na flotę i o zbieraniu danych by nimi handlować.
Po zdobyciu tych informacji u źródła zamieść je tutaj na forum i napisz kto miał rację, potem będziesz miał okazję napisać do administratora by usunął swoje, odbiegające od prawdy i rzeczywistości, wypowiedzi.

Bądź facetem i zasięgnij informacji u źródła zamiast tworzyć teorie spiskowe !!!
P.S.
Nie zaczynamy nowego zdania od "A":
 "A co w wypadku ........... "
"A co z wozami .......... "
"A auta kupowane ......"
dealer to może sobie żądać a ja mu go dam jak mi się będzie chciało, i tyle w temacie
Kolego "doggi" od Ciebie oczekiwałbym bardziej przemyślanych wypowiedzi,
z tego co wiem to nie ma możliwości zakupu auta, włożenia go w torbę i pójścia do domu, ewentualnie zapakowania na lawetę i odjechania.
Słyszałem że gdy nawet zapłacisz gotówką czy przelewem natychmiastowym dostajesz jedynie dokumentny do rejestracji auta w WK, gdy zarejestrujesz auto to udajesz się do punktu zakupu i po okazaniu dowodu rejestracyjnego jest Ci auto wydawane.

Jeśli nie będzie Ci się chciało okazać dowodu rejestracyjnego to dilerowi nie będzie się chciało wydać ci auta, tyle w temacie.

VWFan

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #8 dnia: 19 - Października - 2019 - 22:45:42 »
Kolego "doggi" od Ciebie oczekiwałbym bardziej przemyślanych wypowiedzi,
z tego co wiem to nie ma możliwości zakupu auta, włożenia go w torbę i pójścia do domu, ewentualnie zapakowania na lawetę i odjechania.
Słyszałem że gdy nawet zapłacisz gotówką czy przelewem natychmiastowym dostajesz jedynie dokumentny do rejestracji auta w WK, gdy zarejestrujesz auto to udajesz się do punktu zakupu i po okazaniu dowodu rejestracyjnego jest Ci auto wydawane.

Jeśli nie będzie Ci się chciało okazać dowodu rejestracyjnego to dilerowi nie będzie się chciało wydać ci auta, tyle w temacie.

Sorry, ale a kim ty kolego jesteś, żeby ode mnie czegoś oczekiwać? A może to ty nie czytasz ze zrozumieniem bo ja czytając to:
Cytuj (zaznaczone)
Witam, kupiłem auto za gotówkę, a teraz dealer domaga się ode mnie skanu dowodu rejestracyjnego.
rozumiem, że kolega już kupił auto i odjechał nim, ma twardy dowód rejestracyjny a dealer teraz się z nim kontaktuje i domaga sie skanu DR,  ale na pewno Ty wiesz najlepiej bo czytasz w myślach kolegi zakładającego temat, bo on sam nie sprecyzował o co mu dokładnie chodzi

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #9 dnia: 19 - Października - 2019 - 22:55:27 »
Jestem pełen podziwu za wszelką cenę wybielania nie do końca zgodnego z obowiązującym prawem działań dilerów. Powiedz że nigdy nie słyszałeś by cudzoziemiec zakupił nowy wóz z PL salonu.Kupując nowy wóz nie masz obowiązku go wcale rejestrować możesz kupić nawet w celu rozłożenia na części czy sprzedania na złom .Twoja kasa twoja fanaberia.Co innego jak kupisz wóz zarejestrowany gdzie masz obowiązek przerejestrować lub zezłomować w określonym terminie.Kupujesz nówkę i możesz wsadzić pod kocyk na 20-30 lat nie rejestrując go wcale.Możesz kupić taką nówkę kazać przewiązać kokardą i zlecić dostarczenia pod dany adres jako prezent .A na podstawie dostarczonych wraz z wozem papierów prezentobiorca zarejestruje go (jak mu /jej się spodoba ).
P.S Może jakieś dyktando jeszcze zrobisz ?

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #10 dnia: 19 - Października - 2019 - 23:13:36 »
Przecież z tematu nie wynika czy zakupionym autem było nowe czy używane, przy używanym dostajesz DR, zresztą ja przy nowym też dostałem DR i pojechałem po odbiór

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #11 dnia: 19 - Października - 2019 - 23:24:22 »
Sorry, ale a kim ty kolego jesteś, żeby ode mnie czegoś oczekiwać? A może to ty nie czytasz ze zrozumieniem bo ja czytając to:
Jeśli zostałeś Clubmenem to nie pisz fantazji tylko wypowiedzi opieraj na faktach, przepisach czy ogólnie przyjętych zasadach, tego oczekuję. Pisać na forach bzdury, fantazje, a co by było ......, itp. to lepiej nie pisać.
Ja oczekuję na forum wypowiedzi rzetelnych, nie teorii spiskowych.

Jeśli gość zakupił auto za gotówkę to wcale nie znaczy że wyszedł z nim z salonu "pod pachą" tylko dostał jedynie dokumenty do rejestracji w WK i teraz diler żąda okazania dowodu rejestracyjnego na potwierdzenie że auto zostało zarejestrowane przez ostatecznego konsumenta - to wcale nie oznacza że diler chce dane by nimi handlować - diler aut ma już czym handlować.

Jeśli gość nie pisze że odjechał autem świeżo zakupionym to na pewno nim nie odjechał.
Jeśli gość kupowałby auto używane to diler miałby do wglądu dowód rejestracyjny a wtedy nie żądałby od klienta ponownego okazania.
W ostatniej wypowiedzi sam piszesz że dopiero jak otrzymałeś dowód rejestracyjny to pojechałeś po odbiór auta wiec znasz procedury.

VWFan

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #12 dnia: 19 - Października - 2019 - 23:26:48 »
Jeśli zostałeś Clubmenem to nie pisz fantazji tylko wypowiedzi opieraj na faktach, przepisach czy ogólnie przyjętych zasadach, tego oczekuję. Pisać na forach bzdury, fantazje, a co by było ......, itp. to lepiej nie pisać.
Ja oczekuję na forum wypowiedzi rzetelnych, nie teorii spiskowych.

Bawisz mnie swoimi wypowiedziami :) ale ok, niech ci będzie, tylko nie życzę sobie abyś mnie obrażał i czegokolwiek ode mnie żądał, nie masz do tego żadnych uprawnień, w zasadzie skoro uważasz się za tak wytrawnego klubowicza, to po co robisz tak stare odkopy, nie przystoi

Dodano:  19 - Października - 2019  -  23:44:56
Pewnie że można trzymać się tej wersji tylko co w wypadku jak kupujący to obywatel uni i akurat miał kaprycho przyjechać sobie do polski by nabyć taki nowy wóz w jednym z naszych salonów i nie ma zamiaru rejestrować go w PL.Nie sprzedadzą bo nie będą mieli dowodu do wglądu ?
dokładnie, auto można kupić jak każdy inny wytwór rąk ludzkich i wyjechać nim na lawecie bez potrzeby czekania na DR

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #13 dnia: 20 - Października - 2019 - 00:52:38 »
tylko nie życzę sobie abyś mnie obrażał i czegokolwiek ode mnie żądał, ............................................. po co robisz tak stare odkopy, nie przystoi
Czy żądanie rzetelnej informacji jest dla Ciebie obraźliwe ? Jeśli tak, to nie wypowiadaj się w stylu "ja mu go dam jak mi się będzie chciało .............. "
Gdy spotkasz na ulicy przechodnia pytając go o jakiś adres a on odpowie ci jakąś bzdurą to będziesz zadowolony ?
Chyba coś tu nie tak.

Pytanie stare czy nowe nie ma tu znaczenia, na każde trzeba odpowiedzieć jeśli ma się ku temu wiedzę.
Kolega Gulasz nawypisywał totalnych bzdur, fantazji i teorii spiskowych więc należało to sprostować.
Przypomnę że pytania a potem udzielone odpowiedzi na forach nie służą wyłącznie autorowi postu tylko wszystkim forumowiczom oraz osobom które nie są zarejestrowane na forum ale szukają tu odpowiedzi na nurtujące je wątpliwości.
auto można kupić jak każdy inny wytwór rąk ludzkich i wyjechać nim na lawecie bez potrzeby czekania na DR
zresztą ja przy nowym też dostałem DR i pojechałem po odbiór
Jak możesz pisać takie rzeczy jeśli sam się przyznałeś że po odbiór nowo zakupionego auta udałeś się z dowodem rejestracyjnym ?

Niestety znowu jesteś w błędzie, pogrzebałem trochę na necie i okazuje się że dowód rejestracyjny jest niezbędny do wydania nowo zakupionego auta (mówimy tu o nowym aucie z salonu). Nie ma możliwości zakupu auta i wyjechania z nim na lawecie, bez okazania dowodu rejestracyjnego, także celem schowania go "pod kocyk".

W celach edukacyjnych polecam lekturę:

Afera w salonie "nie chcieli wydać auta" - MOJA OCENA

VWFan

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #14 dnia: 20 - Października - 2019 - 10:04:24 »
Niestety znowu jesteś w błędzie, pogrzebałem trochę na necie i okazuje się że dowód rejestracyjny jest niezbędny do wydania nowo zakupionego auta (mówimy tu o nowym aucie z salonu). Nie ma możliwości zakupu auta i wyjechania z nim na lawecie, bez okazania dowodu rejestracyjnego, także celem schowania go "pod kocyk".
Mylisz się, w 2000 kupowałem nowego Poloneza Caro Plus w jeszcze wówczas istniejącym Polmozbycie i wyjechałem z nim na lawecie bez DR, otrzytmałem fakturę, wyciąg z homologacji i kilka innych kwitów. Kupowałem w 2001 VW  Polo w VW Groblewski i identyczna sytuacja.

Zapewniam cię, że jeśli zapłacisz dealerowi gotówką za auto, to przywiozą ci go na lawecie na podwórko, ewentualnie może to być  kwestia dealera, jakie ma wewnętrzne przepisy ale o tym stanowią tylko przepisy wewnętrzne danego dealera a nie przepisy ogólne. Równie dobrze mogę sobie kupić nowe auto za gotówkę przez internet, bo są firmy funkcjonujące poza siecią dealerską, które oferują taki produkt i również dowiozą mi auto na lawecie pod mój dom.

Jeśli auto jest kupione w kredycie to inna bajka

nie wypowiadaj się w stylu "ja mu go dam jak mi się będzie chciało .............. " .
jesteś zwykły filozof opieracjący się na tym, co ci powiedzą internety i chcesz zbić kapitał robiąc odkop starego tematu sprzed kilku lat, żeby "dokopać" @Gulasz 'owi

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #15 dnia: 20 - Października - 2019 - 22:12:57 »
Mylisz się, w 2000 kupowałem nowego Poloneza Caro Plus w jeszcze wówczas istniejącym Polmozbycie i wyjechałem z nim na lawecie bez DR, ......................... Kupowałem w 2001 VW  Polo w VW Groblewski i identyczna sytuacja.
Manipulujesz faktami by Twoja racja była na wierzchu. Dyskusja jest o czasach współczesnych a nie sprzed 18-19 lat, od tamtego czasu wiele się zmieniło, tamtych czasów nie można brać za wzorzec do czasów współczesnych.
Zapewniam cię, że jeśli zapłacisz dealerowi gotówką za auto, to przywiozą ci go na lawecie na podwórko,
Właśnie w tym filmiku jest mowa o przypadku że gość zapłacił gotówką, połowa do ręki/kasy a druga połowa przelewem (0,00 zł kredytu) i odmówili mu wydania auta bez okazania dowodu rejestracyjnego.
Pan "Moto doradca" nawet mówi że wszystkie znany mu marki klasy średniej a nawet wyższej zawsze wymagają do wydania auta dowodu rejestracyjnego, gość prowadził parę salonów różnych marek, wcześniej był sprzedawcą aut więc moim zdaniem jest wiarygodny na 100% bo nie ma powodów do tworzenia teorii spiskowych.
Równie dobrze mogę sobie kupić nowe auto za gotówkę przez internet, bo są firmy funkcjonujące poza siecią dealerską
Jaka to marka producenta sprzedaje auta poza sieciami dilerskimi w Polsce ? Obawiam się że to są tylko Twoje życzenia nie oparte na faktach, na pewno w Polsce takich nie ma a jeśli jest to też zażądają dowodu rejestracyjnego.
jesteś zwykły filozof opieracjący się na tym, co ci powiedzą internety i chcesz zbić kapitał robiąc odkop starego tematu sprzed kilku lat, żeby "dokopać" @Gulasz 'owi
Dwa lata wstecz to czasy współczesne a nie sprzed 18-19 lat, odkopywanie przypadku 2000 roku jest właściwe a 2017 roku już nie ?
Czy Twoim zdaniem prostowanie nieprawdziwych wypowiedzi jest "dokopywaniem"  ? Nie mam powodu by "dokopywać" Gulaszowi, chcę by nie wypisywał głupot jako porady. Czy filozofowanie, pisanie teorii spiskowych ma sens, jaki z tego pożytek ???
Ja jestem zwolennikiem by informacje zamieszczane na forach były wiarygodne, bo "teorie spiskowe" przynoszą szkodę wszystkim je czytającym.
Dlaczego krytykujesz "internety" skoro sam z nich korzystasz ?

Jestem pełen podziwu za wszelką cenę wybielania nie do końca zgodnego z obowiązującym prawem działań dilerów. .....................Kupując nowy wóz nie masz obowiązku go wcale rejestrować możesz kupić nawet w celu rozłożenia na części czy sprzedania na złom .Twoja kasa twoja fanaberia.............................Kupujesz nówkę i możesz wsadzić pod kocyk na 20-30 lat nie rejestrując go wcale.Możesz kupić taką nówkę kazać przewiązać kokardą i zlecić dostarczenia pod dany adres jako prezent .A na podstawie dostarczonych wraz z wozem papierów prezentobiorca zarejestruje go (jak mu /jej się spodoba ).

Nie mam powodu by wybielać dilerów.
Kupując nowy wóz w PL masz obowiązek najpierw go zarejestrować, potem możesz go włożyć pod kocyk, rozłożyć na części lub sprzedać na złom. Po kupnie nowego auta w PL, zarejestrowaniu go w miejscu zamieszkania i okazaniu dilerowi DR może ci za opłatą dostarczyć owe auto przewiązane kokardką pod wskazany adres.
P.S Może jakieś dyktando jeszcze zrobisz ?
Czy jesteś pewny zdania tego dyktanda ? Na każdym forum, nie tylko w szkole, są wymagane zasady pisania poprawną polszczyzną - chyba że jesteś cudzoziemcem i język polski nie jest Twoim językiem ojczystym.
Kiedyś już to pisałem: czytanie treści z rażącymi błędami zasad polskiej pisowni nie należy do najprzyjemniejszych nie tylko polonistom i językoznawcom.

Morał:
uważam że każdy kto podał nieprawdziwą informację powinien ją sprostować by nie tworzyła "teorii spiskowych"

VWFan
P.S.
nie oczekuję tu odpowiedzi ani od "Gulasza", ani od "doggi" bo to walka z wiatrakami, ja swojej w tym temacie nie mam już ochoty zamieszczać, świadome wprowadzanie w błąd czy przytaczanie nieaktualnych faktów nie przekona mnie do czyjejś racji.

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #16 dnia: 20 - Października - 2019 - 22:21:10 »
Jaka to marka producenta sprzedaje auta poza sieciami dilerskimi w Polsce ? Obawiam się że to są tylko Twoje życzenia nie oparte na faktach, na pewno w Polsce takich nie ma a jeśli jest to też zażądają dowodu rejestracyjnego.

pierwszy lepszy z brzegu https://www.master1.pl

Cytuj (zaznaczone)
Platforma Master1.pl umożliwia zakup samochodu w niecałe 15 minut i zamówienie dostawy bezpośrednio pod dom. W sieci kupujemy już ubrania, sprzęty elektroniczne czy zamawiamy jedzenie. Przyszedł więc czas na kupowanie aut on-line.
Master1.pl to platforma internetowa oraz sieć sprzedaży należąca do Grupy Masterlease. To pierwsza w Polsce strona, na której możemy kupić auto w 100% przez internet, bez konieczności spotkania ze sprzedawcą w salonie. Cały proces zamówienia odbywa się w kilku krokach podczas wypełniania formularza. Co ciekawe, możemy kupić nie tylko auto nowe, ale także używane. Dodatkowym plusem jest możliwość korzystnego sfinansowania zakupu w formie abonamentu, leasingu lub za gotówkę.

Jak to działa?

Samochody widoczne w serwisie online znajdują się w salonach Master1.pl, dzięki czemu są dostępne od ręki. Oferty można przeszukiwać według klucza modeli, marek lub rodzajów i mocy silnika, a także wysokości miesięcznej raty. Po dokonaniu wyboru należy wypełnić formalności, podając m.in. dane osobowe oraz podstawowe informacje o zarobkach. Umowa generowana jest w kilka minut. Możemy także zamówić auto z dostawą do domu, w myśl zasady door-to-door. Prawo konsumenckie gwarantuje, że kupując jakikolwiek artykuł przez internet, nabywca ma 14 dni na zwrot bez konieczności podawania przyczyny. Tak samo jest w tym przypadku. Kupione auto możemy zwrócić w ciągu dwóch tygodni.

Offline VWFan

• Clubowicz
« Odpowiedź #17 dnia: 20 - Października - 2019 - 23:58:03 »
pierwszy lepszy z brzegu https://www.master1.pl
Wobec tak "niefartownej" wypowiedzi jestem zmuszony zabrać głos !

Po raz kolejny traktujesz mnie jak głu........, powiem więcej: wszystkich którzy przeczytają Twój wpis tak traktujesz !!!
 Manipulujesz informacjami by tylko Twoja była racja !!

To nie są auta nowe, to są auta używane czyli z dowodami rejestracyjnymi, w tej firmie nie ma możliwości zakupu auta nowego, nie zarejestrowanego, "pod kocyk" !
Równie dobrze mogłeś podać adres jakiegoś komisu - bo sprzedaje auta poza siecią dilerską i dowozi pod dom.

Dyskusja cały czas dotyczy zakupu w PL auta nowego i odebrania go z salonu bez okazania dowodu rejestracyjnego czyli zakup bez rejestracji "pod kocyk".

Cyt.:
"Pojazdy Master1.pl pochodzą z flot finansowanych i zarządzanych przez Masterlease – lidera rynku leasingu i wynajmu długoterminowego.

Master1.pl to:
    gwarancja pochodzenia (pierwsza rejestracja w Polsce),
    gwarantowane przebiegi,
    bezpieczeństwo zakupu dzięki Rękojmi,
    samochody o udokumentowanej historii napraw i przeglądów,
    pełen wybór aut, zarówno pod kątem marek, jak i przebiegu,
    atrakcyjne pakiety ubezpieczeniowe,
    możliwość zakupu za gotówkę, na kredyt i poprzez leasing,
    możliwość odliczenia VAT."

Czy teraz przyznasz się do manipulowania informacjami ?? Wątpię !!

VWFan
P.S.
wcale nie chce ci "dokopać", chcę tylko zamieszczania rzetelnych informacji, nie manipulacji !

Offline doggie

• Clubowicz
« Odpowiedź #18 dnia: 21 - Października - 2019 - 00:06:52 »
Ta rozmowa jest bezprzedmiotowa, jeszcze tak pokręconego filozofa nie spotkałem. Te twoje elaboraty są śmiechu warte, czytając je tracę wiarę w czerpanie przyjemności z obecności na tym forum. Sposób twojej pisowni wskazuje ewidentnie na osobę bardzo zakompleksioną z problemami na tle osobowościowym. Szkoda czasu na dyskutowanie z tobą. EOT

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #19 dnia: 21 - Października - 2019 - 07:30:29 »
Panowie nie spinajcie się tak bardzo bo wam żyłki popękają.Każdy z obecnych na forum ma możliwość zweryfikować kto w tym całym temacie ma rację .Kto jest bliższy prawdy .Czy można kupić wóz i schować pod kocyk nie rejestrując go wcale?. Czy jest możliwość kupić taką nówkę i wywieźć do innego kraju nie rejestrując w PL?Czy jest możliwość kupić nie rejestrować i np.rozłożyć na części celem sprzedaży w kawałkach?Nie ma wtedy dowodu a diler nie może go chcieć do wglądu.
Ja mówię że tak.I nie mam zamiaru nikomu udowadniać że nie jestem wielbłądem i nie będę latał po dilerach by uzyskać potwierdzenie w formie wideo czy pisemnej by dowodzić swojej racji.

Wasze wypowiedzi stawiają admina w niewygodnej sytuacji .Łamiecie regulamin a jako że jesteście clubmenami (który ma być podobno tylko wyróżnieniem) a jak widać daje dodatkowo łaskawe spojrzenie i wolno wam więcej.
VWFan jedziesz po mnie jak po" łysej kobyle"i czekasz na moją reakcję .Naprawdę trzeba wiele by wyprowadzić mnie z równowagi.

Tagi wątku: