Autor Wątek: 2.0 TDI - problem z uruchomieniem silnika  (Przeczytany 32722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gulasz

•  -baned-
  • Marka: Mercedes
  • Silnik: 1.9 M-TDI
  • Moc: 75 KM
  • Skrzynia: MT
  • Napęd: FWD
  • Rej: GD
Odp: 2.0 TDI - problem z uruchomieniem silnika
« Odpowiedź #50 dnia: 15 - Lipca - 2020 - 10:41:50 »
do naładowania aku trzeba natężenia, napięcia i ... czasu.
Jak najbardziej się z tym zgadzam.Mały akumulator wymusza mniejszy prąd ładowania.Większy można ładować większym prądem i w rezultacie uzyskać pełne naładowanie w podobnym czasie co małego.Obecne alternatory są sporej mocy i podany przykład polówki nie do końca ma potwierdzenie że do pełnego naładowania należy przejechać kawał świata( wszystko zależy od mocy alternatora).Zamontowanie do auta większego akumulatora nie musi wcale oznaczać że nie będzie doładowywany lub jego czas do pełnego naładowania będzie dużo dłuższy niż w wypadku małego.Za to wielkość  pozwoli na rozruch silnika nawet przy sporym spadku jego potencjału (a o to przecież chodzi).
By się zbytnio nie rozpisywać co do zadanych pytań to chyba większość przyzna że można coś ulepszyć, zmodyfikować lub ulepszając przekombinować a w obecnych pojazdach elektryka-elektronika zaczyna być pod względem awaryjności koszmarem. Wszelkiego rodzaju testery i diagnostyki komputerowe nie mówią w prost co boli w czym problem tylko zmuszają do interpretacji,domyślania się,wnioskowania.Po co ?Nie potrafią skonstruować czegoś prostego (bezawaryjnego lub sprzętu mówiącego w prost co boli) czy specjalnie właśnie o to chodzi?Dobrym przykładem jest ten temat gdzie ASO rozkłada ręce nie potrafią naprawić tego co sami stworzyli.Czy to nie jest przekombinowanie ? Taka nowoczesność, taki postęp.
Można jedynie współczuć właścicielowi i próbować pomóc by samemu naprawił swoje auto skoro ci co to stworzyli nie potrafią.Może i jest to absurdalne ale niestety tak to wygląda przy obecnej motoryzacji. 

Podziękował: tomkasz

Offline janusz07

• :: VIP ::
  • VW: Passat B5
  • Silnik: 2.8 V6 30V
  • Kod: AQD
  • Moc: 193 KM
  • Napęd: 4x4
  • Rej: OK
« Odpowiedź #51 dnia: 15 - Lipca - 2020 - 11:04:27 »
Jestem ciekaw jak długo jeszcze dacie się "nakręcać" na tworzenie offtopa w tym temacie ?

Podziękował: doggie

Offline tomkasz

• :: ComfortLine
  • Marka: Opel
  • Silnik: 1.4T+LPG
  • Moc: 140 KM
  • Rej: KCH
« Odpowiedź #52 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 00:51:45 »
Staram się wyłączać ten system po każdym uruchomieniu, ale nie zawsze pamiętam.
Kontekst pytania z mojej strony: standardowy aku = X cykli rozruchu, EFB - zwykle 2x X, AGM - zwykle 3x X. Rozszerzenie: czytałem, że std aku z miejskimi cyklami start/stop mógłby nie przeżyć 3-6 miesięcy, a to przekłada się na oba nowsze typy w w/w krotności.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Offline wazel

• :: TrendLine
  • VW: Tiguan II
  • Wersja: Comfortline
  • Silnik: 2.0 TDI
  • Kod: DFGA
  • Moc: 150 KM
  • Rej: PZ
« Odpowiedź #53 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 12:33:08 »
Witam ponownie.
Wczoraj podładowałem przez kilka godzin akumulator i sprawdziłem jak odpali (stał nieodpalany od niedzieli).
Szczegóły poniżej

Po odpaleniu ładowanie było na poziomie 12,7V bez obciążenia i 13,2V z obciążeniem.
Dziś rano sytuacja przedstawiała się następująco

Po wczorajszym odpaleniu pojawił się niepokojący odgłos w rejonie paska osprzętu/rozrządu, którego wcześniej nie zarejestrowałem. Odgłos dość szybko zaczął zanikać wraz z rozgrzewaniem się silnika a po 5 km przejażdżce zupełnie ucichł.

Teraz pytanie, czy gdybym zdecydował się na wymianę acu to pozostać przy technologii EFB czy założyć już AGM?
Czytałem sporo za i przeciw i sam nie wiem.
Przed ostatecznym podjęciem decyzji udam się jeszcze do specjalisty w celu wykonania test na aku.
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji.

Offline tomkasz

« Odpowiedź #54 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 22:12:09 »
Witam ponownie.
Wczoraj podładowałem przez kilka godzin akumulator i sprawdziłem jak odpali (stał nieodpalany od niedzieli).
Wstępnie wygląda na sprawny układ ładowania i być może sprawny akumulator (napięcie przy uruchamianiu spada w granicach tolerowanych). Sprawdziłbym upływność prądu na wyłączonym silniku i pogaszonych wszelkich lampkach wewn. I innych tego typu odbiornikach jak pisałem wcześniej i pisał @Gulasz. Tutaj przykładowy sposób pomiaru bez "odpinania" aku:

PS Absolutnie nie zapalać na takim połączeniu silnika!

Być może @Gulasz się zgodzi, że jeżeli chodzi o ten przemijający dźwięk z okolic rozrządu ... to może to po prostu któryś z elementów składowych: rolka napinająca, rolki prowadzące albo pompa wody.

Co do zmiany EFB na AGM. Jeżeli sterownik pozwala ustawić (spr u siebie i da się zmieniać) oba typy to można zmieniać. Pozostaje kwestia ceny. AGM jest droższy, a na krótkich trasach i tak może być niedoładowywany. Chyba się nie opłaca, ale to kwestia indywidualna.
=Jeździć, tankować,=Nie żałować!=Zmieniać olej i filtry,=Bo twój samochód jest za..bisty!=

Podziękował: wazel

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #55 dnia: 16 - Lipca - 2020 - 23:15:43 »
to może to po prostu któryś z elementów składowych: rolka napinająca, rolki prowadzące albo pompa wody.
Jak na moje ucho to raczej nie. Dźwięk nie jest zgodny z obrotami wymienionych elementów.

[mod]Pisz proszę na temat a nikt nie będzie korygował twoich postów. To nie jest właściwe miejsce do pisania uwag dotyczących pracy admina czy moderatora [/mod]

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #56 dnia: 18 - Lipca - 2020 - 06:58:12 »
Mam jeszcze prośbę do użytkownika WuWojtas żeby może dowiedział się jakichś szczegółów odnośnie aktualizacji sterownika silnika, bo jak sam przyznał u niego pomogło.

Cześć, oczywiście jak będę w serwisie to zapytam, ale oni niechętnie dzielą się informacją. Zwróć też uwagę, że mamy różne auta - silniki takie same, ale sterowniki mogą być inne: mój rocznik 2016, AWD, automatyczna skrzynia biegów no i ja mam akumulator AGM, który w międzyczasie rozładował mi się 2 razy do zera (przez kamerkę samochodową). Mimo to go nie wymieniałem i autko chodzi.

PS. Problem od tamtej pory już się nigdy nie pojawił :)
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline wazel

« Odpowiedź #57 dnia: 18 - Lipca - 2020 - 09:54:17 »
Cytuj (zaznaczone)
PS. Problem od tamtej pory już się nigdy nie pojawił :)

zazdraszczam  :D

A wracając jeszcze do aku, to miałeś tam agm od początku. Niby nie zalecają montażu agm w komorze silnika z uwagi na występowanie tam wysokich temperatur, która to powoduje szybką degradację parametrów samego akumulatora.

Byłem wczoraj w aku sklepie żeby przetestować mojego efb. Pod obciążeniem zjechał do ok 9V. Ładowanie w porządku.
Sprzedawca również nie widział problemu z montażem agm w komorze.

Cytuj (zaznaczone)
Jeżeli sterownik pozwala ustawić (spr u siebie i da się zmieniać) oba typy to można zmieniać
Rozumiem, że można sprawdzić to za pomocą VCDS?
Dzięki wszystkim za pomoc
Pozdrawiam

Offline tomkasz

« Odpowiedź #58 dnia: 18 - Lipca - 2020 - 09:57:38 »
Rozumiem, że można sprawdzić to za pomocą VCDS?
Tak. VCDS, OBD11, VCP.

Offline WuWojtas

• Rej: FZ
« Odpowiedź #59 dnia: 18 - Lipca - 2020 - 10:18:40 »
A wracając jeszcze do aku, to miałeś tam agm od początku.

Tak, nic nie zmieniałem.
------------------------------------------------------------------------------------
Tiguan II 2.0 TDI 150 KM, 4Motion, DSG-7 + pakiet Offroad

Offline wazel

« Odpowiedź #60 dnia: 10 - Września - 2020 - 12:33:13 »
Witam po dłuższej przerwie,
Ciąg dalszy ze zmaganiami na temat dłuższego kręcenia rozrusznikiem po kilkudniowym postoju.
Wymieniłem akumulator ale problem pozostał.
Umówiony już jestem na kolejne pozostawienia auta w ASO i zobaczymy.

Co do dziwnych odgłosów pochodzących z rejonu napędu paska to również byłem z tym w ASO.
Okazuje się, że jest na to list serwisowy opisujący tą przypadłość. Przy pierwszym odpaleniu, na zimnym silniku po wciśnięciu hamulca odgłosy mają się nasilić. Jeżeli tak jest to spełnione są warunki  opisane w liście serwisowym. Opisane tam jest również, że odgłosy wynikają z charakterystyki pracy silnika i zanikają powyżej 60 st. W tym przypadku żadna wymiana części oraz działanie serwisu nie jest wymagane.
To tak jakby ktoś miał podobną przypadłość i zastanawiał się czy jechać z tym gdzieś i coś robić.

Pozdrawiam

Offline sonicamp1

• Wersja: R-Line
« Odpowiedź #61 dnia: 02 - Stycznia - 2021 - 19:07:46 »
Akumulatory typu AGM, EFB powinno ladować się ładowarkami specjalnie do tego przeznaczonymi z procesorem który ogarnia proces ladowania po uprzednim ustawieniu opcji na ładowarce czy to na AGM czy na EFB ładowarki te maja również stosowne funkcje np: zbezpieczenia przed przeładowaniem aku czy odświeżanie aku -czyt instrukcje co do odświezania, poczytajcie bo prostowniki nie posiadaja wielu funkcji chodźby automatycznych tak wielu i zróżnicowanych jak ładowarki specjalnie pod tego typu aku,ladowarek jest pełno na ryku różnych, osobiście zdecydowałem się na taki model (GYS FLASH 8.12 12V 8A Intelligent Smart Start Stop AGM EFB Car Battery Charger)co byłem naprawdę zaje..... zaskoczony ze to działa tak dobrze, prawdę pisząc wcześniej nie bardzo wierzyłem w takie małe cuda a jednak, zdecydowalem się kupic ładowarkę do mojego tiga właściwie pod taki aku bo nie chciałem go zepsuć do końca ponieważ przestawał trzymać prąd i mialem problem z odpaleniem porostu loteria a taka mała ładowarka wydłużyła mu życie i jak narazie działa już około 7-8 miesięcy i nie zanosi się żeby zaczynał coś kuleć  bo wcześniej ze 2,5 miesiąca kulał i odpalalem z powerbank-u SUAOKI co jakiś czas tzn.co tydz co 1,5  a i zdarzyło się ze i 2 razy w tyg, teraz jest :vwclubpolska:

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #62 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 07:16:21 »
bo wcześniej ze 2,5 miesiąca kulał i odpalalem z powerbank-u
Warto zadać pytanie czy ten przenośny powerbank posiada wbudowany aku w technologii AGM czy zwykły żelowy. Opisując tak ładnie temat warto było wspomnieć czy w razie sytuacji zbyt słabego prądu ( rozładowany akumulator) można zastosować kable rozruchowe i życzliwość osoby z autem posiadającym zwykły akumulator. Co przez tego typu podłączenie i próbę rozruchu powie elektronika od nadzoru prądu która specjalnie została zapakowana do auta z systemem S/S?

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #63 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 08:39:01 »
przez tego typu podłączenie i próbę rozruchu powie elektronika od nadzoru prądu która specjalnie została zapakowana do auta z systemem S/S?
Nic nie powie

Offline tomkasz

« Odpowiedź #64 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 09:35:15 »
A wg mnie pokaże jak połączone aku: samochodu i powerbank będą obciążone łącznie podczas rozruchu.
@Gulasz powerbanki mają zwykle litowo-jonowe akumulatory. Takie jak w telefonach, notebookach czy autach elektrycznych. Ale co daje taka wiedza?

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #65 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 09:54:50 »
Nic nie powie
To czemu jest tak istotne przy wymianie aku wklepanie parametrów nowego? Po co został zastosowany inteligentny system kontrolujący aku skoro można podłączyć dodatkowy ( wielkość ,pojemność dowolna) do całego układu poprzez kable rozruchowe?
Mogłoby się wydawać że podłączanie różnego rodzaju aku ( poprzez kable lub powerbank) niekorzystnie wpływa na nie same jak i na "dolinę krzemową" zawartą w danym aucie do kontrolowania ich. Skoro do ładowania aku AMG należy stosować specjalny do tego typu sprzęt by nie skrócić jego żywotności/by nie doszło do jego uszkodzenia a tu przekaz że niczym negatywnym to nie grozi. Odważne stwierdzenie że nic nie powie. Chyba że chodzi o to że to może być ostatnie co powie (nic nie powie) zanim padnie cudowny system kontrolujący prąd w aucie.
Dla bezpieczeństwa zaleciłbym stosować aku jak i sprzęt do jego ewentualnego ładowania zgodnie z przeznaczeniem a wszelkiego rodzaju próby kombinowania ( odpalania na kable czy przenośnymi urządzeniami) robić z rozwagą.
Obecne auta to strach odpalać na holu czy wszelkiego rodzaju sprzętami które kiedyś starsze konstrukcje znosiły bezproblemowo. 

Dodano:  03 - Stycznia - 2021  -  09:59:43
powerbanki mają zwykle litowo-jonowe akumulatory.
Te nowsze zapewne tak. Sam posiadam taki który ma zwykłe aku tylko dla bezpieczeństwa rolę elektrolitu pełni żel by nie doszło do rozlania przez np. położenie w innej pozycji niż założył producent.

Online doggie

• Clubowicz
  • Marka: Cupra
  • Model: Formentor
  • Wersja: Sport
  • Silnik: 1.5 TSI
  • Kod: DPCA
  • Moc: 175 KM
  • Skrzynia: DSG-7
« Odpowiedź #66 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 10:18:08 »
Od lat wielokrotnie w firmie odpalane są na kable auta z S/S, ponieważ doposażone są w sporo elektroniki w tym w bulaje na dachu, co powoduje częste rozładowanie Aku który po prostu jest za słaby i jak do tej pory żadnych skutków ubocznych to nie przyniosło.

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #67 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 11:10:11 »
Jeśli aku posiada w sobie potencjał który jest zbyt słaby do rozruchu (kręci tylko anemicznie) to wszelkiego rodzaju sprzęt działa jako wspomaganie. Co innego jak aku jest na tyle rozładowane że ma problem "odpalić kontrolki". Jeśli do tak mocno rozładowanego akumulatora podłączymy kablami drugi pojazd ( na uruchomionym silniku z pracującym alternatorem) to pobór prądu rozrusznika odpalanego pojazdu może uszkodzić alternator w pracującym pojeździe. Rozrusznik średnio bierze około 200A a alternator da 90-120A.Nawet taki najmocniejszy nie da tyle prądu by z samego alternatora odpalić drugi pojazd ( jeśli i w nim aku nie jest w najlepszej kondycji).
Nie jeden już się o tym przekonał chcąc być życzliwym uszkadzając swój alternator jako dawca prądu.
Do takiego odpalania z kabli bezpieczniej jest odczekać chwilę by rozładowane aku podładowało się poprzez kable a po podniesieniu potencjału próby odpalania dokonywać na wyłączonym silniku ( braku pracy alternatora) dawcy.

Jeśli mamy zamiar odpalać pojazd z rozładowanym aku dość głęboko, sprzętem przenośnym warto dać mu chwilę czasu na wyrównanie potencjałów. I tu jest problem z akumulatorami AGM które do ładowania/podniesienia potencjału potrzebują trochę innego prądu by nie doszło do ich uszkodzenia /skrócenia życia. Samo to że do podłączenia dodatkowego źródła prądu dochodzi z założonymi klemami dodatkowo może spowodować problemy z elektryką ( podłączenie aku z zdecydowanie większym potencjałem, prądem rozruchu itd.). .Ładowanie powinno odbywać się z odłączonymi klemami od auta ( zapewne większość doskonale o tym wie).Nawet takie w celu podniesienia potencjału do awaryjnego odpalenia.
Nie upieram się że zaraz wszystko spłonie czy aku wybuchnie, ale jest duża szansa uszkodzenia.
Bardziej obrazowo to tak jakbyśmy do małej bateryjki o małej pojemności ( np. pilota alarmu) podłączyli o takim samym napięciu konkretną  dając na nią duży prąd. O ile nie dojdzie do wybuchu/spęczenia to uszkodzenia będą zauważalne co do jej właściwości.
Podobnie wygląda sytuacja z aku potraktowanego dużym prądem ( a w sytuacji AGM dochodzi jeszcze niewłaściwym prądem)
Czy jest to bez uszczerbku na jego kondycji?
Podobnie wygląda z elektroniką która została przystosowana do odpowiednich wartości a przez nieumiejętne podłączenie dostaje więcej i w dodatku nie tego co powinno. 

Offline sonicamp1

• Wersja: R-Line
« Odpowiedź #68 dnia: 03 - Stycznia - 2021 - 16:45:05 »
Jeżeli chodzi o rozruch z powerbanku to co ma powiedzieć elektronika nic bo chodzi tylko o rozruch a raczej o wspomaganie aku podczas rozruchu a nie jazdy z podlaczonym powerbank-iem ,używałem powerbanku w ostateczności a ze zdażyło się kilka razy zanim kupiłem ładowarkę to co innego ,bo właśnie za którymś razem jak był problem z odpaleniem poyslalem ze już czas na ładowarkę ,odnośnie kodowania to napisze tak na moim przykładzie ;wymieniałem już aku w tigu z 2017-2018 jakoś tak u znajomego i o co chodzi teraz,ladowarka która zakupiłem ma opcje podtrzymania zasilania przy wymianie aku w opcji przełącza na 13,6V po uprzednim podłączeniu ładowarki do masy auta i do klemy plusowej ,procek w ładowarce wyłapie ze jest podłączony i po dwóch chyba sekundach przełączy na zielone światło diodowe znaczy to ze pościł zasilanie do auta 13,6V i w tym momencie można zacząć odłączać zużyty  aku,po wymianie i opdlaczeniu nowego aku spokojnie możemy wyłączyć ładowarkę i poskładać auto do poprzedniego stanu, jeżeli chodzi o pytanie czy tzw kodowanie jest potrzebne to napisze tak aku EFB i AGM posiadają kod BEM i po wymianie aku np; z 70Ah zmieniasz na 75Ah lub wyżej to powinno w systemie auta zmienić się ta wartość z 70Ah na 75Ah,poza ta opcja w procedurze są jeszcze dwie lub trzy które powinno się zmienić lub potwierdzić ponieważ po zamontowaniu nowego akumulatora, bez wprowadzenia nowego kodu BEM, pojazd nie rejestruje z początku faktu, że zamontowano nowy akumulator. Dlatego pojazd musi zostać poinformowany o nowym stanie akumulatora poprzez wprowadzenie do systemu zarządzania energią kodu BEM lub musi zostać zainstalowany za pomocą narzędzia diagnostycznego do pojazdów moim tigu gdy przeglądałem sytem VCDS HEX V2 zauważyłem ze nie muszę podawać nr seryjnego aku jedynie w razie wymiany mogę zmienić wartości takie jak właśnie z 70Ah na 75Ah i np; jaka to technologia wykonania EFB czy AGM czy nr;czesci typu JBL czy inny Varta,Akuma,Exide itd ,Technologię AGMRunning Bull AGMstosuje się przede wszystkim w systemach start/stop z maksymalnym zapotrzebowaniem na energię i systemem rekuperacji energii hamowania. Akumulator Running Bull AGM stanowi optymalne rozwiązanie głównie w samochodach klasy średniej i wyższej oraz klasy luksusowej .gdyby jednak ktoś wymieniał aku tradycyjnie w aucie z systemem start stop gdzie jest system (BEM) to jest inteligentne zarządzanie energia właśnie możliwe ze może się coś rozkodować typu radio , zawór EGR itd. w TDI.
Nie próbowałem nigdy i nie mam zamiaru mieć dodatkowej roboty i marnować czas skoro można zrobić to tak szybko jak się da.
No i dużo jest artykolow ze aku AGM nie powinny być montowane w komorze silnika ponieważ nie lubią wysokich temperatur przeważnie w lecie (skraca się ich żywotność podobno), za to aku EFB lepiej się sprawują ,w swoim tigu  w komorze silnika od nowości mam wlasnie EFB a mialem już alfę z 2016 do roboty była elektryka bo aku często był rozładowany ,(okazjo się ze klemy zaśniedziały ) i w bagażniku był aku AGM fabryczny jeszcze wnioskuje z naklejek które były w tamtym momencie przyklejone chyba jako plomby gwarancyjne no i właściciel miał auto od nowości i nie zmieniał aku a przyjechał jakiś miesiąc po gwarancji tak w nawiasie stwierdziliśmy ze alfą romeo powinna nazywać się alfa laweta.

Offline Igorz

• VW: Tiguan Allspace
  • Silnik: 2.0 TSI
  • Moc: 180 KM
  • Skrzynia: DSG
« Odpowiedź #69 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 12:05:37 »
Ładowanie powinno odbywać się z odłączonymi klemami od auta ( zapewne większość doskonale o tym wie).Nawet takie w celu podniesienia potencjału do awaryjnego odpalenia.

(Edit: sprawdziłem i mam jednak aku EFB nie AGM)

Cześć! ostatnio trochę mniej jeżdżę autem i zauważyłem, że system Start/Stop (który zawsze wyłączam) nie aktywuje się nawet po dłuższej tasie. Auto zaczęło swój 4ty rok, jak na razie nie miałem nigdy problemu z akumulatorem (AGM  EFB)/uruchomieniem silnika. Żeby jednak "dmuchać na zimne" zakupiłem ładowarkę mikroprocesorową Victron Energy 12V/7A Blue Smart Charger. Ładowarka jest przystosowana do ładowania akumulatorów AGM EFB/AGM oraz innych i ma fajną funkcję połączenia poprzez bluetooth z aplikacją w telefonie w której możemy sobie dużo rzeczy skonfigurować i zobaczyć różne statystyki. W zestawie z ładowarką są kabelki do bezpośredniego połączenia na stałe z akumulatorem w samochodzie.
I tu moje pytanie, czy mogę  je podłączyć do akumulatora na stałe (przyłożyłem je testowo na rys 2.) i podładowywać akumulator (w tym przypadku z podpiętymi klemami)? Czy takie działanie nie spowoduje żadnych problemów z "elektroniką" auta?
Nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi a nie chcę nic popsuć. Co prawda dokładnie taki sam schemat mam zrealizowany w motocyklu, który cały czas jest podłączony do innej ładowarki i wszystko jest ok ale w Tigu jest trochę więcej elektroniki.
W aplikacji ładowarki mam specjalny program do akumulatora AGM (rys. 3) - gdzie mogę wybrać maksymalny prąd, chyba tu 7A będzie ok żeby utrzymać ten akumulator w dobrej sprawności i znowu czy te 7A nic nie popsuje jak będę ładował na podłączonym akumulatorze. *Do EFB jest też inny program - pytanie pozostaje bez zmian.
Dajcie znać co o tym sądzicie i czy ktoś robi podobnie lub jak podładowuje swoje akumulatory. Z góry dzięki!

rys 1.  https://flic.kr/p/2kwKeLn
rys 2.  https://flic.kr/p/2kwEYA6
rys 3.  https://flic.kr/p/2kwKeKv

Offline Gulasz

•  -baned-
« Odpowiedź #70 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 15:03:47 »
Dołączone do kompletu kabelki zakończone" oczkami"są dla wygody użytkownika tego sprzętu.Można podłączyć je na stałe ( nie koniecznie bezpośrednio do akumulatora) a ładowarkę do wtyku na drugim ich końcach.Podłączenie ładowarki na stałe w instalację ( a odłączanie tylko zasilania 230V) to słaby pomysł.Niektóre tego typu ładowarki potrafią wyżerać prąd.Watro zagłębić się w instrukcję by nie było zdziwienia.
Nie chcę dołować nowym zakupem ani go obrzydzać (mam podobny)a wspomnę tylko że tego typu sprzęt pomimo sporej ilości bajerków i wodotrysków okaże się bublem gdy przyjdzie naładować nim mocno rozładowany akumulator.Przy spadku potencjału poniżej 10V ta ładowarka nie podejmuje pracy.Najkrócej mówiąc ładowarka która nie ładuje lub służy tylko do lekko rozładowanych akumulatorów.
Co do wspomnianych 7 amper to tylko chwilowy wynik jaki tego typu sprzęt może osiągnąć.Wystarczy popatrzeć na kabelki podłączeniowe, gdyby ta ładowarka miała ładować takim prądem izolacja z kabelków musiałaby spłynąć od powstałej temperatury po dłuższym czasie pracy i takim prądzie.Przy mocno rozładowanym aku pojemności 100Ah ładowarka do osiągnięcia pełnego naładowania męczy się około 2 dni ciągłej pracy ( podpowiadam jako ciekawostkę z obserwacji podobnego sprzętu). Jeśli ładujemy z podpiętymi klemami w aucie (mocno rozładowany aku 100Ah 3 dni ciągłej pracy).Jeśli komuś nie zależy na szybkim naładowaniu aku to sprzęt całkiem ok. w moim wypadku sięgam po niego w ostateczności /z konieczności jak wymaga tego inny niż zwykły akumulator kwasowy.   

Podziękował: Igorz

Offline Igorz

« Odpowiedź #71 dnia: 29 - Stycznia - 2021 - 15:44:26 »
Dzięki za szybką odpowiedź!

Nie zamierzałem podpinać na stałe ładowarki tylko kabelki (klema + i masa na ściance) i do tego kabelka poprzez szybkozłączkę ładowarkę. Zdarza mi się, że nie ruszam teraz auta przez 3-4 dni i wtedy może sobie spokojnie ładować. Jestem świadomy, że nie zrobi to cudu z totalnie rozładowanym akumulatorem ale nie ma to na razie u mnie miejsca i po prostu chcę go utrzymać w dobrej kondycji kiedy nie jeżdżę.
Rozumiem, że takie działanie nie będzie niebezpieczne dla elektroniki auta i podpinanie do podłączonego do auta akumulatora nic nie popsuje?
+
Rozumiem, że takie ładowanie akumulatora EFB na mrozie (taki jaki mamy teraz - do -8) jest także bezpieczne? Auto stoi pod garażem (w środku nie ma dla niego miejsca) więc akku będzie miał temperaturę otoczenia (Li-ion nie można ładować poniżej 0 C).

Offline wazel

« Odpowiedź #72 dnia: 30 - Stycznia - 2021 - 09:25:15 »
Witam po dłuższej nieobecności.
Na wstępie dodam tylko, że po nastaniu chłodniejszych dni, nawet mroźnych i nawet po dłuższym postoju problem dłuższego kręcenia zniknął. Zobaczymy co będzie po nadejściu cieplejszych dni.
Co do ładowania akumulatora to opiszę co nieco.
Otóż po ostatnich mrozach, mimo że nie było żadnych problemów z odpalaniem, postanowiłem doładować profilaktycznie aku.
Wcześniej zakupiłem "cudo techniki" - ładowarkę noco g7200. Wcześniej podłączałem zwykłą ładowarkę z lidla i nie było problemów.
Po naładowaniu odłączyłem ładowarkę i do domu. Rano po odpaleniu pokazała się kontrolka poduszek, nie działały przyciski na kierownicy i fron assist również zgłaszał problem. Po podłączeniu vcds pokazało błędy w 5 sterownikach i nie da się ich pokasować. Niemniej jednak wszystkie odnoszą się do sterownika kolumny kierowniczej. Oddałem auto do mechanika i czekam na wyrok.
Jedynym błędem jaki popełniłem to minus dałem na klemę a nie na wystające obok akumulatora uziemienie centralne.
Nie wiem też, czy ustawiając ładowanie na cold/agm nie spowodowałem jakiegoś przepięcia (mam efb).
To tyle, może komuś się przyda.
Zdrowia życzę.

Podziękował: Igorz

Offline Igorz

« Odpowiedź #73 dnia: 30 - Stycznia - 2021 - 14:10:55 »
.. czyli moje obawy były słuszne. Ciekawe tylko czy to co Ci się przydarzyło było spowodowane sposobem podpięcia do akumulatora i programem czy jest takie ryzyko zawsze jak chcemy podładować akumulator, który jest podłączony do instalacji auta..
Daj znać jak będziesz wiedział coś więcej, jakie są szkody i koszt naprawy.

Ja na razie się wstrzymam z podłączeniem tego typu. Może wyciągnę akumulator na parę dni i podładuję w garażu ale to też może spowodować "choinkę" błędów z tego co słyszałem. Gdzie tu złoty środek?  :smoking:

pozdrawiam!

Offline wazel

« Odpowiedź #74 dnia: 31 - Stycznia - 2021 - 19:41:37 »
Daj znać jak będziesz wiedział coś więcej, jakie są szkody i koszt naprawy.
Dziś odebrałem auto. Okazało się, że uszkodzeniu uległ sterownik kolumny kierownicy. Co ciekawe nie miało to związku z wcześniejszym ładowaniem akumulatora. Błąd poduszki nie wyskoczył zaraz po odpaleniu ale w momencie skrętu 90 stopni na skrzyżowaniu. Szanowna małżonka wspomniała, że usłyszała dziwny dźwięk i właśnie w tym momencie pojawiły się problemy.
Cały koszt zamknął się w kwocie 600, z czego połowa to sam sterownik.
Nie wiem co o tym myśleć. Tiguan 2017 i 42 tkm. Strach się bać co będzie dalej.
Pozdro

Tagi wątku: