Wątpię aby nawet najlepszy mechanik potrafił bez usłyszenia tego dźwięku (na odległość), wydać jednoznaczną opinię co to może być.
Żeby nie być gołosłownym: jakieś pół roku temu w aucie mojego kumpla z pracy (Opel Omega 2.5 TD), występowały dziwne dźwięki dochodzące z okolic sprzęgła. Kolega korzysta z for internetowych i chyba wierzy im bezgranicznie, bo na podstawie przedstawianych przez niego opisów objawów i słyszanych dźwięków, koledzy z forum wydali jednoznaczną opinie co do wymiany sprzęgła razem z kołem dwumasowym. W miedzy czasie bywał 2-3 w warsztatach mechanicznych gdzie na podstawie jego sugestii też wydawano podobną opinię co do wymiany dwumasy.
Kolega chcą zaoszczędzić, nie pojechał do dobrego polecanego mechanika (choćby na konsultacje) a zakup kompletu sprzęgła z kołem dwumasowym dokonał sam na znanym portalu aukcyjnym, po czym udał się na wymianę tego kompletu do swoich magików (koszt części z wymianą, to ponad 3 tyś. zł).
Po wymianie całego kompletu, u kolegi i jego mechanika nastąpiła konsternacja. Dziwne dźwięki i inne wcześniejsze objawy nie ustąpiły i dalej występowały, co tak zdenerwowało mojego kumpla że wystawił omegę na sprzedaż i na całe szczęście (w ciągu miesiąca) pozbył się jej, sprzedając ją Ukraińcom.
Do dzisiaj nikt nie wie co było przyczyną dziwnych dźwięków, ale to pokazuje że na odległość, to leczyć potrafi tylko niejaki Kaszpirowski a nasze auta wymagają czasami organoleptycznej oceny mechanika z doświadczeniem w danym zagadnieniu.
Podjedź do polecanego w twojej okolicy mechanika i w pierwszej kolejności z nim skonsultuj słyszane w aucie dźwięki, bo na forach to zazwyczaj jest tylko wróżenie z fusów. Jeżeli nie znasz nikogo zaufanego w swojej okolicy, to możesz skorzystać z tego linku:
https://dobrymechanik.pl