Autor Wątek: ZMIANA OLEJU - półsyntetyk na syntetyk a płukanka ?  (Przeczytany 9971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline markus85

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Napęd: FWD
  • Rej: LUB
ZMIANA OLEJU - półsyntetyk na syntetyk a płukanka ?
« dnia: 18 - Marca - 2017 - 21:43:22 »
Witam, kupiłem w październiku auto, poprzedni właściciel zmienił olej w maju, teraz zbliża się kolejna wymiana i sprawa wygląda następująco:
- pod korkiem jest taki jakby nagar,
- druga sprawa obecnie jest zalany Mobil 1 10W40, myślałem aby zastąpić go 5W40 LM lub Valvoline, robić wcześniej płukankę czy nie ma sensu?

Mój silnik zużywa ok. 100 ml oleju na 100 km.

Offline red

• :: VIP ::
    • S7
  • VW: Sharan I 2FL
  • Silnik: 1.9 TDI-PD
  • Kod: BVK
  • Moc: 115 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: BWM
Odp: 1.8T - Wymiana oleju z półsyntetyku na syntetyk a płukanka?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 - Marca - 2017 - 09:24:34 »
Moim zdaniem jak zastosujesz jakąś płukankę to tylko pogorszysz sprawę.
Oleje o których wspomniałeś powinny ten osad wypłukać jednak jest to proces długotrwały. Myślę że lepiej wymienić olej np. po 5 tys. km niż stosować płukankę. Oczywiście to tylko moje zdanie.

Offline pretor

• administrator
    • VW Club Polska
  • VW: Tiguan I
  • Model: SUV
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: CBAB
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT-6
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #2 dnia: 19 - Marca - 2017 - 10:25:36 »
Patrząc na moc silnika w twoim podpisie (180 KM) i zalany olej 10W40, zastanawiam się czy ten co robił modyfikację mocy a później wlewał półsyntetyk wiedział co robi ::)
Silnik 1.8 turbo od początku wyjścia z fabryki aż do zezłomowania powinien jeździć na pełnym syntetycznym oleju 5W-30, spełniającym normę VW 502.00 lub 503.00 (w przypadku interwału long life - czyli wymiana co 30 tys. km) a zastosowanie oleju półsyntetycznego nie dość że zasyfiło silnik, to jeszcze niedostatecznie smaruje turbinę (co w przypadku turbiny, prowadzi do jej szybszego uśmiercenia).

Co do płukanki zdania są podzielone, ja w swoim Sharanie 1,9 TDI zaraz po zakupie zmieniłem olej z półsyntetycznego 10W40 (firma?)  na pełen syntetyk 5W40 firmy Mobil i żadnej płukanki nie robiłem. U mojego ojca w Passacie B5 2.8 V6, też jeszcze po poprzednim właścicielu był prawdopodobnie wlany półsyntetyk ale ojciec chciał zrobić płukankę przed wymianą oleju i przejściem na pełen syntetyk. "Operację" płukanki w silniku 2.8 V6 przeprowadziłem własnoręcznie i powiem szczerze że żadnego pozytywnego ani negatywnego skutku nie zauważyłem, z tym że tam nie było takiego nagaru jak u ciebie.
Tutaj opis tej płukanki: http://vw-clubpolska.pl/index.php?topic=2164.

W twoim przypadku po płukance i zalaniu pełnego syntetyka, może (ale wcale nie musi) skoczyć zużycie oleju. Wtedy zostaje dobijanie silnika i turbiny, gęstszymi olejami lub regeneracja zużytych elementów.

Widząc ilość nagaru na korku z twojego silnika mam mieszane odczucia i sam nie do końca wiedziałbym czy robić płukankę czy jej nie robić.
Podejrzewam, że poprzedni właściciel, poruszał się autem na krótkich odcinkach (miasto) i stosował wymianę oleju typu Long Life co 30 tyś. km., co mogło doprowadzić do takiego wyglądu korka.

Offline andrew7800

• Clubowicz
  • VW: Sharan I 2FL
  • Model: Minivan
  • Silnik: 2.0 TDI-PD
  • Kod: BRT
  • Moc: 140 KM
  • Skrzynia: MT
  • Rej: BKL
« Odpowiedź #3 dnia: 19 - Marca - 2017 - 14:04:37 »
Co do nagaru w silniku jeśli jest go dużo to płukanka może zaszkodzić tak jak wspominał kiedyś kolega @Gulasz. Rozpuszczając nagar może doprowadzić do zatkania kanalików olejowych i uszkodzenia silnika. Jeśli na korku masz tyle nagaru to użył bym najpierw urządzenia z kamerką i zakończenie elastycznego przewodu z kamerą wprowadził do wnętrza silnika. Ocenić można jak dużo jest tego nagaru. Jeśli jest go dużo to bym płukanki żadnej nie stosował żeby nie pogorszyć. Jedynie częstsza wymiana oleju lub rozbiórka silnika w celu dokładnego oczyszczenia. Poprzedni właściciele auta zbyt rzadko dokonywali wymian oleju w silniku.

A czemu chcesz dokonać takiej zmiany oleju? Mi się wydaje że po zastosowaniu płukanki i zalaniu 5W40 może nastąpić w silniku większe ubytki oleju.

Offline markus85

• :: TrendLine
  • Silnik: 1.8T 20V
  • Kod: AWC
  • Rej: LUB
« Odpowiedź #4 dnia: 19 - Marca - 2017 - 16:34:57 »
Faktycznie może płukanka to zły pomysł, jak konsultowałem się z mechanikiem powiedział żeby zmienić częściej olej i sam się z czasem oczyści, zarówno na forach i jak mechanik zaleca lać do 1.8T 5W40 dlatego też takowy chciałbym zalać.
W poprzednim aucie z silnikiem TDI, zszedłem z 10W40 na 5W40 i nic się nie rozszczelniło.

Czy warto przeczyścić smok w misce olejowej, bo w sumie to nie wiadomo czy kiedykolwiek był czyszczony  ::)
Czy olej Valvoline MaxLife 5W40 będzie ok?

Tagi wątku: